liveblog
NOS VoetbalAangepast

Fortuna boekt tweede zege op rij, Weghorst en Dost trefzeker in Duitsland

liveblog gesloten

Situatie Dick Advocaat

Is Advocaat op weg naar de uitgang? 'Wellicht dat ze Slot al naar voren schuiven'

Weghorst en Dost trefzeker

De enige wedstrijd vanavond in de Bundesliga bleek er een met twee Nederlandse hoofdrolspelers. Wout Weghorst namens Vfl Wolfsburg en Bas Dost voor Eintracht Frankfurt namen de doelpunten van de avond voor hun rekening. Weghorst trok aan het langste eind, het werd 2-1 voor de thuisploeg.

Eerste nederlaag Van den Brom met Genk

De ongeslagen reeks van trainer John van den Brom bij KRC Genk is ten einde. Sinds de komst van de Nederlandse trainer won de Belgische club drie wedstrijden, maar vanavond was Anderlecht te sterk. De oude werkgever van Van den Brom won met 1-0. De oud-trainer van onder andere AZ en FC Utrecht werd in 2013 met Anderlecht Belgisch kampioen.

John van den Brom

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

De laatste drie wedstrijden in de eerste divisie van vrijdagavond zitten erop. Almere City blijft in het spoor van Cambuur, De Graafschap laat in eigen huis punten liggen tegen Jong Ajax. Koploper SC Cambuur komt zaterdag in actie, om 16.30 uur thuis tegen Jong AZ.

Go Ahead Eagles - NAC Breda 0-0

De Graafschap - Jong Ajax 2-2

Telstar - Almere City FC 2-3

Stand Keuken Kampioen Divisie

Samenvatting Heracles - Fortuna

Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - Fortuna Sittard

Reactie Ultee

Fortuna-trainer Sjors Ultee zag zijn ploeg voor de tweede keer op rij de drie punten pakken, maar helemaal tevreden is hij niet. "Het niveau aan de bal was niet goed genoeg, maar de blijdschap overheerst. De punten zijn heel belangrijk voor ons."

Fortuna-trainer Ultee: 'Spel niet goed genoeg, maar blij met de punten'

Reactie Wormuth

Heracles-trainer Frank Wormuth zag zijn ploeg verliezen, maar geeft de spelers na afloop ook een compliment. "We hebben alles gegeven en waren beter."

Heracles-trainer Wormuth: 'Hebben alles gegeven en waren beter'

Reactie Rienstra

Volgens Fortuna Sittard-aanvoerder Ben Rienstra heeft het aanstellen van trainer Sjors Ultee wel wat veranderd in de spelersgroep. "Sommige jongens die dachten geen kans meer te hebben, gaan nu weer wat meer doen. En andere jongens die dachten wel zeker te zijn van hun plek, gaan ook weer wat meer doen, omdat er een nieuwe trainer is."

Fortuna-aanvoerder Rienstra: 'Andere trainer voor de groep doet altijd iets'

Eredivisie Vrouwen

FC Twente heeft in de Vrouwen Eredivisie de tweede plek bemachtigd door een simpele overwinning op PEC Zwolle. In Zwolle won de nieuwe nummer twee met 4-1. Daarmee klimt Twente over PSV heen en staat het slechts twee punten achter koploper Ajax.

Stand eredivisie

Fortuna Sittard pakt belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

De stand in de eredivisie

Eerste uitzege in 28 wedstrijden

Na 27 wedstrijden zonder uitzege heeft Fortuna Sittard in Almelo een 2-1 overwinning geboekt. De laatste uitzege van Fortuna was een 0-2 bij Feyenoord op 16 december 2018.

AFGELOPEN

Fortuna Sittard boekt zijn tweede overwinning op rij. Nadat Fortuna zaterdag 5 december tegen Willem II (3-2) voor het eerst dit eredivisieseizoen wist te winnen, zegeviert de ploeg van trainer Sjors Ultee ook tegen Heracles Almelo. Dankzij een eigen doelpunt van Marco Rente en een goal van Sebastian Polter neemt Fortuna de drie punten mee naar Sittard en klimt het naar de vijftiende plaats op de ranglijst.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 1-2

Fortuna viert het doelpunt van Polter tegen Heracles

90+4' GOAL HERACLES

Heracles doet diep in blessuretijd nog wat terug. Burgzorg zorgt voor de aansluitingstreffer tegen Fortuna: 1-2.

86' Wedstrijdbeeld onveranderd

Het wedstrijdbeeld in Almelo is al lange tijd hetzelfde. Fortuna verdedigt de voorsprong en Heracles dringt aan, maar de thuisploeg komt niet tot grote kansen.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-2

70' Kansen Heracles

Heracles legt zich nog niet neer bij een nederlaag. Invaller Silvester van der Water waagt een poging van buiten het zestienmetergebied, maar zijn schot wordt ternauwernood gekeerd door Van Osch. Even later ziet Delano Burgzorg zijn poging op de lat eindigen.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-2

60' GOAL FORTUNA

Sebastian Polter schiet Fortuna op een 2-0 voorsprong. De Duitser glipt tussen twee verdedigers door en verschalkt Heracles-doelman Janis Blaswich.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-2

Sebastian Polter schiet de 0-2 binnen

56' Heracles dringt aan

Heracles is duidelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar tot nu toe zonder succes. Vloet is het dichtst bij de 1-1, maar zijn schot wordt van richting veranderd en verdwijnt naast het doel.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-1

Tweede helft

Fortuna Sittard heeft afgetrapt voor de tweede helft. Ondanks de voorsprong halverwege, spreken de statistieken niet in het voordeel van Fortuna. Geen van de laatste vijf uitduels in de eredivisie waarin de Limburgers gingen rusten met een voorsprong, werd gewonnen. De laatste keer dat het wel lukte, was op 6 mei 2001 tegen Feyenoord (3-2 winst na een 1-0 ruststand).

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-1

Ondertussen in de eerste divisie

De eerste drie wedstrijden van de Keuken Kampioen Divisie zijn afgelopen. FC Volendam haalt uit tegen hekkensluiter FC Den Bosch en Jong FC Utrecht en Jong PSV winnen nipt.

FC Volendam - FC Den Bosch 6-0

TOP Oss - Jong PSV 3-2

Jong FC Utrecht - Excelsior 3-2

Micky van de Ven viert zijn doelpunt tegen Den Bosch

RUST

Weinig spektakel tot nu toe bij het duel tussen de nummers 13 en 16 van de eredivisie. Fortuna kwam met een gelukje op voorsprong, omdat Marco Rente zijn eigen doelman verraste en zoekt met een 1-0 voorsprong de kleedkamer op.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-1

31' GOAL FORTUNA

Een eigen doelpunt van Marco Rente zorgt voor de voorsprong van Fortuna Sittard. De Heracles-verdediger glijdt de bal langs zijn eigen doelman.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-1

Vuurwerk

Heracles en Fortuna zorgen nog niet voor veel vuurwerk op het veld, maar voorafgaand aan de wedstrijd was er rondom het stadion wel sprake van vuurwerk. Enkele minuten voor de aftrap werden er rond stadion Erve Asito een aantal vuurpijlen afgestoken.

Vuurwerk voorafgaand aan Heracles - Fortuna

22' Buitenspel

Rai Vloet denkt Heracles op voorsprong te koppen, maar het doelpunt wordt vanwege buitenspel afgekeurd.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-0

7' Kansen voor Heracles

De eerste kans van de wedstrijd is voor Heracles. Adrian Szöke heeft het vizier echter nog niet op scherp staan. De Hongaar kopt een voorzet van Giacomo Quagliata naast. Even later ziet Tim Breukers zijn inzet gestopt worden door Fortuna-doelman Yanick van Osch.

Heracles Almelo - Fortuna Sittard 0-0

AFTRAP

Heracles Almelo en Fortuna Sittard hebben op Paarse Vrijdag de twaalfde speelronde van de eredivisie afgetrapt. Het is de zevende ontmoeting in de eredivisie tussen beide clubs. Fortuna Sittard won drie keer, Heracles twee keer, één keer eindigde het duel in een gelijkspel.

Een regenboogvlag bij Heracles Almelo

Rust in de Keuken Kampioen Divisie

Het is rust in de drie wedstrijden van de eerste divisie die om 18.45 uur begonnen zijn. Het mooiste doelpunt van de avond tot nu toe komt op naam van Odysseus Velanas. De speler van Jong FC Utrecht knalt de bal van een meter of twintig via de onderkant van de lat in het doel.

FC Volendam - FC Den Bosch 2-0

Jong FC Utrecht - Excelsior 2-0

TOP Oss - Jong PSV 1-1

Jong FC Utrecht-speler Odysseus Velanas schiet prachtig raak

Opstelling Fortuna Sittard

Ook de opstelling van Fortuna Sittard is bekend. De Limburgers moeten clubtopscorer Zian Flemming missen. Mats Seuntjens, die afgelopen weekend tegen Willem II nog ontbrak vanwege een blessure, keert terug in de basis.

Opstelling Fortuna Sittard

Opstelling Heracles Almelo

Heracles Almelo-trainer Frank Wormuth heeft weinig wijzigingen aangebracht in de basisopstelling ten opzichte van de wedstrijd tegen Feyenoord afgelopen weekend (0-0). Sinan Bakis moet de wedstrijd tegen Fortuna Sittard missen, vanwege een schorsing. Adrian Szöke is zijn vervanger.

Opstelling Heracles Almelo

Depay vraagteken bij Olympique Lyon

Memphis Depay kampt met een lichte spierblessure en moet mogelijk het duel van Olympique Lyon met Paris Saint-Germain komende zondag aan zich voorbij laten gaan.

Depay maakte dit seizoen al zes doelpunten in de Ligue 1. "We hopen dat het goed komt", zegt trainer Rudi Garcia over de kwetsuur van de Nederlander.

Memphis Depay in actie voor Olympique Lyon

Keuken Kampioen Divisie

Over vijf kwartier begint het eredivisieduel tussen Heracles Almelo en Fortuna Sittard, maar in de eerste divisie wordt er nu al afgetrapt. Te beginnen met FC Volendam - FC Den Bosch, Jong FC Utrecht - Excelsior en TOP Oss - Jong PSV. Om 21.00 uur staan er nog drie wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie op het programma.

Cornervlaggen in de regenboogkleur bij Jong FC Utrecht

Paars Kasteel

Sparta speelt zondag pas en dan ook nog uit in Tilburg tegen Willem II. Maar toch heeft de Rotterdamse club het eigen Kasteel vandaag een speciale facelift gegeven. Natuurlijk doen ze dat om aandacht te vragen voor Paarse Vrijdag.

Het waren twee fantastische weken...

De terugkeer van Luc Nilis bij de Belgische voetbalclub Anderlecht blijft beperkt tot twee weken. De 53-jarige Belg sloot eind vorige maand aan bij de technische staf van hoofdtrainer Vincent Kompany, om op vrijblijvende basis mee te kijken en zijn expertise te delen. Dat beviel van beide kanten goed, maar Anderlecht en Nilis slaagden er niet in een akkoord te bereiken over de financiële voorwaarden voor een contract.

Nilis speelde tussen 1986 en 1994 voor 'Paars-Wit'. De aanvaller ging daarna naar PSV, waar hij uitgroeide tot publiekslieveling. Na zijn voetbalcarrière werkte de Belg als spitsentrainer bij PSV en hij was assistent-trainer bij VVV-Venlo.

Nilis moest afgelopen zomer vertrekken uit Venlo en ging als spitsentrainer aan de slag bij de Turkse club Ankaragücü, maar hij hield het daar al snel voor gezien. De voormalige 'Rode Duivel' wil graag weer in eigen land aan de slag.

AZ voorlopig zonder Martins Indi

AZ moet het voorlopig doen zonder Bruno Martins Indi. De 28-jarige verdediger raakte donderdag geblesseerd aan zijn hoofd tijdens de verloren uitwedstrijd tegen Rijeka, waardoor AZ werd uitgeschakeld in de Europa League (2-1).

In de 18e minuut lag Martins Indi een paar minuten duizelig op de grond na een ongelukkige actie van een speler van Rijeka, die de AZ-verdediger op het hoofd raakte. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat hij schade heeft opgelopen aan zijn jukbeen. "Hij was al geschorst voor de wedstrijd tegen FC Twente, maar het ziet er naar uit dat hij wat langer niet inzetbaar is", zegt trainer Pascal Jansen.

Bruno Martins Indi

Mooiste goal: Puskas Award

En omdat het zo fijn is om naar te kijken delen we ook even de drie genomineerden voor de Puskas Award, de prijs voor het mooiste doelpunt van 2020.

De kanshebbers zijn Son Heung-Min (Tottenham Hotspur - Burnley), Luis Suárez (Barcelona - Mallorca) en zijn landgenoot Giorgian de Arrascaeta (Ceara - Flamengo).

In de aanloop naar de betoverende hakbal van Suárez is een fraaie bijrol voor Frenkie de Jong.

