Opnieuw weekend-lockdown in Turkije • Ook strengere maatregelen op Curaçao
- Welkom in het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
- Strengere maatregelen in onder meer Turkije en Curaçao.
- RIVM: 4610 nieuwe besmettingen, 987 minder dan gisteren.
- Moderna gaat als eerste farmaceut toelating voor het coronavaccin aanvragen in Europa.
- De NOS stuurt niet meer standaard elke dag een pushbericht met het besmettingscijfer van het RIVM.
Liveblog gesloten
Dit liveblog is gesloten. Morgen zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.
'Ministerie legde aanbod voor meer testcapaciteit naast zich neer'
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft in april een aanbod om dagelijks ongeveer 60.000 extra coronatests te verwerken, naast zich neergelegd. Dat schrijft NRC, dat een reconstructie maakte van de uitbreiding van de testcapaciteit sinds het voorjaar. Het aanbod voor meer testcapaciteit werd gedaan door laboratoria in de biotechnologische industrie.
Het ministerie bevestigt aan de krant dat van dat aanbod geen gebruik is gemaakt. Dit zou komen omdat "er op dat moment al veel andere opties werden opgepakt" en er ruim voldoende capaciteit was voor het testbeleid dat minister De Jonge voor ogen had. Ook zou het onzeker zijn geweest of de capaciteit na de zomer nog wel beschikbaar zou zijn. Belangenvereniging HollandBio, die de capaciteit aanbood bij VWS, ontkent tegenover NRC dat er is gesproken over langdurige beschikbaarheid.
In juni deed het internationale consortium Eurofins volgens de krant ook een aanbod om de testcapaciteit in Nederland uit te breiden, maar daar werd niets mee gedaan. Het ministerie zegt tegen NRC dat het eerste contact met Eurofins pas in de tweede helft van augustus was.
Half augustus heeft het ministerie voor 317 miljoen euro aan testcapaciteit ingekocht bij drie grote labs, waaronder Eurofins. Door het late inschakelen van die labs ontstond er aan het begin van tweede coronagolf een tekort aan testcapaciteit. In een reactie zegt VWS tegen NRC dat "met de kennis van nu het inderdaad beter geweest was om grootschalige laboratoria eerder te contacteren".
Moederbedrijf Topshop krijgt uitstel van betaling
Arcadia, het moederbedrijf van modewinkelketens als Topshop, Topman en Miss Selfridge, heeft uitstel van betaling gekregen. Dat is vaak de eerste stap in de richting van een faillissement. Arcadia is vooral groot in het Verenigd Koninkrijk en heeft wereldwijd meer dan 500 winkels en meer dan 13.000 werknemers.
Door de coronacrisis verkocht het bedrijf veel minder kleding. En volgens critici heeft Arcadia de afgelopen jaren te weinig werk gemaakt van online verkoop. De bekendste keten van het bedrijf, Topshop, heeft één filiaal in Nederland, in de Kalverstraat in Amsterdam. In het verleden waren er ook filialen in Den Haag en Rotterdam, maar die zijn een tijd terug gesloten.
Bruls: lokaal maatwerk volstaat om drukte tegen te gaan
De veiligheidsregio's hebben geen behoefte aan landelijke richtlijnen om winkelpubliek te spreiden. Burgemeesters hebben al genoeg armslag om lokaal op te treden, zei voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad vanavond na overleg met minister Grapperhaus.
Bruls ging in op eind vorige week, toen het in verschillende gemeenten zo druk werd dat burgemeesters winkels eerder sloten. Het kabinet overweegt of het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra kan helpen om de drukte terug te dringen, zo werd vandaag bekend.
"Dit kun je best aanpakken met lokaal maatwerk", zei Bruls vanavond. Hij wees erop dat er de afgelopen dagen in de meeste gemeenten helemaal geen problemen waren. "Het heeft niet zo veel toegevoegde waarde als elk dorp of stad mee moet lijden."
Rotterdamse burgemeester wil winkelpubliek spreiden
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam bekijkt de mogelijkheden om enorme drukte in de stad rond Sinterklaas en Kerst te voorkomen. Daarvoor gaat hij morgen in gesprek met het crisisteam van de veiligheidsregio, zegt hij tegen de regionale omroep Rijnmond.
Aboutaleb liet de afgelopen week tijdens koopjesfestijn Black Friday winkels in Rotterdam eerder sluiten vanwege "dramatische drukte". Om te voorkomen dat opnieuw veel mensen tegelijk inkopen gaan doen, denkt hij nu onder meer aan het versmallen van toegangswegen naar het centrum, het sluiten van parkeergelegenheden en het beperken van het openbaar vervoer naar de stad.
De burgemeester snapt dat ondernemers snakken naar meer inkomsten in een voor hen lastige tijd. "Ze hebben een deel van het jaar omzet gemist. Daar hebben we alle begrip voor, maar het zou mooi zijn als er meer spreiding was."
Strengere maatregelen op Curaçao
Op Curaçao worden strengere coronamaatregelen genomen. Ze gaan morgen in en gelden voor drie weken.
Restaurants mogen geen gasten meer binnenlaten; ze mogen alleen nog eten bezorgen of laten afhalen. Ook is het horecagelegenheden verboden om alcohol te verkopen en gaan alle casino's dicht.
Een lockdown komt er niet, zei minister Girigorie van Justitie op een persconferentie. Wel wordt de avondklok, die al enige tijd geldt, met drie weken verlengd. Dat betekent dat mensen tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet de straat op mogen.
Lange tijd kende Curaçao relatief weinig besmettingen en het eiland is een van de weinige vakantiebestemmingen waarvoor Nederland niet code oranje of code rood heeft ingesteld. De laatste weken neemt het aantal besmettingen op Curaçao echter toe.
Kroatische premier positief getest
De Kroatische premier Plenkovic is positief getest op het coronavirus. Hij zal tien dagen in isolatie gaan. Volgens zijn woordvoerder voelt hij zich goed en zal hij zijn werk vanuit huis kunnen uitvoeren.
Andrej Plenkovic (50), sinds 2016 premier, zat al sinds zaterdag in quarantaine omdat zijn vrouw besmet was. Hijzelf werd aanvankelijk nog negatief getest, maar onderging vandaag een nieuwe test. Die viel positief uit.
In Kroatië neemt het aantal besmettingen de laatste tijd toe. Vandaag werd een dagrecord gemeld van 74 doden en 1830 besmettingen, op een bevolkingsaantal van ruim vier miljoen. Ook scherpte de regering de eisen aan voor mensen die het land willen binnenkomen. Zij moeten voortaan een negatieve coronatest laten zien.
Vanaf morgen is het mondkapje verplicht, maar een boete heb je niet gauw
In winkels, kapsalons, musea, theaters en bibliotheken zijn mondkapjes vanaf morgen verplicht. Draag je er geen, dan riskeer je een boete van 95 euro. We hoeven echter niet te denken dat de maatregel leidt tot een karrevracht aan boetes, valt op te maken uit dit artikel:
Turkije verscherpt maatregelen: hele weekend verplicht binnen blijven
De Turkse regering heeft de maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus fors verscherpt. Doordeweeks komt er een avondklok en in het weekend mogen mensen zelfs helemaal de deur niet meer uit, behalve voor bijvoorbeeld een bezoek aan supermarkten. Die zijn een beperkt aantal uren open.
In het begin van de pandemie koos Turkije ook al voor een weekend-lockdown, maar die werd na verloop van tijd versoepeld. Nu stijgen de aantallen besmettingen en doden weer dermate dat strengere maatregelen nodig zijn, vindt president Erdogan.
De lockdown geldt van vrijdag 21.00 uur tot en met maandag 05.00 uur en op de doordeweekse dagen moeten mensen vanaf morgen ook tussen 21.00 uur en 05.00 binnen blijven. Verder worden mensen jonger dan 20 en ouder dan 65 jaar geweerd uit het openbaar vervoer.
Tot voor kort maakten de Turkse autoriteiten alleen cijfers bekend van de besmettingen van mensen met klachten, maar dat kwam de regering op veel kritiek te staan. Onder meer Turkse artsenorganisaties en de Wereldgezondheidsorganisatie waren verontwaardigd.
Afgelopen weekend kwam de minister van Volksgezondheid dan toch voor het eerst in maanden met cijfers van alle coronabesmettingen. Het blijken er ongeveer 30.000 per dag te zijn, op een bevolking van 83 miljoen inwoners. Daarmee is het land relatief een van de zwaarst getroffen landen in Europa.
