NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Carnaval in Rio gaat voor het eerst niet door • Formulieren avondklok nu beschikbaar

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Het coronaliveblog van donderdag 21 januari is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog. Tot dan!

 • KLM-topman: personeel testen op Schiphol, niet in het buitenland

  KLM-topman Pieter Elbers stelt voor om vliegtuigpersoneel al voor vertrek op Schiphol te laten testen op het coronavirus. Gisteren maakte het kabinet bekend dat vanaf zaterdag alle reizigers uit landen met verhoogd coronarisico kort voor vertrek een sneltest moeten ondergaan. Zonder negatieve testuitslag mogen ze niet in het vliegtuig stappen. Dat geldt ook voor bemanningsleden die positief testen.

  Elbers pleitte al direct voor een uitzondering voor vliegtuigmedewerkers. Bij Op1 kwam hij nu met het plan om hen niet ter plaatse testen, maar al eerder, voordat ze naar het buitenland vliegen. Met de autoriteiten in de Amerikaanse stad Atlanta zijn al eerder dergelijke afspraken gemaakt.

  "Daar hebben we een zogenaamde veilige corridor gemaakt waar er in Nederland getest wordt. En dan kom je ter plaatse in een soort bubbel te zitten en dan vlieg je weer terug", zei Elbers. Hij stelde dat hij het niet maken om personeel ziek op bestemming achter te laten.

 • Voorlopig geen coronapaspoort en grenzen blijven open

  Er komt voorlopig geen coronapaspoort. Dat hebben de EU-leiders vanavond op een extra EU-top afgesproken. Er zijn volgens premier Rutte nog te veel vragen over zo'n vaccinatiecertificaat. Het kabinet heeft in Nederland advies gevraagd aan de Gezondheidsraad over een dergelijk document, waarmee je zou kunnen reizen. "Ik wil niet overhaast nu een besluit nemen", aldus de premier.

  De grenzen in de Europese Unie worden ook niet gesloten. Wel roepen de regeringsleiders iedereen op om niet te reizen. "Het is asociaal als je nu op reis gaat als het niet noodzakelijk is", zo zei de premier na afloop van de top.

  De 27 leiders spraken verder hun grote zorg uit over de verschillende mutaties van het virus.

 • Formulieren avondklok nu te downloaden op Rijksoverheid.nl

  Wie vanaf zaterdag 's avonds na 21.00 uur de straat op moet, heeft een verklaring nodig. En wie na die tijd aan het werk is, heeft ook een werkgeversverklaring nodig. Die formulieren zijn nu te downloaden op Rijksoverheid.nl.

  De eigen verklaring is nu alleen nog in het Nederlands opgesteld. Binnenkort is die ook in andere talen beschikbaar.

 • Biden zegt dat dodental VS volgende maand 500.000 passeert

  De Amerikaanse president Joe Biden zegt dat het dodental als gevolg van het coronavirus in de VS volgende maand waarschijnlijk de 500.000 passeert. Tijdens een bijeenkomst in het Witte Huis zei de president dat het uitrollen van de vaccinatiestrategie "tot nu toe een sombere mislukking is geweest".

  "Het gaat de komende tijd eerst slechter voordat het beter gaat worden", zei hij.

 • Frankrijk adviseert medische mondkapjes in openbaar

  De Franse overheid adviseert mensen om per direct medische mondkapjes te dragen in plaats van normale maskers. Gezondheidsminister Olivier Véran zegt dat de normale mondkapjes niet genoeg beschermen tegen het coronavirus.

  Het dragen van mondkapjes is verplicht in alle publieke binnenruimtes. Onder meer in Parijs en in vierhonderd andere gemeentes is het dragen van een mondkapje ook op straat verplicht.

  De afgelopen 24 uur zijn er 22.848 nieuwe besmettingen gemeld, het dodental steeg met 346. In Frankrijk is al een strenge avondklok van 18.00 uur tot 06.00 uur van kracht.

 • Festivaldirecteur durft door garantiefonds te dromen: 'We kunnen aan de gang'

  Er wordt 300 miljoen euro uitgetrokken voor de evenementensector. Alle evenementen die na 1 juli beginnen maken aanspraak op dat garantiefonds. Zoals ook WOO HAH!, één van de grootste hiphopfestivals van Europa. De organisator van het festival is optimistisch.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Festivaldirecteur durft door garantiefonds te dromen: 'We kunnen aan de gang'
 • Carnaval Rio de Janeiro gaat niet door

  Het carnaval in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro gaat dit jaar niet door. Het evenement was vanwege corona al verplaatst van februari naar juli. Op Twitter zegt burgemeester Eduardo Paes dat dat ook niet haalbaar is.

  "Het lijkt me onzinnig om me op dit punt voor te stellen dat we het carnaval in juli kunnen houden", schrijft hij. "Dit evenement vergt veel voorbereiding van de overheid en van sambaverenigingen, iets wat tot nu toe onmogelijk was. Daarom wil ik u erop wijzen dat we in 2021 halverwege het jaar geen carnaval zullen hebben."

  Carnaval in Rio is het grootste carnavalsfeest ter wereld. Het is voor het eerst, sinds het in 1932 een officieel evenement werd, dat het niet doorgaat.

 • Boete voor bezoek huisfeestjes in Engeland verhoogd tot 900 euro

  Bezoekers van coronahuisfeestjes in Engeland kunnen vanaf volgende week een boete van 800 pond (900 euro) krijgen. Minister van Binnenlandse Zaken Priti Patel heeft deze verviervoudiging aangekondigd in een poging naleving van de regels af te dwingen nu het virus in het land steeds meer slachtoffers eist.

  De maatregel geldt voor mensen die bijeenkomsten van meer dan vijftien mensen bijwonen. De organisator van een huisfeestje kan nog zwaarder worden bestraft. Agenten hebben de afgelopen tijd boetes tot wel 10.000 pond uitgedeeld. Wie niet betaalt kan voor de rechter komen, die nog veel hogere boetes kan opleggen.

 • De enige die op de Franse pistes in de lift zit, is de sneeuwschoen

  Skiën zit er voor de Fransen voorlopig niet in: de pistes blijven ook na 1 februari gesloten. De grootste sneeuwschoenenfabriek ter wereld doet ondertussen wél goede zaken. Want wie toch de sneeuw in wil op de bergen, schaft sneeuwschoenen aan.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De enige die op de Franse pistes in de lift zit, is de sneeuwschoen
 • Kamerdebat over coronamaatregelen afgelopen: er komt een avondklok

  Het debat over de invoering van een avondklok is afgelopen. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van D66 om de avondklok een half uur later te laten ingaan: om 21.00 uur in plaats van 20.30 uur. Een motie van de PVV om geen avondklok in te voeren werd verworpen.

 • Tai-chi-oefeningen in Russisch ziekenhuis: 'Het versnelt het genezingsproces'

  In een tijdelijk ziekenhuis in de Russische hoofdstad Moskou doen artsen ademhalingsoefeningen met patiënten die van covid-19 herstellen. Ze gebruiken daarbij de van oorsprong Chinese vechtkunst tai chi. De oefeningen versnellen het genezingsproces, zegt één van de artsen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Covid-patiënten doen tai chi in Russisch ziekenhuis: 'Het versnelt het genezingsproces'
 • Avondklok geldt vanaf zaterdagavond 21.00 uur

  Het was nog niet helemaal duidelijk of het zou lukken om de avondklok aanstaande zaterdag al in te voeren. Anders zou het zondag worden. Maar een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat alles klaarstaat.

 • Rob Jetten (D66) legt uit waarom hij latere avondklok wel steunt

  In een verklaring op de sociale media legt D66-fractievoorzitter Jetten uit waarom hij instemt met een avondklok vanaf 21.00 uur. D66 had tot nog toe grote twijfels bij de proportionaliteit van de maatregel. Maar nu hij een meerderheid heeft gevonden om de avondklok een half uur later te laten ingaan, geeft hij alsnog steun aan het plan van het demissionaire kabinet.

  "Een latere avondklok maakt een verschil voor kinderen en jongeren om nog wél naar de sporttraining te kunnen. Voor volwassenen om na het werken nog net wél boodschappen te kunnen doen. En voor ouders om na een volle dag thuiswerken en thuisonderwijs nog net wél dat ommetje te kunnen maken."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jetten: 'Verschuiving avondklok met een half uur is echt belangrijk'
 • EU-landen in overleg nu Pfizer minder flesjes vaccin-vloeistof levert

  EU-landen gaan met elkaar in overleg nu vaccin-producent Pfizer heeft besloten om minder flesjes coronavaccin te leveren. De farmaceut besloot dat na een meevaller: in de praktijk blijkt dat uit ieder Pfizer-flesje niet vijf, maar zes doses vaccin zijn te halen. Er zijn dus minder flesjes nodig om het afgesproken aantal doses te leveren.

  De EU bestelde tot nu toe 500 miljoen doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, die zouden worden geleverd in 100 miljoen flesjes. Nu de Europese medicijnautoriteit erkent dat er uit een flesje zes doses te halen zijn, hoeft Pfizer ineens nog maar 83 miljoen flesjes vaccin te leveren om aan het contract te voldoen.