liveblog
NOS NieuwsAangepast

95 euro boete voor niet dragen mondkapje • Avondklok in Griekenland

liveblog gesloten

Geen strafblad voor niet dragen mondkapje, wel boete vanaf 1 december

Het niet dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte kan vanaf 1 december met 95 euro worden beboet. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Justitie en Veiligheid na berichtgeving in De Telegraaf. Door de hoogte van de boete komt het niet dragen van een mondkapje mensen niet op een strafblad te staan.

Premier Rutte maakte tijdens de persconferentie van 13 oktober bekend dat het kabinet het dragen van een mondkapje in de publieke binnenruimte verplicht wilde stellen om "de slepende discussie daarover voor eens en altijd beslechten". De juridische onderbouwing ervoor komt in de nieuwe coronawet, die door zowel de Eerste als Tweede Kamer is goedgekeurd. Tot 1 december geldt een dringend advies voor het dragen van een mondmasker.

Het boetebedrag stemt overeen met andere coronaboetes. De boete voor het overtreden van de coronaregels werd onder druk van de Tweede Kamer al naar 95 euro bijgesteld. Eerder stond er een boete van 390 euro op het niet houden van afstand of met te veel mensen samen zijn, maar partijen in de Tweede Kamer vonden het niet terecht dat mensen daardoor een strafblad konden oplopen.

Spanje eist negatieve coronatest voor mensen uit risicogebieden

Reizigers uit risicogebieden die Spanje in willen, moeten binnenkort een negatieve coronatest laten zien die niet ouder is dan drie dagen. Madrid voert die voorwaarde vanaf 23 november in, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Spanje is met 1,4 miljoen besmettingen na Frankrijk het land in West-Europa met de meeste vastgestelde besmettingen. Vandaag kwamen er opnieuw 19.000 besmettingen bij en werden er 349 overlijdens geregistreerd als gevolg van covid-19.

Man krijgt boete voor het zingen van caranavalsliedjes in Venlo

Een man heeft vanochtend in Venlo een boete gekregen omdat hij in carnavalskleding stond te zingen voor het stadhuis. De hoogte van de boete is volgens 1Limburg 95 euro.

Vandaag, 11 november, is traditioneel de start van het carnavalsseizoen, maar vanwege de coronacrisis zijn er geen festiviteiten. De man is het niet met de maatregelen eens en kondigde op Facebook aan dat hij voor het stadhuis carnavalsliedjes ging zingen.

Handhavers maakten snel een einde aan het concert. De man riskeert een boete van 4000 euro als hij vaker de coronaregels overtreedt, meldt Omroep Venlo.

Handhavers beboeten een carnavalszanger in Venlo

Coronaproof Sint-Maarten vieren in Zeewolde

Het is Sint-Maarten, maar vanwege corona hebben veel veiligheidsregio's afgeraden om langs de deuren te gaan. In Zeewolde bedachten bewoners een variant die coronaproof is. Mensen konden online aangeven of kinderen welkom zijn of niet.

Ondanks corona toch Sint-Maarten vieren: 'Een beetje lol is in deze tijd wel nodig'

'Nertsenbedrijven moeten voor 1 januari sluiten'

Nertsenbedrijven moeten voor 1 januari hun dieren doden en de huiden verkopen. Dat is het advies van het OMT-Z, het Outbreak Management Team Zoönosen, dat adviseert over corona en de overdracht van het virus van dieren op mensen.

Het advies komt erop neer dat er geen onmiddellijk gevaar voor de volksgezondheid is en het kabinet het huidige beleid voor het sluiten van alle nertsenfokkerijen moet voortzetten. Bedrijven met een coronabesmetting worden nog steeds onmiddellijk geruimd.

Vanaf vrijdag avondklok in heel Griekenland

In heel Griekenland geldt vanaf vrijdag een avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur 's ochtends. Alleen voor werk, gezondheidsredenen en het uitlaten van huisdieren mogen mensen gedurende die periode naar buiten.

De reden voor het instellen van een avondklok is het toenemend aantal besmettingen, maar vooral ook het aantal mensen dat overlijdt aan het coronavirus. De ziekenhuizen dreigen overbelast te raken, zowel op de gewone verpleegafdelingen als op de intensive care. Dat is vooral het geval in Thessaloniki, de tweede stad van het land.

Afgelopen zaterdag is Griekenland al in lockdown gegaan.

Meer dan een miljoen besmettingen in Italië

Het totale aantal coronabesmettingen in Italië is de grens van 1 miljoen gepasseerd, meldt het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid. Vandaag kwamen er 32.961 besmettingen bij, net iets minder dan gisteren.

Het aantal sterfgevallen in de laatste 24 uur steeg naar 623. Dat is het hoogste aantal geregistreerde sterfgevallen op een dag sinds het begin van de coronapandemie.

Onderzoek met Chinees vaccin in Brazilië hervat

Het onderzoek naar het Chinese coronavaccin Sinovac is in Brazilië hervat. Het onderzoek was stilgelegd na het overlijden van een van de deelnemers in de Braziliaanse stad São Paulo. De dood van de deelnemer had volgens de directeur van het Braziliaanse instituut dat het onderzoek uitvoert niets te maken met het vaccin.

Volgens correspondent Marc Bessems woedt in Brazilië een politieke vaccinoorlog. "Het Chinese vaccin is het paradepaardje van de gouverneur van São Paulo. Zijn politieke rivaal is president Bolsonaro en die heeft zijn geld gezet op het Britse Oxford-vaccin. Degene die straks als eerste een vaccin kan uitdelen, gaat politiek scoren en beide heren hebben ambities om de verkiezingen van 2022 te winnen."

Podcast De Dag over de vaccin-doorbraak

In podcast De Dag vandaag alles over de vaccin-doorbraak deze week. Is het waar we allemaal zo vurig op zaten te wachten of is het te mooi om waar te zijn? Je kunt de podcast hier beluisteren.

Carbidschieten in IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland mag van veiligheidsregio

Veiligheidsregio's IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland staan carbidschieten rond de jaarwisseling toe. Het kabinet wil voor de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod in Nederland. Vrijdag hakt het kabinet hierover naar verwachting de knoop door.

Carbid valt niet onder het vuurvolgens IJsselland werkverbod, twittert IJsselland. Volgens de veiligheidsregio is het goed mogelijk om binnen de dan geldende coronamaatregelen buiten carbid te schieten. "We begrijpen heel goed dat iedereen zin heeft in een plezierige afsluiting van dit bijzondere jaar."

Dat vindt ook de regio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), waar eveneens geknald mag worden met carbid. Volgens de VNOG vallen er bij carbidschieten weinig slachtoffers. "Doorgaans wordt het gedaan door mensen die er verstandig mee omgaan", zegt een woordvoerder van VNOG tegen De Gelderlander.

Nieuw inburgeringsstelsel opnieuw uitgesteld

Het nieuwe inburgeringsstelsel, dat op 1 juli 2021 zou ingaan, wordt opnieuw uitgesteld. Minister Koolmees van Sociale Zaken schrijft aan de Tweede Kamer dat alle partijen die erbij betrokken zijn nu te weinig capaciteit hebben door de coronacrisis.

Oorspronkelijk zou de nieuwe wet, waarin gemeenten zorgdragen dat statushouders en andere nieuwkomers zo snel mogelijk Nederlands leren en aan het werk gaan, op 1 januari aanstaande ingaan. Dat werd al een half jaar uitgesteld, omdat de overheid, de gemeenten en andere betrokkenen meer tijd nodig hadden.

Nu schrijft Koolmees dat ook 1 juli niet verantwoord is. "Een complexe stelselherziening als inburgering is gebaat bij zorgvuldigheid en voldoende tijd." De invoering wordt nu opnieuw een half jaar opgeschoven, naar 1 januari 2022. "Of dit haalbaar is, zal moeten blijken na afstemming met de ketenpartners", schrijft de minister.

Door het uitstel blijven nieuwkomers nog langer zelf verantwoordelijk voor het inkopen van inburgeringscursussen. Op dat systeem is erg veel kritiek en daarom wil het kabinet dat gemeenten de nieuwkomers beter gaan begeleiden. De lessen worden in het nieuwe systeem betaald door de overheid.

Koning bezoekt corona-artsen in Erasmus MC

Koning Willem-Alexander is vandaag op bezoek geweest in het Erasmus MC in Rotterdam. Daar bezocht hij de spoedeisende hulp en de ambulancehal en sprak met corona-artsen, verpleegkundigen en met bestuursvoorzitter Ernst Kuipers.

De koning wilde weten of de huidige tweede golf verschilt van de eerste golf. Volgens verpleegkundige Daphne van Weezel was er tijdens de eerste golf meer begrip voor mensen in de zorg. "Nu is begrip soms ver te zoeken", zei ze tegen de koning. Ook anders is dat artsen en verpleegkundigen nu beter weten hoe ze coronapatiënten moeten behandelen.

Kuipers, tevens voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maakt zich zorgen over de gevolgen van een derde golf voor mensen met andere aandoeningen. Volgens hem waren voor de tweede golf begon de achterstanden in de reguliere zorg uit het voorjaar nog niet eens weggewerkt. "Elk jaar worden ongeveer 7000 melanomen vastgesteld. We lopen nu 700 tot 1100 diagnoses achter, maar die tumoren zijn niet weg."

De koning in gesprek met ambulancepersoneel

Kabinet bespreekt mogelijkheden heropening horeca

Het kabinet bespreekt met Koninklijke Horeca Nederland de mogelijkheden voor heropening. Op tafel ligt onder meer een proef met 25 restaurants om te kijken of ze onder bepaalde voorwaarden weer open kunnen, bevestigen bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws.

Alle cafés en restaurants moesten op 14 oktober de deuren sluiten en het kabinet zei eerder dat de maatregelen in ieder geval tot half december zullen duren. De horeca hoopt voor het einde van het jaar weer open te kunnen.

Dit jaar geen bindend studieadvies hogescholen

Het bindend studieadvies (bsa) geldt dit jaar niet voor studenten op hogescholen. Het wordt geschrapt omdat studenten daar vaker studievertraging oplopen, bijvoorbeeld doordat het vanwege de coronacrisis niet lukt om een stage te vinden. Door het bsa dit jaar te schrappen, moet worden voorkomen dat studenten uitvallen.

Op universiteiten blijft het bindend studieadvies wel gelden. Volgens het ministerie wordt het universitaire onderwijs aan eerstejaars vrijwel volledig aangeboden. Het praktijkdeel van opleidingen, zoals stages, is op universiteiten over het algemeen een stuk kleiner dan op hogescholen.

Carnavalstroostlied Doorgoan! in première gegaan

Om 11 over 11 op woensdag 11-11 is op Omroep Brabant de clip van het carnavalstroostlied Doorgoan! in première gegaan van de gelegenheidsband Niet Altijd Rozengeur. Omdat carnaval vanwege corona dit jaar niet kan doorgaan, willen carnavalsartiesten als Veul Gère, Lamme Frans, Vieze Jack, Huub Hangop en Sjpringlaevend de Brabanders met het lied proberen enige troost bieden.

LCPS: minder opnames op verpleegafdelingen en IC's

Er zijn 230 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 28 nieuwe opnames minder dan gisteren.

Op de intensive care werden 36 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 3 nieuwe opnames minder dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2277 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2295), van wie 606 op de IC (gisteren: 598). Er zijn dus meer patiënten uit het ziekenhuis ontslagen dan opgenomen.

Belgische coronapatiënt lag 218 dagen in ziekenhuis

218 dagen, zo lang heeft de Belg Annick Moyaerts in het ziekenhuis gelegen met covid-19. "Hoe ze mij in leven hebben gehouden, weet ik niet", zegt de 46-jarige verpleegkundige tegen de VRT.

Moyaerts werkt in een verpleeghuis en raakte eind maart besmet. Op dat moment droeg volgens haar niemand van het personeel mondmaskers of beschermende kleding, want "er was niets voorradig".

Het was het begin van een lange lijdensweg. "Het is begonnen op de gewone covid-19-afdeling, dan op de intensive care. Daarna hebben ze mij overgeplaatst naar Genk, waar ik vijf weken in coma heb gelegen en dan nog een tijdje op de IC. Ten slotte ben ik terug naar Sint-Truiden gebracht, waar ik nog even op de IC heb gelegen en daarna op de revalidatieafdeling."

Sinds twee weken is Moyaerts weer thuis, maar ze is naar eigen niet meer dezelfde. "Ik kan veel dingen momenteel nog niet. Maar ik zeg 'momenteel', want ik ben een knokker en ik ga er alles uitpersen wat ik kan."

Meer besmettingen, minder doden gemeld bij RIVM

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5424 nieuwe coronabesmettingen gemeld, 738 meer dan gisteren. Volgens het RIVM gaat het mogelijk om een gedeeltelijke correctie van eerdere dagen. Er werden 76 overleden covid-patiënten gerapporteerd, gisteren waren dat er nog 97. Er zijn nog geen cijfers bekend over de ziekenhuisbezetting van vandaag.

De meeste besmettingen werden gemeld in Amsterdam, namelijk 329. Ook in Rotterdam en Den Haag waren veel besmettingen, respectievelijk 285 en 169.

Rutte en De Jonge gaan in online vragensessie in op vaccin en Sinterklaasfeest

Premier Rutte en minister De Jonge hebben vanmorgen online via Facebook en YouTube vragen beantwoord over het coronabeleid. Het ging daarbij onder meer over hoe het toekomstige vaccin verspreid wordt en of het verplicht gaat worden.

Volgens minister De Jonge komen er geen voordelen voor mensen die al zijn gevaccineerd. Wel kan hij situaties bedenken dat het toch kan: "Stel nou dat iedereen in een verpleeghuis is gevaccineerd, de mensen die er wonen en die er werken, dan kan ik mij voorstellen dat de anderhalve meter niet meer nodig is."

Rutte en De Jonge gingen ook in op andere onderwerpen, zoals waarom de premier nooit een horloge draagt en hoe de Pieten straks met Sinterklaas cadeautjes moeten rondbrengen.

Waarom draagt Rutte geen horloge en hoe moet het nu met Piet?

Minister Schouten uit quarantaine

Minister Schouten van Landbouw kan weer in de Tweede Kamer aan het werk. Ze moest in thuisquarantaine omdat ze met een besmet persoon in aanraking was gekomen. Ze had geen klachten en heeft tien dagen thuisgewerkt.

Schouten is niet de eerste bewindspersoon die vanwege aanraking met een besmet persoon thuis moest blijven; onder anderen onderwijsminister Slob, Kaag van Ontwikkelingssamenwerking, Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid moesten daarom thuisblijven.

Staassecretaris Van Veldhoven van Milieu en minister Hoekstra van Financiën hadden zelf klachten en zaten daarom ook in quarantaine.

Na Pfizer-vaccin ook Russisch vaccin effectief

Het Russische coronavaccin Sputnik V is voor 92 procent effectief. Dat blijkt volgens Russische betrokkenen rond het onderzoek uit tussentijdse proefresultaten, schrijft Reuters.

Een deel van de 16.000 proefpersonen ontving twee prikjes van het vaccin. Een ander deel kreeg een placebo toegediend. Uiteindelijk zouden 20 mensen het coronavirus hebben opgelopen.

Rusland registreerde het Sputnik-vaccin al in augustus, terwijl er toen nog niet op grote schaal getest was. Wetenschappers waren sceptisch over het Russische vaccin, omdat er weinig over het onderzoek en het verloop ervan naar buiten is gekomen. Naar verwachting zullen de onderzoeksresultaten binnenkort in een wetenschappelijk tijdschrift worden gepubliceerd, schrijft Reuters.

Maandag werd bekend dat het Pfizer-vaccin, waarvan Nederland ook doses heeft ingekocht, voor 90 procent effectief is.

Ook volgend jaar geen Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen gaan volgend jaar niet door. Commandant Luchtstrijdkrachten Luyt heeft dat nu al besloten in verband met de coronacrisis. Dit jaar werd het evenement ook al afgelast.

Luyt wijst erop dat de coronapandemie een grote invloed heeft op de mogelijkheid om grootschalige evenementen te organiseren. "Momenteel zijn evenementen überhaupt niet toegestaan en het is onduidelijk of dit in de zomer wel weer mogelijk is, zonder beperkingen." De commandant voegt eraan toe dat door de coronacrisis veel oefeningen in binnen- en buitenland zijn afgelast. "Zodra dit weer mogelijk is, heeft deelname aan grote oefeningen prioriteit", zegt Luyt.

De Luchtmachtdagen worden meestal in juni gehouden. Over twee dagen komen er in de regel zo'n 250.000 mensen op af.

Bezoekers tijdens de Luchtmachtdagen op vliegbasis Volkel in 2019

College voor de Rechten van de Mens: mondkapjesplicht voldoende onderbouwd

Het kabinet kan een mondkapjesplicht invoeren. Als er een wettelijke basis is, zijn er verder geen juridische bezwaren, zegt voorzitter Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens bij Spraakmakers op NPO Radio 1. Het kabinet werkt aan een ministeriële regeling die de wettelijke basis moet vormen voor een mondkapjesplicht. Zolang die er niet is, kan het dragen van mondbescherming hooguit geadviseerd worden.

Het College voor de Rechten van de Mens heeft gekeken of een mondkapjesplicht een doelmatige en proportionele maatregel is. De conclusie is dat het kabinet dat voldoende heeft onderbouwd.

Premier Rutte en minister De Jonge beantwoorden online coronavragen

Premier Rutte en minister De Jonge schuiven vanmorgen samen aan om online vragen te beantwoorden over het coronavirus. Kijkers kunnen zelf vragen insturen, waarvan een deel door Rutte en De Jonge behandeld zullen worden. De livestream is te volgen via Facebook en onderstaande link op YouTube:

Veiligheid op platforms Schiphol in geding als gevolg van coronacrisis

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de veiligheid op de platforms op Schiphol waar de vliegtuigen staan. Hoewel er door corona veel minder vluchten zijn, is het er volgens de bond relatief onveiliger. Door de coronacrisis hebben veel medewerkers hun baan verloren. Daardoor werkt er nu vaak onervaren en te weinig grondpersoneel om het werk veilig uit te kunnen voeren, schrijft NH Nieuws.

Op een platform worden vliegtuigen geparkeerd, getankt, beladen en gelost en er stappen soms passagiers in en uit. De Inspectie Leefomgeving en Transport constateerde vorig jaar 240 handelingen en afwijkingen op procedures die de veiligheid mogelijk bedreigden, zoals te hard rijden, het blokkeren van noodvoorzieningen en oversteken als er een vliegtuig wordt gesleept.

Morgen wordt er in de Tweede Kamer gedebatteerd over de veiligheid op de luchthaven.

GGD start volledig bron- en contactonderzoek weer op

Meerdere GGD's doen sinds deze week weer het volledige bron- en contactonderzoek. Dit betekent dat medewerkers naast het vinden van de bron ook alle nauwe contacten van een besmet persoon in kaart brengen en deze personen opbellen om ze te informeren over de tiendaagse quarantaine.

De GGD heeft het bron- en contactonderzoek eind september moeten beperken. Er waren te veel besmettingen en te weinig onderzoekers om het werk nog volledig te kunnen doen. Besmette mensen moesten vanaf dat moment meestal zelf hun contacten informeren.

Met de huidige besmettingscijfers is het voor diverse GGD's weer mogelijk om het bron- en contactonderzoek in zijn volledige vorm op te pakken. Om welke regio's het gaat, kan een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland nog niet zeggen.

De opstart van het volledige bron- en contactonderzoek in sommige regio's betekent dat er nu verschillen ontstaan wat betreft het informeren van contacten. Soms zal er een lang gesprek worden gevoerd met besmette personen, bij andere mensen is het nog steeds een relatief kort gesprek.

Recordaantal besmettingen en ziekenhuisopnames in VS

In de Verenigde Staten zijn gisteren 201.961 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een record sinds de uitbraak van het virus. Er liggen nu 61.694 coronapatiënten in het ziekenhuis. Het is voor het eerst dat het aantal ziekenhuisopnames boven de 60.000 uitkomt.

Volgens de cijfers van de Johns Hopkins University zijn er nu meer dan 10,2 miljoen besmettingen in de VS vastgesteld, bijna 240.000 mensen overleden aan het virus.

De prominente Amerikaanse corona-adviseur van de regering Fauci zegt tegen CNN dat de situatie mogelijk nog erger gaat worden. Hij roept alle Amerikanen op vol te houden en zich aan de coronaregels te houden. "Hulp is onderweg", zegt Fauci, doelend op het coronavaccin van Pfizer, waarvan eerder deze week bleek dat het in 90 procent van de gevallen effectief is.

Ambtenaren Flevoland springen bij in de zorg

Ambtenaren van de provincie Flevoland gaan tijdelijk aan de slag in de zorg. Zo moet het vaste personeel van zorgorganisaties ontlast worden, schrijft Omroep Flevoland. Ze gaan onder meer helpen met het rondbrengen van medicijnen en bij de administratie.

Vorige maand zei een aantal Flevolandse zorgorganisaties te vrezen voor een personeelstekort, doordat veel medewerkers zich afmelden als gevolg van corona. Daarop hebben zich nu 26 provincieambtenaren gemeld om bij te springen.

Commissaris van de Koning Leen Verbeek is blij met het initiatief van de ambtenaren: "Nu de zorg voor onze medemensen zozeer onder druk staat, bieden we graag een helpende hand."

Eerste coronageval op eilandenarchipel Vanuatu

Op Vanuatu is voor het eerst het coronavirus opgedoken. De eilandengroep in de Stille Oceaan behoorde tot een van de laatste plekken in de wereld waar het virus nog niet was vastgesteld.

De besmetting werd geconstateerd bij een man die vanuit de Verenigde Staten, via Australië en Nieuw-Zeeland naar Vanuatu was gereisd. Hij zit sinds zijn aankomst in quarantaine en testte op de vijfde dag positief op het virus. Uit voorzorg zitten nu ook alle passagiers die op dezelfde vlucht zaten in quarantaine.

Er wonen ongeveer 300.000 mensen op Vanuatu. In maart sloot de eilandengroep de grenzen om het virus buiten de deur te houden. Sinds kort worden er wel weer repatriëringsvluchten toegelaten. Andere eilandstaten in de Stille Oceaan, zoals Micronesië en Tuvalu zijn nog wel coronavrij.

Sint-Maarten in coronatijd

Het is vandaag 11 november, Sint-Maarten. Normaal gesproken de dag dat kinderen zingend langs de deuren gaan, hopend op snoep als beloning. Maar door corona raden sommige veiligheidsregio's af om met een lampion naar buiten te gaan.

Ook premier Rutte adviseerde eerder al Sint-Maarten "in kleine kring te vieren". In de praktijk komt dat erop neer dat mensen op 1,5 meter langs de deuren mogen, maar alleen met het eigen gezin of in een klein, vast groepje.

Een vrouw uit Broek op Langedijk gaat dit jaar niet de buurt door: "Ik heb een quiz gemaakt voor mijn kinderen, waarmee ze snoepjes kunnen verdienen. En daarna gaan we de lampionnen even bij de opa's en oma's showen voor het raam. Dat is voor de jongste net zo leuk en de oudste kan ik prima uitleggen dat het dit jaar iets anders moet allemaal."

Meer omzet koopjesketens door thuiswerkers

Nederlandse koopjesketens profiteren van de coronacrisis. Consumenten kopen volgens het FD meer voordelige onderbroeken, kerstballen en schuursponsjes bij goedkope winkels dan vorig jaar. Winkels als Action, Zeeman en Big Bazar zagen hun omzet tot nu toe met ruim 10 procent groeien.

Het gaat vooral om winkels om de hoek, die 'in het loopje van de thuiswerkers' liggen. Koopjesketens in de binnenstad, zoals Primark en Flying Tiger doen het veel minder goed; zij verwachten dit jaar 30 tot 40 procent minder inkomsten.

VWS: coronaregels blijven voorlopig gelden, ook na start vaccineren

Pas als een substantieel deel van de Nederlandse bevolking straks is ingeënt, kan er flexibeler worden omgegaan met de coronaregels. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) naar aanleiding van berichten in het AD.

Die krant meldde dat mensen zonder vaccinatie zich mogelijk langer aan de regels moeten houden dan mensen die wél gevaccineerd zijn. Volgens de woordvoerder van het ministerie komt echte versoepeling van de regels pas in beeld als de vaccinatiegraad hoog genoeg is. Ook als het vaccineren straks begint zullen de regels, zoals het houden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje, volgens VWS nog gewoon nodig zijn.

Bolsonaro: 'Brazilianen moeten niet als mietjes omgaan met corona, doodgaan doet iedereen'

De Braziliaanse president Bolsonaro ligt onder vuur nadat hij in een toespraak heeft gezegd dat Brazilië niet met de corona-epidemie moet omgaan als "een land vol mietjes": "Ik betreur de sterfgevallen. Echt waar. Maar we gaan allemaal ooit eens dood. Het heeft geen zin om te vluchten van de werkelijkheid."

Bolsonaro liep zelf in juli het coronavirus op. Hij lag lang overhoop met wetenschappers en andere bestuurders in Brazilië, omdat hij weigerde harde maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het coronavirus.

Bolsonaro: 'Brazilianen moeten niet als mietjes omgaan met corona, doodgaan doet iedereen'

NS: meld je aan voor je op reis gaat

De NS wil dat reizigers voordat ze de trein pakken hun reis aanmelden. Dat moet gebeuren via een speciale functie in de app, genaamd Treinwijzer. Zo hoopt de treinvervoerder meer inzicht te krijgen in welke treinen druk lijken te worden. Het aanmelden wordt niet verplicht.

Sinds de uitbraak van het coronavirus heeft de NS te maken met minder reizigers dan voorheen. Terwijl 90 procent van de treinen rijdt, maakt nog maar 30 à 35 procent van het normale aantal reizigers er gebruik van. "We merken dat reizigers de trein nu soms links laten liggen omdat ze bang zijn voor drukte. Er is dus behoefte aan meer inzicht daarin", laat de NS weten.

Het doorgeven van de reisplannen in de app kan vanaf vandaag.

Bijna helft personeel Limburgse vleesverwerker besmet

Bijna de helft van de 225 medewerkers van de Limburgse vleesverwerker Verhey Vlees uit Nuth is besmet met het coronavirus. Dat meldt de veiligheidsregio Zuid-Limburg. Vorige week legde de vleesverwerker de productie al stil, nadat 41 medewerkers positief waren getest. Het precieze aantal besmettingen is niet bekend, zegt 1Limburg.

Ruim de helft van de werknemers van Verhey Vlees is arbeidsmigrant. Zij werken via meerdere uitzendbureaus bij de vleesverwerker en daarom was het bron- en contactonderzoek "een ingewikkelde klus", aldus de veiligheidsregio. Verhey Vlees heeft inmiddels een plan van aanpak opgesteld om de besmettingen terug te dringen en weer open te kunnen.

Welkom!

Welkom in het liveblog van woensdag 11 november 2020. Het liveblog van gisteren lees je hier terug.