NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Curaçao roept noodtoestand uit • Frankrijk scherpt coronaregels aan

 • Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Aantal nieuwe besmettingen 8793, percentage positieve tests blijft gelijk.
 • ING leent voor 1,1 miljard euro aan kleine en middelgrote bedrijven om zo de impact van de coronacrisis te beperken.
 • De ECB trekt 500 miljard euro extra uit vanwege corona.
 • In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 23.679 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een nieuw record.
Liveblog gesloten
 • 'Het dilemma is dat er eigenlijk geen goede keuzes zijn'

  Hoe om te gaan met een corona-uitbraak in een verpleeghuis voor demente bejaarden? In verpleeghuis De Riethorst kozen ze ervoor om bijna iedereen in de kamer op te sluiten.

  Een moeilijke keuze, maar wel de juiste, vertelt deze verpleeghuisarts:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het dilemma is dat er eigenlijk geen goede keuzes zijn'
 • Noord-Korea: nul coronabesmettingen gevonden

  Ondanks uitgebreid testen is er in Noord-Korea nog niemand positief getest op het coronavirus. Dat laat het Aziatische land weten aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer dan 9000 inwoners zouden zijn getest.

  Onder hen waren er ruim 4000 die koorts hadden gekregen terwijl ze in quarantaine zaten. De andere geteste mensen zijn zorgmedewerkers.

  Begin deze maand scherpte het regime de maatregelen tegen het virus aan rondom de hoofdstad Pyongyang. Het ging toen om preventieve maatregelen, meldden staatsmedia.

 • Curaçao roept noodtoestand uit

  Op Curaçao heeft minister-president Rhuggenaath de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten hebben nu meer mogelijkheden om mensen te controleren op het naleven van de coronaregels.

  Het Caribische eiland had tot voor kort nog geen noodwetgeving. Die is afgelopen vrijdag aangenomen. "Vanwege die wet kan de regering nu wel een noodtoestand uitroepen. De coronaregels van de afgelopen zes maanden hebben nu dus een wettelijke grondslag", zegt NOS-correspondent Dick Drayer.

  De wet is omstreden. Inwoners van het eiland zijn bezorgd dat een overheid die ze niet vertrouwen, misbruik maakt van de noodwet, stelt Drayer. "Maar in de wetgeving zijn nogal wat checks and balances ingebouwd. Het lijkt nu in ieder geval allemaal keurig binnen de lijntjes getekend."

 • LUMC-arts over toename besmettingen: 'Er moet iets gebeuren'

  Niet eerder in de corona-epidemie kwamen er op één dag zoveel besmettingen bij. Het RIVM registreerde vandaag 2210 besmettingen meer dan gisteren. Het totaal komt daarmee op 8793 nieuwe gevallen.

  "Ik vind het aantal besmettingen nu heel zorgwekkend", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC. "Er moet iets gebeuren." Alma Tostmann, epidemioloog van het Radboudumc, noemt snel ingrijpen belangrijk. "Ik ben eigenlijk verbaasd dat er bij de afgelopen persconferentie niet al extra maatregelen volgden."

  Premier Rutte gaf op de coronapersconferentie van dinsdag alleen een waarschuwing: het gaat niet goed met de besmettingscijfers en er volgen mogelijk nog voor Kerstmis strengere maatregelen.

  Rosendaal zegt dat het kabinet twee kanten op kan. Hij noemt het strenger handhaven van de huidige maatregelen een goede mogelijkheid. De andere optie is nieuwe maatregelen nemen.

  Lees hier verder:

 • Ook oesterkwekers voelen sluiting horeca in portemonnee

  De sluiting van de horeca raakt niet alleen de restaurants en cafés. Ook de Zeeuwse oesterkwekers voelen het in hun portemonnee. Ze halen normaal driekwart van hun jaaromzet met de kerstdagen.

  Het is goed dat de horeca wordt gesteund, vindt Caroline Verwijs, directeur van een Zeeuws oesterbedrijf. "Maar de keten daarvoor ondervindt net zoveel schade."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Geen oesters op het kerstmenu door horecasluiting
 • Avondklok vanaf 20.00 uur bij Oud en Nieuw in Frankrijk

  Frankrijk scherpt opnieuw de coronaregels aan, omdat het aantal besmettingen "weer licht stijgt", heeft premier Castex bekendgemaakt. Theaters, bioscopen en musea zouden eigenlijk volgende week hun deuren mogen openen. "Maar dat stellen we drie weken uit", zei Castex.

