liveblog
NOS NieuwsAangepast

Harris: 'Eerste vrouw, maar zeker niet de laatste' • Trump toegeschreeuwd bij Witte Huis

  • Joe Biden wint in Pennsylvania en wordt de volgende president, zeggen grote Amerikaanse media.
  • Biden heeft in zijn overwinningstoespraak een handreiking gedaan naar Trump-stemmers: "Laten we elkaar een kans geven."
  • Trump erkent uitslag niet en stapt maandag naar de rechter.
  • Biden wint ook in Nevada en staat op 290 van de benodigde 270 kiesmannen, Trump op 214.
  • Op deze kaart vind je alle uitslagen per staat op basis van de data van persbureau AP. Daar staat ook uitleg over de lijn die de NOS volgt bij het melden van uitslagen.
liveblog gesloten

Nieuw liveblog

We sluiten nu dit liveblog van zaterdag en gaan verder in het liveblog van zondag. Dat vind je hier.

'Schoonzoon benaderde Trump over erkennen nederlaag'

Jared Kushner, schoonzoon en adviseur van president Trump, heeft zijn schoonvader benaderd over het erkennen van de verkiezingsnederlaag. Dat meldt CNN op basis van twee anonieme bronnen. Het is niet duidelijk wat Kushner tegen Trump zou hebben gezegd en of er iets is afgesproken.

De Amerikaanse president legt zich niet bij het verlies neer, want volgens hem is er massaal gefraudeerd.

Anonieme medewerkers van Trump hebben tegen ABC News gezegd dat vermoeidheid en teleurstelling nu overheersen in het campagneteam. "Een vreselijk gevoel", zegt een van hen.

Hier en daar schermutselingen

In sommige Amerikaanse steden is het tot kleine confrontaties gekomen tussen Trump- en Biden-aanhangers, meldt The New York Times. In Sacramento in Californië werd geduwd en getrokken, en ging een tiental mensen met elkaar op de vuist.

Hetzelfde gebeurde in de stad Salem in Oregon, waar leden van de Proud Boys aanwezig waren, een extreemrechtse organisatie. Een lid van de groep gebruikte pepperspray tegen een voorbijganger en iemand anders deelde een klap uit aan een man die aanwezig was.

Geen reactie in Trump-kamp

Vanuit het Trump-kamp is vooralsnog geen reactie gekomen op de overwinningstoespraken van Biden en Harris. De president heeft tegen 23.00 uur Nederlandse tijd voor het laatst getwitterd. Hij schreef in hoofdletters dat hij de verkiezingen heeft gewonnen en dat hij met 71 miljoen stemmen de meeste ooit heeft ontvangen voor een zittend president.

Kijk de hele speech van Joe Biden terug (niet ondertiteld)

Dit is de overwinningsspeech van Biden: 'Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen'

'VS moet weer gerespecteerd worden'

Joe Biden wil ervoor zorgen dat de Verenigde Staten weer gerespecteerd worden over de hele wereld. "We moeten onze ziel herstellen. Amerika moet een lichtpunt zijn voor de wereld. We zullen niet leiden met onze macht, maar door een voorbeeld te zijn."

"Ik wil een Amerika dat niemand aan zijn lot overlaat. Ik geloof in de mogelijkheden die dit land biedt. We zijn goede mensen en we hebben nooit iets niet voor elkaar gekregen als we het samen deden."

Biden doet handreiking

Biden doet een handreiking naar alle aanhangers van president Trump. "Iedereen die op Trump heeft gestemd: ik snap jullie teleurstelling. Ik heb zelf ook een paar keer verloren. Maar laten we elkaar een kans geven. Het is tijd om de harde retoriek achter ons te laten. We moeten stoppen met onze tegenstanders als vijanden zien. Het zijn geen vijanden, maar Amerikanen."

Biden: niet voor blauwe of rode staten, maar Verenigde Staten

Na een korte toespraak van Harris, bestijgt Joe Biden onder luid gejuich het podium. "De mensen hebben gesproken: ze hebben ons een duidelijke zege bezorgd", spreekt hij. "Het is een overwinning voor het volk."

Biden spreekt verzoenende woorden. "Ik ben geraakt door het vertrouwen dat jullie me geven. Ik beloof om te verbinden, niet om te verdelen. Ik ben er niet voor de blauwe of rode staten, maar voor de Verenigde Staten."

Harris: 'Amerika is er klaar voor'

"Ik ben misschien de eerste vrouw in dit ambt, maar zeker niet de laatste", vervolgt Harris. "Ik wil een vicepresident zijn zoals Joe dat was voor Barack Obama: loyaal, eerlijk en voorbereid."

"Nu begint het harde werk: mensenlevens redden en deze pandemie verslaan, ons land verenigen en institutioneel racisme de wereld uit helpen. Het wordt moeilijk, maar Amerika is er klaar voor. Net als Joe en ik."

Harris: 'Mensen hebben gekozen voor hoop, eenheid en fatsoen'

Harris bedankt alle stemmers en vrijwilligers die hebben meegewerkt aan de campagne. "Jullie hebben de integriteit van onze democratie beschermd. We waarderen jullie moed en vrijgevigheid", sprak de nieuwe vicepresident.

