NOS NieuwsAangepast

Veel meer aanvragen voor coronabonus zorgmedewerkers, kosten 800 miljoen extra

Werkgevers in de zorgsector hebben massaal 'coronabonussen' aangevraagd voor hun personeel. Het aantal aanvragen is veel groter dan gedacht, waardoor het kabinet naar schatting alleen al voor dit jaar 800 miljoen extra kwijt is.

Op verzoek van de Tweede Kamer geeft het kabinet dit jaar een bonus van 1000 euro per zorgmedewerker, in verband met de coronapandemie. Het extraatje is bedoeld voor mensen die "een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd", en niet meer dan twee keer modaal verdienen.

Veel werkgevers gaven direct al aan dat ze het ingewikkeld vinden om onderscheid tussen verschillende medewerkers te maken. Daarom hebben ze veel ruimer bonussen aangevraagd.

Najaarsnota

Oorspronkelijk had het kabinet 1,4 miljard euro gereserveerd voor de coronabonus, maar de totale kosten gaan nu oplopen tot 2,2 miljard voor 2020. Dat staat in de najaarsnota die vandaag verscheen. Daarin meldt het kabinet de mee- en tegenvallers.

Ook volgend jaar is het bedoeling dat de zorgmedewerkers nog een bonus van 500 euro krijgen. Op Prinsjesdag ging het kabinet er nog van uit dat voor beide bonussen ruim 2 miljard euro nodig was, maar nu blijkt dat geld dus al na de eerste bonus op te zijn.

Historisch hoog tekort

Uit de najaarsnota blijkt verder dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 49 miljard euro. Dat is iets minder dan verwacht, maar nog steeds historisch hoog. Doordat de economie het in de zomer en het begin van de herfst beter deed dan verwacht, vallen de belastinginkomsten van het Rijk mee.

Het enorme begrotingstekort is het gevolg van de ondersteuningsmaatregelen die het kabinet heeft genomen om bedrijven en burgers door de coronacrisis te helpen. Om dat mogelijk te maken is er veel geld geleend, waardoor de overheidsschuld met 54 miljard euro is toegenomen.

Naar verwachting komt die overheidsschuld eind dit jaar uit op 57,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat is geen record, maar de snelheid waarmee de schuld stijgt is wel enorm, zegt minister Hoekstra van Financiën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl