AFP
NOS NieuwsAangepast

Hevige emoties na uitroepen Biden tot winnaar verkiezingen in diep verdeeld Amerika

In meerdere Amerikaanse steden zijn mensen de straat op gegaan om de verkiezingsoverwinning van Joe Biden te vieren. In onder meer New York, Atlanta, Philadelphia en Washington wordt de overwinning van Biden gevierd, meldt CNN. Automobilisten toeteren en er wordt gedanst. In de buurt van het Witte Huis in Washington D.C. heeft zich een menigte verzameld.

Nadat Amerikaanse media de overwinning van Biden hadden uitgeroepen, werd er vuurwerk afgestoken in Atlanta, Georgia. In die staat waren de verkiezingen ongemeen spannend. Er is daar nog altijd geen winnaar uitgeroepen.

In Louisville, Kentucky, kwamen Biden-aanhangers bijeen om te toosten met champagne. In Manhattan in New York zijn spontane straatfeesten uitgebroken. In de staat New York won Biden ruim van Trump (die afkomstig is uit New York City).

Feest in New York:

Feest in New York na winst Democraten

De emoties zijn ook heftig aan de andere kant. Zo demonstreren buiten het Capitool van Georgia zo'n 1000 Trump-aanhangers. Ze scanderen slogans als: This isn't over en Fake news. De staat is sinds 1992 niet meer gewonnen door een Democraat, maar met 99 procent van de stemmen geteld heeft Biden er een minieme voorsprong op Trump.

Trump-supporters protesteren al dagenlang buiten stemkantoren. Zij zeggen, in navolging van Trump zelf, dat er is gefraudeerd bij de verkiezingen, maar voor die claims is nooit bewijs geleverd. Trump zelf heeft meteen na het uitroepen van Biden tot winnaar door de media laten weten dat zijn team maandag naar de rechter stapt.

In Philadelphia staan beide kampen letterlijk tegenover elkaar:

Trump-aanhangers in Philadelphia lijnrecht tegenover feestvierende menigte

Op andere plekken in het land zijn Trump-aanhangers de straat op gegaan:

Trump-aanhangers geven de strijd niet op: 'Ik geloof dat hij gaat winnen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl