De avondklok komt er, maar gaat in om 21.00 uur
NOS NieuwsAangepast

Avondklok gaat zaterdag in: vanaf 21.00 uur in plaats van 20.30 uur

De avondklok komt er, maar gaat niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gelden. Een meerderheid in de Tweede Kamer stemt in met invoering, maar dan moet de avondklok wel een half uur later ingaan dan het kabinet eerder van plan was. Het kabinet is het eens met de aanpassing, zo heeft demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer laten weten.

Dit betekent dat mensen met ingang van aanstaande zaterdag vanaf 21.00 uur binnen blijven. De eindtijd van de avondklok blijft 04.30 uur.

Op de website van de Rijksoverheid is vanavond praktische informatie geplaatst over de avondklok. Ook is de eigen verklaring te downloaden. Iedereen die na 21.00 uur op straat moet zijn moet zo'n zelf ingevulde verklaring meenemen. In die verklaring moeten mensen zelf aankruisen om welke reden ze buiten zijn.

Draaglijker

Een meerderheid van de Tweede Kamer regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie en de oppositiepartijen SP en 50Plus hebben om een later tijdstip gevraagd. De politieke partijen denken dat strenge maatregel voor veel mensen draaglijker is, als hij later begint. "Een later tijdstip kan voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil maken", staat in de motie.

Rutte zei eerder vandaag in het debat dat het misschien "ietsje later" kan dan 20.30 uur, maar niet later dan 21.00 uur. Hij gaat zich niet tegen de wens van de Tweede Kamer verzetten.

D66-fractievoorzitter Jetten over waarom de verschuiving volgens hem belangrijk is:

Jetten: 'Verschuiving avondklok met een half uur is echt belangrijk'

Het Kamerdebat over de coronamaatregelen heeft zich vandaag de hele dag toegespitst op de avondklok. Onder meer de PVV, Forum voor Democratie en Denk zijn er fel tegen. Zij vinden de maatregel draconisch en buiten proportie. Rutte benadrukte juist dat de avondklok nu moet worden ingevoerd, omdat het kabinet niet achteraf de conclusie wil trekken dat het te laat heeft ingegrepen. De maatregel wordt vooral genomen vanwege zorgen over de Britse variant van het coronavirus.

Regeringspartij D66 was aanvankelijk tegen de avondklok, maar legt zich nu dus neer bij invoering om 21.00 uur. Fractievoorzitter Jetten zegt dat zijn fractie na lang wikken en wegen tot dit besluit is gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl