Verzorging van een coronapatiënt in een verpleeghuis
NOS Nieuws

Verzorgenden voelen zich aangevallen door Van Dissel

"Verzorgenden zijn onthutst over uitspraken van Jaap van Dissel." Dat stelt het platform verzorgenden van V&VN in reactie op een interview van het hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM met de NOS op Tweede Kerstdag.

In dat interview krijgt Van Dissel de vraag wat er is misgegaan in de verzorgingshuizen, waar het aantal besmettingen hoog opliep. In de eerste golf kregen verzorgenden daar nauwelijks beschermende middelen.

Daarop antwoordt Van Dissel: "Wat we geleerd hebben is dat daar een heleboel factoren spelen, daar speelt opleidingsniveau van verzorgenden in, de situatie in de verpleeghuizen, het is gewoon complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel. Hoe graag je dat ook zou willen."

Kijk dat moment hier terug:

Jaap van Dissel: 'Opleidingsniveau verzorgenden speelde rol in verpleeghuizen'

De suggestie wordt gewekt dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van zorgprofessionals in de frontlinie. "Dat is onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen", zegt Marita de Kleijne, voorzitter van platform V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland).

"Dat is een klap in het gezicht van alle collega's die dag en nacht onder zware druk klaarstaan voor hun kwetsbare bewoners."

De verzorgenden stellen dat ze door het gebrek aan beschermende middelen grote risico's hebben gelopen. Ook wijst De Kleijne op "de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers en het wegwuiven van onze zorgen over a- en presymptomatische besmettingen. Daar hebben we Van Dissel niet over gehoord."

'Geen aanval'

Van Dissel weet niet of het anders had gemoeten, zegt hij in het interview. "Wat we steeds gedaan hebben, is geprobeerd een integere afweging te maken van risico's."

Het RIVM laat vanavond weten dat de uitspraak zeker niet bedoeld is als een aanval op de verzorgenden en dat de V&VN van harte welkom is bij het RIVM om eventuele misverstanden daarover uit de weg te ruimen.

Dat is voor de verzorgenden niet genoeg. Volgens een woordvoerder heeft Van Dissel publiekelijk iets recht te zetten. "We krijgen keer op keer teleurstellingen te verwerken en nu komt dit er nog bovenop. Dat demotiveert enorm."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl