Curaçao roept noodtoestand uit • Frankrijk scherpt coronaregels aan
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Aantal nieuwe besmettingen 8793, percentage positieve tests blijft gelijk.
- ING leent voor 1,1 miljard euro aan kleine en middelgrote bedrijven om zo de impact van de coronacrisis te beperken.
- De ECB trekt 500 miljard euro extra uit vanwege corona.
- In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 23.679 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een nieuw record.
'Het dilemma is dat er eigenlijk geen goede keuzes zijn'
Hoe om te gaan met een corona-uitbraak in een verpleeghuis voor demente bejaarden? In verpleeghuis De Riethorst kozen ze ervoor om bijna iedereen in de kamer op te sluiten.
Een moeilijke keuze, maar wel de juiste, vertelt deze verpleeghuisarts:
Noord-Korea: nul coronabesmettingen gevonden
Ondanks uitgebreid testen is er in Noord-Korea nog niemand positief getest op het coronavirus. Dat laat het Aziatische land weten aan de Wereldgezondheidsorganisatie. Meer dan 9000 inwoners zouden zijn getest.
Onder hen waren er ruim 4000 die koorts hadden gekregen terwijl ze in quarantaine zaten. De andere geteste mensen zijn zorgmedewerkers.
Begin deze maand scherpte het regime de maatregelen tegen het virus aan rondom de hoofdstad Pyongyang. Het ging toen om preventieve maatregelen, meldden staatsmedia.
Curaçao roept noodtoestand uit
Op Curaçao heeft minister-president Rhuggenaath de noodtoestand uitgeroepen. Autoriteiten hebben nu meer mogelijkheden om mensen te controleren op het naleven van de coronaregels.
Het Caribische eiland had tot voor kort nog geen noodwetgeving. Die is afgelopen vrijdag aangenomen. "Vanwege die wet kan de regering nu wel een noodtoestand uitroepen. De coronaregels van de afgelopen zes maanden hebben nu dus een wettelijke grondslag", zegt NOS-correspondent Dick Drayer.
De wet is omstreden. Inwoners van het eiland zijn bezorgd dat een overheid die ze niet vertrouwen, misbruik maakt van de noodwet, stelt Drayer. "Maar in de wetgeving zijn nogal wat checks and balances ingebouwd. Het lijkt nu in ieder geval allemaal keurig binnen de lijntjes getekend."
LUMC-arts over toename besmettingen: 'Er moet iets gebeuren'
Niet eerder in de corona-epidemie kwamen er op één dag zoveel besmettingen bij. Het RIVM registreerde vandaag 2210 besmettingen meer dan gisteren. Het totaal komt daarmee op 8793 nieuwe gevallen.
"Ik vind het aantal besmettingen nu heel zorgwekkend", zegt epidemioloog Frits Rosendaal van het LUMC. "Er moet iets gebeuren." Alma Tostmann, epidemioloog van het Radboudumc, noemt snel ingrijpen belangrijk. "Ik ben eigenlijk verbaasd dat er bij de afgelopen persconferentie niet al extra maatregelen volgden."
Premier Rutte gaf op de coronapersconferentie van dinsdag alleen een waarschuwing: het gaat niet goed met de besmettingscijfers en er volgen mogelijk nog voor Kerstmis strengere maatregelen.
Rosendaal zegt dat het kabinet twee kanten op kan. Hij noemt het strenger handhaven van de huidige maatregelen een goede mogelijkheid. De andere optie is nieuwe maatregelen nemen.
Lees hier verder:
Ook oesterkwekers voelen sluiting horeca in portemonnee
De sluiting van de horeca raakt niet alleen de restaurants en cafés. Ook de Zeeuwse oesterkwekers voelen het in hun portemonnee. Ze halen normaal driekwart van hun jaaromzet met de kerstdagen.
Het is goed dat de horeca wordt gesteund, vindt Caroline Verwijs, directeur van een Zeeuws oesterbedrijf. "Maar de keten daarvoor ondervindt net zoveel schade."
Avondklok vanaf 20.00 uur bij Oud en Nieuw in Frankrijk
Frankrijk scherpt opnieuw de coronaregels aan, omdat het aantal besmettingen "weer licht stijgt", heeft premier Castex bekendgemaakt. Theaters, bioscopen en musea zouden eigenlijk volgende week hun deuren mogen openen. "Maar dat stellen we drie weken uit", zei Castex.
De avondklok die volgende week dinsdag in zou gaan wordt uitgebreid. Mensen zouden eerst vanaf 21.00 uur binnen moeten blijven. Dat wordt nu vervroegd naar 20.00 uur. "En dat gaan we streng controleren."
Oud en Nieuw
Opvallend is dat die avondklok ook gaat gelden op Oud en Nieuw, in tegenstelling tot wat eerder was toegezegd. De jaarwisseling mag niet massaal op straat gevierd worden, zoals bijvoorbeeld op de Champs-Élysées in Parijs gebruikelijk is. Mensen moeten op 31 december binnen blijven. "En met maximaal zes volwassenen", zei de premier.
Volgens hem zijn de maatregelen nodig omdat de coronadoelstellingen niet gehaald worden. De regering hoopte half december op minder dan 5000 nieuwe besmettingen per dag te komen. Maar de afgelopen 24 uur waren dat er 14.000. "Dat is te veel. Die 5000 per dag halen we niet", zei minister van Volksgezondheid Olivier Véran. "Elke minuut wordt er nu nog steeds een persoon met corona in het ziekenhuis opgenomen."
ECB trekt 500 miljard euro extra uit vanwege corona
De Europese Centrale Bank trekt nog meer geld uit om de economische gevolgen van de coronacrisis te bezweren. Het speciale corona-aankoopprogramma wordt met 500 miljard euro uitgebreid, naar 1850 miljard euro. Het opkoopprogramma zal bovendien langer doorlopen, ten minste tot maart 2022.
Met het geld koopt de ECB staats- en bedrijfsobligaties, zodat er voldoende geld in omloop blijft om de investeringen op peil te houden. Al laat de ECB de rentes voor banken ongewijzigd, met het aankoopprogramma wordt de marktrente vanzelf naar beneden gedrukt.
De ECB wil het geld ook langer in omloop houden, door aflopende obligaties meteen weer in te ruilen voor nieuwe, zeker tot het eind van 2023.
'Veel Belgen shopten in Eindhoven na Black Friday'
60 procent van de mensen die op de zaterdag na Black Friday gingen winkelen in Eindhoven, kwam uit België. Dat zegt gedragsanalist Roelf Pot tegen Omroep Brabant. Pot is door de gemeente in de arm genomen om de drukte in de binnenstad beter te stroomlijnen. Burgemeester Jorritsma sloot die dag de winkels, omdat er veel te veel mensen waren.
Eindhoven heeft als "shoppingstad" een grote regionale aantrekkingskracht, zegt Pot. "Zeker 60 procent van de mensen van wie we de kentekens hebben bekeken, kwam uit België. Op een bepaald moment hebben we gezegd dat het te druk werd. Jorritsma heeft dat toen 's avonds, onder meer in Belgische media, verteld. En de luisteraars en kijkers een soort van schuldgevoel aangepraat. Dat heeft gewerkt, want een dag later waren er veel minder Belgen in de stad", aldus Pot.
Hij ziet voor komend weekend geen problemen, maar maakt zich voor de dagen daarna wel zorgen. "Onze taak wordt het dan mensen hun gedrag te beïnvloeden. Dat betekent dat ze wat anders moeten gaan doen dan ze van plan waren. En anders moeten wij dat onmogelijk maken, zodat het voor iedereen beheersbaar wordt."
Nieuw kunstwerk Banksy refereert aan corona: 'Aachoo'
Op de muur van een huis in de Britse stad Bristol is een nieuw kunstwerk van de kunstenaar Banksy opgedoken. Het werk refereert aan de coronacrisis: Banksy portretteerde een niezende vrouw met een zakdoek in haar hand. Door de kracht van de nies vliegt haar gebit door de lucht en verliest ze haar wandelstok.
Op Instagram schrijft Bansky "Aachoo" bij zijn werk:
Gronings studentencorps Vindicat krijgt geen accreditatie en geld meer
De Groningse studentenvereniging Vindicat krijgt geen accreditatie en geld meer. Het studentencorps heeft er te weinig aan gedaan om incidenten te voorkomen in de coronacrisis, melden de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen.
De belangrijkste reden voor de beslissing is dat de vereniging de afgelopen jaren niet voldoende heeft gedaan om een cultuurverandering tot stand te brengen. Vindicat wordt tot 15 september 2021 niet uitgenodigd voor officiële gelegenheden van de universiteit en de hogeschool.
De onderwijsinstellingen hekelen onder meer de beslissing van de vereniging om een jaarlijks feest te laten doorgaan, ondanks de coronacrisis. Dat evenement vond eind november plaats in een studentenhuis van Vindicat en werd stilgelegd door de politie.
Goede voorbeeld
Rector magnificus Cisca Wijmenga van de Groningse universiteit had gehoopt dat de studenten in de coronacrisis het goede voorbeeld zouden geven. "Ondanks de inspanningen en ervaringen van de afgelopen jaren is de veranderingsbereidheid binnen Vindicat helaas nog niet voldoende breed gedragen", reageert Annemarie Hannink, lid van het college van bestuur van de Hanzehogeschool.
Vorige week hield een aantal studenten van Vindicat zich tijdens een feest in een bus niet aan de coronaregels. Op een video was te zien hoe meerdere passagiers geen mondkapje droegen, dansten, dronken en lachgas gebruikten. Daarop is de jaarclub geschorst.
Het besluit geldt tot het einde van het lopende collegejaar in 2021. De onderwijsinstellingen schrijven de relatie met Vindicat niet helemaal te verbreken.
Dit megalab kan 60.000 testen per dag aan
In Rijswijk is het eerste megalab van Nederland geopend. Per dag kunnen hier 60.000 coronatests worden verwerkt. De verwachting is dat mensen nu sneller de uitslag van hun test zullen krijgen.
Letland komt met testautomaat
Een coronatest afnemen, zonder dat daar een zorgmedewerker aan te pas komt: in Letland staat een automaat die coronatests aanbiedt.
Een robotarm geeft de test uit en neemt het monster na gebruik weer terug. De automaat verzamelt alle monsters. Ze worden later door een ziekenhuismedewerker opgehaald. De uitslag is binnen 24 uur beschikbaar.
De eerste automaat staat bij een ziekenhuis in de hoofdstad Riga en is voor ziekenhuispersoneel bedoeld. Het is de bedoeling dat er bij Letse ziekenhuizen uiteindelijk 100 testmachines komen.
Coronadashboard komt met nieuwe informatie
Op het 'coronadashboard' van het ministerie van Volksgezondheid zijn nu ook cijfers over gedrag opgenomen. Zo is een onderzoek van het RIVM te zien, waaruit valt op te maken dat 80 procent van de bevolking de coronamaatregelen steunt en dat ouderen zich beter aan de maatregelen houden dan jongeren.
Het dashboard brengt allerlei gegevens over corona samen. Doel is dat iedereen in één oogopslag kan zien wat de stand van zaken is en dat beleidsmakers aan de hand daarvan maatregelen kunnen nemen.
Minister De Jonge beschouwt het nieuwe onderzoek als een welkome aanvulling op de al eerder bekende gedragsgegevens: "Natuurlijk vinden we de maatregelen belangrijk, maar we moeten met elkaar scherper zijn op het naleven ervan. Dat is nodig om de kwetsbaarsten in onze samenleving te beschermen en de zorg in de benen te houden."
School Nijmegen stuurt leerlingen tot kerstvakantie naar huis
Leerlingen op een middelbare school in Nijmegen krijgen vanaf morgen tot de kerstvakantie online les. Dat heeft de school besloten vanwege een "behoorlijk aantal coronabesmettingen".
Het gaat om besmettingen onder leerlingen en personeel op de Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen, schrijft de school in een brief aan ouders. Volgens De Gelderlander zitten 300 leerlingen thuis in quarantaine. Ook zou het aantal besmettingen hard oplopen, met 27 positief geteste scholieren tot nu toe.
Paus vervroegt nachtmis om avondklok
De traditionele nachtmis in de Sint Pieter in Vaticaanstad zal dit jaar eerder plaatsvinden. Paus Franciscus heeft besloten om de dienst op 24 december om 19.30 uur te laten beginnen. Dat is twee uur eerder dan gebruikelijk.
Hij wil zo rekening houden met de avondklok die in Italiaanse steden geldt vanwege het coronavirus. Vanaf 22.00 uur moeten alle Italianen binnen zijn. Ook zijn er minder mensen dan gebruikelijk toegestaan in de basiliek.
De paus houdt zijn jaarlijkse middagdienst en zegen op Eerste Kerstdag binnen in plaats van buiten op het balkon, om te voorkomen dat op het plein voor de kerk een grote mensenmassa samenkomt.
Denemarken verscherpt coronaregels
In Denemarken gaan nog eens 31 steden en dorpen in een gedeeltelijke lockdown. Minister van Volksgezondheid Heunicke heeft de coronaregels aangescherpt na een recordaantal nieuwe besmettingen. Strengere regels golden al voor 38 plaatsen.
Vanaf morgen zal bijna 80 procent van de bevolking te maken hebben met striktere coronaregels, schrijft persbureau Reuters. Zo zijn cafés, restaurant, theaters, musea en bibliotheken gesloten. Ook krijgen oudere kinderen en studenten online les.
In een etmaal zijn er 3132 nieuwe besmettingen bijgekomen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van de crisis, schrijft de Deense publieke omroep DR. Het aantal geteste Denen, 3700, was ook niet eerder zo hoog.
'Op korte termijn duidelijkheid over oudejaarsconference Youp van 't Hek'
Omroep BNNVARA denkt na over de vorm van de oudejaarsconference van dit jaar, nu de gemeente Amsterdam cabaretier Youp van 't Hek geen toestemming geeft om bij wijze van uitzondering voor meer dan dertig mensen op te treden in theater Carré.
"Samen met de betrokken partijen gaan wij nu de mogelijke scenario's bespreken, waarbij ons gezamenlijke streven is dat de tv-uitzending doorgaat", zegt een woordvoerder van BNNVARA. Op korte termijn moet daarover een knoop worden doorgehakt.
Ruim een kwart minder operaties dan normaal
Ziekenhuizen kunnen vanwege de behandeling van coronapatiënten ruim een kwart minder operaties uitvoeren. Uit cijfers die de ziekenhuizen bijhouden, blijkt dat dat in sommige regio's is opgelopen tot ruim een derde van de operaties. Acute en semi-acutezorg is in het hele land nog wel voldoende beschikbaar, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
De verschillen in de regio's moeten zoveel mogelijk worden voorkomen omdat patiënten, ongeacht hun woonplaats, gelijke toegang tot zorg moeten houden, stelt de NZa. Dat kan bijvoorbeeld door een goede spreiding van covid-patiënten.
Sommige ziekenhuizen hebben nog maar deels plek voor patiënten die binnen zes weken zorg nodig hebben.
GGD opent teststraat bij TT Circuit in Assen
Op het TT Circuit in Assen komt een testlocatie van de GGD te staan. Er kunnen straks tot 2200 mensen per dag kunnen worden getest. De locatie bij het racecircuit wordt deze maand nog geopend, schrijft RTV Drenthe. Mogelijk wordt de plek later ook gebruikt om mensen te vaccineren tegen corona.
Op het racecircuit kunnen naast de reguliere tests ook sneltests worden afgenomen. De capaciteit van de testlocatie wordt stapsgewijs uitgebreid van zes naar zestien teststraten.
8793 nieuwe besmettingen, 2210 meer dan gisteren
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8793 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 2210 meer dan gisteren werden gemeld. Er zijn 64 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 66 doden gemeld.
De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 49 doden per dag, tegen 55 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.
Hoe snel het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 583 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 575. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.
198 opnames op verpleegafdelingen, 26 op de IC
Er zijn 198 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Dat zijn 4 nieuwe opnames meer dan gisteren.
Op de intensive care werden 26 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Het zijn 10 nieuwe opnames minder dan gisteren.
In totaal liggen er nu 1648 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1684), van wie 469 op de IC (gisteren: 473). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.
GGD gaat in januari prikken en heeft daar honderden mensen voor nodig
De GGD is door de regering gevraagd om volgende maand al klaar te staan voor het vaccineren tegen het coronavirus. De organisatie hield tot nu toe rekening pas in augustus te hoeven starten, maar moet nu veel eerder dan verwacht aan de slag met vinden van honderden werknemers.
Met de hulp van bedrijfsartsen en werknemers van arbodiensten en zorginstellingen gaan de GGD's in januari de eerste prikken zetten.
Positief geteste cruisepassagier Singapore toch negatief
De passagier aan boord van een cruiseschip in Zuidoost-Azië die positief was getest op corona, is toch niet met het virus besmet. Eenmaal aangekomen in het ziekenhuis in Singapore bleken een tweede, derde én vierde test negatief.
De positieve test van de 83-jarige man leidde er gisteren toe dat Quantum of the Seas van Royal Caribbean voortijdig terugkeerde naar Singapore. Ook mochten alle bijna 1700 passagiers hun hut niet meer uit. Zij, en de 1150 personeelsleden, mogen het schip nu wel verlaten.
Het schip maakte een zogeheten cruise to nowhere. Dat is een drie- of vierdaagse cruise waarbij geen enkele haven wordt aangedaan om zo de kans op een corona-uitbraak te verminderen. De stadsstaat probeert ermee, onder strenge coronamaatregelen, de zwaar getroffen toeristische industrie te ondersteunen.
Ondernemers kijken reikhalzend uit naar testevenementen met sneltesten
Kun je een paar honderd mensen testen vlak voordat ze een voetbalwedstrijd of theatervoorstelling bezoeken? Binnenkort gaan er proefprojecten van start die deze vraag moeten beantwoorden, kondigde premier Rutte dinsdag aan. De branche staat erom te springen.
Miljardenverlies voor TUI
TUI heeft het afgelopen jaar een verlies geleden van ruim 3,1 miljard euro. De grootste reisorganisatie ter wereld presenteerde vanochtend de cijfers van het gebroken boekjaar, dat liep van 1 oktober 2019 tot en met 30 september dit jaar.
Door de coronacrisis en het grotendeels stilvallen van de toeristische industrie nam de omzet met 58 procent af: van bijna 19 miljard euro naar net geen 8 miljard. Het aantal reizigers kwam uit op 8,1 miljoen, 62 procent minder dan een jaar eerder.
Ondanks de malaise is het bedrijf optimistisch over de vooruitzichten. "Er is licht aan het eind van de tunnel en de perspectieven voor het toerisme en voor TUI zijn goed", zegt de Duitse topman Fritz Joussen. Volgens hem hebben alle berichten over coronavaccins die begin van het jaar beschikbaar komen de vraag naar zomervakanties duidelijk doen stijgen.
Deal ING en Europese Investeringsbank over goedkope leningen voor mkb
De Europese Investeringsbank (EIB) gaat een garantie geven op bijna 800 miljoen euro aan bestaande leningen van ING. In ruil daarvoor gaat ING voor 1,1 miljard euro aan nieuwe leningen geven aan kleine en middelgrote bedrijven om zo de impact van de coronacrisis te beperken.
Van die 1,1 miljard gaat ING ruim 700 miljoen uitlenen tegen een extra lage rente. "Wij willen hiermee in de kern gezonde Nederlandse bedrijven stimuleren hun investeringsprogramma te hervatten en zich op nieuwe kansen voor groei te richten", zegt de bank.
De EIB is onderdeel van de Europese Unie en zet zich in voor investeringen die aansluiten bij de EU-doelstellingen op het gebied van innovatie, onderzoek en ontwikkeling en werkgelegenheid.
Recordaantal nieuwe besmettingen in Duitsland
In Duitsland zijn het afgelopen etmaal 23.679 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, meldt het Robert Koch-instituut (RKI), dat de cijfers verzamelt. Dat is een record. Het vorige record stond op 23.648 nieuwe gevallen en dateert van 20 november. Het RKI meldt ook 440 nieuwe sterfgevallen. Dat is minder dan het recordaantal van 590 coronadoden van een dag eerder.
Vanwege het oplopende aantal besmettingen verklaarde bondskanselier Merkel zich gisteren voorstander van een harde lockdown na de Kerst. Ze wil dat winkels tot 10 januari gesloten blijven. "We moeten alles doen om ervoor te zorgen dat we niet weer een exponentiële groei krijgen", zei ze in het parlement.
Merkel riep de Duitsers ook op om zich beter aan de coronamaatregelen te houden. "Als we nu te veel contact hebben, wordt dit de laatste Kerst met onze grootouders", waarschuwde ze.
Eindexamenfeesten duwen Zuid-Afrika tweede golf in
De tweede coronagolf heeft Zuid-Afrika bereikt, heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Gisteren waren er in het land 6700 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe gevallen zijn in de provincie Westkaap, waar de toeristische stad Kaapstad ligt. Volgens de minister gaat het bij veel van de nieuwe besmettingen om jongeren tussen de 15 en 19.
In Zuid-Afrika is december het einde van het schooljaar en het begin van de lange zomervakantie. Veel jongeren zouden besmet zijn geraakt tijdens grote eindexamenfeesten waar veel gedronken werd. Op sociale media is te zien hoe jongeren feesten, drinken en dansen. Samenkomen met een grote groep is toegestaan in het land, maar wel met mondkapje en alleen als iedereen afstand houdt.
De verwachting is dat deze keer het aantal besmettingen veel sneller omhoog zal schieten dan tijdens Zuid-Afrika's eerste golf, toen het land koos voor een harde lockdown. Mensen mochten toen alleen maar de deur uit om boodschappen te doen en voor medische hulp. De verwachting is niet dat Zuid-Afrika nogmaals een lockdown afkondigt, omdat het de al noodlijdende economie te veel schade oplevert.
Er zijn nog geen landelijke maatregelen afgekondigd voor de feestdagen. Tijdens die dagen gaan veel Zuid-Afrikanen van de stad, waar ze werken, terug naar het platteland om familie te zien. Dat zou tot verdere verspreiding van het virus kunnen leiden.
Kerst-coronamaatregelen raken hen niet: 'Ik vier al jaren geen Kerst'
Na weken onduidelijkheid werd dinsdag bekend wat er mag tijdens de feestdagen: het aantal mensen dat je thuis mag ontvangen, blijft maximaal drie per dag. Voor sommige mensen is dit slecht nieuws, anderen trekken zich hier niets van aan. Maar er is ook nog een derde groep: mensen die de feestdagen überhaupt nooit vieren. We spraken er een paar.
CO2-uitstoot Nederland blijft afnemen
De impact van de coronacrisis op de uitstoot van kooldioxide (CO2) in Nederland was ook in het derde kwartaal duidelijk zichtbaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Van juli tot en met september lag de uitstoot van het broeikasgas 4,5 procent lager dan vorig jaar, terwijl de economie volgens de eerste berekeningen met 2,5 procent kromp. In het eerste en tweede kwartaal nam de CO2-uitstoot af met respectievelijk 8,7 en 21,1 procent ten opzichte van een jaar eerder.
De uitstoot lag vooral in de transportsector flink lager. In die branche werd in het derde kwartaal ruim 40 procent minder uitgestoten dan een jaar eerder, vooral doordat er veel minder werd gevlogen. Ook de uitstoot in de industrie nam af, met 4 procent. Huishoudens stootten 1,3 procent minder CO2 uit. Mensen namen minder vaak de auto omdat ze moesten thuiswerken, maar daardoor verstookten ze wel meer aardgas om hun huis te verwarmen.
Apothekers en bijwerkingencentrum willen vaccinregistratie
Ziekenhuisapothekers en het bijwerkingencentrum Lareb willen dat Nederland snel een systeem ontwikkelt waarin wordt bijgehouden wie welk coronavaccin heeft gekregen, schrijft NRC. Dat is van belang wanneer er iets misgaat, bijvoorbeeld als iemand ernstige bijwerkingen krijgt.
Nu is het nog onduidelijk in welk systeem de vaccinatiegegevens zullen worden opgeslagen. Bovendien heeft niet elke vaccindosis een eigen unieke code, maar staat die code op de doos met bijna duizend flesjes. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft daarmee ingestemd om de verspreiding van de vaccins te bespoedigen.
"Het is dus niet makkelijk te traceren van welke partij iedere ingeënte persoon zijn vaccin kreeg", zegt ziekenhuisapotheker Tjalling van der Schors in de krant. "Als er iets fout gaat, moet precies bekend zijn welk vaccin iemand heeft gekregen, zowel merk als levering. Dat heb je nodig om een product terug te roepen." Hij wil graag dat er toch een code op elk flesje komt.
VN-chef waarschuwt tegen 'vaccin-nationalisme'
Secretaris-generaal Antonio Guterres van de Verenigde Naties waarschuwt tegen de opmars van wat hij het vaccin-nationalisme noemt. "We zien dat bepaalde landen enorm hun best doen om vaccins voor hun eigen bevolking te krijgen." Hij zegt dat arme mensen wereldwijd kijken naar de voorbereidingen voor grootschalige vaccinatiecampagnes in rijke landen en zich afvragen of en wanneer zij aan de beurt zijn voor een prik.
Guterres wil dat coronavaccins worden gezien als een publiek goed, dat voor iedereen overal beschikbaar is, vooral in Afrika. Hij vraagt landen om een bijdrage te leveren aan het Covax-programma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), waarvoor de komende twee maanden 3,5 miljard euro nodig is. Met het geld wil de WHO coronavaccins aankopen en verspreiden onder 's werelds armste mensen.
Japan koopt ruim 10.000 vriezers
De Japanse overheid gaat 10.500 vriezers kopen om coronavaccins te kunnen bewaren. Ook overweegt het ministerie van Volksgezondheid om massaal droogijs in te slaan.
Het vaccin van farmaceut Moderna moet worden bewaard rond de -20 graden, dat van Pfizer zelfs tussen de -70 en -80. Japan is van plan in totaal 290 miljoen doses van die twee vaccins te kopen. Om alles op de juiste temperatuur te houden, zetten de Japanse autoriteiten een landelijk diepvriesnetwerk op.
Bill Gates doneert kwart miljard
Bill Gates en zijn vrouw Melinda doneren 250 miljoen dollar (207 miljoen euro) voor de aanpak van het coronavirus. Het geld zal worden gebruikt om de ontwikkeling van coronatests, -behandelingen en -vaccins te versnellen. Ook is de bedoeling dat beschikbare middelen met het geld eerlijker worden verdeeld.
"Iedereen, waar ook ter wereld, verdient het om te profiteren van de kennis die in 2020 is ontwikkeld", zegt Melinda Gates. "Wij zijn ervan overtuigd dat de wereld beter zal worden in 2021, maar of dat voor iedereen geldt, hangt af van wereldleiders en hun toewijding om tests, behandelingen en vaccins te geven aan mensen die ze nodig hebben. Ongeacht waar ze wonen of hoeveel geld ze hebben."
De Microsoft-oprichter en zijn vrouw hebben met hun stichting eerder aanzienlijke coronadonaties gedaan, maar niet eerder zo'n groot bedrag.
Coronacrisis-denktank waarschuwt: voorkom een verloren generatie
Werkgevers en de overheid moeten voorkomen dat kwetsbare groepen door de coronacrisis een achterstand oplopen op de arbeidsmarkt. Daarvoor waarschuwt de Denktank Coronacrisis, waarin onder meer werknemers en werkgevers nadenken over hoe ze de negatieve gevolgen van de crisis kunnen beperken.
Volgens de denktank is het gevaar dat de overheid vooral mensen helpt die op dit moment hun baan dreigen te verliezen of werkloos zijn, maar intussen de mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt vergeet.
Nieuw liveblog
Welkom in het liveblog van donderdag 10 december 2020. Je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag. Het liveblog van gisteren vind je hier terug.