Marcos Senesi haalt de bal uit het net na de 1-0 van Wolfsberger AC
NOS VoetbalAangepast

Tandeloos Feyenoord strandt op Oostenrijkse akker, geen Europees vervolg

De Europese campagne van Feyenoord zit erop. De Rotterdammers gingen op bezoek bij het bescheiden Wolfsberger AC met 1-0 onderuit, waar een zege vereist was voor overwintering in de Europa League.

De grasmat in het Wörthersee Stadion voorspelde al een ploeteravond voor Feyenoord. Geen schone Alpenweide, maar een Oostenrijkse akker waarop alleen werkvoetbal mogelijk was. Tegen een ploeg waarvan eerder in eigen huis, mede door drie penalty's tegen, met 4-1 verloren was.

Joveljic scoort

En ploeteren was wat Feyenoord deed, met een hoofdletter P. De bezoekers creëerden één goede kans, maar Jens Toornstra stuitte halverwege de eerste helft in kansrijke positie op doelman Alexander Kofler.

Wolfsberger AC meldde zich vaker voor het vijandelijke doel en kwam na een half uur verdiend op voorsprong. Orkun Kökcü liet zich bij een boogbal over de defensie aftroeven door Matthäus Taferner, waarna Dejan Joveljic vlak voor de lijn met het hoofd het laatste zetje gaf: 1-0.

Dejan Joveljic kopt van dichtbij raak voor de openingstreffer

De opdracht voor de tweede helft was daarmee duidelijk: twee keer scoren. Want alleen bij een overwinning in Oostenrijk zou Feyenoord zich plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League. Dat dit geen gemakkelijke opgave was, bleek wel uit het feit dat de ploeg van Dick Advocaat in zijn laatste vier wedstrijden eenmaal gescoord had. In totaal.

Geen inspiratie

Feyenoord probeerde het wel, maar het ontbrak de ploeg aan inspiratie en - ondanks de terugkeer in de basis van Steven Berghuis - misschien ook wel kwaliteit. Aan de woorden van Advocaat voor aanvang, de trainer stelde dat Feyenoord geen topclub was, leek wat dat betreft weinig gelogen.

De Rotterdammers hadden wel veel balbezit, leken dat ook te mogen hebben van Wolfsberger, maar kwamen tussen de 24ste en de 79ste minuut tot geen enkel schot. Niet op en niet naast of over het Oostenrijkse doel. De poging van Berghuis die een eind aan die treurige periode maakte, ging overigens hoog over.

De eindstand in groep K

Feyenoord kwam daarna echter wel vaker gevaarlijk door, met pogingen van invallers João Teixeira en Luis Sinisterra en een schot met links van de opnieuw tegenvallende Nicolai Jørgensen, dat ergens halverwege de helft van Wolfsberger over de zijlijn ging.

Maar scoren lukte de ploeg van Advocaat - voor de derde wedstrijd op rij - niet, waardoor er een voortijdig einde kwam aan het Europa League-avontuur. Iets dat AZ eerder op de avond ook al gebeurde.

Wolfsberger legde achter groepswinnaar Dinamo Zagreb beslag op plek twee in groep K.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl