Dawid Kubacki mag toch van de schans in Oberstdorf
NOS SportAangepast

Skispringsoap ten einde: Poolse springers mogen toch deelnemen in Oberstdorf

De Poolse skispringers kunnen dinsdagmiddag (16.30 uur) toch deelnemen aan de eerste wedstrijd van de Vierschansentoernee in het Duitse Oberstdorf.

Maandag werd de volledige Poolse afvaardiging (bestaande uit zeven man) uitgesloten van deelname, na een positieve coronatest van Klemens Muranka op zondag. Omdat de Poolse skispringers nauw contact met elkaar hadden, moesten aanvankelijk alle zeven skispringers en de begeleiders in quarantaine.

De positieve test van Muranka werd op maandag echter gevolgd door een negatieve, waarop de Polen protest aantekenden bij de internationale skifederatie (FIS) tegen de uitsluiting. Die besloot dat de Polen mochten meedoen als ze dinsdag opnieuw negatief zouden testen.

Dinsdagochtend bleken de Polen, en dus ook Muranka, opnieuw negatief en dus zag de organisatie geen reden om de Polen te weren.

Een probleem deed zich nog wel voor: de kwalificaties voor de prestigieuze wedstrijd hadden al op maandag, zonder de Polen, plaatsgevonden.

Daarom is besloten om, bij uitzondering, in plaats van de gebruikelijke 50 deelnemers alle 62 skispringers toe te laten, onder wie dus ook de zeven Polen en de skispringers die in de kwalificatie werden uitgeschakeld. De skispringers zullen ook niet in tweetallen tegen elkaar strijden in een knock-outsysteem, maar individueel de verste afstand proberen te springen.

De Polen mogen dinsdag bovendien een extra keer van de schans om de gemiste trainingssprongen van maandag in te halen.

De Poolse ploeg, met titelverdediger Dawid Kubacki en drievoudig olympisch kampioen Kamil Stoch, was er veel aan gelegen om te mogen deelnemen in Oberstdorf.

Als de organisatie bij zijn oorspronkelijke standpunt was gebleven, dan had Kubacki prolongatie van zijn Vierschansen-titel op zijn buik kunnen schrijven. Ook zouden de Polen kostbare wereldbekerpunten mislopen.

Niet alleen de Polen reageerden verontwaardigd op de mogelijke uitsluiting. Ook de Duitse skispringer Markus Eichenbichler, de wereldkampioen van 2019, reageerde geschokt. "Ik vind het treurig, want dit kan elke ploeg overkomen."

De Pool Dawid Kubacki won in 2020 de Vierschansentournee en is dus titelverdediger.

Kubacki springt het verst in Bischofshofen en wint Vierschansentournee

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl