NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Toch geen lockdown in regio Napels • Arrestaties in Londen bij coronaprotest

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

 • Overplaatsing patiënten zwaar voor familie

  Een recordaantal van veertig coronapatiënten is vandaag overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Twee van hen zijn naar Duitsland gebracht.

  Voor de families valt dat niet altijd mee, vertelt de Haagse Florbela Baltazar Santos. Haar man is al twee keer overgeplaatst en ligt nu in Zwolle.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Van Den Haag via Deventer naar Zwolle: overplaatsen coronapatiënten soms zwaar voor familie
 • Toch geen lockdown in Napels en omgeving

  Er komt voorlopig geen lockdown in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Gouverneur De Luca had daarop aangedrongen, maar kwam na overleg met de regering tot de conclusie dat het onhaalbaar is om dat voor één regio in te voeren.

  De Luca dringt er nu op aan dat het gebied rond Napels een rode zone wordt. Dat betekent dat er niemand in of uit mag, tenzij strikt noodzakelijk. Volgens hem komt 60 procent van de besmette personen in Campanië uit dat stedelijke gebied.

  De nationale regering komt waarschijnlijk morgen ook met strengere maatregelen voor het hele land. Uitgelekt is dat scholen helemaal overgaan op digitaal onderwijs, bars en nachtclubs dicht gaan en cafés en restaurants om 18.00 uur dicht moeten. De maatregelen zouden morgen of maandag ingaan.

  Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Italië is opgelopen tot zo'n 20.000 per dag. Er zijn vandaag 151 doden gemeld en er liggen 1128 patiënten op de IC, 79 meer dan gisteren.

 • Arrestaties in Londen bij anti-lockdownprotest

  De politie heeft in het centrum van Londen achttien mensen gearresteerd bij een protest tegen een mogelijke lockdown. De arrestanten werden aangehouden voor het overtreden van de coronaregels, het mishandelen van een hulpverlener, verstoring van de openbare orde of omdat ze werden gezocht.

  Drie politiemensen liepen lichte verwondingen op.

  Volgens de politiecommandant had de organisatie van de betoging onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen. Ook werd onvoldoende afstand gehouden. Daarom werd de menigte uiteengedreven. De meeste mensen verlieten het gebied rustig, een kleine minderheid kwam in opstand en negeerde de waarschuwingen van de politie. Ook werd de Westminster Bridge even geblokkeerd.

  Er waren ook op andere plekken in de Britse hoofdstad betogingen tegen het coronabeleid. Volgens de commandant zijn de meeste betogingen afgelopen, maar blijft de politie nog tot vannacht in de buurt.

  Arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen in Londen EPA
 • Paus opnieuw zonder mondkapje, nu bij bezoek Spaanse premier

  Paus Franciscus heeft in het Vaticaan een ontmoeting gehad met de Spaanse premier Sanchez en zijn vrouw. Opvallend was dat geen van hen een mondkapje droeg. In het Vaticaan is de afgelopen dagen een golf van coronabesmettingen gemeld, onder meer dertien leden van de Zwitserse Garde zijn besmet. Bij binnenkomst droeg het echtpaar Sanchez wel mondkapjes, bij het verlaten van het Vaticaan niet meer.

  Op een video is te zien dat de paus ook later toen hij het gezelschap van Sanchez toesprak geen mondkapje droeg. Het publiek zat wel op afstand. Bij een fotosessie met Sanchez stonden de twee bijna schouder aan schouder, zonder masker.

  Dat de paus meestal geen mondkapje draagt, verwondert waarnemers, zeker nu het virus ook in zijn directe omgeving huishoudt. Dinsdag droeg hij er voor het eerst een in het openbaar, woensdag bij zijn wekelijkse audiëntie weer niet.

  De paus loopt een verhoogd risico als hij besmet raakt met het coronavirus, enerzijds vanwege zijn leeftijd (83), anderzijds omdat in zijn jeugd een deel van zijn longen is weggehaald.

  Het aantal vastgestelde besmettingen in heel Italië is opgelopen tot bijna 20.000 gevallen per dag.

 • Demonstranten roepen Eerste Kamerleden op tegen coronawet te stemmen

  De demonstratie van Viruswaarheid op het Malieveld is afgelopen. Aan het eind van het protest vormden de demonstranten een hart en hielden lampjes en hun telefoons omhoog. In het midden lagen borden met de namen van Eerste Kamerleden en een portret van de koning. Ook werd een minuut stilte gehouden.

  De senaat wordt opgeroepen komende week tegen de coronawet te stemmen. De demonstranten noemden die "de meest draconische wet ooit".

  Lichtjes rond het hart op het Malieveld Regio15
 • Demonstratie op Malieveld tegen coronawet

  Op het Malieveld in Den Haag demonstreren enkele honderden mensen tegen de tijdelijke coronawet. Het protest is georganiseerd door Viruswaarheid 2.0. De sprekers verzetten zich tegen de coronamaatregelen en de standpunten van de overheid.

  De organisatie riep de betogers wel op afstand te houden. Mondkapjes worden niet gedragen. De organisatie wilde tot 20.00 uur demonstreren, maar de politie Den Haag heeft aangegeven dat de betoging om 18.30 uur afgelopen moet zijn.

  De coronawet is goedgekeurd door de Tweede Kamer en volgende week buigt de Eerste Kamer zich erover. Als die de wet ook aanneemt, komen plaatselijke noodverordeningen te vervallen en kan het kabinet bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes verplicht stellen.

  Demonstratie van Viruswaarheid 2.0 op het Malieveld in Den Haag Regio 15
 • 8669 nieuwe besmettingen, maar cijfers zijn door storing niet compleet

  Het RIVM heeft net alsnog cijfers gepubliceerd van het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat het veel later is dan gebruikelijk komt door een technische storing bij de GGD's, waardoor de cijfers die het instituut vandaag meldt ook niet compleet zijn. Het aantal bevestigde gevallen valt daardoor nu lager uit, maar morgen zal het aantal waarschijnlijk juist hoger zijn, stelt het RIVM.

  Uit de niet-complete cijfers blijkt dat er bij het RIVM 8669 nieuwe bevestigde coronabesmettingen zijn gemeld. Dat zijn er 1327 minder dan gisteren.

 • Transportsector bereidt zich voor op verspreiding vaccin

  Er is nog geen coronavaccin en onduidelijk is wanneer het klaar is, maar de transportsector bereidt zich alvast voor op het vervoer ervan. Zeventig bedrijven hebben hun krachten gebundeld, op initiatief van Schiphol, Air Cargo Nederland en KLM Cargo. De taskforce die ze hebben gevormd, moet zorgen dat de vaccins zo snel mogelijk op de goede plek komen.

  Branchevereniging Air Cargo Nederland leidt de taskforce. Omdat er nog veel onduidelijk is, zijn er verschillende scenario's: voor het vervoer, de opslag en het zo soepel mogelijk laten verlopen van douaneformaliteiten.

  Vooral het feit dat het vaccin op een bepaalde temperatuur vervoerd moet worden, speelt een grote rol in de voorbereiding.

 • Avondklok en verplichte mondkapjes in Brussel, bioscopen en musea dicht

  Ook in Brussel worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Gisteren kondigde Wallonië al meer maatregelen aan, en vandaag is de Belgische hoofdstad aan de beurt. Zo wordt de avondklok strenger. Nu geldt die van 00.00 uur tot 05.00 uur, vanaf maandag mogen Brusselaars niet meer over straat van 22.00 uur tot 06.00 uur, tenzij ze een goede reden hebben.

  Verder worden mondkapjes verplicht in het hele Brussels Gewest en moeten winkels om 20.00 uur sluiten. Amateursportcompetities worden verboden en alle sportfaciliteiten, zoals zwembaden en sportscholen, moeten dicht. Ook musea en bioscopen in Brussel moeten sluiten. Inwoners van de stad moeten verplicht thuiswerken.

  Volgens premier Vervoort moet iedereen zijn bewegingen en contacten zoveel mogelijk beperken. "We zien een kleine vertraging van de stijging van de besmettingscijfers in het Gewest maar de toestand blijft zeer ernstig", zegt hij tegen de Vlaamse omroep VRT. Alle maatregelen gaan maandag in.

 • RIVM: nog niet alle coronacijfers zijn bekend

  De dagelijkse coronacijfers van het RIVM laten op zich wachten. Normaal worden die om 14.15 uur gepubliceerd, maar het RIVM laat weten dat nog niet alle cijfers binnen zijn. Een woordvoerder verwacht dat de cijfers er niet voor 16.00 uur zullen zijn.

 • 2115 coronapatiënten in het ziekenhuis

  Er zijn 284 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 36 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  Op de intensive care werden 52 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 9 nieuwe opnames meer dan gisteren.

  In totaal liggen er nu 2115 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2073), van wie 501 op de IC (gisteren: 472). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

  NOS
 • Vernielingen teststraat Breda, medewerkers geïntimideerd

  Medewerkers van de corona-teststraat in Breda zijn uitgescholden en geïntimideerd. Ook zijn er borden in de teststraat beklad en vernield. Dat melden de GGD West-Brabant en burgemeester Paul Depla.

  Depla is niet te spreken over de actie. "Te triest voor woorden. Toon respect voor onze mensen in de zorg", schrijft hij op Twitter.

 • Speler VVV test positief, net voor wedstrijd tegen Ajax

  Bij VVV-Venlo is een speler positief getest op het coronavirus. Als een van de weinige clubs in het betaald voetbal had VVV nog niet te maken gehad met coronabesmettingen

  Dat is gebleken na de coronatests die de selectie en staf van VVV donderdag hebben ondergaan. De speler om wie het gaat is in quarantaine gegaan en mist het duel met Ajax, zaterdagmiddag om 16.30 uur.

 • Protest tegen strengere maatregelen Italië, maar ook roep om meer

  Terwijl betogers zich gisteravond in Napels keerden tegen de avondklok die daar is afgekondigd, neemt ook de roep om strengere maatregelen in Italië toe. Honderden academici waarschuwden gisteren dat hard ingrijpen nodig is om te voorkomen dat er weer 500 doden per dag gaan vallen, zei correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Journaal op NPO Radio 1.

  De afgelopen weken bleef het aantal coronabesmettingen in Italië vrij laag, maar nu loopt het snel op. Gisteren werden er 19.000 positieve tests gemeld. Premier Conte probeert een landelijke lockdown koste wat kost te voorkomen, maar werkt wel aan een 'semi-lockdown'.

  De gouverneur van Napels ging al een stap verder met een lokale lockdown van 40 dagen, die gepaard gaat met een avondklok. Daartegen kwam gisteravond fel protest van enkele honderden inwoners, onder wie ondernemers die een faillissement vrezen. Een van de klachten is dat er geen financiële compensatie is. Betogers droegen volgens Marghadi teksten bij zich als 'Wanneer je ons opsluit, betaal ons dan'.

  De demonstranten keerden zich niet alleen tegen de politie, maar ook tegen de aanwezige pers. Journalisten werden aangevallen en weggejaagd.