liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Vaccins vanaf 4 januari beetje prematuur' • Miljoen vaccindoses deze maand verwacht

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Hoe kun je het beste grote groepen mensen vaccineren?

Met een coronavaccin binnen handbereik zijn we er nog niet. "Je moet het ook nog verspreiden. Dit is een gigantische operatie", zegt Jan Fransoo, hoogleraar logistiek aan de universiteit van Tilburg en de TU Eindhoven. "Niets wijst erop dat we er klaar voor zijn, omdat er nog niets bekend is gemaakt over welke strategie het RIVM kiest."

Dolf Jansen gaat zijn oudejaarsconference streamen

Dolf Jansen gaat zijn oudejaarsconference op 31 december live streamen vanuit theater De Kleine Komedie in Amsterdam. Dat vertelde de cabaretier in een interview op NPO Radio 5.

"Ik speel normaal in grote zalen, maar dat kan nu niet", zegt Jansen. De oudejaarsconference moet volgens hem voor iedereen te zien en te volgen zijn. Later wordt bekendgemaakt waar de stream te bekijken is.

Van de andere oudejaarsconferences is nog niet duidelijk wat voor vorm ze krijgen. Youp van 't Hek, BNNVARA en de NPO hebben bij de veiligheidsregio een verzoek ingediend of de cabaretier in Theater Carré in Amsterdam meer publiek mag ontvangen dan coronatechnisch is toegestaan. Dit omdat de voorstelling met 30 mensen in de zaal minder goed tot zijn recht zou komen.

Actiz: 4 januari 'erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur'

Zorgorganisaties maken zich zorgen over de haalbaarheid van de beoogde startdatum voor het vaccineren in Nederland. Het nu noemen van de startdatum van 4 januari noemt Actiz "erg enthousiast en mogelijk een beetje prematuur". Ook Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderenzorg, is sceptisch.

Het is de bedoeling dat ouderen en zorgmedewerkers straks als eerste in aanmerking komen. Maar voor 4 januari moeten er een aantal randvoorwaarden komen, vindt Actiz. "We kijken reikhalzend uit naar het kunnen aanbieden van het vaccin. Maar het veilig en verantwoord toedienen op deze schaal, vereist een operatie van ongekende omvang met militaire precisie."

Actiz zegt benieuwd te zijn naar het definitieve draaiboek van het ministerie. Er is nog veel onduidelijk, zoals voor wie het wel of niet geschikt is, de distributie, bewaarvoorschriften en hoe het vaccin moet worden toegediend. Ook noemt de branchevereniging dat het onduidelijk is hoe de vaccins straks moeten worden besteld en geregistreerd.

Nieuwe extra grote testlocatie bij Schiphol

Op Schiphol is vandaag een nieuwe extra grote testlocatie geopend. Hier kun je terecht voor zowel snelle- als reguliere tests. Het gebouw is te vinden bij P4 Lang Parkeren.

Er kunnen er nu zo'n 2000 personen terecht voor een test. Dit aantal kan de komende maanden opgeschroefd worden naar 15.000 tests per dag.

  • ANP / Hollandse Hoogte
  • ANP / Hollandse Hoogte
  • ANP / Hollandse Hoogte
  • ANP / Hollandse Hoogte

Waar kijkt Europa naar bij beoordeling vaccins?

Voordat er gevaccineerd kan worden, moet het Europees medicijnagentschap EMA beoordelen of de vaccins effectief genoeg zijn en voldoen aan de veiligheidseisen. Vandaag is EMA gestart met de eerste officiële beoordelingsprocedures.

Waar wordt op gelet? En wie hakt uiteindelijk de knoop door?

Vrijwilligers Rode Kruis gaan zorgcentrum in Maarssen ondersteunen

Vrijwilligers van het Rode Kruis gaan hulp verlenen aan woonzorgcentrum Maria Dommer in Maarssen. Daar hebben vijftig bewoners en zo'n veertig medewerkers het virus nu onder de leden, meldt RTV Utrecht. Alleen bewoners die op sterven liggen mogen nog bezoek krijgen.

"Als je in zo'n situatie belandt, dan heb je heel veel extra werk", legt bestuurder Hanneke Koudstaal bij de regionale omroep uit. Er is onder meer een teststraat opgezet, nieuwsbrieven werden uitgestuurd en ondertussen moest de zorg voor alle bewoners door.

Haren

Een woonzorgcentrum in Haren is gesloten voor bezoek na een uitbraak van het virus. Daar zijn vijf bewoners en vier medewerkers besmet. De Zonnehof heeft de deuren nu op slot gedaan voor bezoek, behalve voor uitzonderingsgevallen.

OMT kijkt naar mogelijke versoepelingen rond feestdagen

Het kabinet heeft het OMT advies gevraagd om te onderzoeken of versoepelingen mogelijk zijn tijdens feestdagen. Er wordt gekeken naar grotere groepsgroottes, beperkte opening van restaurants en het eerder sluiten van scholen, meldt RTL Nieuws op basis van bronnen.

Het gaat om 'mogelijke versoepelingen'. Het is geen totaalpakket, maar eerder een keuzemenu met verschillende opties. Zet de daling niet door of stijgt het aantal besmettingen toch weer, dan zijn er geen versoepelingen mogelijk, zeggen de bronnen tegen RTL Nieuws.

Vragen over 'face shields' bij winkelmedewerkers

De eerste dag van de mondkapjesplicht is in winkels soepel verlopen, zegt winkeliersorganisatie Inretail. Het dragen van een mondkapje in winkels was volgens de organisatie de afgelopen tijd al de norm. "We hebben nog geen incidenten vernomen", zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP.

Wel merkt de organisatie dat de zogeheten 'face shields' die sommige winkelmedewerkers dragen (plastic schermen voor het gezicht) soms wat verbazing oproepen bij consumenten. "Sommige consumenten waren er niet van op de hoogte dat dat is toegestaan, en daar krijgen we wat vragen over binnen."

De gezichtsschermen mogen alleen bij de uitvoering van sommige beroepen waarbij een werknemer anders acht uur lang met een kapje op zou moeten staan, zei minister De Jonge eerder tegen het ANP. Het spatscherm moet wel het hele gezicht bedekken, en niet "zo'n half ding onder je kin".

Uit Europese beoordeling moet blijken wie vaccin als eerste krijgen

"Het vaccin is binnen handbereik", zei de minister van Volksgezondheid vanmiddag in reactie op het bericht dat het Europees medicijnagentschap EMA is begonnen met de beoordeling van de eerste coronavaccins. Als alles meezit, worden rond 4 januari de eerste mensen in Nederland gevaccineerd tegen het coronavirus.

De strategie is dat zorgmedewerkers, ouderen en kwetsbaren als eerste aan de beurt komen. Maar De Jonge wijst erop dat die strategie nog kan worden aangepast. Bijvoorbeeld als het Europees medicijnagentschap EMA oordeelt dat het vaccin voor bepaalde groepen minder effectief is, legt De Jonge uit.

'Zijn we er klaar voor?'

RIVM: 'Daling gaat langzamer dan gehoopt'

"Ik zie dat de daling heel langzaam gaat, dus dat is geen optimistisch beeld", zegt Aura Timen van het RIVM in reactie op de weekcijfers. "We hadden gehoopt om medio december op 10 IC-opnames per dag te kunnen zitten, maar daar zijn we nog lang niet."

Het hoofd van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM wijst erop dat het seizoen waarin de meeste luchtweginfecties rondgaan nog moet komen.

Wat deze week ook opviel was de drukte op de weg. "Mensen blijven onvoldoende thuis om het virus een stevige klap te geven", ziet Timen. De meeste mensen raken nog steeds thuis besmet of bij familie en vrienden. Daarna noemt Timen het werk als meest voorkomende plek waar mensen besmet raken.

Ministerie: levering miljoen Pfizer-vaccindoses deze maand verwacht

BioNTech/Pfizer verwacht in de loop van december al een miljoen doses van z'n vaccin aan Nederland te kunnen leveren. Dat staat in een bericht van het ministerie van Volksgezondheid. Daarmee kunnen 450.000 mensen worden gevaccineerd. De vroege levering betekent dat er kort na groen licht van de Europese Commissie gestart kan worden met vaccineren.

Minister De Jonge: als het meezit rond 4 januari starten met vaccineren

Minister De Jonge (Volksgezondheid) laat op Twitter weten dat "als het meezit" er in Nederland op 4 januari gestart kan worden met vaccineren.

4073 nieuwe besmettingen, 530 minder dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4073 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 530 minder dan gisteren werden gemeld.

Er zijn 187 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 53 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 20 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 2 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 1683 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1721), van wie 478 op de IC (gisteren: 481). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Bij het RIVM zijn 62 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 29 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 58 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder. Dat zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.

Of het aantal doden verder stijgt hangt mede af van het aantal besmettingen in verpleeghuizen. Er zijn nu 579 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 635. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, op 15 april, waren er 828 verpleeghuizen met minimaal één besmetting.

Aantal nieuwe coronagevallen afgelopen week licht gedaald

In een week tijd zijn er 33.949 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 37.219. Dat is een daling van bijna 9 procent.

Het reproductiegetal blijft rond de 1, net als vorige week. Op dit moment besmetten 100 mensen ongeveer 104 anderen, denkt het RIVM.

Woord van het Jaarverkiezing Van Dale telt vijftien coronagerelateerde woorden

Vijftien van de twintig woorden die genomineerd zijn voor de Van Dale Woord van het Jaarverkiezing zijn coronagerelateerd. Stemmen op het Woord van het Jaar kan vanaf vandaag tot en met 14 december.

Van Dale heeft de volgende woorden genomineerd, in alfabetische volgorde: anderhalvemetersamenleving, blokjesverjaardag, coronamoe, covid, covidioot, eenzaamheidsvirus, fabeltjesfuik, hoestschaamte, infodemie, jojolockdown, klimaatwanhoper, kuchscherm, lockdownfeestje, raambezoek, racismeknielen, stekkergekte, testsamenleving, uitsluitingscultuur, viruswappie en zelfquarantaine.

Op dinsdag 15 december wordt het Van Dale Woord van het Jaar bekendgemaakt. Ook het Genootschap Onze Taal organiseert een Woord van het Jaarverkiezing. Voor die verkiezing kunnen mensen zelf een top vijf insturen.

Tranen van geluk na versoepeling reisbeperking Australië

Na maanden van strenge beperkingen mogen Australiërs weer binnenlandse vluchten nemen. De versoepelingen gingen vannacht in. Op de luchthaven van Brisbane kunnen familieleden elkaar na maanden weer in de armen sluiten. Dat levert emotionele momenten op. "Ik kan eindelijk mijn nichtje voor het eerst zien", zegt een vrouw.

'Eindelijk mijn nichtje ontmoeten'

Sneltest voor drie virussen tegelijk op Spoedeisende Hulp Catharina Ziekenhuis

Patiënten met coronaklachten op de Spoedeisende Hulp van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven krijgen een sneltest die duidelijkheid geeft over drie virussen. In twintig minuten kan bepaald worden of een patiënt corona of een van twee varianten van het griepvirus heeft.

De test is niet helemaal nieuw, zegt manager Spoedeisende Hulp Marieke van Schijndel. "We gebruiken deze test in het griepseizoen. Dat doen we al drie jaar. Wat wel nieuw is dat we nu ook meteen kijken of een patiënt corona heeft. De patiënt wordt dus in één test gecontroleerd op drie virussen. Juist die combinatie is belangrijk omdat we als ziekenhuis alle patiënten met klachten die kunnen passen bij het coronavirus of influenza in isolatie verplegen", zegt Van Schijndel.

"We hadden de afgelopen maanden al de beschikking over een snelle coronatest die binnen 1,5 uur een uitslag gaf, maar deze test geeft nog sneller duidelijkheid. En dat is heel prettig op een drukke SEH, want nu kunnen we nog sneller beoordelen of een patiënt naar een speciale afdeling moet of dat hij opgenomen kan worden op een reguliere verpleegafdeling. De druk op de zorg kan met deze snelle PCR test veel beter over het ziekenhuis worden verspreid."

BOA-bond: 'Voorlopig nog geen boetes voor niet dragen mondkapje'

BOA's gaan de komende een tot twee weken nog geen boetes uitdelen voor het niet dragen van een mondkapje. Dat zegt de voorzitter van de BOA-bond, Ruud Kuin, in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Er kunnen nu nog geen boetes uitgedeeld worden omdat de administratie nog niet op orde is. De politie laat weten dat agenten wel al boetes kunnen uitdelen. Voor hen is administratie wel op orde.

"Elke boete heeft een zogenoemde feitcode en dat is bij deze boete administratief nog niet rond", zegt Kuin. Volgens de voorzitter maakt dat toch niet uit, omdat er deze dinsdag sowieso geen boetes uitgeschreven zouden worden. Het beleid is om mensen eerst aan te spreken. "Ik ga ervan uit dat het deze week geregeld is met de administratie", aldus Kuin. "Het komt wat knullig over, dat kan ik me helemaal voorstellen."

Wanneer er wel boetes opgelegd gaan worden verschilt per regio of stad. "Ik schat dat het een tot twee weken duurt voordat er echt tot boetes wordt overgegaan."

Beoordeling eerste coronavaccins begonnen

Europees medicijnagentschap EMA is begonnen met de beoordeling van de eerste coronavaccins, die van Moderna en Pfizer/BioNTech. Het is de laatste grote stap die genomen moet worden voordat de vaccins in Nederland en de rest van de Europese Unie op de markt mogen komen.

De toezichthouder gaat bekijken of de vaccins effectief genoeg zijn en voldoen aan alle veiligheidseisen. Volgens het EMA zal de beoordeling in het beste scenario deze maand nog zijn afgerond.

'Volgend jaar slechts licht herstel van economische klap'

Het herstel van de Nederlandse economie gaat langer duren, denkt de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In juni gingen economen nog uit van 6,6 procent groei in 2021, na een krimp van 8 procent in 2020. Nu verwachten economen 0,8 procent groei volgend jaar, na een krimp van 4,6 procent dit jaar. In 2022 is er groter herstel van de economie en wordt er op bijna 3 procent groei gerekend.

Het Nederlandse kabinet bouwt in de loop van volgend jaar de steunmaatregelen voor het bedrijfsleven verder af en dat heeft volgens de OESO gevolgen voor de werkloosheid. Die zal verder oplopen. In combinatie met de lonen die minder stijgen leidt dat ertoe dat consumenten voorzichtig zijn met het doen van uitgaven. Ook bedrijven zullen nog niet massaal gaan investeren. De economen waarschuwen ervoor dat er in de pensioenen moet worden gesneden en dat de brexit de Nederlandse economie beschadigt.

Wereldwijd gaat de economie volgend jaar sterker herstellen na de coronadip, denkt de OESO. Na een krimp van 4,2 procent dit jaar groeit de wereldeconomie met 4,2 procent volgend jaar. Vooral de groei in China draagt daaraan bij. De economen gaan er bij de ramingen van uit dat er eind volgend jaar op grote schaal vaccins beschikbaar zijn.

Wisselende reacties op mondkapjesplicht

Winkelend publiek in Utrecht reageert wisselend op de mondkapjesplicht die vanaf vandaag geldt. "Het hoort erbij, ik denk dat het nu een goede maatregel is", zegt een vrouw tegen de NOS. Een andere vrouw is het daar niet mee eens. "Ik vind het niks", zegt ze. "Ik denk dat het schijnveiligheid is."

'Als het moet, moet het en dan doen we 't braaf op'

Foto van arts die patiënt knuffelt gaat viraal

Een foto van een Amerikaanse arts, volledig in beschermende kleding, die een oudere patiënt knuffelt is de afgelopen dagen miljoenen keren bekeken. Een fotograaf van Getty Images schoot de foto toen hij een reportage maakte op een covidafdeling van een ziekenhuis in Houston.

De arts doet zijn verhaal bij de Amerikaanse nieuwszender CNN. "De patiënt zat naast zijn bed te huilen omdat hij naar zijn vrouw wilde", zei arts Joseph Varon tegen de nieuwszender. "Dus toen hield ik hem even vast. Ik wist niet dat er een foto van ons gemaakt werd." Hij knuffelde de man op Thanksgiving, een belangrijke feestdag in de VS die traditioneel met familieleden gevierd wordt.

Na een tijdje kalmeerde de patiënt. Varon had met hem te doen. "Het is heel moeilijk voor coronapatiënten. Je hebt met niemand contact, alleen maar met mensen in een 'ruimtepak'. Zeker voor oudere mensen is het moeilijk. Je voelt je heel erg alleen en geïsoleerd. Ik leefde heel erg met hem mee."

De arts zegt dat hij iedereen dezelfde aandacht zou willen geven. "Maar we hebben zoveel mensen hier liggen dat we niet iedereen kunnen knuffelen." Varon is al 256 dagen achter elkaar aan het werk op de corona-afdeling van het ziekenhuis.

Mondkapjesplicht Spanje geldt nog voor heel 2021

In Spanje blijft de mondkapjesplicht nog het hele volgende jaar van kracht. Dat de verplichting van die mondkapjes nog een jaar duurt heeft te maken met het programma van de vaccins, zegt correspondent Rop Zoutberg.

Er zijn twee injecties nodig, en dan moet het effect van het vaccin nog gemeten worden. De verwachting is dat dat dus nog minimaal een jaar gaat duren.

'Vaccinatie voor Noord-Koreaanse leider Kim'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft zich laten inenten met een coronavaccin, zegt een Amerikaanse wetenschapper die zich baseert op Japanse bronnen.

Correspondent Sjoerd den Daas in Peking benadrukt dat dit soort berichten nooit bevestigd kunnen worden. "Het is allemaal hoogst speculatief", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar helemaal onwaarschijnlijk zijn de berichten niet. Kim Jong-un kampt met overgewicht en mogelijk heeft hij het vaccin gekregen dat nu ook in buurland China aan miljoenen mensen wordt verstrekt.

Op deze dingen moet je letten bij het dragen van een mondkapje

Vanaf vandaag geldt overal in de publieke ruimte een mondkapjesplicht. Maar hoe ga je het beste om met een kapje? In onderstaand artikel lees je tips over hoe je een mondkapje wast, draagt, ontsmet en veilig bewaart.

Lewis Hamilton test positief en mist GP Sakhir

Formule 1-coureur Lewis Hamilton heeft positief getest op het coronavirus en mist daardoor de GP van Sakhir in Bahrein komend weekend.

Het wereldkampioenschap in de Formule 1 werd al op 15 november beslist. Hamilton verzekerde zich in Turkije van zijn zevende wereldtitel.

Winkels in België vanaf vandaag weer open

"Het is Bevrijdingsdag in België", aldus correspondent Bert van Slooten. De winkels openen vanaf vandaag weer de deuren. Ook musea mogen weer bezoekers ontvangen.

De Belgische overheid opent de niet-essentiële winkels eerder dan verwacht, vanwege de verwachte kerstdrukte. Aanvankelijk zouden de winkels die nu een maand gesloten zijn, pas opengaan op 13 december.

Er zijn wel restricties aan het winkelen, het blijft bijvoorbeeld verplicht om een mondkapje te dragen. "Langzaam zijn we op weg naar het nieuwe normaal, natuurlijk met mondkapjes op, maar die dragen we hier al sinds maart", aldus Van Slooten.

'China meldde in februari te laag aantal besmettingen'

De Chinese overheid heeft in februari lagere aantallen besmettingen gemeld dan dat er in werkelijkheid waren. De Amerikaanse nieuwszender CNN meldt dat op basis van gelekte documenten van de dienst voor infectieziektenbestrijding van de provincie Hubei waar de miljoenenstad Wuhan ligt. Daar sloeg het virus voor het eerst toe.

Het werd al langer vermoed dat de cijfers niet klopten. In werkelijkheid waren de aantallen in Hubei alleen al twee keer zo hoog als er landelijk gemeld werd op 10 februari. Volgens CNN gaat het om het gevoeligste lek tot nu toe omtrent de Chinese reactie op de uitbraak van het coronavirus begin dit jaar.

De documenten zijn geen bewijs dat de Chinese overheid bewust te lage aantallen besmettingen meldde. Maar volgens de nieuwszender wijst het er wel op dat er een groot verschil is tussen wat de overheid in februari wist en wat er aan het publiek werd verteld.

