liveblog
NOS NieuwsAangepast

Twitter: Tweet Trump misleidend • GGD Kennemerland gaf 35 keer verkeerde uitslag coronatest

  • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
  • Iets minder nieuwe besmettingen dan gisteren.
  • Catshuis-overleg: zeker aanscherpingen, hoop op uitblijven lockdown.
  • Deel ziekenhuizen Zuid-Holland gaat 40 procent minder reguliere zorg bieden.
  • Trump zegt geen corona meer te hebben.
liveblog gesloten

Excuses president Suriname voor overtreden coronaregels

De Surinaamse president Chan Santokhi heeft zijn excuses aangeboden aan het Surinaamse volk voor het niet consequent naleven van de coronaregels. Ook andere leden van de regering hebben zich niet aan de regels gehouden. Santokhi zei dat zondag in een interview met de krant De Ware Tijd.

De nonchalance van de president, de vicepresident, enkele ministers en parlementsleden kwam in de openbaarheid via foto's op sociale media. Deze waren gemaakt op een informele bijeenkomst tijdens een werkbezoek van een presidentiele delegatie aan het district Nickerie. Dit bezoek was onderdeel van een kennismakingstournee in alle districten.

Uit de foto's blijkt dat lang niet alle aanwezigen een mondkapje droegen en ook de 1,5 meter werd niet in acht genomen. Santokhi heeft beterschap beloofd. "We weten dat het moeilijk is. Ook wij van de regering hebben de afgelopen periode momenten ervaren waar het niet helemaal naar wens is verlopen qua Covid-19-protocollen."

Armoede neemt snel toe door pandemie, Nobelprijswinnaars roepen op tot actie

Voor het eerst in twintig jaar neemt het aantal mensen dat in extreme armoede leeft weer toe. Dat komt mede door corona, maakte de Wereldbank eerder deze week bekend. Volgens Nobelprijswinnaars Esther Duflo en Abhijit Banerjee is het tijd dat er actie wordt ondernomen, vertellen ze bij Nieuwsuur.

Meer dan honderd miljoen mensen wereldwijd zijn door de pandemie onder de grens van extreme armoede terechtgekomen. Zij leven van minder dan 1,60 euro per dag. Op korte termijn zal hun situatie verslechteren. "Wereldwijd is het niet zo dat corona armere landen meer heeft getroffen of dat er meer besmettingen zijn", zegt Esther Duflo. "Maar het effect van de economische crisis is vele malen groter in die landen."

GGD Kennemerland gaf 35 keer verkeerde uitslag coronatest

De GGD Kennemerland heeft gisteravond per ongeluk 35 mensen een verkeerde uitslag van de coronatest gegeven, schrijft NH Nieuws. Door een administratieve fout in het laboratorium hoorden mensen onterecht dat ze geen corona hadden en omgekeerd. De betrokkenen zijn inmiddels van de fout op de hoogte gebracht.

Een woordvoerder zegt dat de uitslagen van een reeks testen per ongeluk bij een andere reeks testen zijn gezet. GGD Kennemerland betreurt de fout, "maar hoopt en vertrouwt erop dat inwoners het algemene advies om anderhalve meter afstand te houden, blijven volgen".

"Daarmee blijft het risico dat er andere mensen besmet zijn geraakt beperkt", aldus de GGD tegen de regionale omroep.

Definitief geen carnaval in Tilburg

In Tilburg wordt komend jaar helemaal geen carnaval gevierd. De organisatie van het carnaval in Kruikenstad zegt lang te hebben nagedacht over alternatieven, maar blaast nu alles af. Er wordt ook geen Prins of Raad van Elf gepresenteerd.

"Het is niet haalbaar", zegt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg tegen Omroep Brabant. Eerder werden al evenementen rond carnaval in Tilburg zoals de optocht en Kruikenstad in Koor afgelast.

'Trump misleidt mensen door te zeggen dat hij immuun is'

Twitter heeft informatie toegevoegd aan een bericht van de Amerikaanse president Trump waarin staat dat hij immuun is voor corona. Volgens de president kan hij het virus niet meer overbrengen op anderen. Twitter stelt dat hij zijn volgers misleidt met verkeerde informatie.

De berichtendienst stelt dat hij hiermee tegen regels van het bedrijf ingaat dat het verspreiden van misleidende informatie over corona wil voorkomen. De veranderde tweet leidt naar een pagina van Twitter met informatie over het virus.

Twitter verwijderde de tweet van de president niet "omdat dat niet het publieke belang dient".

Een kleiner Schiphol, hoe erg zou dat zijn?

Door de coronacrisis is de luchtvaart ingestort. In april en mei had Schiphol nog geen drie procent van het normale aantal passagiers. En nog steeds is het erg stil op de luchthaven.

Het is nog maar de vraag of de sector zich helemaal gaat herstellen. Hoe erg zou het zijn als de luchthaven een stuk kleiner werd? Nieuwsuur zocht het uit.

'Kabinet gaat scherpere maatregelen nemen'

Het kabinet gaat zeker scherpere coronamaatregelen nemen, maar hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Dit melden bronnen aan de NOS.

Exacte maatregelen zijn nog niet bekend, morgen komt nog een advies van de deskundigen van het OMT en daar moet ook nog over gesproken worden.

231.614 geregistreerde doden in de Verenigde Staten

Het aantal geregistreerde coronapatiënten in de Verenigde Staten is in de afgelopen 24 uur gestegen met ruim 53.000. In totaal zijn er nu 7.694.865 gemelde gevallen in het land.

In het afgelopen etmaal zijn er 577 overleden patiënten gemeld. Dat totaal staat nu op 231.614.

'Willem Engel mag tien dagen niet in Den Haag komen'

Viruswaarheid-voorman Willem Engel mag tien dagen lang niet in Den Haag komen. Dat zegt de jurist van de actiegroep tegen het AD. Engel werd gisteren aangehouden bij een onaangekondigde betoging tegen de coronamaatregelen in de hofstad.

Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag bevestigen het verhaal van de jurist niet. Wel is duidelijk dat drie mensen die gisteren werden aangehouden een gebiedsverbod opgelegd hebben gekregen.

De reden voor hun aanhouding is opruiing, zegt een woordvoerder van het OM. Ze zijn vandaag vrijgelaten en zijn tien dagen niet welkom in Den Haag.

Activist Willem Engel werd aangehouden in Den Haag

Maurice de Hond: Nog zeker vier dagen nodig om te zien of maatregelen werken

Volgens Maurice de Hond kan en mag het kabinet nog geen beslissing maken over extra maatregelen. "Daarvoor zijn de RIVM-cijfers te oud", stelt hij op Twitter. Op zijn blog legt hij uit hoe hij daarbij komt.

De Hond betoogt dat de snelheid waarmee GGD's de data aan het RIVM doorgeven niet constant is. "De laatste paar dagen is die snelheid hoger dan de periode ervoor en dat heeft grote gevolgen", schrijft hij.

"Ik denk dat je -helaas- nog zeker een dag of vier nodig hebt om te zien of de maatregelen hebben gewerkt. En dan moet je niet kijken naar het aantal gemelde besmettingen per dag, maar naar de datum waarop de test is uitgevoerd."

Wilders' tweet over coronapatiënten met migratieachtergrond valt slecht

PVV-leider Wilders heeft woede gewekt met een tweet over coronapatiënten met een niet-westerse achtergrond. Politici van regeringspartijen D66 en CDA en oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en Denk reageren boos op de tweet.

De politici uiten op Twitter hun ongenoegen over Wilders' opmerking dat de behandelingen en operaties van "Henk en Ingrid" worden uitgesteld, omdat de IC-bedden worden bezet door "Mohammed en Fatima", "die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels".

Catshuisberaad afgelopen, nieuwe maatregelen niet bekend

Het informele overleg op het Catshuis is afgelopen. Premier Rutte heeft met zijn fiets de ambtswoning verlaten en ook alle ministers en andere deskundigen zijn weer weg. Het is nog niet bekend of er besluiten over extra maatregelen zijn genomen. Morgen komen deskundigen van het OMT nog bij elkaar en hun advies is ook cruciaal.

Bij het gesprek waren premier Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en directeur Van Dissel van het RIVM aanwezig. Ook de ministers Wiebes (Economische Zaken), Slob (Onderwijs), Schouten (Landbouw en vicepremier), Van Ark (VWS), Hoekstra (Financiën) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) waren binnen, net als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg.

Daling in cijfers Groot-Brittannië

In de afgelopen 24 uur zijn er bijna 13.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Groot-Brittannië. Gisteren waren dat er nog ruim 15.000.

Het land meldt ook dat er 65 patiënten zijn overleden, binnen 28 dagen nadat ze positief werden getest. Zaterdag lag dat cijfer op 81.

Trump: Ik heb geen corona meer

De Amerikaanse president Trump zegt in een interview met nieuwszender Fox News dat hij geen corona meer heeft. Hij zegt verder dat hij niet meer besmettelijk is en dat hij geen gevaar meer is voor anderen. Volgens de president kan hij weer verder met zijn campagne voor de verkiezingen.

"Ik heb dit gekke China-virus overwonnen. Ik heb de zwaarste test doorstaan", zei Trump in het interview. "En ik ben in topvorm. Het lijkt erop dat ik immuun ben." Zijn arts zei gisteren al dat hij niet meer besmettelijk was, maar hij wilde niet zeggen of Trump negatief is getest.

Trump werd vorige week vrijdag opgenomen in het ziekenhuis. Afgelopen maandag was hij daar weer uit. Gisteren hield hij zijn eerste grote bijeenkomst na zijn besmetting. Daar kwamen honderden mensen op af, die veelal een mondkapje droegen. Trump bleef op grote afstand.

Anti-coronabeweging in Duitsland groeit

Duitsland wordt alom gezien als een land dat relatief goed door de coronacrisis komt. Toch is het verzet tegen de coronamaatregelen ook daar aanzienlijk. Iedere week gaan er duizenden demonstranten de straat op; eind augustus waren het er in Berlijn bijna 50.000.

De leidende beweging daarbij heet Querdenken: dwarsdenken. Een bonte verzameling van mensen die geen vertrouwen hebben in politiek, media en wetenschap.

Amsterdam nog steeds koploper aantal nieuwe besmettingen

De meeste nieuwe besmettingen waren de afgelopen 24 uur opnieuw in Amsterdam, namelijk 413. Ook in Rotterdam en Den Haag werden veel positieve tests geteld, respectievelijk 379 en 272.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de meeste besmettingen de afgelopen drie dagen in Bladel (24,3 per 10.000 inwoners). Ook in Rucphen (21,9) en Alblasserdam (21,3) werden opvallend veel mensen positief getest.

Ziekenhuizen in deel Zuid-Holland gaan 40 procent minder reguliere zorg bieden

Ziekenhuizen in een deel van Zuid-Holland gaan 40 procent minder reguliere zorg bieden om de druk van covid-patiënten op te vangen. Dat zeggen de betrokken ziekenhuizen in een gezamenlijk persbericht. "Er is sprake van een zorgelijke situatie." Een aantal ziekenhuizen valt onder de veiligheidsregio Haaglanden en een aantal onder Hollands Midden.

Het gaat om de volgende ziekenhuizen:

  • Alrijne ziekenhuis
  • Groene Hart Ziekenhuis
  • Leids Universitair Medisch Centrum
  • Haaglanden Medisch Centrum
  • Haga Ziekenhuis
  • Reinier de Graaf Gasthuis
  • LangeLand ziekenhuis

Het heeft gevolgen voor niet-covid-patiënten van wie de zorg uitgesteld kan worden. "Het blijft een nare boodschap voor de betreffende patiënt, die misschien al lang wacht op een ingreep, zoals een knie- of oogoperatie", staat in het persbericht. "Maar dit voorkomt wel dat acute zorg en zorg als transplantaties of ingrepen bij kankerpatiënten moeten worden stilgelegd als het aantal covid-patiënten blijft toenemen."

De ziekenhuizen zeggen dat er meer besmette patiënten op hun IC's terechtkomen dan wat het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dagelijks berekent en verwacht. Om nog verdere opschorting van reguliere zorg te voorkomen, worden zoveel mogelijk patiënten overgeplaatst naar andere regio's. Er wordt een dringend beroep gedaan op andere ziekenhuizen om covid-patiënten over te nemen.

De ziekenhuizen benadrukken dat zij het liefst patiënten naar de eigen regio of zo nodig elders in het eigen land willen laten gaan. "Overplaatsingen naar Duitsland moet zo lang als mogelijk voorkomen worden."

Iets minder nieuwe besmettingen dan gisteren gemeld

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 6378 nieuwe bevestigde coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldde het RIVM nog 6500 nieuwe besmettingen. De afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 5541 positieve tests per dag gemeld, tegen 3469 een week eerder.

Bij het RIVM zijn 17 overleden covid-patiënten gemeld. Gisteren werden nog 24 doden gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 19 doden per dag, tegen 11 doden per dag een week eerder.

In het ziekenhuis liggen nu 1233 coronapatiënten, van wie 247 op de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Gisteren lagen nog 1190 covid-patiënten in het ziekenhuis, dat is een stijging van 43 patiënten.

Door achterstanden bij de GGD worden doden niet altijd direct doorgegeven. Sommige overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM. Het aantal gemelde doden loopt daardoor achter.

Coronamelder-app op een dag 700.000 keer gedownload

De app CoronaMelder is gisteren zo'n 700.000 keer gedownload, meldt het ministerie van Volksgezondheid. De app werkt sinds gisteren in het hele land, daarvoor alleen in een aantal testregio's. In totaal is de app nu zo'n 2,2 miljoen keer gedownload.

De corona app

Coach Jong Oranje test positief

Jong Oranje gaat zonder coach Erwin van de Looi naar Cyprus voor de EK-kwalificatiewedstrijd van dinsdag. De bondscoach is positief getest op het coronavirus.

Minder kerkgangers, maar niet alle kerken houden zich aan het advies

In de Dorpskerk in Staphorst, die vorig weekend in het nieuws kwam vanwege de grote aantallen kerkgangers, hebben vanochtend zo'n 150 mensen de dienst bijgewoond. Hun werd bij binnenkomst gevraagd voldoende afstand te houden. Sommige bezoekers droegen een mondkapje. De kerk heeft plaats voor 2300 mensen.

Minister Grapperhaus sprak maandag met de kerken af dat het aantal bezoekers beperkt zou blijven tot maximaal 30. Ook andere kerken hielden zich daar niet aan.

Lees hier verder:

Catshuisberaad begonnen; Rutte, ministers en Van Dissel bespreken extra maatregelen

In het Catshuis, de ambtswoning van de premier in Den Haag, is het extra beraad begonnen over de oplopende coronacijfers. Aanwezig zijn premier Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en directeur Van Dissel van het RIVM. Ook de ministers Slob (Onderwijs), Schouten (Landbouw en vicepremier), Van Ark (vws), Hoekstra (Financiën) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) zijn naar binnen gegaan, net als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg.

Premier Rutte waarschuwde vrijdag dat extra maatregelen nodig zijn als het aantal besmettingen blijft stijgen. Minister De Jonge zei gisteren naar aanleiding van de ruim 6500 nieuwe gevallen dat het de verkeerde kant op gaat. "We kunnen ons schrap zetten."

De twee bewindspersonen wilden in het openbaar niet ingaan op de mogelijke maatregelen. Er liggen diverse maatregelen op tafel, bijvoorbeeld het schrappen van koopavonden.

Het is niet de bedoeling dat in het Catshuisberaad de mogelijke nieuwe maatregelen al definitief worden vastgelegd en bekendgemaakt. De deskundigen van het OMT komen morgen nog bij elkaar en hun advies is ook cruciaal. Twee weken geleden, bij de bekendmaking van de laatste coronamaatregelen, kreeg het kabinet kritiek dat alle maatregelen op zondag al waren bepaald en nog voor het OMT-advies op straat lagen.

Het is de bedoeling dat het kabinet dinsdag een persconferentie geeft, maar misschien wordt dat vanwege de urgentie wel naar voren geschoven.

GroenLinks-leider Klaver wil niet-partijpolitieke minister voor Testbeleid

GroenLinks-leider Klaver maakt zich zorgen over de stijgende coronacijfers en vindt dat Nederland er "erg beroerd" voorstaat. Het kabinet ontbreekt het aan een langetermijnvisie en er moet snel een minister voor Testbeleid worden aangesteld, zo zei Klaver in het VPRO-programma Buitenhof.

Een goed testbeleid is cruciaal om het virus af remmen, zegt Klaver. Hij denkt dat er honderdduizenden testen per dag afgenomen moeten worden. "We gaan naar een testsamenleving, waar mensen zo snel mogelijk, soms wel meerdere keren per week, zich kunnen laten testen."

De minister voor Testbeleid moet een niet-politieke functie zijn en ook in het volgende kabinet doorgaan met zijn werk. Klaver heeft ook al een naam in zijn hoofd: Feike Sijbesma, die in het begin van de crisis speciaal coronagezant was en het kabinet hielp met het beschikbaar krijgen van voldoende testen. Sijbesma is nu gestopt met zijn werk.

De minister voor Testbeleid moet werkzaam zijn op het ministerie van Volksgezondheid, bij minister De Jonge. "Hij moet echt de vrije hand krijgen en ook de GGD's centraal aan kunnen sturen." Sijbesma kon als speciaal gezant corona minder effectief functioneren, omdat hij "met zijn handen op zijn rug" gebonden was door de ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid. "Die wilden de bestaande structuren behouden."

'Veel IC-patiënten hebben niet-westerse achtergrond'

Het lijkt erop dat het merendeel van de covid-patiënten op de intensive cares in de vier grote steden van niet-westerse afkomst is. Het hoofd van de IC-afdeling van het Amsterdam UMC locatie VUmc, Armand Girbes, concludeert dat uit een rondgang langs IC's in die steden. Dat meldt het VPRO-programma Argos op zijn website.

"Als je kijkt naar de verschillen en overeenkomsten met de eerste golf, dan valt op dat wij nu voornamelijk patiënten hebben met een niet-westerse achtergrond, waarbij het ook zo is dat zij de Nederlandse taal niet helemaal machtig zijn." Naar aanleiding daarvan informeerde hij bij ziekenhuizen in Rotterdam, Den Haag en Utrecht hoe het daar was en die deelden zijn ervaring.

Girbes roept op tot verder onderzoek. De uitkomsten daarvan kunnen volgens hem mogelijk bijdragen aan de bestrijding van het coronavirus. Hij roept de overheid op eens goed te kijken naar de informatievoorziening aan mensen die het Nederlands niet of niet goed machtig zijn. "Hoe goed hebben wij ons best gedaan om ook die groepen te bereiken? Ik heb het niet tot in de details uitgezocht, maar mijn indruk is dat daar misschien nog wel wat lacunes zitten."

In het Amsterdam UMC loopt al een onderzoek naar de invloed van etniciteit op de verspreiding van het virus. Daarin wordt ook gekeken naar de mate waarin deze groepen beschermende maatregelen nemen en of de overheid hen goed weet te bereiken. De resultaten daarvan worden begin volgende maand verwacht.

Bergse pastoor wil meer aandacht voor rol geloofsgemeenschappen

Er moet meer aandacht komen voor de rol van geestelijk verzorgers in de coronacrisis. Daarvoor pleit pastoor Paul Verbeek (54) uit Bergen op Zoom. Volgens hem wordt het werk dat hij en zijn collega's doen onderschat en onderbelicht. "Er is in de media veel aandacht voor virologen en microbiologen terwijl het virus ook geestelijk veel schade aanricht", zegt Verbeek tegen Omroep Brabant.

De pastoor en bisschoppelijk vicaris in het bisdom Breda ondervindt aan den lijve dat huisbezoeken weer moeilijker zijn. Wekelijks gaat hij bij gelovigen langs om te praten. Ook bezoekt hij verpleeghuizen voor zalving van zieke en stervende bewoners.

De bezoeken zijn niet zonder risico. Toch vindt de pastoor het belangrijk om ze zo lang mogelijk vol te houden. Het zal tijdens de tweede coronagolf wel weer lastiger worden. "Ik hoop dat er deze keer meer ruimte blijft om onze taak uit te voeren. Want je rijdt wel langs flatgebouwen waarvan je weet dat mensen er nood aan contact hebben."

Verbeek hoopt dat er snel ook in Nederland meer aandacht en ruimte komt voor de geestelijk verzorgers. "Niet voor onszelf maar juist voor de mensen. Dan heb ik het niet alleen over de katholieke kerk maar ook over de protestantse kerk en de joodse en islamitische gemeenschappen. We hebben een fundamentele eigen rol. Een luisterend oor bieden, maar ook samen bidden. Contact met de pastoor brengt ook heling bij de mensen. Maar ik denk dat dit onderschat wordt."

Tweede Kamer 'gehandicapt' door coronatijd

De Tweede Kamer ondervindt de gevolgen van de coronacrisis aan den lijve. Aan het begin van de uitbraak in maart werden alleen nog strikt noodzakelijke (corona-)debatten gehouden. Er werden vergaderruimtes coronaproof ingericht en procedures aangepast. Later volgde, net als in het hele land, een versoepeling. Op beelden van debatten is te zien hoe een bode het spreekgestoelte schoonmaakt voor iedere nieuwe spreker.