  De avondklok die volgende week dinsdag in zou gaan wordt uitgebreid. Mensen zouden eerst vanaf 21.00 uur binnen moeten blijven. Dat wordt nu vervroegd naar 20.00 uur. "En dat gaan we streng controleren."

  Oud en Nieuw

  Opvallend is dat die avondklok ook gaat gelden op Oud en Nieuw, in tegenstelling tot wat eerder was toegezegd. De jaarwisseling mag niet massaal op straat gevierd worden, zoals bijvoorbeeld op de Champs-Élysées in Parijs gebruikelijk is. Mensen moeten op 31 december binnen blijven. "En met maximaal zes volwassenen", zei de premier.

  Volgens hem zijn de maatregelen nodig omdat de coronadoelstellingen niet gehaald worden. De regering hoopte half december op minder dan 5000 nieuwe besmettingen per dag te komen. Maar de afgelopen 24 uur waren dat er 14.000. "Dat is te veel. Die 5000 per dag halen we niet", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. "Elke minuut wordt er nu nog steeds een persoon met corona in het ziekenhuis opgenomen."

 • ECB trekt 500 miljard euro extra uit vanwege corona

  De Europese Centrale Bank trekt nog meer geld uit om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Het speciale corona-aankoopprogramma wordt met 500 miljard euro uitgebreid, naar 1850 miljard euro. Het opkoopprogramma zal bovendien langer doorlopen, ten minste tot maart 2022.

  Met het geld koopt de ECB staats- en bedrijfsobligaties, zodat er voldoende geld in omloop blijft om de investeringen op peil te houden. Al laat de ECB de rentes voor banken ongewijzigd, met het aankoopprogramma wordt de marktrente vanzelf naar beneden gedrukt.

  De ECB wil het geld ook langer in omloop houden, door aflopende obligaties meteen weer in te ruilen voor nieuwe, zeker tot het eind van 2023.

 • 'Veel Belgen shopten in Eindhoven na Black Friday'

  60 procent van de mensen die op de zaterdag na Black Friday gingen winkelen in Eindhoven, kwam uit België. Dat zegt gedragsanalist Roelf Pot tegen Omroep Brabant. Pot is door de gemeente in de arm genomen om de drukte in de binnenstad beter te stroomlijnen. Burgemeester Jorritsma sloot die dag de winkels, omdat er veel te veel mensen waren.

  Eindhoven heeft als "shoppingstad" een grote regionale aantrekkingskracht, zegt Pot. "Zeker 60 procent van de mensen van wie we de kentekens hebben bekeken, kwam uit België. Op een bepaald moment hebben we gezegd dat het te druk werd. Jorritsma heeft dat toen 's avonds, onder meer in Belgische media, verteld. En de luisteraars en kijkers een soort van schuldgevoel aangepraat. Dat heeft gewerkt, want een dag later waren er veel minder Belgen in de stad", aldus Pot.

  Hij ziet voor komend weekend geen problemen, maar maakt zich voor de dagen daarna wel zorgen. "Onze taak wordt het dan mensen hun gedrag te beïnvloeden. Dat betekent dat ze wat anders moeten gaan doen dan ze van plan waren. En anders moeten wij dat onmogelijk maken, zodat het voor iedereen beheersbaar wordt."

 • Nieuw kunstwerk Banksy refereert aan corona: 'Aachoo'

  Op de muur van een huis in de Britse stad Bristol is een nieuw kunstwerk van de kunstenaar Banksy opgedoken. Het werk refereert aan de coronacrisis: Banksy portretteerde een niezende vrouw met een zakdoek in haar hand. Door de kracht van de nies vliegt haar gebit door de lucht en verliest ze haar wandelstok.

  Op Instagram schrijft Bansky "Aachoo" bij zijn werk:

 • Gronings studentencorps Vindicat krijgt geen accreditatie en geld meer

  De Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt geen accreditatie en geld meer. Het studentencorps heeft er te weinig aan gedaan om incidenten te voorkomen in de coronacrisis, melden de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.

  De belangrijkste reden voor de beslissing is dat de vereniging de afgelopen jaren niet voldoende heeft gedaan om een cultuurverandering tot stand te brengen. Vindicat wordt tot 15 september 2021 niet uitgenodigd voor officiële gelegenheden van de universiteit en de hogeschool.

  De onderwijsinstellingen hekelen onder meer de beslissing van de vereniging om een jaarlijks feest te laten doorgaan, ondanks de coronacrisis. Dat evenement vond eind november plaats in een studentenhuis van Vindicat en werd stilgelegd door de politie.

  Goede voorbeeld

  Rector magnificus Cisca Wijmenga van de Groningse universiteit had gehoopt dat de studenten in de coronacrisis het goede voorbeeld zouden geven. "Ondanks de inspanningen en ervaringen van de afgelopen jaren is de veranderingsbereidheid binnen Vindicat helaas nog niet voldoende breed gedragen", reageert Annemarie Hannink, lid van het college van bestuur van de Hanzehogeschool.

  Vorige week hield een aantal studenten van Vindicat zich tijdens een feest in een bus niet aan de coronaregels. Op een video was te zien hoe meerdere passagiers geen mondkapje droegen, dansten, dronken en lachgas gebruikten. Daarop is de jaarclub geschorst.

  Het besluit geldt tot het einde van het lopende collegejaar in 2021. De onderwijsinstellingen schrijven de relatie met Vindicat niet helemaal te verbreken.

 • Dit megalab kan 60.000 testen per dag aan

  In Rijswijk is het eerste megalab van Nederland geopend. Per dag kunnen hier 60.000 coronatests worden verwerkt. De verwachting is dat mensen nu sneller de uitslag van hun test zullen krijgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Dit megalab kan 60.000 testen per dag aan
 • Letland komt met testautomaat

  Een coronatest afnemen, zonder dat daar een zorgmedewerker aan te pas komt: in Letland staat een automaat die coronatests aanbiedt.

  Een robotarm geeft de test uit en neemt het monster na gebruik weer terug. De automaat verzamelt alle monsters. Ze worden later door een ziekenhuismedewerker opgehaald. De uitslag is binnen 24 uur beschikbaar.

  De eerste automaat staat bij een ziekenhuis in de hoofdstad Riga en is voor ziekenhuispersoneel bedoeld. Het is de bedoeling dat er bij Letse ziekenhuizen uiteindelijk 100 testmachines komen.

 • Coronadashboard komt met nieuwe informatie

  Op het 'coronadashboard' van het ministerie van Volksgezondheid zijn nu ook cijfers over gedrag opgenomen. Zo is een onderzoek van het RIVM te zien, waaruit valt op te maken dat 80 procent van de bevolking de coronamaatregelen steunt en dat ouderen zich beter aan de maatregelen houden dan jongeren.

  Het dashboard brengt allerlei gegevens over corona samen. Doel is dat iedereen in één oogopslag kan zien wat de stand van zaken is en dat beleidsmakers aan de hand daarvan maatregelen kunnen nemen.

  Minister De Jonge beschouwt het nieuwe onderzoek als een welkome aanvulling op de al eerder bekende gedragsgegevens: "Natuurlijk vinden we de maatregelen belangrijk, maar we moeten met elkaar scherper zijn op het naleven ervan. Dat is nodig om de kwetsbaarsten in onze samenleving te beschermen en de zorg in de benen te houden."

 • School Nijmegen stuurt leerlingen tot kerstvakantie naar huis

  Leerlingen op een middelbare school in Nijmegen krijgen vanaf morgen tot de kerstvakantie online les. Dat heeft de school besloten vanwege een "behoorlijk aantal coronabesmettingen".

  Het gaat om besmettingen onder leerlingen en personeel op de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen, schrijft de school in een brief aan ouders. Volgens De Gelderlander zitten 300 leerlingen thuis in quarantaine. Ook zou het aantal besmettingen hard oplopen, met 27 positief geteste scholieren tot nu toe.

 • Paus vervroegt nachtmis om avondklok

  De traditionele nachtmis in de Sint Pieter in Vaticaanstad zal dit jaar eerder plaatsvinden. Paus Franciscus heeft besloten om de dienst op 24 december om 19.30 uur te laten beginnen. Dat is twee uur eerder dan gebruikelijk.

  Hij wil zo rekening houden met de avondklok die in Italiaanse steden geldt vanwege het coronavirus. Vanaf 22.00 uur moeten alle Italianen binnen zijn. Ook zijn er minder mensen dan gebruikelijk toegestaan in de basiliek.

  De paus houdt zijn jaarlijkse middagdienst en zegen op Eerste Kerstdag binnen in plaats van buiten op het balkon, om te voorkomen dat op het plein voor de kerk een grote mensenmassa samenkomt.