NOS NieuwsAangepast

6657 nieuwe besmettingen gemeld, minder dan gemiddeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6657 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 708 minder dan gisteren.

De afgelopen week vertoonde het aantal positieve testen een grillige lijn, met op donderdag weer bijna 10.000 positieve testen. Maar gemiddeld genomen blijft er sprake van een afname. Op dit moment is die over de afgelopen zeven dagen zo'n 11 procent ten opzichte van de week ervoor.

Komende dinsdag maakt het kabinet of de lockdown kan worden versoepeld. De verwachting is dat dit niet het geval is; daarvoor zou het aantal besmettingen eerst minstens moeten halveren en zouden ook andere 'signaalwaarden' zoals het aantal ziekenhuisopnames lager moeten worden.

187 opnames op verpleegafdelingen, 25 erbij op de IC

In de ziekenhuizen neemt de bezetting wel langzaam maar zeker af. Er liggen nu 2561 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2574), van wie 711 op de IC (gisteren: 700), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 187 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen, 54 nieuwe opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 25 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 19 nieuwe opnames minder dan gisteren.

54 overleden covid-patiënten

Het is nog te vroeg om de licht verbeterende situatie in de ziekenhuizen al vertaald te zien in de dodencijfers. Bij het RIVM werden de afgelopen dag 54 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er nog 139. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 108 doden per dag, tegen 88 doden per dag een week eerder.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 861 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 835. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl