Calvin Stengs baalt

Tien man AZ gaan onderuit in Kroatië en nemen afscheid van Europa

AZ heeft zich niet weten te plaatsen voor de knock-outfase van de Europa League. De Alkmaarders gingen bij Rijeka met 2-1 onderuit, waar gewonnen had moeten worden om beslag te leggen op plek twee in groep F.

Het begin van de Alkmaarders was nog veelbelovend. AZ had thuis al met 4-1 gewonnen en legde Rijeka voor rust ook in Kroatië zijn wil op, met aardige mogelijkheden voor Myron Boadu (3x), Jesper Karlsson en Yuki Sugawara. Gescoord werd er echter niet.

Rijeka lukte dat wel, maar gelukkig voor AZ zette de - verder zwakke - arbitrale leiding een streep door die goal. Centrumverdediger Nino Galovic kopte een kwartier voor rust raak, maar zag zijn treffer vanwege buitenspel worden afgekeurd.

Albert Gudmundsson mist kort na rust een enorme kans op 1-1

Behalve die afgekeurde goal stond AZ geen enkel schot op of richting zijn doel toe. Zeven minuten na rust gebeurde dat wel en, tekenend voor het seizoen van de Alkmaarders, was het gelijk raak. Luka Menalo werd weggestuurd en passeerde Marco Bizot: 1-0.

Toen Albert Gudmundsson drie minuten daarna op onvoorstelbare wijze miste - de IJslander schoot van een meter of zes vrij voor het doel naast - tekende zich al een doemscenario af. Maar een opvlieging van Owen Wijndal leek dat nog te voorkomen.

De linksback probeerde het maar eens vanaf een meter of 19 en zag zijn schot in de verre hoek binnenvliegen: 1-1. Met een beetje hulp overigens van Rijeka-doelman Ivan Nevistic, die er niet al te goed uitzag.

Owen Wijndal wordt geknuffeld door Jesper Karlsson na zijn 1-1

Ook na de gelijkmaker van Wijndal gaf AZ het initiatief echter steeds meer uit handen. Voor rust was de ploeg van Pascal Jansen ronduit dominant, maar in het verloop van de tweede helft beet Rijeka met steeds meer overtuiging van zich af.

AZ blijft zich wat dat betreft presenteren als een ploeg met twee compleet verschillende gezichten. Op het ene moment frivool aanvallend, vol overtuiging. Op het andere moment met hangen en wurgen overlevend of pijnlijk ten onder gaand, de benen zwaar van onzekerheid.

Rood Karlsson

En dan zijn er ook nog die rode kaarten. Zondag kreeg AZ er nog twee tegen FC Groningen en ook tegen Rijeka eindigden de Alkmaarders de wedstrijd in ondertal, nadat Karlsson het veld had moeten verlaten vanwege vermeend gevaarlijk spel.

De eindstand in groep F

Met tien man leek AZ het wel alsnog te redden; Napoli stond met 1-0 voor tegen Real Sociedad, waardoor een gelijkspel genoeg was. Maar toen de Spanjaarden op de valreep gelijkmaakten in Napels moest er gewonnen worden en dat lukte niet.

Sterker, Ivan Tomecak zorgde er in de derde minuut van de blessuretijd voor dat AZ met een nederlaag afscheid moest nemen van Europa: 2-1. En in de wetenschap dat de ploeg het zoals vaker dit seizoen volledig aan zichzelf te danken had.