Coach van het Jaar

Als je het over de Coach van het Jaar hebt, kun je in de afgelopen twaalf maanden niet om Hansi Flick heen. De Duitse coach nam het roer in november 2019 over van Robert Kovac op het moment dat Bayern München dolende was en maakte er een voetbalmachine van, die onder meer Barcelona een historische nederlaag toebracht (8-2) in aanloop naar de gewonnen finale tegen Paris Saint-Germain (1-0).

Hij neemt het in de verkiezing op tegen landgenoot Jürgen Klopp, die Liverpool voor het eerst in 30 jaar naar de Engelse landstitel leidde, en Marcelo Bielsa. De Argentijnse voetbalprofessor, die geldt als inspiratiebron voor vrijwel alle moderne coaches, leidde Leeds United terug naar de Premier League.

Voetbalster van het Jaar

Olympique Lyonnais speelt ook een grote rol in de verkiezing van Voetbalster van het Jaar. De Franse verdedigster Wendie Renard won dit jaar haar veertiende landstitel en haar zevende Champions League-titel met Lyon.

De Engelse verdedigster Lucy Bronze deed dat voor de derde keer om vervolgens terug te keren na haar vaderland om bij Manchester City aan de slag te gaan. En de Deense Pernille Harder maakte de overstap van Wolfsburg naar Chelsea en geldt al jaren als een van de beste speelsters ter wereld.

Vivianne Miedema stond ook op de shortlist, maar heeft de laatste selectie niet gehaald. In 2017 werd Lieke Martens verkozen tot beste speelster ter wereld.

Wiegman weer genomineerd voor FIFA-prijs

Sarina Wiegman hoort net als de afgelopen drie jaren bij de laatste drie kanshebbers op de titel van beste coach van een vrouwenteam. Ze neemt het op tegen Chelsea-coach Emma Hayes en Jean-Luc Vasseur, de coach van Champions League-winnaar Olympique Lyonnais.

Lewandowski, Cristiano Ronaldo of toch weer Messi?

Hieronder schreven we al over de Best FIFA Football Awards, die op 17 december door Ruud Gullit gepresenteerd zal worden. Zojuist heeft de FIFA de lijsten van 11 genomineerden teruggebracht naar drie.

Robert Lewandowski krijgt dit jaar de kans om de hegemonie van Cristiano Ronaldo en Lionel Messi te doorbreken.

Ajax richt vizier weer op eredivisie

PEC heeft Van Polen en Clement terug voor duel met Ajax

Zaterdag reist PEC Zwolle met zelfvertrouwen af naar Amsterdam voor het duel met Ajax (20.00 uur). De ploeg van trainer John Stegeman won afgelopen zaterdag met 2-1 van nummer twee Vitesse en kan tegen koploper Ajax waarschijnlijk weer beschikken over Bram van Polen en Pelle Clement.

PEC Zwolle won nog nooit in eredivisieverband in Amsterdam. Wel was PEC in 2014 de betere (1-0) in de Johan Cruijff Schaal, nadat het een paar maanden eerder Ajax met 5-1 vernederd had in de finale van de KNVB-beker.

Aanvoerder Bram van Polen maakte tegen Vitesse met een korte invalbeurt zijn rentree bij PEC Zwolle

Geen VAR in Zeist, maar derby van Thessaloniki voor Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis

Scheidsrechter Bas Nijhuis leidt zondag in Thessaloniki de Griekse stadsderby tussen Aris FC en PAOK. Nijhuis was aanvankelijk door de KNVB aangesteld als VAR bij de eredivisiewedstrijd Willem II - Sparta.

PAOK en Aris zijn respectievelijk de nummers 2 en 3 van de Griekse Super League. Aris gaat met een overwinning PAOK, in de poulefase van de Europa League nog tegenstander van PSV, voorbij op de ranglijst.

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse arbiters gevraagd worden om in Griekenland te fluiten. Björn Kuipers en Danny Makkelie leidden afgelopen zomer nog de halve finales van de Griekse bekercompetitie, waarvan Kuipers uiteindelijk ook de finale toegewezen kreeg.

De derby tussen PAOK en Aris staat bekend als een van de meest verhitte derby's van Griekenland. Zondag zal het meevallen: vanwege de coronamaatregelen zullen geen toeschouwers worden toegelaten in het Kleanthis Vikelidis Stadion van Aris.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Gullit presenteert FIFA voetbalgala

Ruud Gullit met FIFA-voorzitter Gianni Infantino bij het voetbalgala van 2019

Volgende week donderdag 17 december worden in Zürich de prestigieuze Best FIFA Football Awards uitgereikt. De show, waarbij onder meer de Wereldvoetballer en Wereldvoetbalster van het Jaar worden gelauwerd, kent een speciaal Nederlands tintje.

Ruud Gullit zal de online show namelijk presenteren, samen met BBC-presentatrice Reshmin Chowdhury. De laatste is onder meer het gezicht van de Women's Football Show, de wekelijkse terugblik op de duels in de Women's Super League. Ook presenteert ze voor verschillende zendgemachtigden uitzending van de Premier League, de Champions League, de Europa League en de FA Cup.

Voor Gullit is het niet de eerste keer, dat hij in de rol van presentator kruipt. Ook in 2019 was hij al host bij de Best FIFA Football Awards.

Van Dijk, Miedema en Wiegman genomineerd

Vorig jaar eindigde Virgil van Dijk achter Lionel Messi als tweede in de verkiezing van Wereldvoetballer van het Jaar. Ook dit jaar is de geblesseerde verdediger van Liverpool genomineerd.

Vivianne Miedema behoort tot de kanshebster voor de titel Wereldvoetbalster van het Jaar. Sarina Wiegman dingt mee naar de titel van beste coach van een vrouwenteam. In 2017 viel Wiegman die eer al te beurt.

Gescheurde kruisband maakt einde aan opmars PSV'er Ledezma

Richard Ledezma

Slecht nieuws vanuit Eindhoven. De jonge Amerikaan Richard Ledezma dit seizoen niet meer in actie komen. Ledezma viel donderdag in het duel met Omonia Nicosia uit met een knieblessure.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Ledezma daarbij de voorste kruisband van zijn rechterknie heeft gescheurd.

De technisch vaardige linksbuiten, die in 2019 aansloot bij de jeugdopleiding van PSV, kreeg tegen Omonia voor de tweede keer een basisplaats van trainer Roger Schmidt. Ook tegen Sparta begon Ledezma in de basis.

PSV neemt het zaterdag in eigen stadion op tegen FC Utrecht.

Bijkletsen met Daley Blind

Wie hebben we daar? Daley Blind was begin deze week nog ziek en miste daardoor het cruciale Champions League-duel met Atalanta Bergamo. Inmiddels is de ervaren verdediger voldoende hersteld om op de tribune van De Toekomst met redacteur Jitse Bos terug te blikken op het turbulente jaar 2020.

Zijn verhaal in de serie 'Mijn 2020' is eind december te lezen op NOS.nl.

Daley Blind op de tribune van De Toekomst

Oosterwolde en Dumic terug bij FC Twente

Dario Dumic en Jayden Oosterwolde keren zondag terug in de wedstrijdselectie. Beide spelers misten afgelopen duels vanwege een blessure, maar zijn voor de wedstrijd tegen AZ weer beschikbaar.

Afgelopen zaterdag boekte FC Twente een knappe 2-1 zege in Amsterdam op Ajax. Zondag (20.00 uur) hoopt de ploeg van Ron Jans in eigen huis daar een vervolg aan te geven tegen AZ.

Drie weken geleden gingen we op bezoek in Enschede om eens nader kennis te maken met de 'jonkies' van FC Twente.

Jonkies Twente stellen elkaar voor: 'DJ Oosterwolde heeft maar 3 nummers'

Oekraïne in beroep tegen reglementaire nederlaag

De Oekraïense voetbalbond vecht bij het internationaal sporttribunaal CAS de beslissing van de UEFA aan om de wedstrijd tussen Zwitserland en Oekraïne in de Nations League te schrappen en om te zetten in een reglementaire nederlaag voor Oekraïne.

Het duel ging in november niet door omdat de selectie van Oekraïne op last van de gezondheidsautoriteiten in Luzern in quarantaine moest vanwege een aantal coronabesmettingen.

De UEFA hield Oekraïne verantwoordelijk voor het niet doorgaan van de wedstrijd en bepaalde de eindstand op 3-0 voor Zwitserland.

De Europese voetbalbond had eerder toestemming gegeven aan positief geteste spelers om in actie komen, omdat het om een 'oude' besmetting zou gaan die weer was aangetroffen. Bij aankomst in Zwitserland werd de spelers echter tegengehouden door de Zwitserse autoriteiten.

Oekraïne gaat in beroep en eist dat de reglementaire nederlaag wordt teruggedraaid. De Oekraïense bond wil dat de wedstrijd alsnog wordt gespeeld of dat als de wedstrijd niet meer wordt afgewerkt, de UEFA de uitkomst door loting beslist.

Door de nederlaag eindigde Oekraïne als laatste in groep 4 van de A-divisie en degradeerde zo naar het tweed plan.

Een eenzame toeschouwer in Lviv bij de eerste ontmoeting tussen Oekraïne en Zwitserland (2-1)

Machlas nog altijd op eenzame hoogte

Nikos Machlas staat in Nederland nog steeds op eenzame hoogte wat betreft doelpunten. De kleine spits van Kreta werd in het seizoen 1997/1998 met 34 treffers bij Vitesse zelfs Europees topscorer. Ook bij Ajax, waar Machlas een stuk minder gewaardeerd werd, kwam hij tot het respectabele aantal

Opvallend: Giakoumakis is net als Machlas afkomstig uit Heraklion, de hoofdstad van Kreta.

Griekse eredivisietopscorers

goals assists duels
1. Nikos Machlas (Vitesse/Ajax) 98 25 166
2. Yannis Anastasiou (Roda JC/Ajax/Sparta) 55 23 162
3. Georgios Samaras (sc Heerenveen) 25 8 88
4. Vangelis Pavlidis (Willem II) 21 8 50
5. Angelos Charisteas (Ajax/Feyenoord) 21 7 59
6. Georgios Giakoumakis (VVV-Venlo) 10 1 11
vet = nog actief in eredivisie

Op bezoek bij Giakoumakis

Georgios Giakoumakis is misschien wel de revelatie van de eredivisie tot nu toe. De 26-jarige Griek werd deze zomer door VVV-Venlo overgenomen van AEK Athene. En daar hebben de Limburgers geen spijt van gekregen.

In twaalf duels namens VVV scoorde Giakoumakis twaalf keer. De laatste vijf eredivisieduels was hij trefzeker. Dat zijn indrukwekkende cijfers.

Reden voor verslaggever Vlado Veljanoski om even op de koffie te gaan in De Koel. Zondag zie je het resultaat in de middaguitzending op NPO 1 en op NOS.nl.

De Griekse topscorer van VVV Georgios Giakoumakis wordt aan de tand gevoeld door verslaggever Vlado Veljanoski

Eredivisie vrouwen

Ook de vrouwen van Ajax en PSV wisten deze week geen succes te boeken in de Champions League. Een schande is dat niet tegen de top van Europa: FC Barcelona was woensdag op De Herdgang met 4-1 te sterk voor PSV, donderdag verloor Ajax op De Toekomst met 3-1 van Bayern München.

Vanwege het Europese programma zijn de duels van Ajax en PSV in de eredivisie vrouwen verplaatst naar 20 december. Nummer drie FC Twente komt vrijdag wel in actie in de negende speelronde.

Programma eredivisie vrouwen

19.30 uur PEC Zwolle - FC Twente
19.30 uur Excelsior - ADO Den Haag
De stand in de vrouwen eredivisie

Speelronde 16 in de eerste divisie

Ook in de eerste divisie wordt vanavond volop gevoetbald. Koploper Cambuur komt zaterdag pas in actie tegen Jong AZ. Maar vrijdag is het al de beurt aan de nummers twee, drie, vier en zes.

Nummer twee Almere City gaat op bezoek bij Telstar. Nummer drie De Graafschap ontvangt Jong Ajax. NAC Breda reist af naar Deventer voor het duel met Go Ahead Eagles. En nummer zes FC Volendam neemt het thuis op tegen FC Den Bosch.

Speelronde 16 Keuken Kampioen Divisie

18.45 uur FC Volendam - FC Den Bosch
18.45 uur Jong FC Utrecht - Excelsior
18.45 uur TOP Oss - Jong PSV
21.00 uur Telstar - Almere City
21.00 uur De Graafschap - Jong Ajax
21.00 uur Go Ahead Eagles - NAC Breda
De stand aan kop in de Keuken Kampioen Divisie

Vanavond in België: stoomt Van den Brom door tegen Anderlecht?

Zijn plotselinge vertrek bij FC Utrecht begin november deed de nodige wenkbrauwen fronsen. Maar feit is dat de overstap van John van den Brom naar Racing Genk hem voorlopig geen windeieren heeft gelegd.

Sinds Van den Brom aan het roer staat in Belgisch Limburg won de club drie keer met grote cijfers, waardoor Genk inmiddels lijstaanvoerder is in de Belgische Pro League. Vanavond neemt hij het op in Brussel tegen Anderlecht.

Op papier is dat een topaffiche, maar de Brusselse grootmacht is onder trainer Vincent Kompany niet meer dan een middenmoter. Toch zal Van den Brom de prestigestrijd met de club, waarmee hij in 2013 kampioen van België werd, maar al te graag willen winnen.

Vanavond in de Bundesliga: Weghorst vs Dost!

Het is een prachtig affiche: het duel der Nederlandse topschutters. Wout Weghorst maakte dit seizoen al zeven Bundesligaduels in dienst van VfL Wolfsburg en is onbetwist in het basiselftal van coach Oliver Glasner.

Bij Bas Dost, zijn voorganger bij Wolfsburg (2012-2016), staat de teller dit seizoen bij Eintracht Frankfurt op drie. Vanavond om 20.30 uur ontmoeten beide spitsen elkaar. Moge de beste goalgetter winnen!

Goede vlucht!

AZ wist gisteren niet te winnen van het Kroatische Rijeka en liet zo kwalificatie voor de knockoutfase van de Europa League uit handen vallen. Na een toch al turbulente week is het zaak voor de Alkmaarders om zich snel te herpakken. Zondag (20.00 uur) wacht immers het lastige uitduel met FC Twente.

Wellicht kan de vlucht van zo'n vijf kwartier vanuit Rijeka de lucht een beetje klaren.

Robinho in hoger beroep veroordeeld tot negen jaar celstraf

Robinho in het shirt van Atlético Mineiro

De Braziliaanse voetballer Robinho is ook in hoger beroep veroordeeld tot een celstraf van negen jaar. De 36-jarige Robinho was in januari 2013 betrokken bij een groepsverkrachting van een 22-jarige vrouw uit Albanië.

Dat gebeurde in een nachtclub in Milaan, Robinho was destijds speler van AC Milan. De Braziliaan werd aangeklaagd en kreeg in 2017 negen jaar celstraf ten laste gelegd. Hij ging in beroep, maar het hof in Milaan acht hem schuldig.

'Perfecte storm' in Barcelona lijkt te machtig voor Koeman

De ellende bij FC Barcelona wordt met de week groter. Een veelvoud aan problemen heeft tot een 'perfecte storm' geleid, waarin trainer Ronald Koeman op zoek is naar een reddingsboei.

Een zege op laagvlieger Levante, zondagavond, zou een beginnetje kunnen zijn. Want met ieder puntenverlies komt het einde van Koeman bij zijn geliefde Barcelona dichterbij.

De kritiek op Koeman groeit na de pijnlijke nederlaag tegen Cádiz, vorige week, die resulteerde in de slechtste seizoenstart sinds 1987 en een achterstand van twaalf punten op koploper Atlético Madrid.

"Onder normale omstandigheden, met een normaal bestuur, was Koeman misschien al ontslagen", zegt correspondent Edwin Winkels. Maar normaal zijn de omstandigheden in Catalonië momenteel niet.

Advocaat: 'Ze waren kwaad op elkaar en dat is goed'

Trainer Dick Advocaat zag na afloop van het Europa League-duel met Wolfsberger AC wel de reactie die hij had willen zien bij Feyenoord. "Ze waren kwaad op elkaar en dat is goed. Dan moet het niet escaleren, maar ze moeten begrijpen dat het beter moet."

"We speelden natuurlijk niet tegen een geweldige ploeg. Zij werkten keihard en vochten voor iedere bal, je ziet wat je daarmee kan bereiken. Ze spelen met zó veel agressie, we verliezen het op strijd, niet op spel."

Advocaat na uitschakeling: 'Ze waren kwaad op elkaar en dat is goed'

AZ-trainer Jansen ziet onrust binnen de club terug in zijn ploeg

AZ-trainer Pascal Jansen kon na afloop van de pijnlijke Europese uitschakeling bij HNK Rijeka (2-1) niet ontkennen dat het tumult van de afgelopen week invloed heeft gehad op de spelersgroep. "Het is ingrijpend geweest waar de club uiteindelijk voor heeft gekozen", erkende de zaterdag aangestelde opvolger van de ontslagen trainer Arne Slot.

"Maar dat zijn dingen die buiten onze macht liggen. Dan moet je antwoord geven op het veld als voetballer, als team en als coach. Dat hebben we nu twee wedstrijden nagelaten te doen."

Programma en stand eredivisie

Coëfficiëntenmalaise

Nederland was zo goed bezig dit seizoen in de coëfficiëntenranglijst, maar de uitslagen van deze week vormen een flinke domper. Vooral de uitschakeling van Ajax in de Champions League is vanwege de misgelopen bonuspunten een flinke tegenvaller voor de positie van de Nederlandse clubs.

Dankzij de overwinning van PSV op Omonia Nicosia blijft Nederland achtste op de ranglijst, met een minieme voorsprong op België. De voorsprong op nummer tien Oostenrijk is bovendien minder dan een punt.

Een plek bij de eerste negen geeft recht op een startbewijs voor de groepsfase van de Champions League en een ticket voor de derde voorronde, een ticket voor de play-offs in de Europa League en twee tickets voor de voorrondes van de nieuwe Conference League.

Om drie kansen op de Champions League te verdienen (twee plekken in de groepsfase en een voor de voorronde) moet Nederland een plek bemachtigen bij de eerste zes competities. Het verschil met nummer zes Portugal is echter enorm (bijna tien punten).

Ajax en PSV geplaatst voor loting Europa League

Ajax en PSV zijn voor de loting van de zestiende finales in de Europa League ingedeeld in pot 1. Daarmee ontlopen de Nederlandse ploegen tegenstanders als Manchester United, Arsenal, Napoli en AC Milan. De clubs kunnen wel onder meer Dinamo Kiev, Red Bull Salzburg en Benfica treffen.

Ajax werd als een van de vier beste nummers drie uit de groepsfase van de Champions League ingedeeld in pot. 1 PSV is als groepswinnaar in de Europa League ook geplaatst. De clubs uit pot 1 spelen eerst een uitwedstrijd en daarna thuis.

Joel Piroe viert een doelpunt voor PSV in de Europa League

De Nederlandse clubs ontlopen ook Bayer Leverkusen van coach Peter Bosz en Tottenham Hotspur van onder anderen aanvaller Steven Bergwijn. De Duitse en Engelse club werden ook groepswinnaar in de Europa League.

De loting van de Europa League is maandag om 13.00 uur. Clubs kunnen niet loten tegen ploegen uit hetzelfde land en niet tegen tegenstanders die al eerder bij elkaar in de groep zaten.

Mogelijke tegenstanders Ajax en PSV

Dinamo Kiev (Oek) Granada (Spa) *
FK Krasnodar (Rus) Real Sociedad (Spa)
Olympiakos (Gri) Wolfsberger AC (Oos)
Red Bull Salzburg (Oos) Rode Ster Belgrado (Ser)
Young Boys (Zwi) Antwerp FC (Bel)
Molde FK (Noo) Maccabi Tel Aviv (Isr)
Slavia Praag (Tsj) Sporting Braga (Por)
Benfica (Por) Lille OSC (Fra)
* Granada kan niet tegen PSV loten

Zlatan: 'Time to investigate'

'Time to investigate'. Met die woorden heeft stervoetballer Zlatan Ibrahimovic de lont onlangs in het kruitvat gestoken. In een tirade op Twitter maakte hij bezwaar tegen het gebruik van zijn naam en portret in het populaire voetbalspel FIFA 21.

Het doelwit van Ibrahimovic is internationale spelersvakbond FIFPro. Deze belangenorganisatie, gevestigd in Hoofddorp, heeft voor tientallen miljoenen euro's de portretrechten van voetballers verkocht aan spelfabrikanten.

En dat geld werd door FIFPro geïnvesteerd in honderden Nederlandse huizen en appartementen. Hoe kan dat? De NOS duikt in de wereld van de voetbalspellen.

Europese zege voor PSV, uitschakeling voor AZ en Feyenoord

In de Europa League kwamen donderdagavond drie Nederlandse clubs in actie. AZ en Feyenoord verloren hun duel en zijn uitgeschakeld in Europa. PSV boekte een mooie zege en komt ook na de winterstop nog in actie in de Europa League.

Lees hier het wedstrijdverslag van AZ (2-1 tegen Rijeka), PSV (4-0 tegen Omonia) en Feyenoord (1-0 tegen Wolfsberger AC).

Welkom bij het liveblog!

Welkom bij de Warming-up, het vaste liveblog van de NOS in aanloop naar het nieuwe voetbalweekend. Hier lees je het laatste voetbalnieuws en alle wetenswaardigheden over binnen- en buitenlands voetbal.