liveblog
NOS NieuwsAangepast

Carnaval in Rio gaat voor het eerst niet door • Formulieren avondklok nu beschikbaar

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Het coronaliveblog van donderdag 21 januari is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog. Tot dan!

KLM-topman: personeel testen op Schiphol, niet in het buitenland

KLM-topman Pieter Elbers stelt voor om vliegtuigpersoneel al voor vertrek op Schiphol te laten testen op het coronavirus. Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanaf zaterdag alle reizigers uit landen met verhoogd coronarisico kort voor vertrek een sneltest moeten ondergaan. Zonder negatieve testuitslag mogen ze niet in het vliegtuig stappen. Dat geldt ook voor bemanningsleden die positief testen.

Elbers pleitte al direct voor een uitzondering voor vliegtuigmedewerkers. Bij Op1 kwam hij nu met het plan om hen niet ter plaatse testen, maar al eerder, voordat ze naar het buitenland vliegen. Met de autoriteiten in de Amerikaanse stad Atlanta zijn al eerder dergelijke afspraken gemaakt.

"Daar hebben we een zogenaamde veilige corridor gemaakt waar er in Nederland getest wordt. En dan kom je ter plaatse in een soort bubbel te zitten en dan vlieg je weer terug", zei Elbers. Hij stelde dat hij het niet maken om personeel ziek op bestemming achter te laten.

Voorlopig geen coronapaspoort en grenzen blijven open

Er komt voorlopig geen coronapaspoort. Dat hebben de EU-leiders vanavond op een extra EU-top afgesproken. Er zijn volgens premier Rutte nog te veel vragen over zo'n vaccinatiecertificaat. Het kabinet heeft in Nederland advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over een dergelijk document, waarmee je zou kunnen reizen. "Ik wil niet overhaast nu een besluit nemen", aldus de premier.

De grenzen in de Europese Unie worden ook niet gesloten. Wel roepen de regeringsleiders iedereen op om niet te reizen. "Het is asociaal als je nu op reis gaat als het niet noodzakelijk is", zo zei de premier na afloop van de top.

De 27 leiders spraken verder hun grote zorg uit over de verschillende mutaties van het virus.

Formulieren avondklok nu te downloaden op Rijksoverheid.nl

Wie vanaf zaterdag 's avonds na 21.00 uur de straat op moet, heeft een verklaring nodig. En wie na die tijd aan het werk is, heeft ook een werkgeversverklaring nodig. Die formulieren zijn nu te downloaden op Rijksoverheid.nl.

De eigen verklaring is nu alleen nog in het Nederlands opgesteld. Binnenkort is die ook in andere talen beschikbaar.

Biden zegt dat dodental VS volgende maand 500.000 passeert

De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat het dodental als gevolg van het coronavirus in de VS volgende maand waarschijnlijk de 500.000 passeert. Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis zei de president dat het uitrollen van de vaccinatiestrategie "tot nu toe een sombere mislukking is geweest".

"Het gaat de komende tijd eerst slechter voordat het beter gaat worden", zei hij.

Frankrijk adviseert medische mondkapjes in openbaar

De Franse overheid adviseert mensen om per direct medische mondkapjes te dragen in plaats van normale maskers. Gezondheidsminister Olivier Véran zegt dat de normale mondkapjes niet genoeg beschermen tegen het coronavirus.

Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle publieke binnenruimtes. Onder meer in Parijs en in vierhonderd andere gemeentes is het dragen van een mondkapje ook op straat verplicht.

De afgelopen 24 uur zijn er 22.848 nieuwe besmettingen gemeld, het dodental steeg met 346. In Frankrijk is al een strenge avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur van kracht.

Festivaldirecteur durft door garantiefonds te dromen: 'We kunnen aan de gang'

Er wordt 300 miljoen euro uitgetrokken voor de evenementensector. Alle evenementen die na 1 juli beginnen maken aanspraak op dat garantiefonds. Zoals ook WOO HAH!, één van de grootste hiphopfestivals van Europa. De organisator van het festival is optimistisch.

Festivaldirecteur durft door garantiefonds te dromen: 'We kunnen aan de gang'

Carnaval Rio de Janeiro gaat niet door

Het carnaval in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro gaat dit jaar niet door. Het evenement was vanwege corona al verplaatst van februari naar juli. Op Twitter zegt burgemeester Eduardo Paes dat dat ook niet haalbaar is.

"Het lijkt me onzinnig om me op dit punt voor te stellen dat we het carnaval in juli kunnen houden", schrijft hij. "Dit evenement vergt veel voorbereiding van de overheid en van sambaverenigingen, iets wat tot nu toe onmogelijk was. Daarom wil ik u erop wijzen dat we in 2021 halverwege het jaar geen carnaval zullen hebben."

Carnaval in Rio is het grootste carnavalsfeest ter wereld. Het is voor het eerst, sinds het in 1932 een officieel evenement werd, dat het niet doorgaat.

Boete voor bezoek huisfeestjes in Engeland verhoogd tot 900 euro

Bezoekers van coronahuisfeestjes in Engeland kunnen vanaf volgende week een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft deze verviervoudiging aangekondigd in een poging naleving van de regels af te dwingen nu het virus in het land steeds meer slachtoffers eist.

De maatregel geldt voor mensen die bijeenkomsten van meer dan vijftien mensen bijwonen. De organisator van een huisfeestje kan nog zwaarder worden bestraft. Agenten hebben de afgelopen tijd boetes tot wel 10.000 pond uitgedeeld. Wie niet betaalt kan voor de rechter komen, die nog veel hogere boetes kan opleggen.

De enige die op de Franse pistes in de lift zit, is de sneeuwschoen

Skiën zit er voor de Fransen voorlopig niet in: de pistes blijven ook na 1 februari gesloten. De grootste sneeuwschoenenfabriek ter wereld doet ondertussen wél goede zaken. Want wie toch de sneeuw in wil op de bergen, schaft sneeuwschoenen aan.

De enige die op de Franse pistes in de lift zit, is de sneeuwschoen

Kamerdebat over coronamaatregelen afgelopen: er komt een avondklok

Het debat over de invoering van een avondklok is afgelopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66 om de avondklok een half uur later te laten ingaan: om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur. Een motie van de PVV om geen avondklok in te voeren werd verworpen.

Tai-chi-oefeningen in Russisch ziekenhuis: 'Het versnelt het genezingsproces'

In een tijdelijk ziekenhuis in de Russische hoofdstad Moskou doen artsen ademhalingsoefeningen met patiënten die van covid-19 herstellen. Ze gebruiken daarbij de van oorsprong Chinese vechtkunst tai chi. De oefeningen versnellen het genezingsproces, zegt één van de artsen.

Covid-patiënten doen tai chi in Russisch ziekenhuis: 'Het versnelt het genezingsproces'

Avondklok geldt vanaf zaterdagavond 21.00 uur

Het was nog niet helemaal duidelijk of het zou lukken om de avondklok aanstaande zaterdag al in te voeren. Anders zou het zondag worden. Maar een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat alles klaarstaat.

Rob Jetten (D66) legt uit waarom hij latere avondklok wel steunt

In een verklaring op de sociale media legt D66-fractievoorzitter Jetten uit waarom hij instemt met een avondklok vanaf 21.00 uur. D66 had tot nog toe grote twijfels bij de proportionaliteit van de maatregel. Maar nu hij een meerderheid heeft gevonden om de avondklok een half uur later te laten ingaan, geeft hij alsnog steun aan het plan van het demissionaire kabinet.

"Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken."

Jetten: 'Verschuiving avondklok met een half uur is echt belangrijk'

EU-landen in overleg nu Pfizer minder flesjes vaccin-vloeistof levert

EU-landen gaan met elkaar in overleg nu vaccin-producent Pfizer heeft besloten om minder flesjes coronavaccin te leveren. De farmaceut besloot dat na een meevaller: in de praktijk blijkt dat uit ieder Pfizer-flesje niet vijf, maar zes doses vaccin zijn te halen. Er zijn dus minder flesjes nodig om het afgesproken aantal doses te leveren.

De EU bestelde tot nu toe 500 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, die zouden worden geleverd in 100 miljoen flesjes. Nu de Europese medicijnautoriteit erkent dat er uit een flesje zes doses te halen zijn, hoeft Pfizer ineens nog maar 83 miljoen flesjes vaccin te leveren om aan het contract te voldoen.

Extra maatregel in Staphorst om besmettingen terug te dringen

In Staphorst wordt aan huisgenoten van mensen die in nauw contact met een besmet persoon zijn geweest nu gevraagd in quarantaine te gaan. Dat is een extra maatregel die de gemeente neemt om het aantal besmettingen terug te dringen, schrijft RTV Oost.

Nu is het al zo dat iemand die in nauw contact met een positief persoon is geweest tien dagen in quarantaine moet. Als de uitslag na vijf dagen negatief is, kan de quarantaine worden ingekort. Staphorst gaat nu een stapje verder. Het is de eerste keer dat in Overijssel zo'n maatregel wordt ingevoerd, laat woordvoerder Rianne Schuurman van GGD IJsselland aan RTV Oost weten. "We kijken altijd naar maatwerk, wat het beste is in die gemeente. Eerder namen we bijvoorbeeld in Bathmen specifieke maatregelen."

Naast de extra maatregel krijgt Staphorst vanaf zaterdag een tijdelijke testlocatie in de sporthal. Hier kunnen inwoners uit de gemeente Staphorst zich de komende twee weken op corona laten testen.

Italië slaat euromunt met zorgmedewerkers erop

Italië is bijzonder hard geraakt door de coronapandemie. Reden genoeg om de honderdduizenden zorgmedewerkers van het land extra in het zonnetje te zetten. Daarom is er nu deze speciale 2 euromunt met een afbeelding van zorgpersoneel.

'Grazie': Italië slaat euromunt met zorgmedewerkers erop

Kamer wil avondklok vanaf 21.00 uur

Het ziet ernaar uit dat de avondklok niet vanaf 20.30 uur, maar vanaf 21.00 uur gaat gelden. In het Kamerdebat over de coronamaatregelen dient D66 een motie in waarin wordt gepleit voor een half uur uitstel ten opzichte van het oorspronkelijke plan van het kabinet.

"Constaterende het kabinetsvoornemen een avondklok in te stellen. Overwegende dat een avondklok grote impact heeft op het sociale en psychische welzijn van mensen. Van mening dat een later tijdstip voor veel gezinnen, kinderen, studenten en werkenden een groot verschil kan maken. Verzoekt de regering een eventuele avondklok niet eerder dan 21.00 uur in te stellen", luidt de motie van D66.

Die motie wordt in elk geval gesteund door VVD, CDA, ChristenUnie, SP en 50Plus en dat is een meerderheid. Het kabinet gaat de motie overnemen.

Geen grote evenementen in Drenthe tot 1 juni

In Drenthe vinden tot 1 juni geen grote evenementen plaats. Tot dat besluit zijn de twaalf burgemeesters in de provincie gekomen, schrijft RTV Drenthe. De burgemeesters willen op deze manier vroeg duidelijkheid geven aan organisatoren.

Het gaat bijvoorbeeld om carnavalsoptochten, paasvuren en schaatstoertochten. "We hebben nog veel te veel besmettingen. Daar komt bij dat lang nog niet iedereen voor de zomer is gevaccineerd. Ook het verloop van de Britse variant van het virus is onvoorspelbaar. Dat maakt dat het gewoon niet realistisch is dat er al voor juni evenementen kunnen plaatsvinden. Hoe jammer ook", zegt de voorzitter van Veiligheidsregio Drenthe Marco Out.

"We roepen organisatoren op om tijdig contact op te nemen als ze een datum na 1 juni op het oog hebben. We weten niet wat er na de zomer mogelijk is, maar we willen met elkaar goede afspraken maken en ook zorgen voor spreiding van evenementen in onze provincie."

Vliegmaatschappijen keren zich tegen sneltestplicht

Alle vliegmaatschappijen in Nederland (KLM, Transavia, Corendon, TUI en EasyJet) en de brancheorganisaties BARIN en IATA keren zich in een gezamenlijk statement tegen de verplichte sneltest voor vluchten naar Nederland.

"Nederland wordt hiermee het enige land ter wereld waar dergelijke vergaande maatregelen van kracht zullen worden. Hiermee komen het verbonden zijn van Nederland met de rest van de wereld, de Nederlandse handelspositie en de werkgelegenheid in de Nederlandse luchtvaartsector in direct gevaar", aldus de vliegmaatschappijen.

Negen arrestaties om valse negatieve coronatestuitslag

Op Schiphol zijn negen mensen gearresteerd die een vervalste negatieve testuitslag bij zich hadden. De twee mannen en zeven vrouwen wilden met die valse verklaringen op het vliegtuig naar Marokko stappen.

De negen, in de leeftijd van 30 tot 75 jaar, zitten vast voor verder onderzoek, zegt de marechaussee op Facebook. Het is niet duidelijk of ze überhaupt een test hadden gedaan en wellicht positief het vliegtuig in wilden stappen. "Dat moeten we nog onderzoeken", zei een woordvoerder van de marechaussee.

Glastonbury voor tweede keer afgelast

Het Britse Glastonbury Festival is voor de tweede keer afgelast vanwege de coronapandemie. Op Twitter zegt de organisatie dat "het duidelijk is dat het dit jaar niet gaat gebeuren, ondanks dat we hemel en aarde hebben bewogen". "Het spijt ons dat we jullie moeten teleurstellen."

Het festival zou eind juni plaatsvinden. Iedereen die een kaartje had gekocht voor de editie van dit jaar en vorig jaar kan die gebruiken voor de editie van volgend jaar. "We zijn ervan overtuigd dat we jullie in 2022 wel iets speciaals kunnen laten zien."

Grapperhaus: uitgangspunt is dat we ons met z'n allen aan avondklok houden

In het debat in de Tweede Kamer over de avondklok is het woord nu aan minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. Hij gaat in op de uitzonderingen. Er is bewust een korte lijst gemaakt, om het zo overzichtelijk mogelijk te houden, zegt hij. "Het uitgangspunt is dat we met zijn allen ons best gaan doen om ons aan de avondklok te houden."

De boete voor het overtreden van de avondklok is 95 euro, zodat je geen strafblad krijgt (dat krijg je bij boetes van meer dan 100 euro). Maar als je bijvoorbeeld je verklaring vervalst, dan is er sprake van een misdrijf, waarschuwt de minister. En dan is de boete hoger.

Grapperhaus: Hoge straffen als mensen frauderen om buiten te zijn

Doden bij brand grootste vaccinproducent

Zeker vijf mensen zijn overleden bij een brand bij de grootste vaccinproducent ter wereld. Het vuur woedde bij een deel van het gebouw van het Serum Institute in India dat in aanbouw was.

Het instituut zei vanochtend al dat de brand geen gevaar vormt voor de productie van vaccins. Het instituut produceert 50 miljoen doses van het AstraZeneca-coronavaccin per maand.

5857 nieuwe besmettingen, 260 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5857 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 260 meer dan gisteren.

Dat is hoger dan dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 5359 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

Rutte herhaalt: basisscholen moeten op 8 februari open

Het basisonderwijs moet op maandag 8 februari open, herhaalt demissionair premier Rutte. Dat heeft de hoogste prioriteit van het kabinet. Demissionair minister De Jonge zei dat gisteren ook al in de persconferentie. Hij voegde daar toen aan toe dat hij de sluiting van de scholen een veel zwaardere maatregel vindt dan de invoering van een avondklok.

Er lopen nog onderzoeken naar de gevolgen van de Britse variant voor kinderen, maar de eerste resultaten wijzen erop dat de scholen over een paar weken weer veilig open kunnen, zei Rutte. Hij voegde daaraan toe dat er alles aan wordt gedaan om ervoor te zorgen dat achterstanden worden ingehaald. "Geld speelt daarbij geen rol."

Rutte: basisscholen moeten zo snel mogelijk weer open

2344 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen van het aantal coronapatiënten. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

Er liggen nu 2344 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2388), van wie 677 op de IC (gisteren: 679), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

'Terminator' Arnold Schwarzenegger voor de camera gevaccineerd

Acteur en oud-gouverneur van Californië Arnold Schwarzenegger is ingeënt in een vaccinatiestraat in Los Angeles. Dat werd op video vastgelegd. De 'Terminator' kon het niet laten om het moment aan te grijpen om de prik te promoten met filmteksten:

Schwarzenegger: 'Come with me if you want to live'

Vliegverbod gaat vier weken duren

Het vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika dat op zaterdag 23 januari ingaat, zal vier weken duren, zegt demissionair premier Rutte. Hij reageerde op een vraag van Kamerlid Van Esch van de Partij voor de Dieren.

Zij wilde weten waarom er niet veel eerder een vliegverbod is ingesteld. "We wisten al met Kerst dat die Britse variant eraan zat te komen. En nu zijn we eigenlijk te laat, want 10 procent van de besmettingen is al met het Britse coronavirus. Het is dus al hier."

Van Esch: vliegverbod nu voelt als mosterd na de maaltijd want het Britse virus is hier al

Zuid-Afrikaanse minister overleden aan gevolgen coronavirus

De Zuid-Afrikaanse minister Jackson Mthembu is overleden aan de gevolgen van het coronavirus, meldt president Ramaphosa. Hij gold als een van de belangrijkste adviseurs van de president. Anderhalve week geleden testte Mthembu positief op het virus, na het vertonen van lichte symptomen. Zuid-Afrika zit op het moment midden in de tweede golf.

Later vandaag houdt Ramaphosa een toespraak over de coronasituatie in het land. De dood van de Zuid-Afrikaanse minister volgt een dag na het overlijden van een minister in buurland Zimbabwe.