Meer mensen in de bijstand, eerste stijging in 2,5 jaar
Het aantal mensen met een bijstandsuitkering is in het tweede kwartaal gestegen naar ongeveer 427.000. Dat zijn er 12.000 meer dan een half jaar eerder, meldt het CBS. Vlak voor het begin van het tweede kwartaal brak de coronacrisis uit.
In vergelijking met een jaar geleden was de stijging bijna 2000. Vooral jongeren belandden meer in de bijstand. In de groep onder de 27 jaar nam dit aantal afgelopen jaar toe met ruim 5 procent. Onder 45-plussers was de toename veel kleiner: 0,4 procent. In de leeftijdsgroep van 27 tot 45 jaar was er afgelopen jaar een lichte daling.
"Er is ongetwijfeld een corona-effect, maar de daling van het aantal mensen in de bijstand begon voor de crisis al af te vlakken", zegt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. "Bovendien hebben mensen onder de 27 weinig WW-rechten opgebouwd en bovengemiddeld vaak een flexcontract. Die komen dus relatief snel in de bijstand terecht."
Van Mulligen verwacht desondanks dat de meeste van deze jongeren snel weer de bijstand uitstromen. "De jeugdwerkloosheid was voor de coronacrisis de laagste sinds de jaren 70". Hij verwacht dat deze groep met veel flexwerkers straks als eerste weer aan het werk komt als de economie aantrekt.
Jarenlange daling
Het was voor het eerst in 2,5 jaar dat het totaal aantal bijstandsuitkeringen toenam. Tot en met het derde kwartaal van 2017 was er jarenlang een toename en sindsdien nam het aantal mensen in de bijstand kwartaal na kwartaal af. In 2018 en 2019 was die daling het sterkst, met steeds ongeveer 2000 per kwartaal.
In juni signaleerde Divosa, de vereniging van gemeentelijke directeuren in het sociaal domein, al een toename van het aantal bijstandsuitkeringen. Dat was op basis van de bijstandsgegevens van gemeenten.