NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Twitter: Tweet Trump misleidend • GGD Kennemerland gaf 35 keer verkeerde uitslag coronatest

 • Welkom bij het coronablog, je vindt hier het belangrijkste coronanieuws van vandaag.
 • Iets minder nieuwe besmettingen dan gisteren.
 • Catshuis-overleg: zeker aanscherpingen, hoop op uitblijven lockdown.
 • Deel ziekenhuizen Zuid-Holland gaat 40 procent minder reguliere zorg bieden.
 • Trump zegt geen corona meer te hebben.
Liveblog gesloten
 • Excuses president Suriname voor overtreden coronaregels

  De Surinaamse president Chan Santokhi heeft zijn excuses aangeboden aan het Surinaamse volk voor het niet consequent naleven van de coronaregels. Ook andere leden van de regering hebben zich niet aan de regels gehouden. Santokhi zei dat zondag in een interview met de krant De Ware Tijd.

  De nonchalance van de president, de vicepresident, enkele ministers en parlementsleden kwam in de openbaarheid via foto's op sociale media. Deze waren gemaakt op een informele bijeenkomst tijdens een werkbezoek van een presidentiele delegatie aan het district Nickerie. Dit bezoek was onderdeel van een kennismakingstournee in alle districten.

  Uit de foto's blijkt dat lang niet alle aanwezigen een mondkapje droegen en ook de 1,5 meter werd niet in acht genomen. Santokhi heeft beterschap beloofd. "We weten dat het moeilijk is. Ook wij van de regering hebben de afgelopen periode momenten ervaren waar het niet helemaal naar wens is verlopen qua Covid-19-protocollen."

 • Armoede neemt snel toe door pandemie, Nobelprijswinnaars roepen op tot actie

  Voor het eerst in twintig jaar neemt het aantal mensen dat in extreme armoede leeft weer toe. Dat komt mede door corona, maakte de Wereldbank eerder deze week bekend. Volgens Nobelprijswinnaars Esther Duflo en Abhijit Banerjee is het tijd dat er actie wordt ondernomen, vertellen ze bij Nieuwsuur.

  Meer dan honderd miljoen mensen wereldwijd zijn door de pandemie onder de grens van extreme armoede terechtgekomen. Zij leven van minder dan 1,60 euro per dag. Op korte termijn zal hun situatie verslechteren. "Wereldwijd is het niet zo dat corona armere landen meer heeft getroffen of dat er meer besmettingen zijn", zegt Esther Duflo. "Maar het effect van de economische crisis is vele malen groter in die landen."

 • GGD Kennemerland gaf 35 keer verkeerde uitslag coronatest

  De GGD Kennemerland heeft gisteravond per ongeluk 35 mensen een verkeerde uitslag van de coronatest gegeven, schrijft NH Nieuws. Door een administratieve fout in het laboratorium hoorden mensen onterecht dat ze geen corona hadden en omgekeerd. De betrokkenen zijn inmiddels van de fout op de hoogte gebracht.

  Een woordvoerder zegt dat de uitslagen van een reeks testen per ongeluk bij een andere reeks testen zijn gezet. GGD Kennemerland betreurt de fout, "maar hoopt en vertrouwt erop dat inwoners het algemene advies om anderhalve meter afstand te houden, blijven volgen".

  "Daarmee blijft het risico dat er andere mensen besmet zijn geraakt beperkt", aldus de GGD tegen de regionale omroep.

 • Definitief geen carnaval in Tilburg

  In Tilburg wordt komend jaar helemaal geen carnaval gevierd. De organisatie van het carnaval in Kruikenstad zegt lang te hebben nagedacht over alternatieven, maar blaast nu alles af. Er wordt ook geen Prins of Raad van Elf gepresenteerd.

  "Het is niet haalbaar", zegt Patrick Dewez, voorzitter van de Carnavalsstichting Tilburg tegen Omroep Brabant. Eerder werden al evenementen rond carnaval in Tilburg zoals de optocht en Kruikenstad in Koor afgelast.

 • 'Trump misleidt mensen door te zeggen dat hij immuun is'

  Twitter heeft informatie toegevoegd aan een bericht van de Amerikaanse president Trump waarin staat dat hij immuun is voor corona. Volgens de president kan hij het virus niet meer overbrengen op anderen. Twitter stelt dat hij zijn volgers misleidt met verkeerde informatie.

  De berichtendienst stelt dat hij hiermee tegen regels van het bedrijf ingaat dat het verspreiden van misleidende informatie over corona wil voorkomen. De veranderde tweet leidt naar een pagina van Twitter met informatie over het virus.

  Twitter verwijderde de tweet van de president niet "omdat dat niet het publieke belang dient".

 • Een kleiner Schiphol, hoe erg zou dat zijn?

  Door de coronacrisis is de luchtvaart ingestort. In april en mei had Schiphol nog geen drie procent van het normale aantal passagiers. En nog steeds is het erg stil op de luchthaven.

  Het is nog maar de vraag of de sector zich helemaal gaat herstellen. Hoe erg zou het zijn als de luchthaven een stuk kleiner werd? Nieuwsuur zocht het uit.

 • 'Kabinet gaat scherpere maatregelen nemen'

  Het kabinet gaat zeker scherpere coronamaatregelen nemen, maar hoopt dat een lockdown voorkomen kan worden. Dit melden bronnen aan de NOS.

  Exacte maatregelen zijn nog niet bekend, morgen komt nog een advies van de deskundigen van het OMT en daar moet ook nog over gesproken worden.

 • 231.614 geregistreerde doden in de Verenigde Staten

  Het aantal geregistreerde coronapatiënten in de Verenigde Staten is in de afgelopen 24 uur gestegen met ruim 53.000. In totaal zijn er nu 7.694.865 gemelde gevallen in het land.

  In het afgelopen etmaal zijn er 577 overleden patiënten gemeld. Dat totaal staat nu op 231.614.

 • 'Willem Engel mag tien dagen niet in Den Haag komen'

  Viruswaarheid-voorman Willem Engel mag tien dagen lang niet in Den Haag komen. Dat zegt de jurist van de actiegroep tegen het AD. Engel werd gisteren aangehouden bij een onaangekondigde betoging tegen de coronamaatregelen in de hofstad.

  Het Openbaar Ministerie, de politie en de gemeente Den Haag bevestigen het verhaal van de jurist niet. Wel is duidelijk dat drie mensen die gisteren werden aangehouden een gebiedsverbod opgelegd hebben gekregen.

  De reden voor hun aanhouding is opruiing, zegt een woordvoerder van het OM. Ze zijn vandaag vrijgelaten en zijn tien dagen niet welkom in Den Haag.

  Activist Willem Engel werd aangehouden in Den Haag ANP
 • Maurice de Hond: Nog zeker vier dagen nodig om te zien of maatregelen werken

  Volgens Maurice de Hond kan en mag het kabinet nog geen beslissing maken over extra maatregelen. "Daarvoor zijn de RIVM-cijfers te oud", stelt hij op Twitter. Op zijn blog legt hij uit hoe hij daarbij komt.

  De Hond betoogt dat de snelheid waarmee GGD's de data aan het RIVM doorgeven niet constant is. "De laatste paar dagen is die snelheid hoger dan de periode ervoor en dat heeft grote gevolgen", schrijft hij.

  "Ik denk dat je -helaas- nog zeker een dag of vier nodig hebt om te zien of de maatregelen hebben gewerkt. En dan moet je niet kijken naar het aantal gemelde besmettingen per dag, maar naar de datum waarop de test is uitgevoerd."

 • Wilders' tweet over coronapatiënten met migratieachtergrond valt slecht

  PVV-leider Wilders heeft woede gewekt met een tweet over coronapatiënten met een niet-westerse achtergrond. Politici van regeringspartijen D66 en CDA en oppositiepartijen SP, PvdA, GroenLinks en Denk reageren boos op de tweet.

  De politici uiten op Twitter hun ongenoegen over Wilders' opmerking dat de behandelingen en operaties van "Henk en Ingrid" worden uitgesteld, omdat de IC-bedden worden bezet door "Mohammed en Fatima", "die onze taal niet spreken en lak hebben aan de regels".

 • Catshuisberaad afgelopen, nieuwe maatregelen niet bekend

  Het informele overleg op het Catshuis is afgelopen. Premier Rutte heeft met zijn fiets de ambtswoning verlaten en ook alle ministers en andere deskundigen zijn weer weg. Het is nog niet bekend of er besluiten over extra maatregelen zijn genomen. Morgen komen deskundigen van het OMT nog bij elkaar en hun advies is ook cruciaal.

  Bij het gesprek waren premier Rutte, minister De Jonge van Volksgezondheid, minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en directeur Van Dissel van het RIVM aanwezig. Ook de ministers Wiebes (Economische Zaken), Slob (Onderwijs), Schouten (Landbouw en vicepremier), Van Ark (VWS), Hoekstra (Financiën) en Ollongren (Binnenlandse Zaken) waren binnen, net als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Aalbersberg.

 • Daling in cijfers Groot-Brittannië

  In de afgelopen 24 uur zijn er bijna 13.000 nieuwe besmettingen geregistreerd in Groot-Brittannië. Gisteren waren dat er nog ruim 15.000.

  Het land meldt ook dat er 65 patiënten zijn overleden, binnen 28 dagen nadat ze positief werden getest. Zaterdag lag dat cijfer op 81.

 • Trump: Ik heb geen corona meer

  De Amerikaanse president Trump zegt in een interview met nieuwszender Fox News dat hij geen corona meer heeft. Hij zegt verder dat hij niet meer besmettelijk is en dat hij geen gevaar meer is voor anderen. Volgens de president kan hij weer verder met zijn campagne voor de verkiezingen.

  "Ik heb dit gekke China-virus overwonnen. Ik heb de zwaarste test doorstaan", zei Trump in het interview. "En ik ben in topvorm. Het lijkt erop dat ik immuun ben." Zijn arts zei gisteren al dat hij niet meer besmettelijk was, maar hij wilde niet zeggen of Trump negatief is getest.

  Trump werd vorige week vrijdag opgenomen in het ziekenhuis. Afgelopen maandag was hij daar weer uit. Gisteren hield hij zijn eerste grote bijeenkomst na zijn besmetting. Daar kwamen honderden mensen op af, die veelal een mondkapje droegen. Trump bleef op grote afstand.

  AFP
 • Anti-coronabeweging in Duitsland groeit

  Duitsland wordt alom gezien als een land dat relatief goed door de coronacrisis komt. Toch is het verzet tegen de coronamaatregelen ook daar aanzienlijk. Iedere week gaan er duizenden demonstranten de straat op; eind augustus waren het er in Berlijn bijna 50.000.

  De leidende beweging daarbij heet Querdenken: dwarsdenken. Een bonte verzameling van mensen die geen vertrouwen hebben in politiek, media en wetenschap.