Politie beëindigt bruiloftsfeest in Schiedam • 1000 doses vaccins in Duitsland mogelijk onbruikbaar
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Italië neemt vanaf morgen 'lockdownpauze'
- 759 besmettingen minder dan gisteren, ziekenhuisbezetting neemt toe
- Meer teststraten dicht vanwege de storm.
- Eerste vaccinaties in meerdere EU-landen.
Europol: 'Online kindermisbruik komt vaker voor'
Het aantal gevallen van online kindermisbruik is dit jaar toegenomen, zegt Catherine de Bolle, directeur van de Europese politieorganisatie Europol, tegen Duitse media. Volgens haar is sinds het begin van de coronapandemie intensiever gezocht naar seksueel getint materiaal van kinderen. "En de daders proberen ook direct contact te leggen met kinderen die tijdens de lockdown langer dan gebruikelijk op internet zitten." De Bolle zegt zich grote zorgen te maken over deze ontwikkeling.
'Zwartste scenario' dreigt in verschillende regio's, hulp defensie ingeroepen
In verschillende regio's dreigt het 'zwartste scenario', waarbij het minimumniveau aan zorg niet meer kan worden geleverd. Daarom is een beroep gedaan op het Rode Kruis en het initiatief 'Extra Handen voor de Zorg'. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid (VWS) aan Nieuwsuur weten.
Eerder vandaag vroegen Groningen en Twente al om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. De burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls is voorzitter van het Veiligheidsberaad dat morgen met burgemeesters en minister Grapperhaus overlegt. Hij ziet dat de nood in meer regio's stijgt en verwacht dat de regio's Gooi en Vechtstreek en Gelderland-Midden morgen ook om hulp van het leger zullen vragen.
"Het is alle hens aan dek om te zorgen dat er voldoende zorg geboden kan worden. De hulp van defensie wordt niet zomaar ingeroepen. Dus als je dit doet, dan is de nood hoog gestegen." Volgens Bruls kan het Rode Kruis niet alle benodigde zorg leveren, en zijn militairen opgeleid om te worden ingezet voor medisch gespecialiseerd werk.
Politie beëindigt bruiloft in Schiedam
De politie heeft vanavond in een bedrijfspand in Schiedam een bruiloftsfeest beëindigd. Er waren volgens een woordvoerder van de politie ongeveer 40 mensen aanwezig. Die hebben allemaal een boete gekregen vanwege het overtreden van de coronaregels en zijn vervolgens weggestuurd.
1000 doses vaccins in Duitsland mogelijk onbruikbaar door te hoge temperatuur
De verdeling van de coronavaccins van Pfizer en BioNTech heeft in Duitsland vertraging opgelopen omdat zo'n 1000 doses mogelijk niet koud genoeg zijn geweest tijdens het vervoer. Medisch personeel in het district Lichtenfels, in het noorden van de deelstaat Beieren, ontdekte dat de temperatuur in een van de koelboxen was gestegen tot 15 graden Celsius, terwijl maximaal 8 graden door de fabrikanten is voorgeschreven.
Het vaccin, dat gebruik maakt van nieuwe zogenaamde mRNA-technologie, wordt door de fabrikant aan de distributiecentra aangeleverd met een temperatuur van ongeveer -70 graden Celsius. Vandaaruit wordt het door het land verspreid, waarbij het vaccin op een temperatuur van tussen de 2 en 8 graden Celsius moet worden gehouden. Bij die temperatuur blijft het vijf dagen effectief.
Volgens de autoriteiten in Lichtenfels en een aantal andere districten zijn de 1000 doses nu mogelijk onbruikbaar. Ze wachten op informatie van de Duitse farmaceut BioNTech om daar uitsluitsel over te krijgen.
De vertragingen in Duitsland onderstrepen de uitdaging bij het uitrollen van het Pfizer-vaccin. Het is nog wachten op toestemming om ook andere vaccins te gaan gebruiken, zoals Moderna en AstraZeneca, die makkelijker te vervoeren en op te slaan zijn.
Fauci waarschuwt voor nieuwe coronagolf in de VS
De Amerikaanse immunoloog Anthony Fauci waarschuwt voor een nieuwe golf van besmettingen na de Kerst. Ondanks de waarschuwing om thuis te blijven gingen veel mensen toch op reis binnen de landsgrenzen. Woensdag stapten bijna 1,2 miljoen mensen op een binnenlandse vlucht, het hoogste aantal op één dag sinds het begin van de pandemie.
Hetzelfde gebeurde in november na Thanksgiving. Ook toen reisden veel Amerikanen naar familie om de feestdag samen te vieren. Daarna steeg het aantal nieuwe gevallen sterk en overleden soms meer dan 3000 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus.
Fauci is bang dat het zorgsysteem in de Verenigde Staten bij een nieuwe golf na de Kerst een "kritiek punt" bereikt.
Verzorgenden voelen zich aangevallen door Van Dissel
Verzorgenden voelen zich aangevallen door Hoofd infectieziektenbestrijding van het RIVM Jaap van Dissel. In een interview met de NOS praat hij over wat er mis is gegaan in verzorgingshuizen tijdens de eerste golf. "Wat we geleerd hebben is dat daar een heleboel factoren spelen, daar speelt opleidingsniveau van verzorgenden in, de situatie in de verpleeghuizen, het is gewoon complexer dan het op te hangen aan een enkele maatregel. Hoe graag je dat ook zou willen."
Volgens verzorgenden wekt hij de suggestie dat de besmettingen te wijten waren aan het opleidingsniveau van zorgprofessionals in de frontlinie. "Dat is onbehoorlijk, respectloos en om je voor te schamen", zegt Marita de Kleijne, voorzitter van platform V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland).
De verzorgenden stellen dat ze door het gebrek aan beschermende middelen tijdens de eerste golf grote risico's hebben gelopen. Ook wijst De Kleijne op "de onveilige en onrealistische RIVM-richtlijnen voor het gebruik van beschermende middelen en mondneusmaskers en het wegwuiven van onze zorgen over a- en presymptomatische besmettingen. Daar hebben we Van Dissel niet over gehoord."
Volgens Het RIVM is de uitspraak van Van Dissel zeker niet bedoeld als een aanval op de verzorgenden en is de V&VN van harte welkom bij het RIVM om eventuele misverstanden daarover uit de weg te ruimen.
'Vaccin AstraZeneca beschermt waarschijnlijk ook tegen nieuwe variant'
Het vaccin van AstraZeneca beschermt waarschijnlijk ook tegen de nieuwe mutatie van het coronavirus, die als eerste in het VK werd vastgesteld. Dat heeft topman Pascal Soriot van het farmaceutische bedrijf gezegd tegen The Sunday Times. "We gaan ervan uit dat het vaccin effectief is tegen de nieuwe variant. Maar we weten het niet zeker, dus we gaan het testen."
Soriot zei verder dat AstraZeneca "een winnende formule" heeft gevonden waarmee een effectiviteit kan worden bereikt die met twee doses net zo hoog is als andere vaccins met een goede score. Eerdere onderzoeksresultaten zouden hebben aangetoond dat het vaccin, dat in samenwerking met de universiteit van Oxford wordt ontwikkeld, minder effectief was dan het vaccin van Pfizer en BioNTech. Over die "winnende formule" wilde hij verder nog niks kwijt. Binnenkort wordt er meer over bekendgemaakt.
De Britse regering meldde op 23 december dat de ontwikkelaars van AstraZeneca en Oxford alle gegevens over het middel hebben ingediend bij de Britse medicijnenwaakhond MHRA. Die zal naar verwachting maandag 4 januari het groene licht geven voor de verspreiding van het vaccin.
Lees in het artikel hieronder hoeveel van welke vaccins Nederland krijgt.
Italië neemt vanaf morgen 'lockdownpauze'
Nieuwe coronavariant ook opgedoken op Madeira en in Jordanië
De Britse variant van het coronavirus is opgedoken op het Portugese eiland Madeira. Volgens de autoriteiten bleken enkele reizigers afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk besmet met het virus. Om hoeveel besmettingen het gaat en wanneer die zijn vastgesteld is niet bekendgemaakt.
Portugal sloot vorige week, net als veel andere landen, de grenzen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk. Alleen Britten die in Portugal wonen en Portugezen die in Engeland wonen mogen het land nog binnen.
Ook Jordanië meldt de eerste twee gevallen van het nieuwe gemuteerde virus. Hierbij gaat het eveneens om reizigers uit het Verenigd Koninkrijk.
Britse wintersporters ontvluchten Zwitsers skioord na quarantainemaatregelen
Honderden Britse wintersporters zijn gevlucht uit het Zwitserse skioord Verbier toen bleek dat ze er in quarantaine moesten. Van de meer dan vierhonderd Britten die hier vakantie kwamen vieren, waren er zondag volgens een woordvoerder van de gemeente nog maar een paar over. "Gezinnen met kleine kinderen zaten plotseling vast op 20 vierkante meter. Dat was niet te doen."
Het skioord in het Zwitserse kanton Wallis is geliefd bij Britten, die er ondanks de coronacrisis ook dit jaar weer vakantie kwamen vieren. Toen er berichten verschenen over een nieuwe, besmettelijkere variant van het virus in het Verenigd Koninkrijk stelde de Zwitserse regering een quarantaine in die met terugwerkende kracht gold voor iedereen die sinds 14 december vanuit het VK in Zwitserland was aangekomen.
Een deel van de Britse gasten is uitgeweken naar Frankrijk. Daar zijn de pistes wel gesloten, maar er is meer bewegingsvrijheid. Terugvliegen is ook niet mogelijk, dat kan pas als de tien dagen quarantaine voorbij zijn.
Drukte in de Ardennen en Oostenrijk na sneeuwval: 'blijf weg'
Duizenden mensen zijn naar de Hoge Venen in de Belgische Ardennen gereden na de sneeuwval van de afgelopen dagen. Daardoor was het druk op de wegen en was afstand houden op de paden nauwelijks mogelijk. De Belgische federale politie heeft opgeroepen om niet meer naar de regio te komen.
Ook de wegen in skigebieden in Oostenrijk zijn volgelopen. Op sommige plekken zijn toegangswegen dicht, zoals in de deelstaat Karinthië die populair is onder langlaufers. In het dorp Damüls moest de politie ingrijpen omdat mensen te dicht bij elkaar stonden, meldt het Duitstalige persbureau DPA.
Dochter minister De Jonge praat met Jeugdjournaal: 'Hij was alleen maar aan het bellen'
Coronaminister Hugo de Jonge was het afgelopen jaar een van de meest besproken Nederlanders. Het NOS Jeugdjournaal sprak met zijn 13-jarige dochter Sarah. Want het werk van haar vader had ook impact op het gezin.
759 besmettingen minder dan gisteren, ziekenhuisbezetting neemt toe
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 9108 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 759 minder dan gisteren.
Het aantal ligt lager dan het gemiddelde van afgelopen week, toen er per dag gemiddeld 10.496 positieve tests bijkwamen.
Gemiddeld genomen stijgt het aantal positieve tests.
243 opnames op verpleegafdelingen, 42 erbij op de IC
In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. In totaal liggen er nu 2428 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2349), van wie 631 op de IC (gisteren: 615), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Er werden 243 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis. Dat zijn 30 nieuwe opnames meer dan gisteren. Op de intensive care werden 42 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn er evenveel als gisteren. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan dat er werden ontslagen of overleden.
29 overledenen
Er werden 29 overleden covid-patiënten bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er nog 49. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 74 doden per dag, tegen 63 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.
Hoe snel het aantal doden verder stijgt, hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 769 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 671. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.
Groningen en Twente vragen militaire hulp
De regio's Groningen en Twente vragen in een brandbrief aan verschillende ministeries om militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen, bevestigt Defensie aan de NOS na berichtgeving door RTL Nieuws. Een Groningse ouderenorganisatie had burgemeester Schuiling eerder al gevraagd om Defensie om hulp te vragen.
Als die hulp uitblijft, dreigt het 'zwartste scenario' waarbij het minimumniveau aan zorg niet meer kan worden geleverd, staat in de dringende boodschap. Het aantal coronabesmettingen en ook het ziekteverzuim onder medewerkers van verpleeghuizen, verzorgingstehuizen en in de gehandicaptenzorg nemen toe.
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie zegt tegen RTL op de hoogte te zijn van de noodkreet.
Eerder sprong Defensie al bij in een verzorgingshuis in Ede en deden Twentse ziekenhuizen een beroep op het leger.
Meer teststraten dicht vanwege de storm
Na de teststraat in Zaandam zijn ook die in Dordrecht, Vlissingen en Zoetermeer gesloten vanwege de storm.
In Zaandam blijft de teststraat vandaag dicht nadat vanochtend hekken waren omgewaaid. Mensen die daar vandaag getest zouden worden, kunnen in Purmerend terecht. Volgens een woordvoerder gaat de Zaanse teststraat morgen weer open.
In Vlissingen is de teststraat in tenten ondergebracht. Mensen die daar getest zouden worden, kunnen nu terecht in de Zeelandhallen in Goes, schrijft Omroep Zeeland.
In de Dordtse teststraat is het volgens de GGD Zuid-Holland Zuid te gevaarlijk. Mensen worden gebeld om andere afspraken in te plannen.
Volgens een woordvoerder van de GGD Haaglanden was het vanwege de harde wind niet verantwoord om de testlocatie in Zoetermeer, die buiten op een parkeerterrein staat, open te houden, schrijft Omroep West. Mensen die er vandaag een afspraak hadden, worden gebeld en doorverwezen naar andere testlocaties in de regio.
Deze Europeanen kregen in hun land als eersten het vaccin:
Zorgpersoneel, een politicus en bewoners van verpleeghuizen: de keuzes voor wie in verschillende Europese landen de eerste vaccins krijgen, lopen uiteen. Gisteren begonnen Duitsland, Hongarije en Slowakije met de Pfizer/BioNTech-vaccinaties, vandaag volgden onder meer Spanje, Tsjechië en Italië.
Teststraat in Zaandam dicht vanwege storm
Een coronateststraat in Zaandam is dicht vanwege de storm die door Nederland gaat. Volgens de verhuurder van de testlocatie heeft de wind schade veroorzaakt waardoor tijdelijk geen coronatests kunnen worden afgenomen.
Wanneer de teststraat weer open kan en waar mensen nu terechtkunnen, is niet bekend. De GGD Zaanstreek-Waterland is niet bereikbaar voor commentaar.
Van applaus tot lawaaiprotest, het coronasentiment verklaard
Waar in het voorjaar liefdadigheidsinitiatieven als paddenstoelen uit de grond schoten en er vooral saamhorigheid heerste, brokkelde de steun voor de coronamaatregelen na de zomer onder een deel van de bevolking af. Protest tegen de maatregelen werd luider en niet het virus, maar het beleid leek de vijand te worden. Het zorgpersoneel, waar in maart nog voor werd geapplaudisseerd, kreeg in de loop van het jaar toenemend te maken met onbegrip en agressie. Hoe valt dat te verklaren?
Eerste vaccinaties in meerdere EU-landen
Verschillende EU-landen beginnen vandaag met inenten tegen het coronavirus. In onder meer Frankrijk, Spanje en Italië worden de eerste prikken uitgedeeld. In Tsjechië werd premier Babis als eerste gevaccineerd, in een militair ziekenhuis in Praag.
Gisteren gingen Duitsland, Hongarije en Slowakije ze voor. Afgelopen maandag keurde het Europees Geneesmiddelenbureau EMA het Pfizer/BioNTech-vaccin goed.
Politieorganisatie Europol waarschuwt ondertussen voor fraudeurs. Directeur Catherine De Bolle zegt tegen Duitse kranten dat zij op sociale netwerken adverteren voor nepvaccins. Ook zegt ze dat lidstaten voorbereid moeten zijn op pogingen tot diefstal van vaccins.
Nederland begint op 8 januari met vaccineren.
Ook feest in centrum Staphorst
Ook in Staphorst werd vannacht feest gevierd, onder het viaduct van de A28 in het centrum. Er waren tientallen jongeren. Ze staken vuurwerk af en maakten een vuurtje, schrijft RTV Oost. Coronamaatregelen werden niet nageleefd, maar de politie greep niet in. Het feest duurde ongeveer een uur.
Meerdere illegale feesten beëindigd
De politie heeft gisteravond en vannacht op meerdere locaties in Nederland een einde gemaakt aan illegale feesten. In een bedrijfspand in Rotterdam, in de buurt van het Centraal Station, waren zo'n honderd mensen aan het feesten. Het is onbekend of zij een boete hebben gekregen.
Ook in Limburg en Zuid-Holland werd gefeest. In de bossen bij Koningsbosch, bij de grens met Duitsland, hadden jongeren uit heel Nederland zich verzameld voor een rave party. En in de Zuid-Hollandse plaats Haastrecht, bij Gouda, waren zo'n twintig mensen bij elkaar gekomen in een bedrijfspand.
Argentijnse vaccinatiecampagne begint dinsdag
Argentinië begint dinsdag met vaccineren. Het Zuid-Amerikaanse land krijgt begin volgende week 300.000 doses van het Russische Spoetnik V-vaccin binnen. Dat werd woensdag goedgekeurd door de Argentijnse zorgautoriteit. Eerst wordt het zorgpersoneel ermee ingeënt.
Argentinië is het derde land ter wereld dat het Russische vaccin officieel toelaat, na Rusland en Wit-Rusland. Ook het Pfizer/BioNTech-vaccin is er goedgekeurd.
Veel Russen wantrouwen het Spoetnik V-vaccin, lees hier meer.
Welkom
Op deze pagina vind je het belangrijkste coronanieuws van zondag 27 december. Lees hier het blog van gisteren terug.