Vanaf vandaag testen zonder klachten na melding in app of contactonderzoek

Iedereen die een melding krijgt in de app CoronaMelder dat er nauw contact is geweest met iemand met een coronabesmetting, kan vanaf vandaag getest worden als er nog geen klachten zijn. Ook wanneer blijkt uit bron- en contactonderzoek dat er nauw contact is geweest, kan er getest worden zonder klachten.

Een test kan gedaan worden op de vijfde dag na het contact. De GGD vertelt hoe er een afspraak gemaakt kan worden of het wordt in de app vermeld. Als de uitslag negatief is, kan de quarantaine meteen stoppen.

Controversiële corona-adviseur van Trump opgestapt

Een van de adviseurs van de Amerikaanse president Trump voor de aanpak van het coronavirus heeft zijn werk neergelegd. In een verklaring bedankt Scott Atlas de president dat hij het Amerikaanse volk mocht dienen. "Ik ben altijd uitgegaan van de laatste wetenschappelijke bewijzen zonder enige vorm van politieke invloed."

Atlas vervulde zijn rol vier maanden en hij viel op met controversiële ideeën die ingingen tegen de algemene lijn. Zo vroeg hij zich af wat het nut was van mondkapjes en was hij geen voorstander van lockdowns. Ook had hij regelmatig aanvaringen met andere leden van het corona-taskforce, schrijft de BBC.

Verschillende Amerikaanse gezondheidsexperts, onder wie de belangrijkste adviseur van het Witte Huis Anthony Fauci, beschuldigden Atlas van het geven van verkeerde en misleidende informatie over de verspreiding van het virus. Academici van zijn eigen universiteit hadden kritiek op zijn visie, omdat die volgens hen inging tegen de medische wetenschap. Zij zijn blij dat hij is opgestapt. "Het wijst erop dat wetenschap en waarheid het zullen winnen van desinformatie."

Mondkapjesplicht gaat vandaag in

Iedereen van 13 jaar en ouder moet vanaf vandaag een mondkapje dragen in de openbare ruimte. De verplichting geldt voor publieke binnenruimten. Het gaat om onder meer winkels en openbare delen van overheidsgebouwen, scholen en stations.

Er is een uitzondering gemaakt voor sekswerkers, hun klanten, bezoekers van gebedshuizen én mensen die om een medische reden geen mondkapje kunnen dragen. Wie zich niet aan de regel houdt, riskeert een boete van 95 euro. Jongeren onder de 16 jaar betalen bij een overtreding 38 euro.

'Ministerie legde aanbod voor meer testcapaciteit naast zich neer'

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in april een aanbod om dagelijks ongeveer 60.000 coronatests extra te verwerken naast zich neergelegd. Dat schrijft NRC, dat een reconstructie maakte van de uitbreiding van de testcapaciteit sinds het voorjaar. Het aanbod voor meer testcapaciteit werd gedaan door laboratoria in de biotechnologische industrie.

Het ministerie bevestigt aan de krant dat van dat aanbod geen gebruik is gemaakt. Dit zou komen omdat "er op dat moment al veel andere opties werden opgepakt" en er ruim voldoende capaciteit was voor het testbeleid dat minister De Jonge voor ogen had. Ook zou het onzeker zijn geweest of de capaciteit na de zomer nog wel beschikbaar zou zijn. Belangenvereniging HollandBio, die de capaciteit aanbood bij VWS, ontkent tegenover NRC dat er is gesproken over langdurige beschikbaarheid.

In juni deed het internationale consortium Eurofins volgens de krant ook een aanbod om de testcapaciteit in Nederland uit te breiden, maar daar werd niets mee gedaan. Het ministerie zegt tegen NRC dat het eerste contact met Eurofins pas in de tweede helft van augustus was.

Half augustus heeft het ministerie voor 317 miljoen euro aan testcapaciteit ingekocht bij drie grote labs, waaronder Eurofins. Door het late inschakelen van die labs ontstond er aan het begin van tweede coronagolf een tekort aan testcapaciteit. In een reactie zegt VWS tegen NRC dat "met de kennis van nu het inderdaad beter geweest was om grootschalige laboratoria eerder te contacteren".

Nieuw liveblog

Welkom in het coronablog van dinsdag 1 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.