NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Sluiting horeca 'doodsteek voor veel ondernemers' • Tsjechië sluit horeca en scholen

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Het RIVM meldt 6854 nieuwe besmettingen, bijna 500 meer dan gisteren.
 • De GGD's namen vorige week een recordaantal van ruim 280.000 coronatesten af.
 • Er is voldoende voorraad aan beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel om de tweede golf op te vangen, zegt minister Van Ark.
 • Het kabinet gaat de horeca sluiten, de alcoholverkoop beperken en amateursport aan banden leggen.
Liveblog gesloten
 • 'Eerdere sluiting horeca vonden burgemeesters onvoldoende'

  De sluiting van de horeca is een stevige maatregel van het kabinet, zegt politiek verslaggever Xander van der Wulp. Er lag tot vanavond nog een ander scenario op tafel voor de horeca, namelijk dat die eerder zou moeten sluiten, bijvoorbeeld om 18.00 uur. "Maar tijdens het Veiligheidsberaad vanavond, van het kabinet en de Veiligheidsregio's, is de knoop doorgehakt door de burgemeesters van de grote steden. Die zeiden: 'Laten we nou een duidelijke maatregel nemen die ook nog eens makkelijk te handhaven is.'"

  Een totale sluiting maakt controle voor gemeenten veel eenvoudiger, zegt Van der Wulp. "En ze hopen dat ze hiermee eindelijk eens een echte klap kunnen uitdelen aan het virus."

 • Koninklijke Horeca: 'Dit is de doodsteek voor veel ondernemers'

  Volgens Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), betekent een volledige sluiting van de horeca voor veel ondernemers de doodsteek. "Er wordt geen perspectief gegeven. Veel ondernemers denken er al aan om de handdoek in de ring te gooien", zegt Beljaarts. "Het is apart dat er geen verdere onderbouwing is, en dat er zo zwaar wordt ingegrepen in een sector die al de afgrond inkijkt."

  De KHN zegt niet betrokken te zijn geweest bij de besluitvorming. "Wij hebben van het kabinet nooit reactie gehad op onze brieven", zegt Beljaarts. "Niemand die het fatsoen heeft om de telefoon op te pakken en ons te informeren. Het beste is nog om ons erbij te betrekken."

  Om de horeca te redden, moeten volgens de KHN de steunmaatregelen van een ander niveau zijn dan tot nu toe. "Er is honderd procent compensatie nodig totdat de zaken weer normaliseren."

 • Kabinet wil horeca volledig sluiten, zeggen ingewijden

  Het kabinet wil de horeca volledig sluiten. Bronnen melden aan de NOS dat hierover morgen vrijwel zeker een besluit valt. De maatregel zou twee weken moeten gaan gelden. Verder overweegt het kabinet om de alcoholverkoop in winkels in de avonduren aan banden te leggen, om te voorkomen dat mensen spontaan besluiten samen te gaan drinken.

  Morgenavond wordt hierover een persconferentie gehouden. Daarin zal ook worden aangekondigd dat de amateursport voorlopig wordt stilgelegd, en in binnenruimtes nog maximaal 30 mensen tegelijk mogen zijn.

  Vanavond vond opnieuw een Veiligheidsberaad met de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's plaats. Na afloop van het overleg wilde minister Grapperhaus nog niets kwijt over de nieuwe maatregelen.

 • Tsjechië sluit horeca en scholen

  Bars en restaurant in Tsjechië gaan de komende weken op slot, en er mag op straat en in parken geen alcohol worden gedronken. Om de verdere verspreiding van corona tegen te gaan heeft de Tsjechische regering nieuwe strenge maatregelen afgekondigd.

  Ook mogen buiten niet meer dan zes mensen bijeenkomen en gaan de meeste scholen over op online lessen. De maatregelen gelden vanaf woensdag en blijven in elk geval tot 3 november van kracht. Het land kampt met snel oplopende besmettingscijfers: begin september waren er 25.000 geregistreerde besmettingen en dat aantal is inmiddels opgelopen maar 120.000. Het dodental staat op 1045.

 • Inspectie verbiedt desinfectiepoortjes tegen corona

  Desinfectiepoortjes en -tunnels zijn een risico voor de gezondheid en daarom niet toegestaan. Dat heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport laten weten. De poortjes worden bijvoorbeeld door winkels gebruikt en zijn bedoeld om klanten te desinfecteren als ze er doorheen lopen en zo het coronavirus tegen te gaan. Maar volgens de Inspectie helpen ze daar niet tegen. De Inspectie heeft winkels nu opgedragen deze niet meer te gebruiken.

  Volgens de autoriteit gingen winkels die de poortjes gebruikten dubbel in de fout. De poorten zelf hadden er niet mogen staan en de middelen die de Inspectie bij controles aantrof (biociden), mogen in Nederland niet worden gebruikt. De poortjes kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen, zegt de Inspectie.

  Bij één controle werden alcoholen verneveld. Dat is brandgevaarlijk en gevaarlijk voor de ogen. Verder kunnen de biociden huid- en luchtwegirritatie veroorzaken.

 • Nieuw Engels coronasysteem treft Liverpool: 'We zijn de dupe'

  Engeland krijgt een drietrapssysteem van maatregelen. Liverpool zit op basis van het aantal besmettingen op het hoogste niveau, en dus gaan onder meer de kroegen dicht. Alleen kroegen die lunches of diners verzorgen, mogen open blijven. Desondanks vreest de lokale horeca voor de gevolgen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Nieuw Engels coronasysteem treft Liverpool: 'We zijn de dupe'
 • Opnieuw demonstratie bij Tweede Kamer-gebouw Den Haag

  Op het Plein in Den Haag was vanavond opnieuw een groep demonstranten samengekomen om te protesteren tegen de coronaspoedwet. Op beelden was te zien dat zij niet altijd anderhalve meter afstand hielden. De demonstratie was vooraf niet bij de gemeente aangekondigd.

  Het protest ging om 19:00 uur van start. Aanvankelijk hadden zich toen zo'n honderd actievoerders verzameld, schrijft Regio15. Rond 19:30 uur waren er dat ongeveer 250, onder wie vertegenwoordigers van actiegroep Viruswaarheid. Zij zaten demonstratief op het Plein bij het Tweede Kamergebouw. De politie was ook aanwezig. Rond 20:00 uur vertrokken de meeste demonstranten weer.

  Zaterdagavond waren er ook al zo'n honderd actievoerders onaangekondigd naar die plek gekomen.

  Regio15
 • Toeristen blijven naar Amsterdam komen ondanks corona

  Nederland kleurt steeds roder op de Europese coronakaart. Mensen die vanuit Nederland weer teruggaan naar hun thuisland moeten daarom vaak in quarantaine. Op veel plekken is het rustiger met toeristen. Toch zijn er nog genoeg te vinden.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Toeristen blijven naar Amsterdam komen ondanks corona
 • Directeur WHO: coronavirus vrije loop laten is onethisch

  Het coronavirus de vrije loop laten met het oog op groepsimmuniteit, is onethisch. Dat heeft de directeur-generaal van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus gezegd. Volgens hem is dit geen realistische strategie om het virus te bestrijden.

  "Groepsimmuniteit is in de geschiedenis van de volksgezondheid nog nooit als strategie ingezet bij een pandemie", zegt hij. Volgens de WHO-baas is momenteel minder dan 10 procent van de wereldbevolking immuun voor het coronavirus. Voor groepsimmuniteit moet minstens 60 procent van de bevolking besmet zijn geweest, zeggen experts. Tedros herhaalde vandaag de strategie van de WHO, namelijk: opsporen, testen, isoleren en behandelen van coronagevallen.

  De WHO maakte vandaag ook bekend dat meer dan 180 landen zich tot dusver hebben gecommitteerd aan een eerlijke verspreiding van coronavaccins tussen arme en rijkere landen. Inmiddels doet China ook mee aan Covax, het door de WHO geleide vaccinverbond. De ambitie van Covax is om eind volgend jaar twee miljard doses van een coronavaccin beschikbaar te hebben. Die vaccins moeten voor ontwikkelingslanden beschikbaar worden. De Europese Unie doet ook mee aan het initiatief.

 • Den Haag verbiedt protestmarsen

  In Den Haag mag alleen nog gedemonstreerd worden op een vaste plek, met toestemming van de autoriteiten. Een route lopen mag niet meer. De veiligheidsregio Haaglanden heeft dit bepaald vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen.

  Als er een route wordt gelopen is het moeilijker om afstand te houden, staat in een verklaring. Op de aangewezen plek moet wel ruimte zijn om anderhalve meter afstand te houden.

  De veiligheidsregio constateert dat het aantal onaangekondigde demonstraties de afgelopen weken is toegenomen. Met organisatoren van zulke demonstraties kunnen van tevoren vaak geen goede afspraken worden gemaakt, stelt de regio vast.

  Mensen die de komende tijd toch onaangekondigd in de stad gaan demonstreren, worden naar het Malieveld of de Koekamp gestuurd. Als het niet anders kan, wordt de demonstratie beëindigd.

  Afgelopen zaterdag werden vijf mensen aangehouden bij een onaangekondigde demonstratie in de Hofstad. Het ging onder meer om Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Hij kreeg een gebiedsverbod opgelegd, aldus de actiegroep. In totaal waren zo'n honderd man naar het Plein gekomen.

 • Nieuwe maatregelen: amateursport aan banden, groepsgrootte binnen beperkt

  Het kabinet legt de amateursport aan banden en in binnenruimtes wordt de toegestane groepsgrootte ingeperkt. Dat zijn enkele van de maatregelen die het kabinet morgenavond gaat bekendmaken, zeggen Haagse bronnen tegen de NOS.

  Boven de 18 jaar mag er door amateurs niet meer in teamverband worden gesport. In de publieke binnenruimte, zoals in theaters en winkels, mogen nog maximaal 30 mensen bij elkaar zijn. Buiten mogen maximaal vier mensen samen zijn. Verder overweegt het kabinet om reizen met het openbaar vervoer alleen nog toe te staan als het strikt noodzakelijk is.

  Lees hieronder het hele bericht:

 • Engeland krijgt drietrapssysteem van maatregelen

  Engeland krijgt een drietrapssysteem van maatregelen. Dat heeft premier Johnson aangekondigd. Bij het hoogste niveau - wat gaat gelden voor regio's waar de besmettingen erg hoog zijn - gaan de kroegen dicht. Ook mogen Britten uit verschillende huishoudens op die plekken niet meer bij elkaar over de vloer komen.

  Het is nog niet precies duidelijk voor welke regio's de allerstrikte maatregelen precies gaan gelden. Wel is duidelijk dat het in ieder geval om Liverpool gaat. Daar moeten voorlopig ook de sportscholen en casino's sluiten. Het noorden van het Engeland kampt momenteel met veel besmettingen.

  Een volledige lockdown is niet de oplossing, zei premier Johnson vanmiddag in het Lagerhuis. Dat zou tot te veel schade aan de economie leiden.

  Nu geldt al dat in Engeland de kroegen om 22.00 uur (lokale tijd) dicht moeten. Ook zijn groepjes van meer dan zes niet toegestaan, tenzij het om personen van hetzelfde huishouden gaat. Voor het grootste deel van Engeland blijven die regels van kracht. Ook in Schotland, Noord-Ierland en Wales geldt al een avondklok, en zijn er regels voor de maximale groepsgrootte. Dit wisselt per land.

  Volgens het hoofd van de Britse gezondheidsdienst NHS, Stephen Powis, liggen er in het VK nu meer coronapatiënten in het ziekenhuis dan tijdens de lockdown in maart. Wel zei hij tegen de BBC dat de gezondheidsdienst er nu beter voor staat dan toen. Zo is er meer kennis over hoe patiënten die ernstig ziek zijn het beste behandeld kunnen worden.

  AFP
 • Afgelopen week gemiddeld 40.000 coronatests per dag afgenomen

  De GGD's hebben vorige week een recordaantal van 280.539 coronatesten afgenomen. Dat zijn er gemiddeld 40.000 per dag, meldt GGD GHOR Nederland. Vorige week ging het per dag nog om ongeveer 32.000 tests.

  Nog altijd willen veel meer mensen een test en is de gemiddelde wachttijd langer dan twee dagen. "De vraag overtreft nog steeds het aanbod, wel lijkt de wachttijd langzaam terug te lopen", zegt een woordvoerder.

  Sinds vorige week is er veel meer labcapaciteit beschikbaar gekomen. De GGD's waren daar niet klaar voor en zijn nog bezig met het verruimen van de openingstijden en uitbreiden van testlocaties. Het streven is om eind deze week 51.000 tests per dag te kunnen afnemen.

  Met de uitbreiding van de labcapaciteit en testlocaties hoopt de GGD uiteindelijk weer iedereen met klachten binnen twee dagen te kunnen testen.

 • Kuipers herkent observatie over patiënten met migratie-achtergrond op IC’s niet

  Op de intensive care-afdeling van het Rotterdamse Erasmus MC is het niet zo dat de meeste covid-patiënten een niet-westerse achtergrond hebben. Dat zegt Ernst Kuipers, die naast voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg ook voorzitter is van het Erasmus MC.

  Kuipers reageert daarmee op uitspraken van het hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdamse VUmc, Arman Girbes. In het radioprogramma Argos zei Girbes afgelopen weekend dat hij de indruk heeft dat het merendeel van de coronapatiënten op de IC's een migratieachtergrond heeft. Girbes stelde dat hij daar met een aantal andere ziekenhuizen in de vier grote steden over had gesproken en dat zijn waarneming daar wordt gedeeld.

  Dat geldt echter niet voor Ernst Kuipers en het Erasmus MC. "En in de regio Rotterdam Rijnmond wonen toch genoeg mensen met een niet-westerse achtergrond", zei hij vanmiddag in een persconferentie in het Erasmus MC over de situatie in de ziekenhuizen.

  PVV-leider Wilders reageerde op Twitter op de uitspraak van Girbes. Hij tweette dat de behandelingen en operaties van "Henk en Ingrid" worden uitgesteld, omdat de IC-bedden worden bezet door "Mohammed en Fatima", "die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels". Veel politici reageerden ontsteld op de tweet. Zij verweten de PVV-leider onder meer verdeeldheid te zaaien. "Racistische drek", stelde PvdA-leider Asscher.

 • Stilte op camping in Beerze: 'Normaal staat het hier vol met Duitse gasten'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Flinke tegenvaller' voor camping in Beerze: 'Normaal staat het hier vol met Duitse gasten'