NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Groepen vanaf zeven mensen verboden in VK • 51 besmettingen bij Nijmeegse kroeg

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog wordt gesloten. Woensdag starten we een nieuw blog.

 • Groepen vanaf zeven mensen verboden in VK

  In het Verenigd Koninkrijk worden bijeenkomsten van meer dan zes mensen, zowel binnen als buiten, verboden. Voor scholen, werk en bruiloften, begrafenissen en teamsporten die coronaproof worden georganiseerd, gelden uitzonderingen, schrijft omroep BBC.

  Het verbod gaat maandag in. Mensen die zich er niet aan houden, kunnen een boete krijgen. Het geldt niet voor huishoudens van meer dan zes personen.

 • Middelbare school Nijmegen rest van de week dicht

  De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen blijft de rest van de week gesloten. Maandagavond werd duidelijk dat een leerling het coronavirus heeft.

  Ook een aantal medeleerlingen en de mentor van de klas hebben klachten en lieten zich vandaag testen. Op aanraden van de GGD is de klas en een deel van de docenten in quarantaine gegaan. De directie van de school zegt in een brief aan ouders en leerlingen uit voorzorg de school de rest van de week dicht te houden. Donderdag en vrijdag wordt wel online lesgegeven.

  Op de middelbare school voor vmbo, havo en vwo zitten zo'n 1350 leerlingen.

 • Laagste aantal positieve coronatests in Zweden sinds voorjaar

  Het aantal mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld in Zweden was vorige week het laagst sinds het begin van de crisis dit voorjaar. Het land nam een recordaantal testen af, waarvan slechts 1,2 procent positief was, zeggen Zweedse gezondheidsautoriteiten.

  Zweden baarde opzien door geen strenge lockdown in te stellen. Vooral toen het aantal doden piekte klonk er kritiek, maar wereldgezondheidsorganisatie WHO noemde de Zweedse aanpak duurzaam terwijl andere landen steeds naar nieuwe maatregelen moesten grijpen.

  Meer dan 5800 Zweden overleden aan corona. Gemiddeld ligt het sterftecijfer hoger dan in andere Europese landen, maar lager dan in Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

 • Rechtbank Amsterdam houdt avondzittingen

  De rechtbank Amsterdam houdt de komende tijd politierechterzittingen op donderdagavond. Met extra zittingen in de avonduren wil de rechtbank de achterstand inhalen die in maart en april is ontstaan. Toen werden alle zaken uitgesteld die niet schriftelijk of online behandeld konden worden.

  Behalve met avondzittingen gaat de rechtbank ook proberen met extra zalen de achterstand in te lopen. Er worden vier zalen in het Amsterdamse World Trade Center gehuurd om zittingen te houden.

  De rechtbank Rotterdam, de rechtbank Midden-Nederland en de rechtbank Oost-Nederland houden al langer zittingen in de avond.

 • Franse premier houdt zich niet aan coronaregels

  De Franse premier Castex verkondigde vanmiddag in een zaaltje met mensen dat hij gewoon door zou gaan met werken, ook al was hij in contact geweest met een besmet persoon. De premier zat zaterdag twee uur lang in de auto met Tour de France-directeur Christian Prudhomme, die vandaag positief bleek.

  Daarmee overtrad hij de Franse regels - voor eventjes dan. Na zijn speech werd Castex teruggefloten. Bronnen melden dat hij nu 'geïsoleerd gaat werken' vanaf zijn ministerie. Castex is al negatief getest, maar laat zich over zeven dagen nog eens testen.

 • 51 vastgestelde besmettingen bij Nijmeegs café

  Er zijn zeker 51 coronabesmettingen te linken aan het Nijmeegse Café van Rijn, meldt de GGD Gelderland-Zuid. De studentenkroeg werd vorige week maandag gesloten door burgemeester Bruls nadat tien mensen besmet bleken. Uit het contactonderzoek komt nu naar voren dat veel meer mensen het virus hebben opgelopen.

  Vanwege de uitbraak zitten al 230 mensen in thuisisolatie, onder wie 170 studenten van de Radboud Universiteit. De eigenaar van het café zegt tegen De Gelderlander dat de besmettingen vooral tijdens de introductieweek hebben plaatsgevonden. "Daarmee zeg ik niet dat dat de besmetting niet bij ons is ontstaan, maar ze zijn overal in de stad geweest."

 • 'Voor kinderen en jongeren moet dagelijks leven doorgaan'

  Het dagelijks leven van kinderen en jongeren moet zoveel mogelijk door blijven gaan, ondanks aanwezigheid van het coronavirus. Dat schrijven jeugdexperts in een brief aan het kabinet, het OMT en de veiligheidsregio's.

  De experts schrijven dat de coronamaatregelen in de eerste maanden grote invloed hadden op kinderen en jongeren. "Vaak was het contact met belangrijke volwassenen en leeftijdsgenoten verboden. Onderwijs, kinderopvang, zorg, sport en vrije tijd stonden onder druk. Voor hun ontwikkeling hebben kinderen en jongeren juist contact nodig met anderen die hen stimuleren, uitdagen en begeleiden."

  De deskundigen, onder wie kinderartsen en psychologen, willen niet terug naar die situatie. Docenten en andere professionals die met kinderen werken zouden daarom voorrang moeten krijgen bij coronatests. Een ander punt van zorg is het gebrek aan perspectief voor met name jongeren, die geconfronteerd worden met jeugdwerkloosheid en een gebrek aan stageplaatsen.

 • 'Jonge mensen hebben minder last van dit soort virussen'

  Volgens Aura Timen van het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het coronavirus milder wordt. Het lage aantal ziekenhuisopnames komt doordat het virus nu vooral circuleert onder jongeren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Jongeren koplopers onder nieuwe besmettingen, maar: 'Zij hebben minder klachten'
 • Meer regio's Frankrijk krijgen oranje reisadvies

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor vijf gebieden in Frankrijk aangescherpt van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Volgens het ministerie neemt het aantal besmettingen daar "ernstig toe".

  Het gaat om de departementen Côte-d'Or, Seine-Maritime, Nord, Corse-du-Sud en la Haute Corse. In die gebieden liggen populaire steden en vakantiebestemmingen, zoals Dijon, Lille en het eiland Corsica. In totaal staan nu 23 Franse departementen en de stad Parijs op oranje.

 • Belgische informateur besmet

  De Belgische informateur Egbert Lachaert gaat veertien dagen in isolatie omdat hij het coronavirus heeft opgelopen. Hij gaat in principe verder met zijn poging om een nieuwe regering te vormen, maar dan via een videoverbinding. Iedereen die betrokken was bij de onderhandelingen laat zich testen, onder wie de Belgische koning Filip.

  Lachaert is voorzitter van de liberale partij Open Vld en begon vorige week aan de preformatie, zoals dat in België heet. Hij doet dat samen met Conner Rousseau, zijn sociaaldemocratische collega. Rousseau testte al negatief, maar zal zich voor de zekerheid over twee dagen nog een keer laten testen.

  België heeft al sinds december 2018 een demissionaire regering.

 • Europees Parlement niet naar Straatsburg

  Het Europees Parlement vergadert volgende week niet in Straatsburg. De coronagevaren zijn volgens het parlement te groot. Het was de bedoeling dat de Europese politici deze maand hun vergaderingen in Straatsburg weer zouden hervatten.

  Met de autoriteiten in Straatsburg waren al vergaande afspraken gemaakt om het zo veilig mogelijk te doen. Zo zou het restaurant voor de parlementariërs gesloten blijven, moest eten buiten in foodtrucks worden gehaald en mochten de politici maar één medewerker meenemen. Verder mochten ze alleen in speciale hotels verblijven en alleen ontbijten op hun kamer.

  Maar nu ook in Straatsburg het aantal besmettingen weer oploopt vinden de verschillende fracties het een te groot risico om naar Straatsburg te verhuizen. Volgens het Europese verdrag moet het Europees Parlement twaalf keer per jaar in de Franse stad vergaderen. Verschillende politici hadden de afgelopen dagen al laten weten het te gevaarlijk te vinden om naar Straatsburg af te reizen.

  Gevolg is dat volgende week de opening van het parlementaire jaar, met de traditionele speech van de voorzitter van de Europese Commissie, the State of the Union, in Brussel zal plaatsvinden. Tijdens die speech zal de Europese Commissie onder meer nieuwe klimaatdoelen voor de komende periode lanceren.

 • Zeldzaam statement farmaceuten over veiligheid vaccins

  Topbestuurders van negen farmaceutische bedrijven die aan de ontwikkeling van een coronavaccin werken, schrijven in een open brief dat ze hun vaccins pas op de markt brengen als ze veilig en effectief blijken in grote klinische onderzoeken.

  Het gaat om grote Europese en Amerikaanse bedrijven zoals AstraZeneca, Pfizer en Johnson & Johnson. Het is zeldzaam dat de concurrerende ondernemingen met een gezamenlijk statement komen.

  De brief is bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico's worden genomen om maar zo snel mogelijk met een coronavaccin te komen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.

  De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde vorige maand ambtenaren van de voedsel- en medicijnenwaakhond FDA ervan testen van coronavaccins te vertragen. Zijn opmerking kwam nadat een topfunctionaris van de FDA had gezegd dat hij zijn ontslag indient als de regering een vaccin goedkeurt voordat is bewezen dat het effectief is. Zelf beweert Trump dat er al een vaccin klaar kan zijn vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

 • Timen vorige week nog positief, toename nu 'zorgelijk'

  Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM en lid van het OMT, vindt de toename van het aantal positieve coronatests zorgelijk. Er zijn afgelopen week 5427 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld, vorige week waren dat er nog 3597.

  De stijging is volgens Timen te verklaren doordat er meer mensen zijn getest in de teststraten en het percentage positieve tests toeneemt. "Vorige week was ik heel optimistisch, maar de situatie van toen is dus van tijdelijke aard geweest."

  Het aantal besmettingen is vooral hoog onder jongeren, met name in de leeftijdscategorie van 20 tot 24 jaar. Het zou volgens Timen kunnen dat er relatief weinig ziekenhuisopnames zijn omdat deze jongeren weinig contact hebben met ouderen. "Maar het kan ook zo zijn dat ouderen maatregelen nemen om te voorkomen dat ze in drukke situaties belanden, en dat ze minder vaak naar buiten gaan."

 • VVD-fractievoorzitter Dijkhoff niet bij Troonrede, SP maar met twee leden

  VVD-fractievoorzitter Dijkhoff komt niet luisteren naar de Troonrede van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Hij gaat volgende week dinsdag de opening van het parlementaire jaar in zijn kantoor volgen, zo heeft een VVD-woordvoerder bevestigd. Van oppositiepartij SP gaan niet meer dan twee Kamerleden naar de Grote Kerk, onder wie fractievoorzitter Lilian Marijnissen. "De politiek moet het goede voorbeeld geven, zeker als het gaat om corona", zegt een woordvoerder van de SP. "Om te voorkomen dat het te druk wordt".

  Vorige week werd al bekend dat een groep van tussen de 10 en 15 VVD-Kamerleden de uitnodiging voor Prinsjesdag heeft afgeslagen. De VVD'ers denken dat anders de anderhalve meter afstand niet goed gehandhaafd kan worden.

  Vanwege het coronavirus is de Troonrede al verplaatst van de Ridderzaal naar de Grote Kerk en het aantal genodigden is teruggebracht van meer dan duizend naar 250 gasten, zodat er voldoende afstand tussen de stoelen kan zijn.