De Efteling stopt met muziekshows vanwege hossende gasten
De Efteling stopt met alle muzikale optredens om te voorkomen dat de coronamaatregelen niet worden nageleefd. Dat heeft de parkleiding besloten nadat beelden waren verschenen van gasten die arm in arm staan te hossen en geen anderhalve meter afstand houden, schrijft Omroep Brabant.
De leiding van het pretpark in Kaatsheuvel zegt te zijn geschrokken van de ophef die ontstond, nadat de website Looopings de beelden online had gezet. "We hebben gemerkt dat we tijdens deze act niet genoeg controle hebben over het gedrag van onze gasten. Ondanks alle mensen die het publiek in de gaten houden en maatregelen", zegt een woordvoerder van De Efteling.
De gemeente Loon op Zand, waar Kaatsheuvel onder valt, laat weten dat er een gesprek is geweest tussen de parkleiding, een toezichthouder van de gemeente en de burgemeester. "Het deed ons overigens ook pijn toen we de beelden zagen, ook omdat we er al best bovenop zitten en beseffen dat De Efteling een bevoorrechte positie heeft als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de horeca", zegt een woordvoerder.
De gemeente gaat niet vaker controleren en stelt dat De Efteling "het in de regel goed voor elkaar heeft". Volgens de parkleiding geeft de video een vertekend beeld van hoe het er normaal gesproken aan toegaat in De Efteling.
Advies: grijp in op arbeidsmarkt, 'coronarekening' is niet eerlijk verdeeld
Om zelfstandigen, flexwerkers en jongeren beter te beschermen tegen crises moet de politiek ingrijpen op de arbeidsmarkt. Deze groepen worden onevenredig hard geraakt door de coronacrisis, schrijft het Platform de Toekomst van Arbeid (PTA) in een advies aan minister Koolmees.
Het PTA pleit onder meer voor een verhoging en verkorting van de WW, zodat werklozen sneller op zoek gaan naar een nieuwe baan. Meer erover in dit artikel.
'Noorderlingen beloven gehoorzaamheid aan mondkapjesplicht'
Een overgrote meerderheid van de inwoners van Friesland, Groningen, Drenthe en Overijssel is van plan zich te houden aan de mondkapjesplicht, die morgen ingaat. De regionale omroepen in de vier provincies hebben daar onderzoek naar laten doen. Het gaat volgens de omroepen om een representatief onderzoek.
Nu is het al zo dat ruim driekwart van de noorderlingen zegt zich te houden aan het kabinetsadvies om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. Uit het onderzoek komt naar voren dat dat toeneemt naar 85 procent als het advies morgen overgaat in een plicht waarop een boete van 95 euro staat. Het draagvlak voor de mondkapjesplicht is het grootst in Drenthe, namelijk 88 procent.
Kuipers: 'Het is een enorme uithoudingsproef'
Veel meer aanvragen voor zorgbonus, kosten 800 miljoen extra
Werkgevers in de zorgsector hebben massaal coronabonussen aangevraagd voor hun personeel. Het aantal aanvragen is veel groter dan gedacht, waardoor het kabinet naar schatting alleen al voor dit jaar 800 miljoen euro extra kwijt is.
Kabinet denkt na over beperken parkeren bij winkels
Het kabinet denkt na over het inperken van de parkeertijd bij winkelcentra. Dat zou een oplossing kunnen zijn bij het terugdringen van grote drukte in winkelcentra, zoals vorige week op Black Friday.
Daarom laat het kabinet juristen bekijken of de parkeertijden in winkelcentra bijvoorbeeld per auto kunnen worden bekort, of dat sommige parkeergarages tijdelijk dicht kunnen. Het idee is dat als mensen nog maar twee of drie uur mogen parkeren, de drukte voor een deel kan worden tegengegaan.
Vanavond in het Veiligheidsberaad spreken burgemeesters en kabinet verder door over maatregelen om mensen te ontmoedigen massaal te gaan winkelen.
'Hoe langzamer naar beneden, hoe langer we moeten volhouden'
In zijn wekelijkse gesprek met de pers heeft Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg herhaald dat hij nu geen ruimte ziet voor versoepeling van de coronamaatregelen. In een week tijd is het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen met 12 procent gedaald en daarmee zit Nederland nog op de lijn die door Kuipers werd verwacht, zei hij in het Erasmus MC in Rotterdam.
