NOS Voetbal

Bartomeu, de voorzitter die Koeman naar Barcelona haalde, stapt op

Bartomeu: 'Vernieuwingen jaar te laat, daar neem ik verantwoordelijkheid voor'

De flink bekritiseerde voorzitter Josep Maria Bartomeu stapt op bij FC Barcelona. Dat heeft de Catalaan bekendgemaakt op een persconferentie. Bartomeu is de man die twee maanden terug Ronald Koeman als trainer naar Catalonië haalde.

Wat zijn vertrek voor gevolgen heeft voor Koeman is nog onduidelijk. Op korte termijn zal er voor het eerste elftal van Barcelona weinig veranderen, als er een bewindvoerder tijdelijk de taken als voorzitter overneemt. Daarna zullen er nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven.

Gevolgen Koeman?

Volgens correspondent Edwin Winkels hoeft Koeman nog niet meteen te vrezen. "Vooralsnog blijft hij gewoon. Nu Bartomeu opgestapt is, is er zelfs niemand die hem kan ontslaan", legt Winkels uit bij Langs de Lijn En Omstreken.

"Morgen wordt namelijk een bewindvoerder aangesteld om de club te leiden en binnen drie maanden mogen de socios naar de stembus om een nieuwe voorzitter te kiezen. En die bewindvoerder kan Koeman niet ontslaan."

"De nieuwe stemming is dus nu in januari in plaats van april/mei. Dan krijg je wel mensen die andere trainers zouden willen, maar voorlopig is hij veilig", aldus Winkels.

Veel fans zien in Bartomeu de schuldige voor de slechte periode waarin de club verkeert, zowel sportief als financieel. De 8-2 vernedering tegen Bayern München tweeënhalve maand terug in de Champions League is nog niet vergeten.

Ook de soap rondom het al dan niet vertrekken van Lionel Messi wordt hem zwaar aangerekend. De sterspeler heeft zich meerdere keren negatief uitgelaten over het beleid van Barcelona.

Eer aan zichzelf

De leden van Barcelona, de zogenaamde socio's, begonnen een petitie om het bestuur (inclusief Bartomeu) weg te krijgen. Er werden dusdanig veel handtekeningen verzameld, dat er volgende week een referendum zou komen, waarin een motie van wantrouwen kon worden uitgesproken.

Vlak voordat Bartomeu de eer aan zichzelf hield, aanvaardde hij namens Barcelona nog wel een voorstel om in de toekomst met de club deel te nemen aan een Europese Superliga.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl