Hoteleigenaar over oranje reisadvies Griekse eilanden: 'Belachelijk en paniekzaaierij'
"Ik krijg de ene na de andere afmelding", zegt de Nederlandse hoteleigenaar Oona Giesen nu voor Griekse eilanden reisadvies oranje geldt. Ze heeft een hotel op het Griekse eiland Paros. "Iedereen is hier afhankelijk van toerisme. Ik organiseer yoga-vakanties en normaal is september een goede maand. Ik vind het belachelijk en paniekzaaierij", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.
Gisteren werd bekend dat het reisadvies voor de Griekse eilanden wordt aangepast van geel naar oranje voor alle Griekse eilanden. Slecht nieuws dus voor vakantiegangers die op het punt staan naar Griekenland te vertrekken: code oranje betekent dat er wordt geadviseerd alleen voor noodzakelijke reizen naar Griekenland te gaan en dus niet voor vakantiereizen.
"Wij varen hiervoor op het advies van het RIVM, die heeft de Griekse eilanden aangewezen als covid-risico gebied. Dat advies geldt voor alle eilanden", verklaart een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.
Grote en kleine eilanden
Het RIVM kijkt naar factoren als besmettingscijfers, testbeleid, maatregelen en maakt op basis daarvan een afweging, legt het RIVM op zijn beurt uit. "We maken hierin geen onderscheid tussen de grote en kleine eilanden", aldus de woordvoerder. "Groot-Brittannië doet dit wel, maar wij niet." Alleen voor de eilanden Lesbos, Kreta, Mykonos, Zakynthos, Tinos, Santorini en Serifos geldt in Groot-Brittannië bij terugkeer een quarantaineplicht.
Dit zijn de corona-besmettingen per eiland:
Bovendien, zeggen zowel het RIVM als Buitenlandse Zaken, adviseert de Griekse overheid Grieken die zelf van een Grieks eiland naar het Griekse vasteland reizen om in quarantaine te gaan. Dat geldt voor alle eilanden.
Meest zwaarwegend voor de wijziging van het reisadvies is dat het aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus tijdens hun vakantie op een van de Griekse eilanden flink is gestegen, zegt het RIVM.
Buitenlandse Zaken op Twitter:
Hoteleigenaar Giessen begrijpt er niets van: "We zijn hier in Griekenland drie maanden in lockdown geweest en er was geen enkele besmetting op dit eiland."
Ook correspondent Conny Keessen benadrukt dat de verschillen per eiland groot zijn. "Op een aantal eilanden, zoals Mykonos, Zakynthos en Lesbos, geldt een reeks beperkingen: een mondkapjesplicht, een verbod op bijeenkomsten en openingstijden tot middernacht. Daarbij gaat het om populaire vakantiebestemmingen waar Griekse en buitenlandse toeristen zich niet houden aan de coronaregels." Dat beeld geldt niet voor de andere eilanden, zegt Keessen.
In totaal zijn er zo'n 220 Griekse eilanden bewoond.
De Griekse overheid heeft nog niet gereageerd op het reisadvies van de Nederlandse overheid: "We verwachten later vandaag wel een reactie van het ministerie van toerisme", weet Keessen. Maar daar is Oona Giesen niet mee geholpen. "Er is nu paniek gezaaid en dus is het gebeurd."
Hotelhouder Oona Giesen:
Giesen maakt zich zorgen over het inkomen van Grieken die voor een groot deel afhankelijk zijn van toerisme. "Ik heb het gevoel dat de Nederlandse overheid Griekenland gewoon zit te pesten." Ook over haar eigen financiële situatie is ze somber. "Ik moet gaan leren vissen deze winter. Ik heb een kind van 13. Mensen zijn hier echt bang voor honger."