"Jullie hebben gekozen voor hoop, eenheid, fatsoen, wetenschap en ja... de waarheid. Jullie hebben gekozen voor Joe Biden, iemand die onze wonden zal helen en ons weer zal verenigen."

Harris komt het podium op

Na bijna een half uur verschijnt de nieuwe vicepresident Kamala Harris op het podium. Volg het hier live.

Kleinkinderen zeiden Biden dat hij gewonnen had

De toespraak van de nieuwe president laat nog even op zich wachten. Eerder op de dag kreeg Joe Biden het nieuws dat hij de verkiezingen had gewonnen te horen van zijn kleinkinderen. Een anonieme medewerker van Bidens campagneteam zegt dat tegen CNN.

Biden bracht gisteren het grootste deel van de dag door met zijn familie in zijn huis in Wilmington. Rond 11.30 uur lokale tijd zeiden zijn kleinkinderen hem dat de media hem zojuist tot winnaar hadden uitgeroepen.

Bidens oudste kleindochter Naomi twitterde een foto van het moment dat de familie erachter kwam dat Biden Trump had verslagen. Daarop is een groepsknuffel te zien met de tekst '11.07.20'.

Biden gaat spreken

Naar verwachting houdt Joe Biden over ongeveer tien minuten zijn overwinningsspeech in Wilmington, Delaware. Die is te volgen via onze livestream.

Mexicaanse president vindt het te vroeg voor felicitaties

De Mexicaanse president Lopez Obrador vindt het nog te vroeg om Biden aan te wijzen als winnaar van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Op een persconferentie zei hij dat hij pas zijn felicitaties wil overbrengen als "alle juridische zaken zijn afgerond".

Lopez Obrador zegt dat hij een goede verstandhouding heeft met president Trump, en ook met Biden, die hij volgens eigen zeggen al tien jaar kent. Trump heeft tijdens zijn presidentschap vaker uitgehaald naar Mexico en zei dat hij ervoor ging zorgen dat het land de grensmuur zou betalen die Trump wilde bouwen.

Fox News: kans dat Trump uiteindelijk toch uitslag erkent

Volgens Fox News, de nieuwszender die wordt gezien als pro-Trump, zal de president onder bepaalde voorwaarden toch zijn verlies toegeven. Maar daarvoor moeten eerst de rechtszaken die Trump heeft aangekondigd in zijn nadeel uitvallen, melden bronnen aan het medium.

Als dat gebeurt, zou hij van plan zijn om "ruiterlijk zijn verlies toe te geven en mee te werken aan een vreedzame machtsoverdracht". Trump houdt vooralsnog vol dat de verkiezingsrace nog niet is gelopen en dat "alle legale stemmen" geteld moeten worden.

Bidens eerste daad?

Nu Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen, is de vraag wat zijn eerste daad zal zijn. Bronnen melden aan CNN dat hij maandag een twaalfkoppige taskforce opricht voor de bestrijding van het coronavirus in de Verenigde Staten.

Deze week werden voor het eerst meer dan 100.000 besmettingen per dag gemeld. Aanhangers van Biden hopen dat hij met een oplossing komt voor de pandemie. Tegenstanders vrezen dat de economie nog hardere klappen zal krijgen.

Wat Biden nog meer wil bereiken, lees je in dit artikel:

Michelle Obama bedankt geëmotioneerde CNN-commentator

Het was een moment dat vanavond veel gedeeld werd op sociale media: CNN-commentator Van Jones die in tranen uitbarst, kort nadat Biden tot winnaar werd uitgeroepen:

Emotionele Van Jones op CNN na winst Biden

Ex-first lady Michelle Obama spreekt op Twitter haar waardering uit voor Jones. "We voelen allemaal berouw en opluchting. Bedankt dat je dat hebt getoond. Ik hoop dat diegenen die op een andere uitkomst van de verkiezingen hadden gehoopt, empathie zullen tonen voor de pijn die wij de afgelopen vier jaar hebben gevoeld."

Enkele Republikeinen feliciteren Biden

Een klein aantal prominente Republikeinen heeft Biden gefeliciteerd met zijn verkiezingszege. Maar het overgrote deel heeft niet gereageerd of gezegd dat de strijd nog niet voorbij is. Senator Steve Scalise schrijft op Twitter dat de verkiezingen pas beslist zijn als alle legale stemmen zijn geteld. "Het Amerikaanse volk verdient een eerlijk en transparant proces."

Mitt Romney, die in 2012 de verkiezingen verloor van Barack Obama, heeft wel zijn felicitaties overgebracht aan de nieuwe president en vicepresident. "We kennen ze als mensen die welwillend zijn en een bewonderenswaardig karakter hebben."

Ook Jeb Bush, de jongere broer van oud-president George W. Bush, feliciteert Biden. "Ik heb bijna mijn hele leven voor onze president gebeden. Nu zal ik ook voor jou bidden. Het is tijd om diepe wonden te helen. Velen rekenen op jou om ze de weg te wijzen."

Trump op Twitter: ik heb gewonnen

President Trump blijft volhouden dat hij de verkiezingen heeft gewonnen. In zijn eerste tweets sinds de uitgeroepen overwinning voor Biden zegt Trump opnieuw dat er verkiezingsfraude is gepleegd, maar die claim is ongefundeerd.

Trump-aanhangers geven de strijd niet op

'Ik geloof dat Trump gaat winnen'

Wie is running mate Kamala Harris?

Als Joe Biden in januari wordt geïnaugureerd als president, dan wordt Kamala Harris de vicepresident. Ze is dan de eerste vrouw en eerste gekleurde persoon in de VS die deze functie krijgt.

Een ding is meteen duidelijk als je het cv van Harris bekijkt: ze was al vaker de eerste. De eerste vrouw die het tot openbaar aanklager bracht in San Francisco en later tot minister van Justitie van Californië. En in 2016 werd ze de eerste zwarte senator voor die staat.

In dit artikel lees je waar Harris voor staat:

Aanhangers en tegenstanders schreeuwen naar Trump bij Witte Huis

President Trump is teruggekeerd van de golfbaan waar hij de ochtend doorbracht naar het Witte Huis. Onderweg werd hij opgewacht door een klein leger aan tegenstanders en aanhangers, die zich langs de weg hadden verzameld.

Zijn aanhang probeerde de president een hart onder de riem te steken, maar zijn tegenstanders wreven hem de verkiezingswinst van zijn tegenstrever Biden onder de neus:

Trump van golfbaan naar Witte Huis, langs voor- en tegenstanders

Biden-aanhang vergeet in feestgedruis social distancing

Veel feestvierende Biden-aanhangers dragen een mondkapje, maar op video's is te zien dat ze in de feestvreugde vergeten afstand te houden. Daar wijst nieuwszender Fox News op in een artikel over de grote steden waar vooral op de Democraat is gestemd.

Zelfs nu voor de derde dag op rij er een recordaantal besmettingen in de VS wordt gemeld, houden feestende Biden-aanhangers zich niet aan de coronaregels, schrijft Fox.

Onder meer in Chicago, Los Angeles, New York en Washington D.C. wordt uitbundig gedanst en gezongen:

Feestende en dansende Biden-aanhangers

Feest in Bidens woonplaats Wilmington

Feest in Wilmington: 'hun' Joe Biden gaat naar het Witte Huis

Ook Trump-aanhangers de straat op

De verkiezingsoverwinning van Joe Biden leidt tot protesten van Trump-aanhangers. Onder meer in de staat Georgia verzamelden zo'n 1000 aanhangers zich voor een overheidsgebouw. "Dit is niet voorbij!" en "Nepnieuws!", scandeerden de aanwezigen.

In Philadelphia stonden de aanhangers van beide presidentskandidaten tegenover elkaar te demonstreren.

Trump-aanhangers in Philadelphia lijnrecht tegenover feestvierende menigte

Eerder op de dag zei Trump dat hij zich niet neerlegt bij de door grote media uitgeroepen overwinning van Biden. Kort nadat het nieuws was bekendgemaakt verzamelden een groep van eveneens ongeveer 1000 Trump-getrouwen zich in de stad Phoenix, Arizona. Ze protesteren voor een van de locaties waar de stemmen nog altijd worden geteld.

Trump heeft herhaaldelijk beweerd dat er verkiezingsfraude wordt gepleegd, maar die claim is ongefundeerd.

Voorpagina van The New York Times morgen

Rudy Giuliani, advocaat van Trump: rechtbank beslist wie wint

Advocaat Trump: 'Media bepalen niet wie wint'

Toekomstige first lady twittert overwinningsfoto

Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben een overwinningsfoto op Twitter gezet. "Hij wordt de president voor iedereen", schrijft Jill bij de foto, die in januari de nieuwe first lady kan worden.

Haar man draagt een pet met de tekst "46", een verwijzing naar het feit dat hij de 46ste president van de VS wordt, als hij in januari wordt beëdigd. Boven het cijfer staat "We just did", oftewel "We hebben het gefikst".

Oud-presidenten en wereldleiders feliciteren Biden

Van voormalig president Barack Obama tot de Duitse bondskanselier Angela Merkel: de reacties van (ex)-wereldleiders stromen binnen. Ze feliciteren Joe Biden en en zijn running mate Kamala Harris met het winnen van de presidentsverkiezingen.

"Ik kan niet trotser zijn", schrijft Obama, die acht jaar president was met Biden als vicepresident. "Ik weet dat hij de klus zal klaren en dat het belang van iedere Amerikaan zal tellen, ongeacht of hij iemands stem kreeg of niet." Ook ex-presidenten Jimmy Carter en Bill Clinton wensen Biden en Harris succes.

Verder feliciteren presidenten en premiers van Europese landen als Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, België de winnaars van de verkiezingen in de VS. Onder hen is ook premier Rutte.

Van ABC en MSNBC tot Fox en CNN: zo werd het grote nieuws gebracht

Amerikaanse media roepen Biden uit tot winnaar