Een laboratorium in Rijswijk waar 10.000 coronatests per dag kunnen worden geanalyseerd
NOS NieuwsAangepast

Aantal nieuwe besmettingen 8793, percentage positieve tests blijft gelijk

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8793 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2210 meer dan gisteren werden gemeld. Het weekgemiddelde ligt op 6842.

Volgens het RIVM zijn er geen bijzondere omstandigheden, zoals een storing eerder in de week, om het hoge aantal tests te verklaren. Wel is er relatief veel getest, waardoor het percentage positieve tests gelijk is gebleven, laat een woordvoerder weten. "Maar het blijft een zorgelijk aantal."

Ziekenhuizen

Ook in de ziekenhuizen neemt de druk niet af. Er zijn 198 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 26 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1648 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1684), van wie 469 op de IC (gisteren: 473). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

64 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM zijn 64 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 66 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 55 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 583 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 575. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl