liveblog
NOS NieuwsAangepast

Avondklok in Italiaanse regio's • Toverland stopt halloweenthema-avonden

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

We sluiten het corona-liveblog voor nu af. Morgenochtend is er weer een nieuw blog met het laatste nieuws rondom de coronacrisis. Fijne nacht!

Kerken in actie tegen honger en armoede door corona

Onder de noemer en hashtag #Nietalleen gaan kerken en lokale hulporganisaties mensen helpen die het moeilijk hebben door de coronacrisis. Ook de Marcuskerk in de Haagse Moerwijk doet mee.

Kerken in actie tegen honger en armoede door corona

Gouverneur São Paulo: akkoord over aanschaf Chinees vaccin

De Braziliaanse regering gaat 46 miljoen doses van het door China geproduceerde vaccin Sinovac kopen. Dat zegt de gouverneur João Doria van deelstaat São Paulo. Het vaccinatieprogramma kan volgens hem in januari beginnen, meldt persbureau Reuters.

Gouverneurs hadden vandaag overleg met de minister van Volksgezondheid. De uitkomst daarvan is dat het Chinese vaccin onderdeel wordt van de landelijke aanpak van de coronacrisis, zegt Doria.

In Brazilië is het Sinovac-vaccin op grote schaal getest, evenals het door AstraZeneca en de Universiteit van Oxford geproduceerde coronavaccin. Beide middelen worden straks gebruikt in het nationale inentingsprogramma. Brazilië is met ruim 150.000 doden en ruim vijf miljoen vastgestelde besmettingen op de VS na wat betreft het dodental het zwaarst getroffen land van de coronapandemie.

Toverland stopt halloweenthema-avonden na kritiek

Het Limburgse pretpark Toverland stopt vanaf morgen met de Halloween Nights. De reden voor dat besluit is het "vele onbegrip in de media" over de thema-avonden, citeert regionale omroep L1 het pretpark.

Viroloog Bert Niesters uitte maandag in het AD kritiek op de griezelavonden met acteurs. "Het is gek dat het kabinet adviseert drukke plekken te mijden, maar dat deze activiteiten met duizenden bezoekers per dag door kunnen gaan", zei hij. Eerder had pretpark Walibi besloten om dezelfde soort thema-avonden te schrappen vanwege de coronacrisis.

Het bestuur van Toverland mailt naar medewerkers: 'Wij zijn enorm trots op de Halloween Nights en vinden het bijzonder jammer dat we deze themabeleving moeten annuleren."

Drents horecapersoneel aan de slag in de zorg, initiatief landelijk opgepikt

"Hier doen we de triage, zorgen we dat de mondkapjes op zijn en de handen ontsmet." Angelique Oldewening stond nog niet zolang geleden achter de tap in een zalencentrum, nu heeft ze haar eerste dag in een woonzorgcentrum in Hoogeveen.

Oldewening is een van de veertig horecamedewerkers die inmiddels in het rooster staan bij NNCZ, een coöperatie van zorgorganisaties in Drenthe en Groningen. De branchevereniging van zorgorganisaties Actiz wil het Drentse initiatief landelijk uitvoeren.

Lees verder:

Coronaweek in grafieken: groei besmettingen lijkt iets af te vlakken

Drie weken nadat het kabinet voor het eerst maatregelen aankondigde om de tweede coronagolf te bedwingen, is er voor het eerst iets van een effect te zien. Het aantal nieuwe besmettingen groeide afgelopen week minder hard dan een week eerder.

In een week tijd zijn er 55.587 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een week eerder waren dat er 43.855. Dat is een toename van 27 procent. Vorige week was de toename groter, namelijk 60 procent. Uiteindelijk is het doel dat het aantal nieuwe besmettingen afneemt, dus meer dan een klein lichtpunt is het niet.

Avondklok in Lombardije en mogelijk ook in Campania

In twee Italiaanse regio's worden strenge maatregelen genomen om het aantal besmettingen tegen te gaan. Het noordelijke Lombardije heeft een avondklok ingevoerd en dat overweegt ook het bestuur van Campania, de regio waar Napels onder valt.

Het aantal dagelijkse besmettingen is de afgelopen maand fors gestegen in Italië. De afgelopen 24 uur werden er 10.874 nieuwe gevallen geregistreerd en 89 sterfgevallen gemeld.

"Lombardije is opnieuw de regio waar het virus zich het snelst verspreidt", zegt correspondent Mustafa Marghadi op Twitter. In deze door de eerste golf zwaar getroffen regio mag daarom niemand meer de straat op na 23.00 uur.

"We zitten in een compleet andere situatie dan tijdens de eerste golf", zei premier Conte op een persconferentie. Hij moedigt lokale autoriteiten aan om passende maatregelen te nemen voor de situatie in hun regio. Maar een aantal plaatselijke bestuurders vindt dat er juist landelijke maatregelen nodig zijn.

Amalia en Alexia bleven achter in Griekenland

Prinses Amalia en haar zus Alexia bleven nog tot vandaag in Griekenland, dat bevestigt de Rijksvoorlichtingsdienst aan de NOS. Ze keren vanavond terug naar Nederland. In het vliegtuig van zaterdag was niet genoeg plaats voor het hele gezin, zegt de RVD.

Lees verder:

Premier Johnson: strengere maatregelen in Manchester

Vanaf vrijdag gelden voor de stadregio Manchester strengere coronamaatregelen, zei de Britse premier Johnson op een persconferentie. Ook zei hij dat de stad geen hogere lockdown-vergoeding krijgt dan andere steden in het hoogste risiconiveau.

Onderhandelingen tussen de regering en het bestuur van Manchester over deze financiële compensatie liepen eerder op de dag op niets uit. Manchester wilde meer geld dan bijvoorbeeld Liverpool om de klap van de gedeeltelijke lockdown op te vangen. Volgens burgemeester Andy Burnham is de geboden compensatie te weinig om de armste inwoners van de regio voldoende te helpen. Maar daar gaat Johnson niet in mee. Labour-politicus Burnham noemt het besluit schandalig.

Vanaf vrijdag sluiten in Manchester de kroegen en cafés die geen eten serveren, evenals alle casino's. De Britse premier sluit een landelijke lockdown niet uit.

Vandaag meldde het Verenigd Koninkrijk een recordaantal vastgestelde besmettingen op een dag. De afgelopen 24 uur zijn er 21.330 nieuwe besmettingen gemeld. Er zijn ook 241 nieuwe coronadoden gemeld, het hoogste aantal sinds juni.

Ziekenhuisopnamecijfers LCPS kloppen niet

Vanaf vandaag meldt de NOS naast de actuele bezetting van coronapatiënten in het ziekenhuis ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van het LCPS. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding heeft echter na publicatie van de cijfers vandaag laten weten dat enkele ziekenhuisregio's geen of verkeerde data hebben doorgegeven.

Hierdoor klopt het eerder in dit liveblog gemelde aantal nieuwe opnames op verpleegafdelingen (252) en IC's (32) niet. Wat de juist aantallen zijn, dat onderzoekt het centrum nog.

UvA: storing voorbij, online tentamens gaan door

De storing bij het inlogsysteem van de Universiteit van Amsterdam is voorbij. De UvA meldt dat de online tentamens van morgen doorgaan.

Vanmiddag kregen zo'n 3000 studenten te horen dat hun tentamen werden geschrapt vanwege de storing. De oorzaak van het probleem is nog niet achterhaald.

Londen en Manchester steggelen over coronamaatregelen

De Britse regering en het bestuur van de stadsregio Manchester zijn het niet eens geworden over strengere coronamaatregelen. De onderhandelingen tussen Londen en de tweede stad van het land over de hoogte van een lockdownvergoeding zijn vastgelopen.

Manchester is ingedeeld in het hoogste risiconiveau vanwege het oplopende aantal besmettingen. Daarom moeten nagenoeg alle bedrijven in de regio dicht. Het bestuur van Manchester wil meer geld van de regering om de klap op te vangen voor bedrijven en medewerkers.

Liverpool en Lancashire zitten op hetzelfde risiconiveau en kregen omgerekend rond de 44 miljoen euro. Manchester vindt dat bedrag te laag, omdat het bestuur 80 procent van het loon van werknemers wil doorbetalen. In tegenstelling tot twee derde van het loon zoals bij de andere steden.

Premier Johnson geeft later vandaag waarschijnlijk een persconferentie over de nieuwe coronamaatregelen.

Rechter zet streep door eis om horeca te heropenen

De rechter heeft de eis van een groep horecaondernemers om de horeca per direct te openen, afgewezen. Het besluit van de overheid om de horeca vier weken te sluiten, is volgens de rechtbank in Den Haag gegrond.

Nog eens acht spelers van AZ besmet

Bij voetbalclub AZ zijn vandaag acht nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. In totaal zijn nu dertien spelers geïnfecteerd met het virus.

Desondanks reist de club uit Alkmaar af naar Italië, meldt AZ op de website. Donderdagavond staat een Europa League-wedstrijd tegen Napoli gepland. Die gaat ook wat de UEFA betreft gewoon door. AZ reist morgen met een selectie van zeventien spelers naar Italië.

Volendamse ouders boos dat heilige communie gewoon doorgaat

Zo'n 200 ouders in Volendam zijn woest op het besluit van de onderwijsorganisatie, Stichting Katholiek Onderwijs Volendam, om de heilige communie in het katholieke vissersdorp door te laten gaan.

In een brief verbazen de ouders van de communicanten zich erover dat de viering op 1 november gewoon doorgaat, terwijl de coronabesmettingen in het dorp steeds verder oplopen. Daarnaast is vanwege de coronamaatregelen niet iedereen welkom in de kerk.

"Geen broertjes en zusjes. Geen opa's of oma's. In onze ogen is dat verschrikkelijk", schrijven de ouders in de brief aan de burgemeester, het kerk- en schoolbestuur. De brief is ook in handen van NH Nieuws.

BBC: 90 Britten krijgen vrijwillig corona voor vaccinonderzoek

Het Verenigd Koninkrijk is van plan vrijwilligers covid-19 te geven om coronavaccins te testen. Volgens de BBC heeft de Britse regering de ambitie om als eerste land zo'n 'human challenge'-project uit te voeren.

Volgens de omroep gaan mogelijk tot 90 vrijwilligers meedoen aan de studie. Er wordt omgerekend 36 miljoen euro voor uitgetrokken. De hoop is dat het project in januari start in een ziekenhuis in Londen, als het plan groen licht krijgt van toezichthoudende instanties.

Human challenge-studies zijn omstreden vanwege de ethische bezwaren tegen het ziek maken van gezonde mensen omwille van vaccinontwikkeling. Tegelijkertijd kunnen ze de ontwikkeling van het vaccin enorm versnellen. De WHO heeft daarom in mei al een richtlijn opgesteld voor human challenge-trials bij corona.

'We zien een minder sterke stijging', zegt RIVM-epidemioloog

RIVM: ruim 14 procent van testen is positief

Duizenden studenten UvA getroffen door storing tentamens

De storing bij het inloggen voor de online tentamens van de Universiteit van Amsterdam is nog aan de gang. Vanochtend konden studenten al niet inloggen en de UvA heeft nu voor vanmiddag de tentamens afgeblazen voor zo'n 3000 deelnemers.

Of de toetsen die voor de rest van de week gepland staan kunnen doorgaan, is nog niet duidelijk.

Lees hier meer over de omvangrijke storing bij de UvA:

Voorlopig geen vergaderingen Europees Parlement in Straatsburg

Het Europees Parlement vergadert voorlopig niet meer in Straatsburg. "We moeten wennen aan het nieuwe normaal', zegt Manfred Weber, de leider van de grootste partij. De christendemocraat ziet overal rode gebieden en wil geen risico lopen.

"We moeten het natuurlijk per week bekijken, want onder normale omstandigheden moeten we twaalf keer per jaar naar Straatsburg." Dat aantal vergaderingen is vastgelegd in het Verdrag van Lissabon.

Het parlement vergadert deze week in Brussel, hoewel de leden dat niet zo noemen. Officieel is het een vergadering met verschillende locaties. In elk EU-land is een speciale vergaderzaal ingericht waar de politici kunnen deelnemen aan de plenaire vergadering. Het Nederlandse Europese Parlement staat in Den Haag, met uitzicht op het Torentje, vlak bij het Binnenhof. In Duitsland en Frankrijk zijn er zelfs meerdere 'nationale' vergaderzalen ingericht.

Vandaag spreken Kati Piri (PvdA) en Bas Eickhout (GroenLinks) via het Haagse parlement de vergadering toe.

RIVM: 8182 nieuwe besmettingen, 171 meer dan gisteren

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 8182 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 8011 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 7941 positieve tests per dag gemeld, tegen 6265 een week eerder.

