De tafel van Studio Voetbal met Gijs de Jong, Theo Janssen, Pierre van Hooijdonk en Freek Jansen
NOS Voetbal

Vraagtekens bij vertrek Slot: 'Ontslag is verkeerde beslissing, emotiemanagement'

Uiteraard was het plotselinge ontslag van Arne Slot bij AZ voer voor discussie aan de tafel van Studio Voetbal. 'Emotiemanagement', typeerden Theo Janssen en Freek Jansen (hoofdredacteur Voetbal International) het handelen van de Alkmaarders.

Slot werd zaterdagochtend, in een week waarin Europese overwintering op het spel staat, door de club de laan uitgestuurd nadat bekend werd dat hij in gesprek is met Feyenoord.

"Ze voelen zich gigantisch gepiepeld dat het op deze manier gegaan is", zegt Jansen. "Het is emotiemanagement. Het is een verkeerde beslissing, dit in zo'n belangrijke week die je voor de boeg hebt. Het aandeel van Slot in het succes van AZ is groot. En dan speel je donderdag om te overwinteren, dan kun je daar op een betere manier uitkomen dan dat het op deze manier is gegaan."

'Het ontslag van Slot is emotiemanagement'

Pierre van Hooijdonk kon wel begrip opbrengen voor het besluit van AZ. Vooral dat Slot niks meldde aan de club is volgens hem het grootste probleem. "Ik denk dat daar de pijn zit. Dat heeft Slot niet goed gedaan. Hij had tegen AZ moeten vertellen dat Feyenoord hem gepolst heeft om een afspraak te maken."

Slot al rond met Feyenoord

Volgens Jansen is Slot al rond met Feyenoord en zal hij daar de opvolger worden van Dick Advocaat. Er is wel twijfel of Slot daar op zijn plaats zal zijn. "Of het een goede keus, weet je pas over een aantal jaar", zegt Janssen.

"Ik denk dat hij de tijd krijgt om daar iets op te bouwen. Dat is denk ik ook nodig, want ze hebben het gewoon heel erg lastig."

'Contract tussen Feyenoord en Slot gaat rondkomen'

Volgens Van Hooijdonk moet het aanstellen van Slot ook hoop in de harten brengen van alle Feyenoord-supporters. "Hij kiest voor Feyenoord, dan moet daar iets gaan gebeuren. Dan ga je al heel snel denken aan een budget om die selectie sterker te maken."

Ajax aanvallend prima, maar verdedigend matig

Ajax ging zaterdagavond in eigen huis verrassend met 2-1 ten onder tegen FC Twente, een resultaat dat volgens Ajax-trainer Erik Ten Hag vooral te wijten was aan een gebrekkige instelling van zijn spelers.

Janssen was het het daar niet helemaal mee eens. Volgens de oud-speler van beide clubs was het vooral de tactiek van Twente die de doorslag gaf.

"Twente heeft goed gezien dat de ruimte bij Ajax vooral achter de centrale verdedigers Daley Blind en Perr Schuurs ligt", analyseert hij.

'FC Twente heeft heel goed naar de zwakke plekken van Ajax gekeken'

"Als je ziet hoe de twee verdedigers staan, dat is dramatisch... Dat gebeurde de hele tijd en is een beetje de zwakte van Ajax. Eén lange bal en ze zijn gelijk levensgevaarlijk. Ajax is aanvallend prima, maar verdedigend heel matig."

Jansen, die Ajax al jaren op de voet volgt, merkt op dat ze zich bij de Amsterdammers wel zorgen maken. "Je merkte aan alles dat dit echt een tussendoortje was. Twente wist perfect daarop in te spelen."

Van Hooijdonk begrijpt PSV-wissels niet

PSV sloot zondagmiddag de week af met een teleurstellend 2-2 gelijkspel tegen Heerenveen. En dat terwijl de ploeg eerder deze week Europese overwintering veiligstelde met een knappe zege op Granada.

Van Hooijdonk wijt de mindere wedstrijd tegen Heerenveen aan het wisselbeleid van trainer Roger Schmnidt. "De eerste helft ging in dezelfde lijn als tegen Granada, het zag er echt goed uit", zegt hij.

'Eerste helft van PSV geweldig, maar na onbegrijpelijke wissels gaat het mis'

"Dat werd minder. Hij wisselt zijn beste spelers. Ze zakken zo ver weg in kwaliteit en ik begrijp dat niet zo. Als je eindelijk een periode hebt waarin je echt goed voetbal speelt, hou daar aan vast. Janssen valt hem bij: "Als je de beste vijf spelers eraf haalt, wordt het niveau gewoon veertig procent minder."

"Als ik Malen zou zijn, zou ik dood- en doodziek zijn van mijn trainer", vervolgt Van Hooijdonk. "Die loopt maar continu te schuiven. Ik snap dat echt niet, het lijkt wel alsof hij een lootje trekt met wie hij moet wisselen."

Kijk hieronder naar de vaste rubrieken in Studio Voetbal: het eredivisieweekend in vogelvlucht, Eindsignaal en Korte Corner.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl