Ronald Koeman en Lionel Messi na afloop van het duel met Osasuna
NOS Voetbal

'Perfecte storm' in Barcelona lijkt te machtig voor Koeman

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

  • Marco Hochgemuth

    redacteur Sport

De ellende bij FC Barcelona wordt met de week groter. Een veelvoud aan problemen heeft tot een 'perfecte storm' geleid, waarin trainer Ronald Koeman op zoek is naar een reddingsboei. Een zege op laagvlieger Levante, zondagavond, zou een beginnetje kunnen zijn. Want met ieder puntenverlies komt het einde van Koeman bij zijn geliefde Barcelona dichterbij.

De Nederlandse trainer staat onder grote druk, maar werd tot vorige week nog wel gespaard. Er werd vooral gewezen naar Lionel Messi, die liever ergens anders had gevoetbald en dat ook uitstraalt op het veld. Terwijl juist Messi de structurele problemen van Barcelona de afgelopen jaren wist te verbloemen met zijn briljante ingevingen op het veld.

Slechtste seizoenstart

De kritiek op Koeman groeit na de pijnlijke nederlaag tegen Cádiz, vorige week, die resulteerde in de slechtste seizoenstart sinds 1987 en een achterstand van twaalf punten op koploper Atlético Madrid.

Daar kwam de midweekse oorwassing door Juventus (0-3) in de Champions League nog eens bovenop.

Frustratie bij Lionel Messi

"Onder normale omstandigheden, met een normaal bestuur, was Koeman misschien al ontslagen", zegt correspondent Edwin Winkels. Maar normaal zijn de omstandigheden in Catalonië momenteel niet.

De basis van de sportieve en financiële crisis is gelegd in de zes jaar dat Josep Maria Bartomeu de voorzitter was van FC Barcelona, meent voetbaljournalist Diego Torres van El País. "Bartomeu was meer politicus dan voorzitter. Zijn uitgaven waren irrationeel, hij contracteerde coaches die niets met de filosofie van de club hadden en hij heeft de academie verwaarloosd."

Tegennatuurlijk voetbal

Toen Bartomeu in oktober opstapte, liet hij een compleet andere club achter dan bij zijn aantreden in 2014, meent Torres. "Het team speelde tegennatuurlijk voetbal, niet het systeem van Johan Cruijff. Dat is ook het geval onder Koeman, die door Bartomeu alleen om politieke redenen is gehaald."

Koeman kreeg aanvankelijk de tijd. Toen hij in augustus Quique Setién opvolgde, waren de wonden van de historische 2-8 tegen Bayern München in de kwartfinale van de Champions League immers nauwelijks gelikt. Maar het geduld met Koemans tactiek begint op te raken. "Er wordt terugverlangd naar het vertrouwde 4-3-3, waarmee de meeste spelers zijn opgegroeid", zegt Winkels.

Ronald Koeman ziet het somber in langs de lijn

"Koeman speelt met vier aanvallers en vier verdedigers, daartussenin zwemmen Frenkie de Jong en een ander, meestal Sergio Busquets of Miralem Pjanic. Zij moeten alle gaten dichten. In het begin ging dat nog wel goed, toen wonnen ze wedstrijden. Maar nu niet meer."

Een bijkomend probleem is de overvolle ziekenboeg, waarbij vooral de langdurig geblesseerde Gerard Piqué, Sergi Roberto en Ansu Fati worden gemist.

Crisis is groter dan Koeman

De Catalaanse crisis is echter veel groter dan Koeman of Messi. "Koeman is niet verantwoordelijk voor de crisis, maar ook niet de juiste man om het op te lossen", meent Torres, die de toekomst van de Nederlandse coach somber inziet. "Uiteindelijk zal hij door deze storm worden weggespoeld."

Hoe slecht de resultaten ook zijn, voorlopig lijkt Koeman niet te worden ontslagen. Sinds het vertrek van Bartomeu zijn er een interim-voorzitter en een commissie van bewindvoerders, die niet zomaar ingrijpende maatregelen kunnen of willen nemen. Komende maandag begint het verkiezingsproces voor een nieuwe voorzitter, met de verkiezing op 24 januari als climax.

Voor die verkiezingen hebben zich inmiddels negen kandidaten gemeld, die allemaal hun eigen entourage hebben en met nieuwe spelers of een favoriete trainer schermen. Namen als Xavi Hernández en Pep Guardiola zijn al genoemd.

Lionel Messi op de grond

Maar kan Koeman ook blijven zitten als het de komende weken echt van kwaad tot erger gaat? "Het is mogelijk dat de bewindvoerders de stap aandurven, maar ze zijn met handen en voeten gebonden", aldus Winkels. "Koeman heeft een contract voor twee jaar en daar zit ook een bedrag aan vast als hij zou worden ontslagen."

De Catalanen hebben gewoonweg geen geld om de trainer weg te sturen. Twee weken geleden wist de directie ternauwernood een akkoord over salarisverlaging te sluiten met de spelers en technische staf, waarmee een broodnodige 172 miljoen euro werd bespaard.

Geen beschermingsschild

Torres sluit echter niets uit: "Iedere trainer kan worden ontslagen en in Barcelona zelfs nog makkelijker dan elders. De huidige situatie, met een interim-bestuur en verkiezingen in aantocht, vormt geen beschermingsschild voor Koeman. Als het nog erger wordt, vliegt hij eruit."

"Het heeft alleen weinig zin", vervolgt de Spaanse journalist. "Het beste voor iedereen is om te wachten op de verkiezingen. Als het de komende weken beter gaat, dan is er misschien nog een kans voor Koeman. Maar in de huidige situatie is er geen enkele reden om aan hem vast te houden."

Ronald Koeman op de bank bij FC Barcelona

De enige reddingsboei voor de trainer is, zoals wel vaker in het voetbal: winnen. De wedstrijd tegen Levante van zondagavond is de eerste van acht duels tot de verkiezingen van 24 januari.

"Het zou helpen als Barcelona de komende weken een goede serie neerzet", zegt Winkels. "Maar je zag het dinsdag al in de wedstrijd tegen Juventus: het vertrouwen is helemaal weg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl