NOS Nieuws

Kerst-coronamaatregelen raken hen niet: 'Ik vier al jaren geen Kerst'

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

  • Carmen Dorlo

    redacteur Online

Na weken onduidelijkheid werd afgelopen dinsdag bekend wat er mag tijdens de feestdagen: het aantal bezoekers dat mensen thuis mogen ontvangen tijdens Kerst blijft maximaal drie per dag. Voor sommige mensen is dit slecht nieuws, anderen trekken zich hier niets van aan. Maar er is ook nog een andere groep: mensen die de feestdagen überhaupt nooit vieren.

Zoals Gaby Verspagen uit Budel-Schoot. Zij viert al jaren geen Kerst en vindt het maar veel gedoe, die feestdagen. "Het is voor mij gewoon een normaal weekend. Veel mensen zeggen dat je met de Kerst lief voor elkaar moet zijn. Dan denk ik: waarom maar die twee dagen? Ik doe dat gewoon 365 dagen per jaar."

Kat knuffelen

Voor Verspagen maken daarom de maatregelen ook helemaal niets uit. Zij gaat de Kerstdagen alleen doorbrengen, en vindt dat absoluut niet erg. "Ik haal gewoon wat lekkers in de supermarkt, ga wat met mijn kat knuffelen en nog wat drummen in mijn drumschuur. Dat vind ik heerlijk."

Er zit niets anders op om er dan zelf het beste van te maken.

Gaby Verspagen

Kerst is nooit een geliefde feestdag van haar geweest, vertelt ze. "Van mijn familie is weinig overgebleven. Ik kom uit een gebroken gezin, met alcoholisme en geweld." Ook het contact met haar broers en zussen is minimaal, vertelt Verspagen. "En ik ben gescheiden. Er zit niets anders op om er dan zelf het beste van te maken. Ik heb geleerd ermee om te gaan. Het heeft geen zin om nog dieper in de put te gaan zitten. Ik blijf positief."

Verspagen is niet de enige, ook Melanie viert Kerst dit jaar alleen. "Ik heb bijna 3 jaar geleden een auto-ongeluk gehad en kan door mijn whiplash niet meer alles doen. Daarnaast houd ik ook niet van verplichte dagen, ik bepaal liever zelf wanneer ik net dat beetje extra voor iemand doe."

Ook Melanie, die liever niet met haar achternaam in dit artikel wil, heeft weinig contact met de rest van haar familie. "Onze familie is door de jaren heen zo ongeveer gehalveerd. Er is veel gebeurd onderling waardoor er met velen geen contact meer is. Daardoor ben ik momenteel blij met de mensen die er wel nog zijn. En vind ik niet dat we hier alleen maar met de feestdagen van kunnen genieten."

Gewone dagen zonder betekenis

Daar is Chantal Zoutendijk het mee eens. Zij heeft dan wel een kerstboom voor gezelligheid, Kerst en Oud en Nieuw viert zij niet. Ze groeide vanuit huis op met een ander geloof. "Ik ben nu niet meer gelovig, maar heb geen gevoel bij Kerst. Voor mij zijn deze dagen gewone dagen, zoals bijvoorbeeld vandaag. Ze hebben geen bijzondere betekenis."

Zoutendijk is onverschillig over Kerst, maar heeft een hekel aan Oud en Nieuw. "Ik vind de herrie verschrikkelijk. Daarnaast heb ik het jarenlang financieel moeilijk gehad en begrijp ik echt niet dat met alle ellende in de wereld er zoveel miljoenen euro's de lucht in wordt geschoten. En dan ook nog eens alle ellende voor de dieren en het milieu vanwege het vuurwerk. Nee, die dagen heb ik nooit leuk gevonden."

Waarom zou je klagen dat er maar drie mensen langs mogen komen, terwijl je juist blij moet zijn dat er iemand langs kán komen?

Melanie

Naast Verspagen, Zoutendijk en Melanie zijn er ook nog genoeg mensen die Kerst niet vieren vanwege hun geloofsovertuiging of omdat ze moeten werken. "Ik werk in de zorg, mijn rooster bepaalt wat ik met Kerst doe. Dus werk ik Tweede Kerstdag", zegt Hajnalka Baranyai-Partridge op de Facebookpagina van de NOS. Ook Antsje Hoeneveld werkt. "Ik ben beide Kerstdagen 's avonds aan het werk, en dat is ook gezellig."

Melanie heeft nog een tip voor mensen die zich wel rot voelen vanwege de coronamaatregelen. Volgens haar is het belangrijk dat mensen beseffen wat ze hebben. "Er zijn gezinnen in Nederland die rond de feestdagen met andere dingen bezig moeten zijn. Denk aan armoede en elk jaar je kind weer teleur moeten stellen. Ook zijn er mensen die geen familie meer over hebben en ouderen die alleen zitten. Waarom zou je klagen dat er maar drie mensen langs mogen komen, terwijl je juist blij moet zijn dat er iemand langs kán komen?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl