Basisscholen langer dicht, mogelijk niet drie weken • Eindhovens restaurant opent deuren
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- De lockdown wordt vrijwel zeker met drie weken verlengd.
- Horecabranche: bevestiging van hoe troosteloos het is.
- 31.000 acutezorgmedewerkers ingeënt tegen coronavirus.
- Het RIVM meldt 6657 nieuwe coronabesmettingen, minder dan gemiddeld.
Eindhovens restaurant opent deuren, 'de maat is vol'
Ondanks de coronamaatregelen heeft een Eindhovens restaurant de deuren geopend. Volgens Omroep Brabant zaten vanavond meerdere klanten te eten bij BBQ-restaurant De Kiet. "Geen mondkapje? Geen probleem. Wij leven in liefde, nooit in angst. Leef een beetje", staat op een krijtbord dat voor de deur staat.
Aan de regionale omroep bevestigen klanten dat ze in het restaurant hebben gegeten. De eigenaren willen er tegenover de omroep niets over zeggen, maar in een Facebookbericht van twee dagen geleden zeggen de twee dat ze al maanden "in de kou worden gelaten door Den Haag". "De schade is groot en onnodig. De maat is vol. Verandering begint bij jezelf. We wachten geen dag langer op 'hoopvol' nieuws vanuit Den Haag. We hebben inmiddels allang gezien dat zij ons niet gaan helpen", schrijven ze.
Kort na publicatie van Omroep Brabant werden de klanten nog tijdens het eten naar buiten gestuurd door het personeel. Daarna was het restaurant enige tijd open voor afhaal, en rond kwart over negen sloot het restaurant helemaal, aldus de regionale omroep. Het restaurant was voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar. De gemeente Eindhoven zegt samen met de politie een laatste waarschuwing te hebben gegeven aan het restaurant. Als het restaurant nogmaals de coronaregels overtreedt, wordt de zaak voor twee weken gesloten.
Basisscholen ook langer dicht, maar mogelijk niet drie weken
Het kabinet wil nog bekijken of de verlenging van de lockdown voor de basisscholen korter kan duren dan drie weken, melden Haagse bronnen. Dat hangt af van het nadere onderzoek naar de gevolgen van de Britse virusvariant voor leerlingen in de basisschoolleeftijd.
Dat de basisscholen na 18 januari dicht blijven lijkt wel zeker, maar het is dus nog niet duidelijk hoelang precies. Mogelijk wordt daar komende week meer over bekend. Voor de middelbare scholen staat al wel vast dat die echt drie weken langer dicht moeten blijven.
Gevangenis Ter Apel in lockdown om virusuitbraak
De gevangenis in Ter Apel is in lockdown gegaan om de coronauitbraak in het complex te stoppen. Het aantal coronabesmettingen is te hoog, zegt de Dienst Justitiële Inrichtingen. Zeker veertien gevangenen zijn positief getest op het coronavirus.
Volgens een woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen is het de bedoeling dat alle bijna 450 gevangenen de komende dagen worden getest op het coronavirus en moeten ze voor zeker vijf dagen in hun eigen cel blijven. Fysiek bezoek van relaties of familie mag de komende dagen ook niet.
Er wordt gezorgd voor enige afleiding. Zo mogen gevangenen sporten in de eigen cel, kunnen ze boeken krijgen en kunnen ze extra aandacht krijgen van de geestelijk verzorgers in het complex.
Winkeliersvereniging: dit is een domper en zuur
Winkeliersbranchevereniging INRetail noemt de verlenging van de lockdown een domper en zuur voor winkeliers. "Vooral omdat wij denken dat het veilig kan in winkels", zegt directeur Udo Delfgou.
Volgens hem komt het besluit niet als een verrassing. "Winkeliers reageren heel wisselend op dit nieuws. Sommigen hebben begrip, maar er is ook veel onbegrip omdat wij niet denken dat winkelen onveilig is. Bovendien voelt het oneerlijk dat bepaalde winkels, die tegen niet-essentieel aanschurken, wel open mogen zijn."
Delfgou denkt niet dat winkeliers ondanks de maatregelen toch open zullen gaan. "Enkelen roepen dat wel, maar dat is vanuit de emotie. Wat voor ons het allerbelangrijkste is is dat de steun verlengd wordt. Wij hebben continu geroepen dat de geboden steunmaatregelen een druppel op de gloeiende plaat zijn en niet voorkomen dat talloze winkeliers failliet zullen gaan. Dus dat steunpakket is voor ons erg belangrijk, maar we juichen niet te vroeg: eerst kijken wat het precies inhoudt."
Horecabranche: bevestiging van hoe troosteloos het is
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de verlenging van de lockdown "het slechtste nieuws voor ondernemers in het nieuwe jaar". Gezien de besmettingscijfers en de geruchten van de afgelopen dagen verwachtte de horecavereniging al een verlenging, maar een woordvoerder noemt het in een eerste reactie "enorm ellendig". "Het is een bevestiging van hoe troosteloos situatie is."
De branchevereniging zegt dat de horeca extra steunpakketten absoluut nodig heeft. "Maar we weten niet hoe die eruit gaan zien."
Van der Valk vreest omvallen hotels
Als de overheid niet snel met meer ondersteuning komt voor noodlijdende hotels, gaan er ondernemingen omvallen. Dat zegt directeur Freek van der Valk van het Van der Valk-hotel in Ridderkerk tegen Nieuwsuur. "Ik wil niet bedelen of zielig zijn, maar er gaan echt hotels omvallen als er niets wordt gedaan."
Voor de coronacrisis gingen de zaken in de hotels, de restaurants en met de zaalverhuur uitstekend. Maar in de huidige lockdown, waarbij ook restaurants in hotels dicht moesten, ligt bijna alles stil. Een deel van de kosten wordt vergoed door de overheid, maar dat is volgens Van der Valk veel te weinig.
Lees er meer over in dit artikel van Nieuwsuur:
31.000 acutezorgmedewerkers ingeënt tegen coronavirus
In de ziekenhuizen zijn tot het einde van de middag 31.000 medewerkers uit de acute zorg gevaccineerd. Dat meldt het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De meeste ziekenhuizen waren gisteren al door hun vaccins heen. Morgen komt de laatste zending flacons, die tot en met vrijdag gebruikt kunnen worden om de laatste medewerkers in te enten tegen het coronavirus.
De ziekenhuizen hebben 33.000 doses van het vaccin gekregen, bedoeld om de 30.000 meest cruciale acutezorgmedewerkers te vaccineren. Dat zijn vooral de IC-verpleegkundigen en verpleegkundigen van de covid-afdelingen. De 3000 extra doses waren bedoeld om eventuele verspilling op te vangen. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het LNAZ is de vaccinatiebereidheid meer dan 95 procent.
"We zien een grote waardering bij medewerkers dat er erkenning is voor hun belangrijke taak en de maatschappelijke ontwrichting die ontstaat door de ongekend hoge werkdruk in de acute zorg", zegt hij. "We hopen dat er snel meer vaccins beschikbaar komen, zodat ook de overige collega's gevaccineerd kunnen worden."
Ook de extra doses zijn gebruikt, zegt het LNAZ, "door een optimale samenwerking tussen de ziekenhuizen en ambulanceposten". Bovendien kunnen er meer mensen worden ingeënt, nu blijkt dat er zes in plaats van vijf doses uit één flacon gehaald worden. Dat betekent dat een kleine 40.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd kunnen worden.
Lockdown vrijwel zeker drie weken verlengd, meer financiële steun
De lockdown wordt vrijwel zeker met drie weken verlengd. En voor bepaalde sectoren wordt het financiële steunpakket uitgebreid. Dat is volgens Haagse bronnen de uitkomst van het beraad op het Catshuis. Daar overlegden de meest betrokken bewindslieden weer met hun vaste adviseurs, onder wie RIVM-directeur Van Dissel.
Waarschijnlijk komen er geen versoepelingen en geen verzwaringen van de maatregelen.
De lockdown zou in eerste instantie duren tot 18 januari voor de scholen en 20 januari voor de niet-essentiële winkels. Omdat de besmettingscijfers nog steeds hoog zijn, hebben verschillende deskundigen gepleit voor verlenging van de maatregelen.
Dinsdag worden knopen doorgehakt en die avond is er ook weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid.
Twee arrestaties na wandeling met zo'n honderd mensen in Breda
De politie in Breda heeft twee personen opgepakt voor opruiing. Volgens de politie liepen zij met een groep van zo'n honderd mensen een "vrijheidswandeling", en hielden ze zich daarbij niet aan de coronamaatregelen.
Andere deelnemers aan de wandeling zijn door de politie gewaarschuwd en vertrokken. Er is niemand op de bon geslingerd.
Protest in Hilversum tegen de coronaregels beëindigd, één aanhouding
Een protest in Hilversum tegen de coronamaatregelen is door de lokale autoriteiten beëindigd. Het protest zou tot 16.00 uur duren, maar de gemeente heeft het rond 15.30 uur stopgezet omdat de regels werden overtreden. Voor die tijd werd al meerdere keren gewaarschuwd. Een persoon is opgepakt.
"Er werd muziek gedraaid, er werd uitgebreid gedanst en daarmee werd de anderhalvemeterregel niet gevolgd", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Dat was niet de afspraak die we hadden gemaakt met de organisatie." Nog niet alle betogers zijn vertrokken. Volgens de gemeente wordt geprobeerd de mensen met "zachte hand naar de auto of trein te bewegen".
Het protest was georganiseerd door een groep die vaker demonstreert tegen de coronaregels. Naast een protest tegen de coronaregels werd er ook geprotesteerd tegen onder meer de media en door mensen die de complotbeweging QAnon aanhangen.
6657 nieuwe besmettingen gemeld, minder dan gemiddeld
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6657 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 708 minder dan gisteren en ook lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 7431 mensen positief getest werden. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen. Er liggen nu 2561 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2574), van wie 711 op de IC (gisteren: 700), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 187 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 54 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 25 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 19 nieuwe opnames minder dan gisteren.
Bij het RIVM werden 54 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 139. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 108 doden per dag, tegen 88 doden per dag een week eerder.
Premier Rutte komt aan bij het Catshuis
Premier Mark Rutte komt aan bij het Catshuis voor een overleg over de coronamaatregelen. Het kabinet praat onder meer over een mogelijke verlenging van de huidige lockdown.
Auto rijdt door hek van GGD teststraat, alle tests verplaatst
De coronatests die vanmiddag gepland waren bij de GGD-teststraat in de Hoeksche Waard zijn verplaatst, omdat een auto door een hek van de teststraat is gegleden. Er vielen geen gewonden, maar er is wel materiële schade. De geplande coronatests zijn verplaatst naar Dordrecht. Een woordvoerder van de GGD zegt tegen RTV Rijnmond dat het om twintig afspraken gaat.
De GGD verwacht dat de teststraat in Hoeksche Waard morgen weer open is.
Boswachters roepen op; 'Kom niet meer naar 't bos, het is vol'
Net als vrijdag en zaterdag proberen talloze automobilisten zondag het sneeuwlandschap bij het Zuid-Limburgse Vaals te bereiken. Op de N278 staat een file. Aan de rotonde op de N278 bij Mamelis staan verkeersregelaars die automobilisten naar de bestemming en het doel vragen.
"Met de verkeersregelaars proberen we de mensen te ontmoedigen om naar het gebied te gaan", legt een woordvoerder van de gemeente Vaals uit aan 1Limburg. "Er wordt benadrukt dat het druk is, waarbij we vriendelijk verzoeken om op een ander tijdstip terug te komen."
Ook in het Utrechtse Lage Vuursche is het opnieuw druk. Verkeersregelaars houden inkomend verkeer tegen bij Lage Vuursche en parkeerplaatsen bij het natuurgebied worden tijdelijk afgesloten, meldt RTV Utrecht. Na de drukte van gisteren riep de gemeente Baarn, waar Lage Vuursche onder valt, vanochtend op om niet met de auto naar het natuurgebied te komen. Enkele uren later bleek dat de parkeerplaatsen toch weer vol stonden. De gemeente vraagt mensen nu met klem om de aanwijzingen van handhavers op te volgen.
Drukte in Brabant
Ook in natuurgebieden in Noord-Brabant is het druk. Natuurmonumenten roept de mensen op om niet meer naar de Kampina, de Loonse en Drunense duinen, de Oisterwijkse bossen en Landgoed Huis ter Heide te komen.
Irma de Potter, boswachter bij Natuurmonumenten waarschuwt dat het veel te vol is in deze coronatijd. Maar ondanks de waarschuwingen trekken mensen massaal de natuur in. De parkeerplaatsen staan vol. Ook op de toegangswegen naar de natuurgebieden is het druk. "Auto's staan aan beide zijden van de wegen geparkeerd. Er kan geen auto meer bij", zegt De Potter tegen Omroep Brabant.
Politie beëindigt illegaal feest in verlaten bioscoop in Hulst
Vanochtend heeft de politie een eind gemaakt aan een illegaal feest in een oude bioscoopzaal in de Zeeuwse plaats Hulst. Na een melding van geluidsoverlast braken agenten de deur open om binnen te komen. De mensen die binnen waren probeerden te vluchten.
Volgens de politie had dat tot levensgevaarlijk situatie kunnen leiden vanwege houtrot in het oude pand, verschillende niveaus en gladde ondergrond door duivenpoep. Ook konden voormalige nooddeuren eenvoudig worden geopend, waarna mensen van zes meter naar beneden hadden kunnen vallen.
Moderna-vaccins komen morgen aan in Nederland
Vanaf morgen wordt het coronavaccin van het Amerikaanse bedrijf Moderna in Nederland verwacht. Het RIVM laat weten dat er in de loop van volgende week een plan wordt gemaakt om de vaccins over de priklocaties te verdelen. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) keurde het middel van Moderna afgelopen woensdag goed. Na het vaccin van BioNTech/Pfizer is dit het tweede coronavaccin dat in de EU is toegelaten. Het is nog onduidelijk wanneer de eerste vaccins worden toegediend.
Omdat het Moderna-vaccin 30 dagen in een gewone koelkast bewaard kan worden, kunnen huisartsen een grotere rol gaan spelen bij het vaccineren van ouderen, bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking.
Nederland heeft van het Moderna-vaccin ruim 6 miljoen doses besteld, waarvan de eerste 400.000 doses naar verwachting dit kwartaal worden geleverd, zei Hugo de Jonge woensdag. Het aanbod om een extra levering van het Moderna-vaccin aan te schaffen die eind van het jaar geleverd zou kunnen worden, werd afgeslagen.
70 bekeuringen bij car meeting in Groningen
In Groningen heeft de politie 70 mensen beboet die aanwezig waren bij een zogeheten car meeting. Hierbij komen auto-eigenaren op een terrein bijeen om elkaars voertuig te bekijken. Ze kregen een boete omdat ze het samenscholingsverbod overtraden, dat geldt vanwege de coronamaatregelen. "Mensen moeten weten dat dit niet kan in deze tijd", zegt een politiewoordvoerder tegen RTV Noord.
Het parkeerterrein waar de bijeenkomst bezig was en de toegangswegen ernaartoe werden door de politie afgesloten. Niet iedereen kreeg een bekeuring; een aantal mensen liet de auto staan en klom over de hekken om van het terrein weg te komen. De politie heeft van de achtergebleven auto's de kentekens genoteerd.
Japanse gelovigen bidden voor einde pandemie
In Tokio hebben gelovigen een jaarlijks ritueel gehouden. Gehuld in een traditionele slip gingen twaalf mannen een ijsbad in om zo hun lichaam te reinigen en te bidden voor een einde van de coronapandemie.
Een cameraploeg was erbij toen de mannen het water in gingen:
Tweede week thuisonderwijs komt eraan, 'blijft gepuzzel'
Het geven van thuisonderwijs blijft voor veel ouders een puzzel. De Stichting Werkende Ouders krijgt aan de lopende band verhalen binnen van ouders die tegen problemen aanlopen. "Er zijn ouders met drie kinderen en maar één laptop, er zijn mensen die geen eigen werkplek hebben en naast hun kind moeten werken terwijl die zit te zoomen met de hele klas", vertelt Marjet Winsemius.
Ouders geven aan dat het bijhouden van het eigen werk in combinatie met thuisonderwijs niet meevalt. De druk aan 2,5 miljoen keukentafels, waar kinderen en ouders tijdens de tweede schoolsluiting aan zitten te werken, is hoog.
Ook leraren uiten hun zorgen. "Ik moet veel berichtjes sturen om ze aan het werk te houden", zegt Sanne Ploeg. Ze geeft les aan groep 6 in Zeist en probeert met af en toe een online spelletje de sfeer erin te houden.
OMT-lid voorspelt langere lockdown
"Als de lichte daling niet doorzet en tegelijkertijd de Engelse mutatie meer de overhand gaat nemen, dan zit je zelfs eerder aan striktere maatregelen te denken". Dat heeft viroloog van het Amsterdam UMC en OMT-lid Menno de Jong gezegd tegen de Amsterdamse zender AT5.
In eerste instantie was de huidige lockdown afgekondigd tot 19 januari, maar doordat het aantal besmettingen niet snel genoeg terugloopt, voorziet De Jong dat versoepelingen voorlopig nog niet aan de orde zijn. Volgens hem zou het huidige pakket zeker tot het einde van de maand moeten worden verlengd. "We willen geen derde golf."
Deskundigen maken zich zorgen over de milieu-impact van mondmaskers
Deskundigen schatten dat er maandelijks wereldwijd 129 miljard gezichtsmaskers en 65 miljard plastic handschoenen worden gebruikt en weggegooid, schrijft de Britse krant The Guardian. Doordat de gezichtsmaskers uit drie lagen van verschillend materiaal bestaan, blijken ze moeilijk te recyclen. Natuurbeschermers en niet-gouvernementele organisaties maken zich zorgen dat het pandemie-gerelateerde afval op stortplaatsen, in waterwegen en oceanen terechtkomt.
The Straits Times uit Singapore maakte een visualisatie van het aantal maskers dat maandelijks wordt gebruikt en stelt dat wanneer de weggegooide mondkapjes naast elkaar zouden worden gelegd, er een oppervlakte kan worden bestreken dat drie keer zo groot is als Singapore. Dat komt overeen met ruim 2100 vierkante kilometer, pakweg de provincie Limburg.
Kabinet bijeen over verlenging lockdown
Kabinet, RIVM en andere betrokkenen overleggen vandaag in het Catshuis over de aanpak van de coronacrisis. Op tafel ligt een verlenging van de lockdown, die in eerste instantie tot 19 januari was afgekondigd.
Dinsdag is er weer een persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge.
Israël vaccineert het snelst: bijna 20 procent van de bevolking is ingeënt
Bijna 20 procent van de Israëlische bevolking werd de afgelopen weken gevaccineerd. In totaal kregen de afgelopen weken ruim anderhalf miljoen burgers een vaccinatie. Daarmee steekt Israël met kop en schouders boven de rest van de wereld uit.
Volgens experts heeft het te maken met het goede zorgstelsel in Israël, waarin vier ziekenfondsen een belangrijke rol spelen. Zij nemen het grootste deel van de inentingen voor hun rekening. Daarnaast helpt het leger met het opnieuw verpakken van de grote hoeveelheden vaccins en de verspreiding van de doses door het land.
De Palestijnse bestuurders, die een vorm van autonomie hebben, beschikken niet over het geld om snel veel vaccins in te slaan. Verschillende hulporganisaties roepen Israël dan ook op om ervoor te zorgen dat ook de Palestijnen worden gevaccineerd. Maar volgens Israël is het de afspraak dat de Palestijnse Autoriteit zelf de inentingen voor zijn rekening neemt. En ook de Palestijnse bestuurders zeggen zelf het vaccinatieprogramma te willen regelen, en geen hulp te vragen aan Israël.
Nieuw liveblog
Welkom bij het liveblog met het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het coronablog van gisteren is hier terug te lezen.