Hij voegde daaraan toe dat hoe langzamer de lijn van besmettingen naar beneden gaat, hoe langer we moeten volhouden. Hij vergeleek het aantal dagelijkse besmettingen van nu (ongeveer 5000) met die van afgelopen zomer (enkele honderden).
Over het kortingsevenement Black Friday merkte Kuipers op dat het hem niet verstandig lijkt om met veel mensen dicht bij elkaar te zijn.
Geen dagelijks NOS-pushbericht meer om 14.15 uur
De NOS zal het dagelijkse RIVM-besmettingscijfer vanaf morgen niet meer dagelijks versturen met een pushbericht. De reden is dat dit dagcijfer vanwege de grote schommelingen niet veel zegt over de trend die het aantal besmettingen laat zien. Belangrijker daarvoor is het weekcijfer, dat het RIVM op dinsdag publiceert. Meer hierover in dit artikel.
We blijven het dagcijfer overigens wel elke dag melden, met de nodige context erbij. Maar dat zal dus niet meer standaard met een pushbericht zijn.
987 minder nieuwe besmettingen, wel toename ziekenhuisbezetting
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4610 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld; 987 minder dan gisteren.
Bij het RIVM zijn 29 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren waren dat er 25. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 60 doden per dag een week eerder. Het zijn doden van wie bekend is dat ze het coronavirus droegen; volgens het CBS ligt het werkelijke aantal doden hoger.
De ziekenhuisbezetting nam voor het eerst in dagen weer toe. Er liggen volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) 1721 mensen met corona in het ziekenhuis. Dat zijn er 21 meer dan gisteren.
Burgemeester Eindhoven: onorthodoxe maatregelen zoals lockdown nodig
Nu het aantal nieuwe coronabesmettingen relatief hoog blijft en mensen afgelopen weekend massaal gingen winkelen, vindt burgemeester John Jorritsma van Eindhoven het tijd voor "onorthodoxe maatregelen". "We zijn er nog niet van af, en op deze manier raken we er niet vanaf, sterker nog, we stimuleren het", zei Jorrisma in 1 op 1 op NPO Radio 1.
Hij denkt bijvoorbeeld aan een lockdown. "Maar ik zie ook de complicaties van een lockdown. Mensen willen naar buiten, kopen, dat kun je proberen de kop in te drukken door overheidsmaatregelen, maar dat is zo tegendraads." Jorritsma noemt het een enorm moeilijke opgave. "Dit kunnen we alleen doen met medewerking van de samenleving. We moeten onorthodox doorpakken willen wij dit vermaledijde virus echt een halt toeroepen."
Moderna gaat als eerste farmaceut toelating in Europa aanvragen
Het Amerikaanse Moderna gaat als eerste farmaceut toestemming vragen bij de Europese autoriteiten voor de toelating van een coronavaccin. Ook in de VS vraagt Moderna om toelating. Twee weken geleden kwam Moderna naar buiten met hoopgevende berichten over de werking van zijn middel. Op basis van tussentijdse resultaten werd geclaimd dat het Moderna-vaccin voor 94,5 procent effectief is. Nu claimt Moderna 94,1 procent.
Dat resultaat is volgens het bedrijf bevestigd in nieuw onderzoek en ook concludeert het bedrijf dat het middel veilig is voor gebruikers. Ook medicijnreuzen Pfizer/BioNTech en AstraZeneca kwamen onlangs met goede testresultaten naar buiten.
De Europese Commissie sloot vorige week een overeenkomst met Moderna voor de levering van maximaal 160 miljoen doses van het coronavaccin. Nederland heeft, als alle vaccins worden geleverd, recht op ruim 6 miljoen doses. Omdat iedereen twee keer moet worden ingeënt, is het vaccin van Moderna goed voor zo'n drie miljoen mensen.
Op 10 december gaan wetenschappers van Pfizer/BioNTech hun bevindingen in Amerika voorleggen aan de autoriteiten, in een 'rechtbank van wetenschappers'. Waarschijnlijk een week later is Moderna aan de beurt.
Waarschijnlijk strengere weekendmaatregelen in Turkije
Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat de Turkse president Erdogan de coronamaatregelen voor de weekenden zal verzwaren. Erdogan vergadert vandaag met zijn kabinet en na afloop wordt een besluit verwacht.
De weekendmaatregelen die twee weken geleden zijn ingevoerd, waaronder een avondklok en een beperking van de winkelopeningstijden, hebben volgens Reuters niet genoeg opgeleverd.
'Corona-Pandemie' is Duits woord van het jaar
Het Duitse Gesellschaft für deutsche Sprache heeft het woord 'Corona-Pandemie' uitgeroepen tot 'woord van het jaar' in Duitsland. 'Corona' heeft het leven van mensen het hele jaar door beïnvloed, zegt voorzitter Peter Schlobinski.
Niet eerder domineerde een thema de lijst van het Duitse woord van het jaar zo als corona. 'Lockdown' kwam op de tweede plek, 'Verschwörungserzählung' (complotverhaal) werd derde. "De pandemie leidde taalkundig tot een verscheidenheid aan nieuwe woordcombinaties", aldus Schlobinski. Als voorbeelden noemde hij woorden als 'Corona-Krise' en 'Corona-Hilfspaket'.
De eerste niet-coronaterm komt op plek vier: 'Black Lives Matter'. De vijfde plaats ging naar 'AHA', een afkorting van de coronaregels 'Abstand, Hygiene en Alltagsmaske'.
Coronapatiënten Spaarne Gasthuis mogen eerder naar huis
Coronapatiënten van het Spaarne Gasthuis die voor het grootste deel hersteld zijn, kunnen voortaan iets eerder naar huis met zuurstof en medicatie. Volgens het ziekenhuis kan een beperkte groep patiënten thuis goed verder herstellen en leidt het tot tot minder drukte in het ziekenhuis als gevolg van corona. Daardoor kan de reguliere zorg in de ziekenhuizen in Haarlem en Hoofddorp zo normaal mogelijk doorgaan. Het ziekenhuis werkt bij het project samen met huisartsen en thuiszorgorganisaties.
"Dit is niet alleen heel fijn voor de patiënt, maar ook voor het ziekenhuis waar we zo meer capaciteit overhouden voor andere ernstig zieke patiënten en de reguliere zorg beter op peil kunnen houden", zegt de directeur. De patiënt en de mantelzorger krijgen in het ziekenhuis uitleg over het gebruik van zuurstof thuis en de medicatie.
De zuurstof wordt bij de patiënt thuis geleverd. Huisartsen gaan dagelijks contact opnemen met de patiënt, de mantelzorger of de wijkverpleegkundige. Verder wordt meetapparatuur gebruikt om dagelijks het zuurstofgehalte, de hartslag, de temperatuur, bloeddruk en het bloedsuikergehalte te meten.
Museum in Amsterdam verkoopt Banksy-werk om hoofd boven water te houden
Het Moco Museum in Amsterdam heeft een werk van kunstenaar Banksy verkocht om het hoofd boven water te houden. Volgens de eigenaar van het museum is het een noodzakelijke stap om niemand van het museum te hoeven ontslaan, meldt Het Parool.
"In april hebben we gezegd: we gaan het team houden, maar dan moeten we een stuk laten gaan. Iedereen die bij Moco werkt houdt van kunst, dus dat deed wel pijn", zegt eigenares Kim Logchies tegen de krant.
Een zogenoemde crude oil van Banksy is nu verkocht. "Het bracht genoeg op, zodat we er weer een paar maanden tegenaan konden gaan", zegt Logchies. Het werk is overigens nog wel een tijdje te zien in Amsterdam. "De nieuwe Amerikaanse eigenaar wist dat het van ons vandaan kwam en heeft het ons voor een jaar in bruikleen aangeboden."
RIVM: gros Nederlanders houdt zich beter aan coronaregels
Het gros van de Nederlanders houdt zich beter aan de coronamaatregelen , zegt het RIVM in een nieuw gedragsonderzoek. In vergelijking met vorige maand vermijden meer mensen drukke plekken en laten meer mensen zich testen.
Het onderzoek is drie weken geleden gehouden, toen er net een piek was geweest in het aantal besmettingen. 62 procent van de 64.000 ondervraagden zegt drukte te vermijden, dat was bij de vorige meting nog 52 procent. Het aantal mensen dat zich met klachten laat testen is 58 procent, dat was eerder 42 procent. Geen handen schudden blijft met afstand de maatregel die het best wordt nageleefd. 99 procent van de ondervraagden zegt dit te doen.
Lees hier meer:
UMC Groningen onderzoekt verplaatsing operaties naar Duitsland
Het UMCG in Groningen onderzoekt of patiënten voor betrekkelijk eenvoudige operaties, zoals een heupoperatie, in Duitsland kunnen worden geopereerd. Het ziekenhuis worstelt met de capaciteit voor de reguliere zorg. Door het hoge aantal coronabesmettingen staat de capaciteit van de zorg in het ziekenhuis onder druk..
UMCG-voorzitter Van der Zee zegt tegen RTV Noord dat "de druk op de intensive care vrijwel onverminderd" is. Normaal gesproken heeft het Groninger ziekenhuis dertig ic-bedden. Vanwege de coronacrisis zijn dat er nu veertig, maar de helft is gereserveerd voor coronapatiënten.
"We zijn aan het nadenken of we voor een deel zorg in Duitsland kunnen laten doen", zegt Van der Zee. "Natuurlijk moet daar wel capaciteit zijn, want ook daar is een pandemie. En we kijken of het echt niet in Nederland kan, want dat is de voorkeur van de meeste patiënten." Eerder nam Duitsland ook Nederlandse IC-patiënten op.
Zorgen bij internisten over stagnerende daling coronagevallen
Internisten zijn bezorgd over het stagneren van de daling van het aantal coronabesmettingen. "De periode waarin wekelijks meer dan duizend nieuwe coronapatienten in het ziekenhuis worden opgenomen duurt nu al drie weken langer dan in het voorjaar en is nog steeds niet voorbij", waarschuwt de Nederlandse Internisten Vereniging. "De hoge druk op de ziekenhuizen houdt daarmee langer aan. Er zijn nu al ruim 1450 meer patiënten met covid-19 opgenomen geweest op de verpleegafdeling dan in de eerste golf."
Volgens voorzitter van de vereniging Robin Peeters is extra capaciteit op de afdelingen interne geneeskunde nog steeds nodig om coronapatiënten op te nemen. "We anticiperen met behandelingen continu op de nieuwe situatie. Daardoor is het percentage patiënten dat opgenomen wordt op de IC gelukkig beduidend lager dan in de eerste golf, en liggen patiënten korter in het ziekenhuis", aldus Peeters. "Zonder deze ontwikkelingen was de belasting op het ziekenhuis nog groter geweest."
Ondanks deze verbeteringen blijft het tekort aan ziekenhuiscapaciteit een groot probleem. "Als de cijfers niet verder dalen, of zelfs gaan stijgen terwijl er nog zoveel covid-19 patiënten in de ziekenhuizen liggen, maak ik me grote zorgen over patiënten wier zorg niet veel langer kan worden uitgesteld", zegt Peeters, die erop wijst dat de stagnerende daling van afgelopen week en de drukte in de winkelstraten weinig hoopvol stemmen voor de decembermaand.
Burgemeester Maastricht: grens sluiten voor Belgen gaat te ver
Burgemeester Penn-te Strake van Maastricht vindt het niet nodig om Belgen bij de grens te weren. Afgelopen weekend was het in veel binnensteden te druk. In steden als Eindhoven en Maastricht waren volgens voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad veel Belgen. Hij zei dat het noodzakelijk is iets te doen aan de toeloop van dagjesmensen uit België.
Penn-te Strake zegt te rekenen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Belgen. Sluiting van de grens is wat haar betreft niet aan de orde. "We hebben het hier van de andere kant meegemaakt toen België de grenzen voor ons sloot", zei ze in het radioprogramma De ochtend van VRT Radio 1. "Dat gaat mij te ver, als burgemeester van een grensstad is dat voor mij niet aanvaardbaar."
De oplossing van het probleem lijkt overigens in zicht. In België gaan morgen de niet-essentiële winkels weer open, al is dat wel met beperkingen. Penn-te Strake: "Het scheelt dat de winkels in België op 1 december weer opengaan. Als iedereen zich verstandig gedraagt, hoeven er geen speciale regelingen voor Belgen en Duitsers te komen."
Aidsfonds: testen en behandelen hiv-patiënten verstoord door coronapandemie
Het Aidsfonds zegt dat de coronacrisis ook de bestrijding van het hiv-virus raakt. Volgens de organisatie is 74 procent van de lopende hiv-testprogramma's en 55 procent van de hiv-behandelprogramma's dit jaar "ernstig verstoord".
Het fonds zegt dat het aantal hiv-infecties in grote delen van de wereld al voor de coronacrisis toenam. De combinatie met het coronavirus heeft volgens het Aidsfonds een desastreus effect. Zo zijn veel officiële hiv-testlocaties omgebouwd tot coronatestlocaties, waardoor er minder getest kan worden op hiv. Daardoor bestaat de kans dat mensen hiv overdragen doordat ze niet weten dat ze het hebben. Gevreesd wordt voor honderdduizenden extra infecties.
Verder durven mensen nog steeds niet naar ziekenhuizen of klinieken om hun medicijnen op te halen, en is ook de productie en import van de medicijnen achteropgeraakt. "De enorme vooruitgang die we in veertig jaar aidsbestrijding hebben geboekt, wordt nu genadeloos afgeremd", zegt directeur Mark Vermeulen. "Dit vergroot de kansen dat het hiv-virus wordt doorgegeven of te laat wordt ontdekt om iemand nog te redden."
In lockdown minder mensen met ernstig letsel op spoedeisende hulp
Tijdens de intelligente lockdown (van week 12 tot week 19) werden 27 procent minder slachtoffers met ernstig letsel behandeld op de spoedeisende hulp, meldt VeiligheidNL. De daling van het aantal gewonden was het sterkst bij sporters (ruim 50 procent).
Ook het aantal mensen met ernstig letsel na een ongeluk met een auto nam sterk af, met 48 procent. Toen de regels werden versoepeld ging het aantal slachtoffers van een auto-ongeval met 82 procent omhoog, zegt de organisatie. Het aantal ongevallen met voetgangers daalde juist na de versoepeling van de maatregelen.
Doden bij coronarellen in gevangenis Sri Lanka
Bij gevangenisrellen in Sri Lanka zijn zeker zes gevangenen omgekomen en 35 mensen gewond geraakt. De vlam sloeg in de pan bij protesten tegen slechte coronavoorzorgsmaatregelen in de overvolle gevangenissen.
Gevangenen demonstreren al langer tegen de slechte omstandigheden. In de gevangenissen in Sri Lanka zijn al meer dan duizend coronagevallen gemeld en zeker twee doden. Ook vijftig bewakers zijn positief getest.
Toen een protest in een gevangenis bij de hoofdstad Colombo uitliep op rellen en een uitbraakpoging, openden bewakers het vuur. Bij het geweld raakten ook twee medewerkers zwaargewond.
In Sri Lanka zijn bijna 23.000 covidpatiënten gemeld. 109 mensen zijn aan de ziekte overleden.
Voor het tweede kwartaal achtereen meer mensen in de bijstand
Het aantal bijstandsontvangers is in het derde kwartaal licht toegenomen. Eind september ontvingen 423.000 mensen bijstand, 7000 meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het is het tweede kwartaal achtereen dat het aantal bijstandsontvangers is gestegen. Het CBS ziet dat er in alle leeftijdsgroepen bijstandontvangers bij zijn gekomen. De stijging is het grootst bij jongeren onder de 27. In deze groep kwamen er het afgelopen kwartaal bijna 3000 mensen in de bijstand bij. Dat is een stijging van 8 procent. Het aantal bijstandontvangers van boven de 27 steeg maar met 1 procent.
Er zijn volgens het CBS meerdere oorzaken waardoor het beroep op de bijstand vooral bij jongeren toeneemt. "We hebben het afgelopen half jaar gezien dat jongeren onevenredig hard getroffen worden door de crisis", zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Vaak hebben jongeren tijdelijke contracten en juist deze banen werden de afgelopen maanden als eerste geschrapt. Daarnaast hebben mensen onder de 27 vaak minder of geen WW-rechten opgebouwd waardoor ze sneller in de bijstand komen. De verwachting is wel dat bij een herstel van de economie juist jongeren weer sneller werk vinden.
Welkom
Goedemorgen en hartelijk welkom in dit liveblog met het laatste coronanieuws. Het blog van zondag kun je hier teruglezen.