De Kamerleden hebben leren leven met de beperkingen, maar ondervinden er wel hinder van.

Lees meer in onderstaand artikel:

Walibi Holland stopt per direct met halloweenfeesten

Attractiepark Walibi Holland stopt met zijn halloweenactiviteiten: de Halloween Fright Nights en Halloween Spooky Days. Gisteren werd het evenement getroffen door enorme stortbuien. Bezoekers zochten massaal beschutting, wat ertoe leidde dat het niet goed meer mogelijk was anderhalve meter afstand te houden. Wel werden mondkapjes uitgedeeld aan mensen op de verschillende schuilplaatsen.

Het park kampte gisteren ook met storingen en riep bezoekers die onderweg waren op om niet meer te komen.

"Het voelt, gezien de huidige ontwikkelingen rond het virus, niet goed om hiermee door te gaan", zei een Walibi-woordvoerder tegen RTL Nieuws. Het besluit om te stoppen is genomen in overleg met de gemeente Dronten en de veiligheidsregio.

Het park is verder wel gewoon open. De sluiting van het park, dat vanwege Halloween zou openblijven tot en met 1 november, is wel vervroegd naar 25 oktober.

India passeert grens van 7 miljoen besmettingen

Het aantal coronabesmettingen in India is opgelopen tot meer dan 7 miljoen. De afgelopen 24 uur kwamen er ruim 74.000 bij, ondanks een afname in een aantal westelijke deelstaten, zoals Maharashtra. In minder dan twee weken tijd zijn er een miljoen besmettingen bij gekomen, blijkt uit gegevens van de regering.

India is nu na de VS het land met de meeste besmettingen. In Amerika zijn het er ruim 7,7 miljoen.

Het aantal sterfgevallen in India is opgelopen met meer dan 900 tot ruim 108.000. In de VS staat het aantal op ruim 214.000 en Brazilië telt er met ruim 150.000 ook meer dan India. Wereldwijd zijn nu volgens de Johns Hopkins University 1.072.871 mensen overleden als gevolg van covid-19.

OMT-lid De Jong verwacht vermindering van groepsgrootte en mobiliteit

Nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen, zijn strengere maatregelen haast onvermijdelijk, zegt viroloog Menno de Jong van het Amsterdam UMC, en lid van het Outbreak Management Team, tegen AT5. "We gaan langzaamaan naar de situatie zoals in maart en april en dat willen we natuurlijk niet."

De Jong is niet optimistisch over het effect van de extra maatregelen die sinds vorige week gelden. "We zouden hiervan begin volgende week uiterlijk effect moeten zien. Dat moet dan wel heel snel gebeuren. Ik ben niet optimistisch. Ik verwacht niet dat we een knik gaan zien opeens."

"Dat betekent dat de genomen maatregelen niet werken plus dat de Nederlandse bevolking, uitzonderingen daargelaten, de verantwoordelijkheid niet genoeg neemt voor alle basismaatregelen. Het is dan ook bijna onvermijdelijk dat er strengere maatregelen genomen zullen worden om groepsgrootte en mobiliteit te verminderen." Dinsdag is er naar alle waarschijnlijkheid weer een persconferentie van het kabinet.

Het aantal nieuwe gevallen is in een week tijd gestegen van 4000 naar meer dan 6000 per dag en er liggen zo'n 1200 mensen in het ziekenhuis. "Een derde van de opnames op de IC is nu coronagerelateerd. Er wordt opgeschaald, er worden stappen gezet om de capaciteit van de opnames te vergroten. Dat gaat ten koste van de reguliere zorg."

Hij wijst op de druk op de zorg, ook doordat er medewerkers ziek worden die thuis in quarantaine moeten. "Wij merken het aan alle kanten." Vorige week waren er in Amsterdam gemiddeld 30 besmettingen op de 10.000 inwoners. "Het virus is in Amsterdam volledig verspreid. Het is een hotzone voor covid-19. De stad staat op alle lijsten bovenaan. Het gaat dus niet goed."

Tweede golf leidt tot onzekerheid bij ondernemers

De oplopende besmettingscijfers en (mogelijke) nieuwe maatregelen brengen ook onzekerheden met zich mee voor de economie. Ondernemers weten niet hoelang de maatregelen gaan duren en of ze nog strenger zullen worden.

"De wereld is veranderd. In de zomer leek er nog een stip op de horizon te zijn, maar nu hangt opnieuw het zwaard van Damocles boven ons hoofd", zegt Barbara Baarsma, directievoorzitter van Rabobank Amsterdam en hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam.

Lees verder:

Coming Out Day zonder evenementen

Het is vandaag Coming Out Day, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de acceptatie van lhbti'ers. De dag wordt in Nederland sinds 2009 gevierd en normaal zijn er in veel gemeenten evenementen rond seksualiteit en acceptatie, maar vanwege de coronacrisis gaan die dit jaar vaak niet door.

Wel wappert op veel plaatsen de regenboogvlag; veel overheidsgebouwen hebben die vrijdag al gehesen. En dit jaar is er speciale aandacht voor ouders van tieners: uit een peiling blijkt dat die best met hun kinderen willen praten over geaardheid, maar dat ze denken dat die daar geen behoefte aan hebben, terwijl de kinderen denken dat hun ouders er te weinig over weten.

Arts: Trump is niet meer besmettelijk

President van de VS Donald Trump is niet meer besmettelijk, zegt zijn lijfarts in het Witte Huis. In de verklaring staat dat Trump opnieuw getest is en "geen overdrachtsrisico meer vormt voor anderen".

Verder staat er dat "er geen bewijs meer is van een actief vermenigvuldigend virus", maar het is onduidelijk of de president daarmee volledig covid-19-vrij is.

Gisteren sprak Trump voor het eerst weer in het openbaar. Vanaf het balkon van het Witte Huis zei hij, op veilige afstand van een menigte fans dat hij zich geweldig voelt. Bij elkaar is Trump drie dagen in het ziekenhuis opgenomen geweest.

Dodental Brazilië passeert de 150.000

In Brazilië zijn volgens de officiële statistieken inmiddels 150.198 coronapatiënten overleden. De afgelopen 24 uur was het dodental 559, meldt het ministerie van Volksgezondheid.

Het Zuid-Amerikaanse land is na de Verenigde Staten het land met de meeste coronadoden. Het is qua besmettingen met ruim 5 miljoen bevestigde gevallen ook het op twee na zwaarst getroffen land ter wereld. Alleen in India en de VS zijn meer mensen positief getest op covid-19.

De afgelopen dag kwamen er nog eens ruim 25.000 besmettingen bij in Brazilië. Sinds het begin van de pandemie is het overgrote deel van alle besmette Brazilianen hersteld, net als in andere landen, maar een deel van de voormalige patiënten blijft last houden van gezondheidsklachten.

Weer recordaantal besmettingen in Frankrijk

In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur nog eens 26.896 mensen positief getest op het coronavirus. Dat is opnieuw een recordaantal in een dag. Op vrijdag waren de 20.339 nieuwe besmettingen toen ook al een nieuw dagrecord.

Het aantal overleden coronapatiënten is het afgelopen etmaal met 54 gestegen tot 32.684 in totaal. In diverse steden, zoals Parijs, Lyon, Lille en Marseille, geldt het hoogste risiconiveau.

Nog vier veiligheidsregio's naar risiconiveau 'ernstig'

In vier regio's is het aantal coronabesmettingen zo hard opgelopen, dat de situatie er niet langer 'zorgelijk', maar 'ernstig' is geworden. Dat is het hoogste risiconiveau. Het geldt voor de veiligheidsregio's Utrecht, Hollands Midden, Zaanstreek-Waterland en Zuid-Holland Zuid en die staan daarmee op hetzelfde niveau als Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond en Haaglanden.

De situatie in een regio wordt ernstig wanneer in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 inwoners positief zijn getest of als meer dan 10 procent van de uitgevoerde tests positief is. "Hard ingrijpen is noodzakelijk om verdere escalatie te voorkomen en terug te keren naar een beheersbare situatie", stelt de overheid op het coronadashboard. Het kabinet maakt dinsdag mogelijk nieuwe maatregelen bekend om de verspreiding van het virus te remmen.

In de rest van het land is de situatie nu 'zorgelijk'. Voor de meeste veiligheidsregio's gold dat al, maar het risiconiveau voor IJsselland, Limburg-Noord, Zuid-Limburg en Zeeland is zaterdag verhoogd. Daar gold eerder de status 'waakzaam', het laagste risiconiveau.

Liveblog geopend

Welkom in het coronablog. Hier praten we je vandaag bij over het belangrijkste nieuws over het virus. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.