NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

50 besmettingen met Britse variant • Geen 'prikvoorrang' voor 60-plusser

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7142 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld, 743 meer dan gisteren.
 • Groen licht voor Moderna: tweede vaccin goedgekeurd voor EU. Eerste vaccins mogelijk volgende week geleverd.
 • In Veghel is de eerste vaccinatie in Nederland gezet. Kijk het hier terug.
Liveblog gesloten
 • Geen 'prikvoorrang' voor 60-plusser met medisch probleem

  Als je kijkt naar de Nederlandse vaccinatiestrategie zie je dat de groep '60-plussers met medische indicatie', die eerst helemaal vooraan stond in het vaccinatieschema, niet meer bestaat.

  Deskundigen roepen op om weer onderscheid te maken en deze groep met medische problemen eerder te vaccineren, volgens anderen is er juist goed nagedacht over deze strategie. Epidemioloog Alma Tostmann zegt: "De 60 tot 75 jaar oude mensen met medische indicatie zijn juist de mensen die in het ziekenhuis of op de IC belanden als ze corona krijgen. Deze groep moet een hogere prioriteit hebben in het schema."

 • Duitsland bestelt veel meer vaccins dan rest EU

  Duitsland bestelde tientallen miljoenen vaccins extra bij Pfizer/BioNTech. Dat werd vorige maand al bekendgemaakt, maar de kritiek op het besluit vanuit Brussel groeit.

  De afspraak was dat de Commissie de onderhandelingen zou voeren, niet individuele landen. In november tekende de Commissie een contract met Pfizer/BioNTech voor de levering van 200 miljoen vaccins. In december kwamen er daar nog eens 100 miljoen bij.

  Maar Duitsland hield het daar niet bij. Drie Duitse bedrijven die werkten aan een vaccin - BioNTech, Curevac en IDT Biologika - hebben bij elkaar 750 miljoen euro subsidie van de Duitse regering ontvangen. In ruil daarvoor zijn exclusieve garanties besproken.

 • Spoedwet verplichte negatieve coronatest voor reizigers naar Kamer

  Het kabinet heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin een negatieve coronatest verplicht wordt gesteld voor reizigers uit het buitenland. Op die manier wil het ondubbelzinnig vastleggen dat die verplichting juridisch door de beugel kan.

  Vorige week stelde het kabinet de test al in, voor iedereen die met trein, bus, boot of vliegtuig naar Nederland reist vanuit een 'hoogrisicogebied'.

 • Vaccineren in Europa 'een race tegen de klok'

  In Nederland zijn we nog maar net begonnen, maar hoe gaat het vaccineren in de buurlanden? Ook in andere delen van de wereld zijn de ervaringen wisselend.

  Onze correspondenten geven een snelle blik op de vorderingen in het vaccineren tegen corona:

 • RIVM: aantal besmettingen met Britse variant van 11 naar 50 personen

  Het aantal mensen in Nederland bij wie de nieuwe Britse coronavariant is vastgesteld, is gestegen van 11 naar ongeveer 50. Dat meldt het RIVM.

  Bij ongeveer 30 personen in de regio Rotterdam-Rijnmond werd het nieuwe virus al vastgesteld, grotendeels gelinkt aan een uitbraak op een basisschool. Ook werd de Britse variant zes keer vastgesteld bij een cluster van besmettingen in de regio-Amsterdam.

  Door reguliere laboratoriumsteekproeven werden in Nederland, naast vier eerder gerapporteerde besmettingen, nóg twee besmettingen met de Britse coronavariant aangetoond in Amsterdam en Leeuwarden. Deze twee personen hadden geen link met het Verenigd Koninkrijk.

  Bij bron- en contactonderzoek bij eerder gevonden besmettingen, zijn nog twee personen naar voren gekomen die besmet waren met Britse variant. Verder werd het virus verspreid over het land nog eens bij zes mensen gevonden die kortgeleden in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest.

  De variant lijkt zich volgens het RIVM vooral te verspreiden in de regio's Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond.

 • Meer dan 1000 coronadoden in een dag in VK

  Voor het eerst sinds april zijn er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 1000 coronadoden gemeld in een dag. Ook werd er een recordaantal van 62.322 nieuwe besmettingen gemeld, te wijten aan de zeer besmettelijke Britse variant.

  De strenge lockdown in Engeland en Schotland, die een week geleden werd afgekondigd, zal volgens premier Boris Johnson tot ver in maart duren.

  Wel worden er in hoog tempo mensen gevaccineerd, Johnson heeft hier zijn hoop op gevestigd.

  Het aantal besmettingen loopt al dagen op:

 • Dit zijn de 11 ingrediënten in het coronavaccin

  Het Pfizer-vaccin is een zogenoemd mRNA-vaccin, maar wat zit daar in? NOS op 3 pakte de bijsluiter van het vaccin erbij.

  In deze video leggen ze uit hoe zo'n mRNA-vaccin werkt, welke 11 ingrediënten er in het vaccin zitten, en hoe die precies werken:

 • Kleine 14.000 vaccins door het land verspreid

  In ziekenhuizen en bij de GGD's zijn vandaag de eerste vaccins gezet. Tien centrale ziekenhuizen ontvingen het vaccin vanuit Oss, in trays van 975 doses.

  Er zijn totaal 14 van deze trays uitgedeeld in ziekenhuizen, zegt het RIVM. Deze ziekenhuizen hebben de doses verdeeld over de andere ziekenhuizen in hun regio, of zelf gebruikt om personeel te prikken.

  In het Amsterdam UMC kregen in ieder geval zo'n 200 medewerkers een injectie. In het Rotterdamse Erasmus MC werden er zo'n 150 geprikt. Bij de GGD in Veghel zijn tot nu toe 36 prikken gezet. De ziekenhuizen en de GGD in Veghel gaan morgen verder met vaccineren.

 • Haagse bronnen: lockdown waarschijnlijk met twee weken verlengd

  Het ziet ernaar uit dat de lockdown in Nederland na 19 januari met zeker twee weken wordt verlengd. Volgens Haagse bronnen vindt het kabinet het aantal besmettingen nu te hoog en zouden versoepelingen daarom geen goed signaal zijn. De bewindslieden denken nog na over aanscherping.

  Het kabinet wacht eerst een advies af van het Outbreak Management Team. Het hakt dan volgende week de knoop door.

 • Uitbraak op basisschool: 30 mensen besmet met Britse coronavariant

  Zo'n 75 mensen zijn positief getest op corona na de uitbraak op een basisschool in Bergschenhoek. Bij ten minste dertig van hen is de Britse variant van het virus aangetroffen, meldt de GGD Rotterdam-Rijnmond.

  Na een oproep van de GGD aan leerlingen, docenten en hun huisgenoten lieten ruim 750 mensen zich testen. Hieruit blijkt dat ongeveer tien procent besmet is met het coronavirus.

 • Q&A met IC-arts Diederik Gommers

  Diederik Gommers, IC-arts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care - zelf net ingeënt tegen het coronavirus - beantwoordt vragen over het Nederlandse vaccinatieprogramma. Dat deed hij live op de Facebookpagina van de NOS.

  Kijk de Q&A hier terug:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Q&A met Diederik Gommers over het coronavirus en vaccineren
 • GGD maakt excuses voor drukte bij vaccinatielijn

  Het is topdrukte bij de vaccinatielijn van de GGD-GHOR. Mensen kunnen via deze telefoonlijn een afspraak maken voor vaccinaties tegen het coronavirus. Doordat de lijnen zijn overbelast kunnen mensen mogelijk vandaag geen afspraak maken.

  De GGD maakt op Twitter excuses:

 • Eerste Moderna-vaccins volgende week geleverd

  De eerste Moderna-vaccins worden waarschijnlijk volgende week geleverd, heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt. Het gaat in eerste instantie om 13.000 doses, goed voor 6500 vaccinaties.

  Het vaccin van de Amerikaanse farmaceut werd vandaag goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Minister De Jonge maakt begin volgende week bekend wanneer de vaccins worden ingezet. De eerste leveringen van Moderna-vaccins zijn bestemd voor ouderen, bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking die in een instelling wonen. De Gezondheidsraad moet nog adviseren voor welke groepen het vaccin het meest geschikt is.

 • 7142 nieuwe besmettingen, 175 doden

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 7142 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 743 meer dan gisteren.

  Het aantal is lager dan gemiddeld afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 7726 positieve tests bij kwamen. Gemiddeld genomen daalt het aantal positieve tests.

  262 opnames op verpleegafdelingen, 39 erbij op de IC

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen of overleden dan dat er werden opgenomen.

  In totaal liggen er nu 2835 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2890), van wie 704 op de IC (gisteren: 731), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  Er werden 262 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 58 opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 39 patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 nieuwe opnames minder dan gisteren.

  175 overleden covid-patiënten

  Er werden 175 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 152. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 98 doden per dag, tegen 84 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

  Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 852 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 788. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

 • Koningspaar en prinses Beatrix zullen zich laten inenten

  Ook Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zullen zich laten vaccineren tegen het coronavirus zodra ze aan de beurt zijn. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst bevestigd aan persbureau ANP. Prinses Beatrix viert deze maand haar 83e verjaardag.

  Het koningspaar reageerde vanmorgen op de eerste vaccinaties in Nederland via Twitter: