NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Vanaf woensdag militaire hulp in verzorgingshuizen • Zuid-Afrika verbiedt alcoholverkoop

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Militairen gaan vanaf woensdag in drie veiligheidsregio's helpen in verpleeg- en verzorgingshuizen.
 • De Nederlandse ziekenhuizen blijven nog zeker wekenlang overvol, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • Volgens het RIVM worden de komende dagen cruciaal als het gaat om het effect van de lockdown op het aantal besmettingen.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Morgen is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Oud-RIVM-directeur Coutinho kritisch op vaccinatiestrategie

  Roel Coutinho, oud-directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding bij het RIVM, is kritisch op de vaccinatiestrategie van het kabinet. Hij vindt dat het advies van de Gezondheidsraad om de eerste prikken bij de meest kwetsbaren te zetten te makkelijk is weggelegd, zegt hij in Nieuwsuur. De Gezondheidsraad adviseerde vorige maand het coronavaccin van Pfizer en BioNTech vooral in te zetten bij ouderen. Het kabinet wil juist dat eerst verpleeghuismedewerkers het vaccin toegediend krijgen.

  Het kabinet besloot daartoe omdat het vaccin in grote hoeveelheden wordt geleverd en koud (-75 graden) moet worden bewaard. Dat is op een centrale plek, waar zorgmedewerkers zelf naartoe kunnen gaan, makkelijker te regelen. "Maar logistiek kan niet de verklaring zijn voor: ik leg dat Gezondheidsraadadvies naast mij neer", zegt Coutinho. "Je zou mensen naar zo'n centrale locatie kunnen vervoeren. Dat kunnen wij toch regelen als georganiseerd land? Dus dat vind ik raar."

  Het advies van de Gezondheidsraad is volgens Coutinho namelijk kraakhelder: "Je moet beginnen met de mensen die het hoogste risico lopen om ernstig ziek te worden en dood te gaan", zegt hij. "Iedereen dacht waarschijnlijk: dit gaat op dezelfde manier als de griepvaccinatie. Kennelijk is men er pas later achter gekomen dat dat niet goed mogelijk was en is men een andere planning gaan maken. Daar krijg je nu de rekening van."

 • 'We hebben nog één bedje in Brabant'

  Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding inventariseert waar plek is voor coronapatiënten. Medewerkers regelen het vervoer van zieken naar andere regio's en zelfs naar Duitsland, als dat nodig is.

  Een kijkje achter de schermen bij het LCPS in Zeist:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zij regelen spreiding coronapatiënten: 'We hebben nog één bedje in Brabant'
 • Militairen helpen vanaf woensdag in verpleeg- en verzorgingshuizen

  Defensiepersoneel gaat helpen in verpleeg- en verzorgingshuizen in de drie veiligheidsregio's die om militaire bijstand hebben gevraagd.

  Het gaat om hulp "op alle niveaus", zei minister Grapperhaus. Zo kan Defensie bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen sturen. "Maar ook soldaten die werk kunnen verrichten dat de artsen en verpleegkundigen kan ontlasten. Zoals maaltijden bezorgen of met mensen een intakegesprek voeren." Er zijn zo'n duizend defensiemedewerkers beschikbaar voor heel Nederland.

  Gisteren werd bekend dat Groningen en Twente via een brandbrief bij verschillende ministeries om militaire hulp hadden gevraagd. De veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland had een soortgelijk verzoek ingediend.

 • Wonen in een hotel, om de familie niet te besmetten

  Verpleegkundigen en artsen in de Indonesische hoofdstad Jakarta verblijven soms maanden in hotels om familie thuis niet te besmetten. Daarnaast krijgt zorgpersoneel in het land geregeld te maken met negatieve reacties en vooroordelen.

  Correspondent Annemarie Kas sprak met verpleegster Eka Prativi Wulandari (31):

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Zorgpersoneel Jakarta woont in hotels: 'Riskeren ons leven, maar worden uitgelachen'
 • 'Defensie kan niet alle problemen oplossen'

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zinspeelde er eerder vandaag in zijn persconferentie al op: militaire hulp om zo de druk op de ziekenhuizen te verlichten, is van harte welkom. "De vraag is opnieuw aan Defensie gesteld. We hebben nog geen reactie erop, ik hoop zo snel mogelijk antwoord te krijgen", zei Kuipers. Volgens hem zou medisch personeel van Defensie in de komende dagen hard nodig kunnen zijn in bijvoorbeeld een regio als Twente.

  Defensie heeft in Nederland momenteel een kleine 200 militairen ingezet in de strijd tegen corona. Zo'n duizend mensen staan paraat en als het écht moet kunnen duizenden militairen in actie komen. Maar directeur Operaties, schout-bij-nacht Boudewijn Boots, tempert tegenover de NOS de verwachtingen: "Het beeld in veel media dat Defensie in deze noodsituatie alle problemen kan oplossen, is onterecht. Wij kunnen geen verpleeghuizen, ziekenhuizen of -afdelingen overnemen. Defensie is geen bedrijf vol medisch geschoolde militairen en kan alleen maar bijspringen."

 • Zuid-Afrika verbiedt alcoholverkoop en stelt langere avondklok in

  Zuid-Afrika scherpt tot zeker 15 januari de coronamaatregelen aan. President Ramaphosa kondigde in een tv-toespraak onder meer aan dat de verkoop van alcohol wordt verboden en de avondklok wordt verlengd. De aanscherpingen zijn volgens Ramaphosa noodzakelijk om de druk op de ziekenhuizen te verlichten.

  Het land kampt met een rappe toename van het aantal nieuwe coronagevallen. Gisteren telde het land de miljoenste besmetting. De toename wordt mogelijk mede veroorzaakt door een nieuwe variant van het virus. De Zuid-Afrikaanse variant wijkt genetisch af van de recent ontdekte Britse mutatie, maar lijkt net als de Britse variant besmettelijker.

  Volgens Ramaphosa is de nieuwe variant inmiddels wijdverspreid in Zuid-Afrika. Artsen hadden de president eerder al geadviseerd in ieder geval de alcoholverkoop te verbieden. Dat zou leiden tot minder ziekenhuisopnames door ongelukken en tegelijk mensen scherper houden als het gaat om het volgen van de coronaregels. Zuid-Afrika verbood in de coronacrisis al twee keer eerder de verkoop van alcohol. Het laatste verbod werd in augustus opgeheven.

 • St Jansdal stelt alle operaties uit "waarbij dat mogelijk en verantwoord is"

  Ziekenhuisgroep St Jansdal heeft vanwege de sterke toename van het aantal coronapatiënten besloten de zorg verder af te schalen. Het ziekenhuis, met locaties in Harderwijk en Lelystad, stelt alle operaties die van morgen tot en met volgende week dinsdag waren gepland uit "waarbij dat mogelijk en verantwoord is". Er worden enkel nog spoedeisende en oncologische operaties uitgevoerd. In Lelystad worden er in de eerste week van januari helemaal geen operaties uitgevoerd.

  Arend Jan Poelarends, lid van de raad van bestuur van de ziekenhuisgroep, spreekt in een persbericht van een "ingewikkelde puzzel" als het gaat om het afschalen van de zorg. Door de landelijke druk op de ziekenhuizen verloopt het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen moeizaam, zegt hij. "En als wij patiënten niet snel kunnen doorplaatsen, weten wij het ook even niet meer. Daarnaast hebben we in lijn met de landelijke trend veel uitval onder onze medewerkers."

  Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zei eerder vandaag dat de ziekenhuizen nog zeker wekenlang overvol zullen zijn. Poelarends: "Als dat zo is, dan kunnen we nu niet anders dan onze maatregelen hiervoor nemen".

 • Spanje gaat vaccinweigeraars registreren

  Spanje gaat een lijst bijhouden met daarop namen van mensen die het coronavaccin hebben geweigerd. Het land is ook van plan het register te delen met andere Europese landen, zegt de Spaanse gezondheidsminister Illa in een interview met tv-zender La Sexta.

  "Net zoals dat gebeurt met andere vaccins", zei Illa, die verder benadrukte dat het vaccineren vrijwillig is en dat de lijst niet openbaar gemaakt zal worden. "En we zullen de data van die mensen natuurlijk beschermen", zei hij.

  Illa: "De enige manier om het virus te verslaan is het vaccin. Hoe meer mensen gevaccineerd worden hoe beter. Je doet het niet alleen voor jezelf, maar ook uit solidariteit met anderen."

 • UMC start test met nieuw coronavaccin in provinciehuis Utrecht

  Het UMC Utrecht is vandaag als eerste Nederlandse ziekenhuis gestart met het testen van het coronavaccin van het Duitse bedrijf CureVac. Dat gebeurt in het provinciehuis, schrijft RTV Utrecht. Het middel is een van de zes vaccins die het kabinet via de Europese Unie heeft besteld.

  In de zogenoemde fase 3-studie worden de werkzaamheid en veiligheid van het vaccin onderzocht. Vandaag beginnen vier proefpersonen met de test. Dat aantal loopt de komende weken per dag verder op. In totaal willen de onderzoekers tot april ongeveer 2000 vrijwilligers testen. Van hen krijgt de helft het vaccin toegediend en de andere helft een placebo.

  CureVac werkt net als de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna via de mRNA-technologie, waarbij een stukje genetisch materiaal van het virus wordt nagebootst. Het vaccin wordt in twee doses toegediend. Tussen de eerste en de tweede dosis zit vier weken. Het is de bedoeling dat er wereldwijd zo'n 36.500 vrijwilligers gaan meedoen aan de laatste testfase.

 • Premier League-duel uitgesteld vanwege coronabesmettingen

  De wedstrijd in de Engelse Premier League tussen Everton en Manchester City is uitgesteld vanwege nieuwe coronabesmettingen bij Manchester City. Uit een ronde tests kwamen meerdere nieuwe besmettingen binnen de selectie naar boven. De besmettingen komen bovenop de al vier positieve gevallen bij de club.

 • Acht Duitse zorgmedewerkers krijgen overdosis van vaccin

  Acht medewerkers van een verzorgingstehuis in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren hebben een overdosis gekregen van het Pfizer/BioNTech-vaccin. De medewerkers kregen gisteren per ongeluk vijf keer de aanbevolen hoeveelheid, zeggen de autoriteiten. Vier van hen liggen inmiddels in het ziekenhuis, omdat ze griepachtige klachten kregen. Waarschijnlijk kregen de medewerkers de volledige inhoud van het flesje met daarin het vaccin toegediend. In een flesje zitten minimaal vijf doses.

  "Ik betreur dit incident ten zeerste", zegt de regionale bestuurder Stefan Kerth in een verklaring. "Dit individuele geval is te wijten aan individuele fouten. Ik hoop dat de getroffenen niet te maken krijgen met ernstige bijwerkingen."

  Het is niet duidelijk hoe gevaarlijk een overdosis van het Pfizer/BioNTech-vaccin kan zijn. De lokale Duitse autoriteiten zeggen dat in de eerste fase van de ontwikkeling van het vaccin er grotere doses zijn toegediend aan proefpersonen. Volgens BioNTech leverde dat geen problemen op.

 • 96-jarige Jos als eerste Vlaming ingeënt

  De 96-jarige Jos Hermans was vandaag de eerste Vlaming die werd ingeënt met het vaccin tegen het coronavirus:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jos (96) is eerste Vlaming die is ingeënt
 • 'Britse variant nog niet wijdverspreid, komende dagen cruciaal'

  Het RIVM denkt niet dat de Britse variant van het coronavirus de oorzaak ervan is dat er nog geen duidelijk effect van de lockdown te zien is, die nu bijna twee weken geldt. "We vermoeden dat het aandeel van deze variant daarvoor nog niet groot genoeg is in Nederland", zegt Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM.

  Timen: "Er is tijd nodig voordat maatregelen effect hebben. Mogelijk gaan we dat de komende dagen zien, dus die zijn cruciaal. Ook omdat we dan wat meer informatie krijgen over het effect van de Kerstdagen. Hopelijk hebben mensen zich aan de regels gehouden."

  Verder verwacht ze in de komende dagen tot weken meer informatie te krijgen over de Britse variant. Bijvoorbeeld of die daadwerkelijk besmettelijker is. "Want die aanname is nu gebaseerd op modellen van Britse collega's. Het definitieve bewijs moet komen uit laboratoriumonderzoek."

  De Britse mutatie is nu vastgesteld bij elf personen in Nederland. Daarvan had slechts iemand uit Nijmegen een directe link met Groot-Brittannië, waardoor het volgens Timen aannemelijk is dat de variant al langer rondgaat. "Zo zijn er besmettingen in Rotterdam gelinkt aan een uitbraak op een basisschool. Daarom is de GGD in Rotterdam met het Erasmus MC een onderzoek gestart naar die uitbraak."

 • Kuipers: zeker nog wekenlang overvolle ziekenhuizen

  We blijven zeker nog wekenlang met overvolle ziekenhuizen zitten, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "De mensen die nu op de intensive care liggen, zijn voor de lockdownmaatregelen van bijna twee weken geleden besmet", zei hij op een persconferentie.

  Kuipers ziet verschillen tussen de huidige situatie en de eerste golf in het voorjaar en de tweede golf eind oktober. Toen was de druk op ziekenhuizen in bepaalde regio's hoger dan in de rest van het land. "We zien nu op heel veel plekken in het land een sterke stijging van het aantal patiënten", aldus Kuipers. "Dus het is echt zoeken naar dat laatste beschikbare bed. We verwachten in ieder geval dat de piek hoger zal zijn dan in tweede golf en we zijn er nog niet."

  Volgens Kuipers kan er daarom "absoluut" nog niet gesproken worden over eventuele versoepelingen van de maatregelen. "Dat kan pas als het aantal besmettingen consistent naar beneden gaat. Daarna loopt het aantal opnames terug. Maar we weten dat dat langzaam gaat."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Nog weken overvolle ziekenhuizen'