Bekijk de samenvatting van AZ - FC Groningen Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Daags na het vertrek van trainer Arne Slot is AZ tegen de eerste competitienederlaag aangelopen. Onder leiding van Pascal Jansen werd verloren van FC Groningen (1-2), dat geduldig op zijn kansen wachtte tegen de vermoeid ogende Alkmaarders.

AZ eindigde het duel met negen spelers, na twee keer geel voor zowel Fredrik Midtsjø als Bruno Martins Indi. Dat gaf Groningen alle gelegenheid een vroeg opgelopen achterstand om te buigen.

Ahmed El Messaoudi was de gevierde man bij de bezoekers door in kort tijdsbestek twee keer te scoren voor de noorderlingen. Eerst duwde hij met zijn hoofd een voorzet van Patrick Joosten achter Marco Bizot, die hij daarna met een geplaatst schot nog eens verschalkte.

Hoofdrol

AZ verdedigde tot dat moment met tien man een voorsprong, halverwege de eerste helft verkregen door een treffer van Teun Koopmeiners. Donderdag verzuimde diezelfde Koopmeiners tegen Napoli vanaf de penaltystip Europese overwintering veilig te stellen.

In een wedstrijd die het aanzien nauwelijks waard was, leek hij zondag tegen Groningen een positieve hoofdrol te gaan vertolken, tot de ongelukkige rode kaart voor Midtsjø het duel in het laatste halfuur tot leven bracht.

Ahmed El Messaoudi dompelt AZ in rouw ProShots

De irritaties namen toe bij AZ, dat aanvankelijk nog met de schrik vrijkwam. Damil Dankerlui kopte vanuit kansrijke positie over het doel van Bizot, voordat El Messaoudi de onvermijdelijke kentering teweegbracht.

AZ wekte geen moment meer de indruk na deze mentale dompers de rug te kunnen rechten en stuurde zelfs keeper Bizot nog mee naar voren om proberen te redden wat er te redden viel.

Niet de Alkmaarders, maar de Groningers zijn door de zege de nieuwe nummer zes in de eredivisie. In een onrustige slotfase zag bij de bezoekers Mohamed El Hankouri nog rood na ruzie met Owen Wijndal.

Statistieken AZ-FC Groningen:

STER reclame