Covid-afdeling in het academisch ziekenhuis in Leiden
NOS Nieuws

7142 nieuwe besmettingen; dodental blijft oplopen

Tot 10.00 uur vanmorgen werden er 175 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 152.

De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 98 doden per dag. Dat is duidelijk meer dan een week eerder, toen er gemiddeld 84 doden per dag waren. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Bekend is dat de sterfgevallen vele weken achterlopen op het verloop van de besmettingen, die al een tijdje een dalende lijn vertonen. Vandaag werden er 7142 nieuwe bevestigde coronabesmettingen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er 743 meer dan gisteren, maar het is lager dan het gemiddelde van de afgelopen week. Het aantal besmettingen daalde de afgelopen zeven dagen met ruim 18 procent ten opzichte van de week ervoor.

Toch durfde Aura Timen van het RIVM gisteren niet te zeggen dat de lockdown al een duidelijk effect heeft. Het aantal mensen dat zich laat testen daalde namelijk vorige week ook en het percentage positieve testen nam juist toe. Het instituut wil de cijfers van deze week afwachten voordat het conclusies trekt. Komende dinsdag geeft premier Rutte weer een persconferentie waarin hij bekendmaakt wat er gebeurt met de maatregelen.

Minder covidpatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen neemt de druk af. In totaal liggen nu 2835 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2890), van wie 704 op de IC (gisteren: 731), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Er werden 262 coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 58 opnames minder dan gisteren. Op de intensive care werden 39 patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 7 opnames minder dan gisteren.

Afgelopen week zei voorzitter Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg al dat de ziekenhuisbezetting "een plateau" heeft bereikt.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 856 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 804. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl