liveblog
NOS Nieuws

Toch geen lockdown in regio Napels • Arrestaties in Londen bij coronaprotest

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. De komende dag is er een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Overplaatsing patiënten zwaar voor familie

Een recordaantal van veertig coronapatiënten is vandaag overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Twee van hen zijn naar Duitsland gebracht.

Voor de families valt dat niet altijd mee, vertelt de Haagse Florbela Baltazar Santos. Haar man is al twee keer overgeplaatst en ligt nu in Zwolle.

Van Den Haag via Deventer naar Zwolle: overplaatsen coronapatiënten soms zwaar voor familie

Toch geen lockdown in Napels en omgeving

Er komt voorlopig geen lockdown in de Zuid-Italiaanse regio Campanië. Gouverneur De Luca had daarop aangedrongen, maar kwam na overleg met de regering tot de conclusie dat het onhaalbaar is om dat voor één regio in te voeren.

De Luca dringt er nu op aan dat het gebied rond Napels een rode zone wordt. Dat betekent dat er niemand in of uit mag, tenzij strikt noodzakelijk. Volgens hem komt 60 procent van de besmette personen in Campanië uit dat stedelijke gebied.

De nationale regering komt waarschijnlijk morgen ook met strengere maatregelen voor het hele land. Uitgelekt is dat scholen helemaal overgaan op digitaal onderwijs, bars en nachtclubs dicht gaan en cafés en restaurants om 18.00 uur dicht moeten. De maatregelen zouden morgen of maandag ingaan.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Italië is opgelopen tot zo'n 20.000 per dag. Er zijn vandaag 151 doden gemeld en er liggen 1128 patiënten op de IC, 79 meer dan gisteren.

Arrestaties in Londen bij anti-lockdownprotest

De politie heeft in het centrum van Londen achttien mensen gearresteerd bij een protest tegen een mogelijke lockdown. De arrestanten werden aangehouden voor het overtreden van de coronaregels, het mishandelen van een hulpverlener, verstoring van de openbare orde of omdat ze werden gezocht.

Drie politiemensen liepen lichte verwondingen op.

Volgens de politiecommandant had de organisatie van de betoging onvoldoende veiligheidsmaatregelen genomen. Ook werd onvoldoende afstand gehouden. Daarom werd de menigte uiteengedreven. De meeste mensen verlieten het gebied rustig, een kleine minderheid kwam in opstand en negeerde de waarschuwingen van de politie. Ook werd de Westminster Bridge even geblokkeerd.

Er waren ook op andere plekken in de Britse hoofdstad betogingen tegen het coronabeleid. Volgens de commandant zijn de meeste betogingen afgelopen, maar blijft de politie nog tot vannacht in de buurt.

Arrestaties bij protest tegen coronamaatregelen in Londen

Paus opnieuw zonder mondkapje, nu bij bezoek Spaanse premier

Paus Franciscus heeft in het Vaticaan een ontmoeting gehad met de Spaanse premier Sanchez en zijn vrouw. Opvallend was dat geen van hen een mondkapje droeg. In het Vaticaan is de afgelopen dagen een golf van coronabesmettingen gemeld, onder meer dertien leden van de Zwitserse Garde zijn besmet. Bij binnenkomst droeg het echtpaar Sanchez wel mondkapjes, bij het verlaten van het Vaticaan niet meer.

Op een video is te zien dat de paus ook later toen hij het gezelschap van Sanchez toesprak geen mondkapje droeg. Het publiek zat wel op afstand. Bij een fotosessie met Sanchez stonden de twee bijna schouder aan schouder, zonder masker.

Dat de paus meestal geen mondkapje draagt, verwondert waarnemers, zeker nu het virus ook in zijn directe omgeving huishoudt. Dinsdag droeg hij er voor het eerst een in het openbaar, woensdag bij zijn wekelijkse audiëntie weer niet.

De paus loopt een verhoogd risico als hij besmet raakt met het coronavirus, enerzijds vanwege zijn leeftijd (83), anderzijds omdat in zijn jeugd een deel van zijn longen is weggehaald.

Het aantal vastgestelde besmettingen in heel Italië is opgelopen tot bijna 20.000 gevallen per dag.

Demonstranten roepen Eerste Kamerleden op tegen coronawet te stemmen

De demonstratie van Viruswaarheid op het Malieveld is afgelopen. Aan het eind van het protest vormden de demonstranten een hart en hielden lampjes en hun telefoons omhoog. In het midden lagen borden met de namen van Eerste Kamerleden en een portret van de koning. Ook werd een minuut stilte gehouden.

De senaat wordt opgeroepen komende week tegen de coronawet te stemmen. De demonstranten noemden die "de meest draconische wet ooit".

Lichtjes rond het hart op het Malieveld

Demonstratie op Malieveld tegen coronawet

Op het Malieveld in Den Haag demonstreren enkele honderden mensen tegen de tijdelijke coronawet. Het protest is georganiseerd door Viruswaarheid 2.0. De sprekers verzetten zich tegen de coronamaatregelen en de standpunten van de overheid.

De organisatie riep de betogers wel op afstand te houden. Mondkapjes worden niet gedragen. De organisatie wilde tot 20.00 uur demonstreren, maar de politie Den Haag heeft aangegeven dat de betoging om 18.30 uur afgelopen moet zijn.

De coronawet is goedgekeurd door de Tweede Kamer en volgende week buigt de Eerste Kamer zich erover. Als die de wet ook aanneemt, komen plaatselijke noodverordeningen te vervallen en kan het kabinet bijvoorbeeld het dragen van mondkapjes verplicht stellen.

Demonstratie van Viruswaarheid 2.0 op het Malieveld in Den Haag

8669 nieuwe besmettingen, maar cijfers zijn door storing niet compleet

Het RIVM heeft net alsnog cijfers gepubliceerd van het aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen. Dat het veel later is dan gebruikelijk komt door een technische storing bij de GGD's, waardoor de cijfers die het instituut vandaag meldt ook niet compleet zijn. Het aantal bevestigde gevallen valt daardoor nu lager uit, maar morgen zal het aantal waarschijnlijk juist hoger zijn, stelt het RIVM.

Uit de niet-complete cijfers blijkt dat er bij het RIVM 8669 nieuwe bevestigde coronabesmettingen zijn gemeld. Dat zijn er 1327 minder dan gisteren.

Transportsector bereidt zich voor op verspreiding vaccin

Er is nog geen coronavaccin en onduidelijk is wanneer het klaar is, maar de transportsector bereidt zich alvast voor op het vervoer ervan. Zeventig bedrijven hebben hun krachten gebundeld, op initiatief van Schiphol, Air Cargo Nederland en KLM Cargo. De taskforce die ze hebben gevormd, moet zorgen dat de vaccins zo snel mogelijk op de goede plek komen.

Branchevereniging Air Cargo Nederland leidt de taskforce. Omdat er nog veel onduidelijk is, zijn er verschillende scenario's: voor het vervoer, de opslag en het zo soepel mogelijk laten verlopen van douaneformaliteiten.

Vooral het feit dat het vaccin op een bepaalde temperatuur vervoerd moet worden, speelt een grote rol in de voorbereiding.

Avondklok en verplichte mondkapjes in Brussel, bioscopen en musea dicht

Ook in Brussel worden de coronamaatregelen verder aangescherpt. Gisteren kondigde Wallonië al meer maatregelen aan, en vandaag is de Belgische hoofdstad aan de beurt. Zo wordt de avondklok strenger. Nu geldt die van 00.00 uur tot 05.00 uur, vanaf maandag mogen Brusselaars niet meer over straat van 22.00 uur tot 06.00 uur, tenzij ze een goede reden hebben.

Verder worden mondkapjes verplicht in het hele Brussels Gewest en moeten winkels om 20.00 uur sluiten. Amateursportcompetities worden verboden en alle sportfaciliteiten, zoals zwembaden en sportscholen, moeten dicht. Ook musea en bioscopen in Brussel moeten sluiten. Inwoners van de stad moeten verplicht thuiswerken.

Volgens premier Vervoort moet iedereen zijn bewegingen en contacten zoveel mogelijk beperken. "We zien een kleine vertraging van de stijging van de besmettingscijfers in het Gewest maar de toestand blijft zeer ernstig", zegt hij tegen de Vlaamse omroep VRT. Alle maatregelen gaan maandag in.

RIVM: nog niet alle coronacijfers zijn bekend

De dagelijkse coronacijfers van het RIVM laten op zich wachten. Normaal worden die om 14.15 uur gepubliceerd, maar het RIVM laat weten dat nog niet alle cijfers binnen zijn. Een woordvoerder verwacht dat de cijfers er niet voor 16.00 uur zullen zijn.

2115 coronapatiënten in het ziekenhuis

Er zijn 284 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn 36 nieuwe opnames meer dan gisteren.

Op de intensive care werden 52 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Dat zijn 9 nieuwe opnames meer dan gisteren.

In totaal liggen er nu 2115 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2073), van wie 501 op de IC (gisteren: 472). Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Vernielingen teststraat Breda, medewerkers geïntimideerd

Medewerkers van de corona-teststraat in Breda zijn uitgescholden en geïntimideerd. Ook zijn er borden in de teststraat beklad en vernield. Dat melden de GGD West-Brabant en burgemeester Paul Depla.

Depla is niet te spreken over de actie. "Te triest voor woorden. Toon respect voor onze mensen in de zorg", schrijft hij op Twitter.

Speler VVV test positief, net voor wedstrijd tegen Ajax

Bij VVV-Venlo is een speler positief getest op het coronavirus. Als een van de weinige clubs in het betaald voetbal had VVV nog niet te maken gehad met coronabesmettingen

Dat is gebleken na de coronatests die de selectie en staf van VVV donderdag hebben ondergaan. De speler om wie het gaat is in quarantaine gegaan en mist het duel met Ajax, zaterdagmiddag om 16.30 uur.

Protest tegen strengere maatregelen Italië, maar ook roep om meer

Terwijl betogers zich gisteravond in Napels keerden tegen de avondklok die daar is afgekondigd, neemt ook de roep om strengere maatregelen in Italië toe. Honderden academici waarschuwden gisteren dat hard ingrijpen nodig is om te voorkomen dat er weer 500 doden per dag gaan vallen, zei correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Journaal op NPO Radio 1.

De afgelopen weken bleef het aantal coronabesmettingen in Italië vrij laag, maar nu loopt het snel op. Gisteren werden er 19.000 positieve tests gemeld. Premier Conte probeert een landelijke lockdown koste wat kost te voorkomen, maar werkt wel aan een 'semi-lockdown'.

De gouverneur van Napels ging al een stap verder met een lokale lockdown van 40 dagen, die gepaard gaat met een avondklok. Daartegen kwam gisteravond fel protest van enkele honderden inwoners, onder wie ondernemers die een faillissement vrezen. Een van de klachten is dat er geen financiële compensatie is. Betogers droegen volgens Marghadi teksten bij zich als 'Wanneer je ons opsluit, betaal ons dan'.

De demonstranten keerden zich niet alleen tegen de politie, maar ook tegen de aanwezige pers. Journalisten werden aangevallen en weggejaagd.

Defensie helpt in verzorgingstehuis na corona-uitbraak en doden

Medisch personeel van Defensie helpt de komende weken bij een zorgcentrum in Bergen, vanwege een corona-uitbraak. Volgens NH Nieuws zouden vijftig van de negentig bewoners van zorgcentrum Oudtburgh zijn besmet met het virus en twintig personeelsleden.

Defensie kan geen uitspraken doen over de hoeveelheid besmettingen. Wel zegt een woordvoerder dat defensie alleen komt helpen "als de nood heel hoog is".

In totaal gaan zes medewerkers van defensie aan de slag in het zorgcentrum. Ze beginnen maandag en blijven in principe tot 13 november. De medewerkers helpen bij medische verzorging en verpleging van corona-patiënten.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord, waar Bergen onder valt, gaf een paar dagen geleden aan dat het risiconiveau is gestegen van 'zorgelijk' naar 'ernstig'. In grote delen van het land is de situatie nog zorgwekkender. Veiligheidsregio's geven aan dat de situatie daar 'zeer ernstig' is.

15.000 knuffelbeertjes zijn toeschouwers van Heerenveen - FC Emmen

Ruim 15.000 knuffelbeertjes zitten vanavond op de tribunes van het Abe Lenstra-stadion tijdens de eredivisiewedstrijd van de sc Heerenveen tegen FC Emmen. Met deze symbolische actie vraagt Stichting Kinderen Kankervrij (KiKa) aandacht voor kinderen die kanker hebben, schrijft Omrop Fryslân.

"Tijdens de eerste maanden van de coronapandemie zijn veel kinderen met kanker onzichtbaar geweest omdat zorg werd uitgesteld", zegt de directeur van KiKa tegen de regionale omroep.

"Helaas zitten we nu weer in die situatie. Tegelijkertijd hebben we kennisgemaakt met lege voetbalstadions. Daarom moedigen we de voetballers aan met de duizenden KiKa-beren in Heerenveen-shirt. En drukken we onze steun aan alle kinderen met kanker uit en laten we weten dat we ze niet vergeten."

Babyfoons op longafdeling om snel te communiceren

Het Bravis Ziekenhuis in Bergen op Zoom en Roosendaal zet sinds deze week babyfoons in op de longafdeling om snel te communiceren met coronapatiënten. "Het bespaart veel tijd en middelen", zegt manager Ouke Hoedemaker van de zorgeenheid Longgeneeskunde tegen Omroep Brabant.

Tijdens de evaluatie van eerste coronagolf werd al gesproken om babyfoons te gebruiken. "Patiënten die bewezen of mogelijk besmet zijn met het coronavirus liggen in isolatie achter gesloten deuren. De verpleegkundigen kunnen de patiënten dus niet horen of zien. Daarvoor moeten zij de kamer betreden en beschermende kleding aantrekken", zegt Hoedemaker tegen de omroep. Dankzij de babyfoon kan de verpleegkundige meteen zien hoe het met de patiënt is en een gesprek voeren.

Opnieuw toename Duitse besmettingen

Duitsland meldt 14.000 nieuwe coronabesmettingen, dat is een toename van 3400 gevallen vergeleken met de dag ervoor. Dat lijkt overigens mede het gevolg van een inhaalslag door het Robert Koch Instituut dat de cijfers verzamelt: door een technisch probleem waren gisteren niet alle nieuwe gevallen gemeld.

Hoe dan ook lijkt de pandemie ook in Duitsland aan een opmars bezig, ook al steken de cijfers nog steeds gunstig af bij andere landen, zoals Nederland en België. Ook de Duitse ziekenhuizen hebben veel meer capaciteit om coronapatiënten op te vangen.

Sinds het begin van de coronacrisis zijn ruim 10.000 Duitsers overleden aan de gevolgen van het virus.

Binnenkort meer duidelijkheid over werking vaccins

Zes vaccins zijn er inmiddels gereserveerd door de Europese Unie. Een zevende deal is in de maak. Of de vaccins voldoende werken is nu nog een raadsel, maar dat gaat binnenkort duidelijk worden.

"Het wordt de lakmoesproef voor het coronavaccin", zegt de Utrechtse hoogleraar Cécile van Els, werkzaam bij het RIVM en lid van het panel dat het kabinet adviseert.

Poolse president besmet maar voelt zich goed

De Poolse president Duda is positief getest op corona. Dat zegt zijn perswoordvoerder op Twitter. Volgens de woordvoerder maakt de 48-jarige president het goed. "Hij houdt continu contact met de medische diensten."

In Polen stijgt het aantal besmettingen de afgelopen dagen. Gisteren kwamen er ruim 13.500 nieuwe besmettingen bij. Gisteren werden er 154 doden geregistreerd. In totaal bezweken ruim 4000 mensen aan het virus. Dat komt neer op 10,58 per 100.000 inwoners.

Vanaf vandaag gelden een aantal nieuwe maatregelen om het virus in te dammen. Onder meer de horeca moet twee weken dicht.

Hoe wiskunde enig perspectief biedt op gezellige coronakerst

Kunnen we dit jaar een onbezorgde Kerst vieren? Spoiler alert: het is nog veel te vroeg om deze vraag met 'ja' of 'nee' te beantwoorden. Maar om zo dicht mogelijk bij een antwoord te komen, kunnen de wetten van de wiskunde ons enigszins perspectief bieden. De wetten van de exponentiële krimp, om precies te zijn.

NOS op 3 duikt in de materie van exponentiële krimp en kijkt of we kunnen inschatten hoe de vlag erbij hangt met kerst:

VN-chef: Internationale samenwerking tijdens pandemie belangrijker dan ooit

Nooit meer oorlog en een betere toekomst voor de hele mensheid. Met die belofte begon de VN vandaag precies 75 jaar geleden. Voor een groot deel is het belangrijkste doel bereikt, concludeert secretaris-generaal António Guterres in een interview met de NOS.

Maar de internationale samenwerking staat onder druk, terwijl dit volgens de VN-chef gedurende deze pandemie belangrijker is dan ooit.

Verwarring onder ziekenhuispersoneel om mondkapjes

Ziekenhuismedewerkers zouden in principe altijd mondkapjes moeten dragen en daarvan alleen afwijken als ze dat zelf verantwoord vinden. Vijf vakbonden in de zorg en de Patiëntenfederatie Nederland vragen in een open brief aan de ziekenhuizen om dit overal als richtlijn in te voeren.

Ze vinden dat ziekenhuispersoneel in alle gevallen moet kunnen beschikken over persoonlijke beschermingsmiddelen. De beroepsorganisaties stellen in hun brief dat er nu geen heldere norm is voor het gebruik van mondkapjes en dat medewerkers en patiënten erover in verwarring zijn. Dagelijks stromen verhalen van hun leden binnen.

Corona dreun in strijd tegen polio

De pogingen om de ziekte polio wereldwijd uit te roeien hebben een flinke tegenslag opgelopen door de coronapandemie. Naar schatting 80 miljoen zuigelingen hebben het afgelopen jaar niet een benodigd vaccin gekregen, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie op Wereld Polio Dag.

De WHO was op koers om voorgoed af te rekenen met polio, ook wel kinderverlamming genoemd. Eerder dit jaar maakte de gezondheidsorganisatie bekend dat het gelukt was de ziekte in Afrika in het wild uit te roeien. Daarmee resteren alleen Pakistan en Afghanistan nog als landen waar de ziekte voorkomt.

Volgens de WHO is 2020 door corona het moeilijkste jaar in het poliovaccinatieprogramma, dat in 1988 begon. In ruim 20 jaar tijd vaccineerden 20 miljoen vrijwilligers 3 miljard kinderen. Het lukte twee keer eerder om een ziekte volledig uit te bannen: bij de pokken en bij de runderpest.

Groei besmettingen VS neemt niet af

In de VS is gisteren een recordaantal nieuwe besmettingen geconstateerd: meer dan 82.000. Dat zijn er 6000 meer dan het vorige record op 16 juli. Volgens The New York Times lijkt het er niet op dat de groei aan het afremmen is.

De aanpak van het virus is in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen enorm gepolitiseerd. In het verkiezingsdebat van gisteren bleef president Trump hoopvol en zei dat er licht aan het eind van de tunnel gloort, terwijl zijn tegenstander Biden waarschuwde dat er een donkere winter dreigt.

Onrust in Napels om avondklok

Protesten tegen een avondklok in de Italiaanse regio Campania zijn in Napels uitgelopen op ongeregeldheden. Enkele honderden betogers gooiden met stenen en rookbommen naar de politie toen ze optrokken naar het regionale bestuurscentrum. De politie zette traangas in en arresteerde een onbekend aantal relschoppers.

De demonstranten vreesden dat de avondklok, die sinds kort van 23.00 tot 05.00 uur geldt, zal uitmonden in een totale lockdown. Onder de demonstranten waren ondernemers die vreesden voor hun inkomen en eisten gecompenseerd te worden. Italië kende tijdens de eerste coronauitbraak eerder dit jaar een lockdown van tien weken.

Onrust in Napels om avondklok

Nieuw liveblog

Welkom in het coronaliveblog van vrijdag 23 oktober. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.