Er zijn 252 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen in het ziekenhuis, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren ging het om 184 nieuwe patiënten. Op de intensive care werden 32 nieuwe patiënten opgenomen, bijna allemaal mensen die zijn doorgestroomd vanaf de verpleegafdelingen. Gisteren kwamen er 38 nieuwe patiënten bij op de IC.

Hierdoor liggen er nu 1859 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 419 op de IC. Gisteren lagen er nog 1738 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 379 op de IC. Er zijn dus meer coronapatiënten opgenomen dan ontslagen.

Bij het RIVM zijn 46 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 17 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 26 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

De meeste gemelde besmettingen werden geconstateerd in Amsterdam, namelijk 698. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 494 en 352.

Lage rendementen dreigen voor ziekenhuizen in 2020 en 2021

De algemene ziekenhuizen in Nederland hebben het in 2019 gemiddeld in financieel opzicht vrij goed gedaan. Maar door de gevolgen van de coronacrisis dreigt de situatie in 2020 en 2021 moeilijker te worden. Dat komt door de smalle marges die ziekenhuizen behalen en de vaak niet al te stevige financiële basis waarop ze rusten.

Dat zei Chris van den Haak, hoofdonderzoeker van de Benchmark Ziekenhuizen 2020 van BDO Accountants & Adviseurs vandaag tijdens de online presentatie ervan.

Ziekenhuizen worden door zorgverzekeraars gecompenseerd voor de onvoorziene extra uitgaven aan zorg voor covid-19-patiënten, net als voor het tijdelijk wegvallen van de inkomsten uit uitgestelde reguliere zorg. Het is de vraag of die compensatie genoeg zal zijn om de extra kosten door corona volledig te compenseren.

Lees hier meer:

Red Team-lid: sluit scholen twee weken

Een lid van het Red Team, de groep deskundigen die gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het kabinet over het coronavirus, pleit voor een directe sluiting van de scholen. Aanleiding is een analyse die BNR heeft gemaakt van RIVM-cijfers, waaruit valt op te maken dat ruim een tiende van de middelbare scholieren positief wordt getest. Onder basisschoolleerlingen gaat het om 14 procent.

Ginny Mooy van het Red Team benadrukt dat er geen compleet beeld is, omdat kinderen niet vaak worden getest. Om goed inzicht te krijgen, zou het aantal tests dus fors omhoog moeten. "Omdat je op dit moment niet weet wat zich op die scholen afspeelt en hoeveel besmettingen er zijn, zeggen we dat je beter de scholen veertien dagen dicht kunt doen. Dan gaat het tenminste omlaag en kun je daarna veilig open."

Een ander Red Team-lid vindt dat het wat genuanceerder ligt. Wim Schellekens zegt tegen het ANP dat de situatie zorgwekkend is, maar dat het sluiten van de scholen alleen een optie is als onderdeel van een algehele lockdown. Het is aan het kabinet of het wel of niet gehoor geeft aan de oproep, zegt hij.

Het OMT, het adviesorgaan van het kabinet, staat voorlopig niet open voor de sluiting van scholen. Daarvoor vindt het onderwijs en gezondheid van kinderen te belangrijk, omdat het zou leiden tot grote sociale schade voor de kinderen, zeker omdat de scholen in maart ook al moesten sluiten.

Aboutaleb weer op de been

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is vandaag voor het eerst weer even naar buiten geweest, sinds bij hem het coronavirus is vastgesteld.

Hij liet zich bijna twee weken geleden testen en kreeg op 11 oktober te horen dat hij het virus had opgelopen. Aboutaleb zat vervolgens tien dagen in isolatie. Inmiddels is hij al 24 uur klachtenvrij.

Tegen regionale omroep Rijnmond zegt de burgemeester dat hij alleen maar milde klachten had. Vanuit huis heeft hij de afgelopen dagen doorgewerkt. Hij bedankte vorige week in een video iedereen al voor de beterschapswensen.

KLM mag oudgedienden ontslaan

Vliegmaatschappij KLM hoeft bij gedwongen ontslagen door de coronacrisis niet eerst nieuwer personeel te ontslaan, om mensen die al langer in dienst zijn te ontzien. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam bepaald. Eerder kwam een rechter al tot dezelfde conclusie, maar de vakbond voor cabinepersoneel VNC ging daartegen in hoger beroep.

Standaard geldt in Nederland bij een ontslagronde het afspiegelingsbeginsel. Dat betekent dat de ontslagen evenredig over verschillende leeftijdsgroepen verdeeld moet worden. Maar VNC wil dus dat het last in, first out-principe wordt toegepast, waardoor vooral jonge, nieuwe medewerkers zouden moeten vertrekken.

Dat kan alleen als in een cao geregeld is of en hoe je mag afwijken van dat afspiegelingsbeginsel. En daar is in de cao voor het cabinepersoneel geen sprake van, aldus het gerechtshof.

KLM verwacht dat er door corona zo'n 6500 mensen weg moeten. Het bedrijf hoopt dat aantal te halen door natuurlijk verloop, het niet verlengen van contracten en een vrijwillige vertrekregeling. Maar waarschijnlijk zullen er ook gedwongen ontslagen nodig zijn.

Nog eens acht AZ-spelers positief getest

Bij voetbalclub AZ zijn nieuwe coronagevallen geconstateerd. Onder anderen acht spelers uit de A-selectie zouden positief zijn getest. Vrijdag bleken al negen mensen besmet te zijn, van wie vier spelers.

Over twee dagen staat er een Europa League-duel met Napoli op de agenda. De club voert op dit moment overleg of die wedstrijd wel kan doorgaan.

Storing bij inloggen tentamens UvA

Studenten aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) die vanochtend een tentamen hebben, kunnen dat niet maken vanwege een inlogstoring. Het probleem zit 'm in het systeem dat nodig is om in te kunnen loggen bij toetssoftware zoals Testvision Online en andere onderwijssoftware, zegt de universiteit. Het gaat om in ieder geval rechten- en economiestudenten die getroffen zijn.

Het tentamen Inleiding Strafrecht voor eerstejaars wordt daarom uitgesteld. "Heel vervelend voor jullie en voor iedereen die zo hard heeft gewerkt het voor elkaar te krijgen. Het is nu niet anders", mailt een docent. Studenten die wel zijn ingelogd, kunnen doorgaan met hun tentamens. Vanwege de coronacrisis is het de bedoeling dat studenten op afstand hun tentamen maken.

De storing treft ook medewerkers, zegt een UvA-woordvoerder. Ze weet nog niet hoeveel studenten er last van hebben. "We zijn druk bezig om de oorzaak van het probleem te achterhalen."

CPB: investeringsregeling BIK heeft maar beperkt effect

De korting die bedrijven tijdelijk krijgen als ze flink gaan investeren, leidt er maar in beperkte mate toe dat ze daadwerkelijk meer gaan investeren. Dat blijkt uit een analyse van het Centraal Planbureau (CPB).

De baangerelateerde investeringsregeling BIK is bedoeld als steuntje in de rug voor bedrijven die vanwege de coronacrisis investeringen op de lange baan schuiven, en is vooral gericht op het naar voren halen van die investeringen.

Maar in de analyse schetst het CPB dat er vooral voor kleine bedrijven zoveel onzekerheden zijn dat de regeling mogelijk maar beperkt invloed heeft. Toch denkt het planbureau dat het beter kan werken dan andere maatregelen, zoals het verlagen van winstbelasting of het verlagen van de verhuurderheffing, omdat de korting verbonden is aan het doen van investeringen. "Het gegeven dat de maatregel eindigt op een vooraf aangekondigde datum stimuleert bedrijven om investeringen naar voren te halen", aldus het CPB.

De linkse oppositie in de Tweede Kamer heeft al langer kritiek op de BIK. "Vier miljard euro cadeau aan het bedrijfsleven, terwijl het niet leidt tot veel nieuwe investeringen of banen", zei GroenLinks-leider Klaver eerder deze maand. Ook PvdA-Kamerlid Nijboer is niet te spreken over de regeling. "Geen extra banen, geen investeringen. Geld moet en zal naar het bedrijfsleven."

Geen besmettingen onder klassementsrenners Giro

Topsprinter Fernando Gaviria heeft als enige renner positief getest op het coronavirus in de Giro d'Italia. Dat bevestigt zijn ploeg UAE Team Emirates. De Colombiaan, die geen klachten heeft, zal dinsdag niet meer opstappen in de wielerronde. De top van het klassement kan dus opgelucht ademhalen en weer opstappen voor de slotweek in Italië.

Na zorgen in het peloton over de veiligheid van de renners in de Giro, besloot de organisatie meer te gaan testen. Naast de al eerder aangekondigde testen op de rustdagen besloot wielerunie UCI de renners ook op andere dagen regelmatig te onderzoeken. Mitchelton-Scott trok vorige week, net als Jumbo-Visma, de hele ploeg terug vanwege vier stafleden die positief hadden getest.

Lees hier meer over de laatste week van de Giro:

Milieuorganisaties vrezen toename 'zwerfkapjes'

Het is milieuorganisaties een doorn in het oog: mondkapjes die op straat liggen. Sinds het dringende advies om een mondkapje te dragen, zijn de wegwerpvarianten vaker op straat te zien, zegt directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon in het NOS Radio 1 Journaal. Om mensen bewust te maken van dat probleem, is de organisatie samen met Plastic Soup Foundation een campagne begonnen.

Van Zutphen benadrukt dat de mondkapjes schadelijk zijn voor de natuur. "Wat veel mensen niet weten is dat er vaak ook plastic in zit. Soms ziet het eruit als stof of papier, maar kan er toch plastic in zitten, wat nooit vergaat." Ze is bang dat het zwerfafval alleen maar zal toenemen als er straks een mondkapjesplicht komt. Het probleem speelt vooral in de grote steden en wat minder op andere plekken, stelt Nederland Schoon.

Voor mensen die het afval willen opruimen, heeft Van Zutphen een tip. "Als je ze wilt oprapen, doe het dan met een prikker of handschoenen. Er is een kleine kans dat je besmet kunt raken als je niet oppast."

D66 wil heropening teststraat Schiphol

D66 wil dat de teststraat op Schiphol wordt heropend. De locatie werd op 13 augustus in het leven geroepen, maar op 12 september weer gesloten wegens gebrek aan capaciteit. Reizigers die uit risicogebieden kwamen, kregen het advies zich te laten testen, ook als ze geen klachten hadden. Ook werd hun gevraagd twee weken in quarantaine te gaan.

D66-Kamerleden Jan Paternotte en Antje Diertens noemen het testbeleid op Schiphol bij AT5 een "noodzakelijk onderdeel om het coronavirus te beheersen". Een van de redenen om de straat te sluiten, was dat het testen van personen zonder klachten niet als prioriteit wordt beschouwd door het OMT, antwoordde minister De Jonge op Kamervragen die de twee hadden gesteld.

Onlangs hebben ze de minister gevraagd hoe het kan dat de teststraat nog steeds dicht is, terwijl Schiphol deze maand de drukste luchthaven van Europa is.

Rotterdams actieplan om tekort mbo-stages aan te pakken

Twee mbo-scholen in de regio Rotterdam zeggen dat al hun leerlingen dit studiejaar een stageplaats zullen krijgen. Vanwege de coronacrisis is het voor veel mbo'ers moeilijk om een bedrijf te vinden waar ze hun stage kunnen afwerken. De mbo-scholen Albeda en Zadkine hebben samen met de gemeente Rotterdam, werkgeversorganisatie VNO-NCW, MKB Rotterdam-Rijnmond en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven een actieplan opgesteld, schrijft het AD.

In de regio zijn zo'n 40.000 mbo'ers, van wie er 1500 mogelijk zonder stageplek komen te zitten. De partijen achter het actieplan gaan samenwerken om ervoor te zorgen dat dat niet gebeurt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld alternatieven regelen. Voor studenten die in de evenementenindustrie aan de slag willen, kan bijvoorbeeld op school een evenement worden georganiseerd.

Ook is het spreiden van de stagetijd mogelijk een optie. Zo zou de stage uitgesmeerd kunnen worden over het hele jaar, zodat de student één dag in de week terechtkan bij het bedrijf en de rest van de week schoolwerk doet.

Minder parkeertransacties na gedeeltelijke lockdown

Sinds de aanscherping van de coronamaatregelen wordt er minder geparkeerd. Parkeerapp Parkmobile zegt tegen BNR dat het aantal parkeertransacties afgelopen week landelijk is gedaald met 12 procent. In de avonduren gaat het zelfs om een daling van 51 procent. Vooral in de vier grote steden is er een forse afname.

Volgens Parkmobile is er een verschil te zien met de persconferentie van 29 september. Toen was er niet veel beweging te zien in het aantal transacties, nu dus wel.

Christelijke organisaties en kerken bieden hulp aan in tweede golf

Tientallen kerken en christelijke organisaties hebben in een brief aan het kabinet aangeboden mee te helpen in de tweede coronagolf. Ze schrijven dat ze beschikbaar zijn in "alle steden, dorpen en wijken in het hele land" en zijn bereid onder meer gebouwen en vrijwilligers beschikbaar te stellen.

"We willen niet dat ook maar iemand in ons land - of die nu gelovig, anders gelovig of niet gelovig is - in eenzaamheid en zonder naastenliefde door deze zware tijd zou moeten gaan", staat in de brief, die is ondertekend door onder meer de Protestantse Kerk en de Rooms-Katholieke Kerk.

De briefschrijvers, die naar eigen zeggen zo'n 6 miljoen Nederlanders vertegenwoordigen, benadrukken dat ze in de eerste coronagolf de handen al ineen hadden geslagen in het initiatief 'Niet alleen' en dat nu weer willen doen. "Misschien is het wel extra zwaar nu de dagen korter worden, we niet weten hoe lang de gedeeltelijke lockdown nog nodig is en we nog geen uitzicht hebben op een definitief einde aan deze crisis."

In de brief stellen de organisaties voor in gesprek te gaan met het kabinet, om te bespreken waar de hulp het meest welkom is.

Vuelta-directeur wil per se naar Madrid: 'Over drie weken zal het beter zijn'

Terwijl de Spaanse hoofdstad al weken op slot zit vanwege het extreem hoge aantal coronabesmettingen, begint vandaag de derde grote wielerronde in dit coronajaar. En als het aan koersdirecteur Javier Guillén ligt, wordt die ook gewoon uitgereden. "De Vuelta zal starten in Irún en over drie weken aankomen in Madrid. Daar ben ik 100 procent van overtuigd."

Zijn woorden klinken geruststellend, maar de realiteit is dat het verloop van de 75ste Ronde van Spanje uiterst onzeker is. In de hoofdstad Madrid geldt al tien dagen de noodtoestand en mag niemand de stad in of uit vanwege de coronabesmettingen. En ook in het noorden, waar de Vuelta dit jaar grotendeels gereden zal worden, stijgt het aantal besmettingen. Maandagavond werd de regio Navarra op 'rood' gezet.

Toch blijft Guillén hoop houden:

'Geen Vuelta zonder publiek, maar een Vuelta met publiek thuis'

Lees hier verder:

Kort geding tegen sluiting horeca

In Den Haag dient vandaag een kort geding van diverse horecaondernemers tegen de staat. Ze willen dat de coronamaatregelen van het kabinet worden teruggedraaid en hotels, restaurants en cafés weer de deuren mogen openen.

Premier Rutte kondigde vorige week aan dat de horeca vier weken dicht moet. Eten afhalen is nog wel mogelijk.

Veiligheidsregio's eens over strengere handhaving coronaregels

Politie en boa's gaan strenger handhaven op de naleving van coronaregels. Dat hebben de voorzitters van de veiligheidsregio's gisteravond met minister Grapperhaus afgesproken. Voorzitter Bruls van het Veiligheidsberaad zegt dat de handhaving wordt "aangetrokken".

Strengere handhaving gaat leiden tot meer boetes, maar eerst waarschuwen blijft het uitgangspunt. Tot nu toe werd vooral gehandhaafd op excessen, maar nu komt er extra aandacht voor groepsvorming en het alcoholverbod, zegt Bruls. Politie en boa's gaan vanaf nu ook waarschuwingen noteren. Bij een tweede overtreding weten de handhavers dan dat er eerder al een waarschuwing is afgegeven.

Ook komt er een 'landelijk kader' voor de handhaving. "We willen meer uniformiteit en eenheid in de handhaving door politie en boa's", aldus minister Grapperhaus. Volgens hem is dat nodig om te voorkomen dat er regionale verschillen ontstaan, zoals de afgelopen maanden weleens gebeurde. "We hebben in deze gedeeltelijke lockdown behoefte aan duidelijkheid en helderheid."

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog van dinsdag 20 oktober. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.