Hogescholen schrappen dit jaar bindend studieadvies, universiteiten niet
Het bindend studieadvies (bsa) geldt dit jaar niet voor studenten op hogescholen. Het wordt geschrapt omdat studenten daar vaker studievertraging oplopen, bijvoorbeeld doordat het vanwege de coronacrisis niet lukt om een stage te vinden. Door het bsa dit jaar te schrappen, moet worden voorkomen dat studenten uitvallen door de coronacrisis.
Eerstejaarsstudenten van hogescholen die door de coronacrisis dit jaar niet genoeg punten halen, krijgen de mogelijkheid om die punten volgend studiejaar te halen. Dat schrijft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in een zogenoemd servicedocument voor het hoger onderwijs.
Nauwelijks vertraging
Op universiteiten blijft het bindend studieadvies wel gelden. Volgens het ministerie wordt het universitaire onderwijs aan eerstejaars vrijwel volledig aangeboden. Het praktijkdeel van opleidingen, zoals stages, is op universiteiten over het algemeen een stuk kleiner dan op hogescholen.
Verder is er afgelopen studiejaar nauwelijks studievertraging ontstaan. Daarom verwachten universiteiten ook geen studievertraging bij de huidige eerstejaars, zegt het ministerie.
Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo kan het zijn dat bij universitaire studies waarbij de praktijk een grote rol speelt, zoals geneeskunde of tandheelkunde, het bsa alsnog wordt geschrapt.
Ruim 5 procent uitval
Eerder bleek dat universiteiten al wel coulanter zijn geweest vanwege de coronacrisis als het gaat om het bsa. Normaal gesproken valt 7 procent van de studenten in het eerste jaar uit, nu was dat 5,4 procent.
"Het komende jaar moet blijken wat de gevolgen zijn van het uitstellen van het bindend studieadvies", zei de voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, Pieter Duisenberg. "Het is goed mogelijk dat volgend jaar de uitval stijgt doordat studenten alsnog vastlopen in hun studie."
'Weinig begrip'
De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het gek dat het bsa alleen voor hogescholen wordt geschrapt. De studentenvakbond maakt zich zorgen over de huidige eerstejaars die toch hun bsa moeten halen.
"Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop", zegt LSVb-voorzitter Lyle Muns. "Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten. Het getuigt van weinig begrip dat de huidige eerstejaars studenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen."
Het Interstedelijk Studenten Overleg vindt het fijn dat de hogescholen zekerheid geven aan al hun studenten. Wel vinden ze het jammer dat er op universiteiten geen brede coulance wordt geboden. Ook daar hebben studenten behoefte aan zekerheid, zegt de studentenorganisatie.