liveblog
NOS NieuwsAangepast

Reisadvies Griekse eilanden aangescherpt naar oranje • Heerlense basisschool dicht na besmettingen

  • Vandaag zijn in Nederland 797 nieuwe coronabesmettingen gemeld.
  • Premier Rutte zegt dat het kabinet openstaat voor suggesties van andere partijen met ideeën voor aanpassingen van de coronawet.
  • Buitenlandse Zaken scherpt het reisadvies voor de Griekse eilanden aan van geel naar oranje.
  • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Wij sluiten het liveblog. Overdag is er een nieuw liveblog met het laatste nieuws over het coronavirus.

Aantal reizigers in ov neemt iets toe, maar nog verre van normaal

Het wordt langzaamaan weer drukker in het openbaar vervoer. Uit cijfers van Translink, het bedrijf dat het inchecken met de ov-chipkaart registreert, blijkt dat er al een paar weken sprake is van een groei. Eind juni lag het aantal reizigers nog 60 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Nu de zomervakantie voorbij is, ligt dat aantal op ongeveer de helft. Op sommige dagen zijn er uitschieters naar twee derde van de aantallen die vorig jaar normaal waren.

Reizigers lijken zich nu beter te spreiden over de dag dan voor de coronacrisis. Toen waren er in de ochtend- en avondspits nog grote pieken in het aantal reizigers. Inmiddels is het verschil tussen de spitsen en de rest van de dag veel kleiner. Dat komt deels door afspraken die de ov-bedrijven hebben gemaakt met onderwijsinstellingen. Die laten leerlingen nu meer gespreid over de dag reizen.

Bij de Nederlandse Spoorwegen is men blij met de terugkeer van een deel van de reizigers, maar de verwachtingen blijven somber: "Het is nog steeds vooral vrijetijdsverkeer. Reizigers die om een zakelijke reden de trein pakken, zien we veel minder in de trein." Volgens de NS heeft de groei van het aantal reizigers nog niet geleid tot te drukke treinen.

De spoorvervoerder verwacht nog lang last te houden van de lagere reizigersaantallen: "Dat betekent wel wat voor onze inkomsten. En dat blijft nog wel even zo."

Meer coronabesmettingen in vluchtelingenkamp op Lesbos

In het overbevolkte vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos zijn inmiddels 17 coronabesmettingen bevestigd. Gevreesd wordt dat het aantal verder oploopt.

Het eerste geval werd afgelopen woensdag gemeld. Het ging om een Somaliër die was teruggekeerd uit Athene. Inmiddels zijn er ongeveer 16.000 testen uitgevoerd op het eiland, meldt de Griekse migratieminister Notis Mitarachi.

Reisadvies Griekse eilanden aangescherpt naar oranje

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Griekse eilanden aangescherpt van geel naar oranje. Het advies geldt vanaf morgenochtend.

Volgens het ministerie is het aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus tijdens hun vakantie op een van de Griekse eilanden flink gestegen. "Bent u van plan om naar een Grieks eiland te reizen of bent u daar? Houd er rekening mee dat het advies voor dat eiland oranje wordt. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden", zegt het ministerie.

Mensen die terugkeren uit een oranje gebied, moeten tien dagen in thuisquarantaine.

Paris Saint-Germain-speler Mbappé besmet met corona

Paris Saint-Germain-speler Kylian Mbappé is positief getest op corona. De aanvaller het Franse nationale voetbalelftal mist daardoor de interland tegen Kroatië.

Mbappé is de zevende speler van PSG die corona blijkt te hebben. Ook Neymar is besmet.

Coronatests kwijt in Purmerend: 'We waren boos en verdrietig'

Coronatests kwijt in Purmerend: 'We waren boos, verdrietig'

Provincie Antwerpen naar code geel, stad blijft wel oranje

Het reisadvies voor de provincie Antwerpen gaat van code oranje naar code geel. De stad Antwerpen blijft wel oranje, wat inhoudt dat een bezoek wordt afgeraden als het niet noodzakelijk is.

Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag is de corona-uitbraak in de rest van de provincie onder controle. Mensen die in de stad Antwerpen zijn geweest moeten in thuisquarantaine.

Reizigers uit de Nederlandse provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Holland, Noord-Brabant, Utrecht, Flevoland en Limburg wordt door de Belgische overheid geadviseerd om zich bij aankomst in België preventief te laten testen en 14 dagen in België in zelfquarantaine te gaan.

Voor 5,3 miljard loonsubsidie aangevraagd in tweede ronde

Bedrijven hebben in totaal voor 5,3 miljard euro loonsubsidie aangevraagd uit het tweede noodpakket van het kabinet. Volgens het ministerie van Sociale Zaken zijn daarmee ongeveer 1,3 miljoen werknemers geholpen. Het UWV heeft inmiddels 2,1 miljard euro overgemaakt.

Bij het loket voor de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW2) zijn de afgelopen weken zo'n 65.000 aanvragen binnengekomen. Het gaat om bedrijven die door de coronacrisis in de problemen zijn geraakt en de lonen niet meer kunnen betalen. Ze kunnen subsidie aanvragen voor de duur van vier maanden. De meeste aanvragen zijn goedgekeurd. In de eerste ronde van de NOW, de een maand langer liep, werd bijna 10 miljard euro aangevraagd.

Ook zijn er zo'n 100.000 aanvragen binnengekomen van zelfstandigen voor inkomenssteun. De meeste verzoeken kwamen van zelfstandigen die ook in de eerste rond een aanvraag hadden ingediend.

Staatssecretarissen niet welkom in de Grote Kerk op Prinsjesdag

Volgende week dinsdag, op Prinsjesdag, ontbreken de staatssecretarissen van het kabinet bij het voorlezen van de Troonrede in de Grote Kerk in Den Haag. Het kabinet heeft besloten met een kleinere delegatie te komen, vanwege de coronacrisis.

Vanwege de pandemie leest de koning de Troonrede dit jaar niet in de Ridderzaal voor, maar in de veel grotere Grote Kerk. Tegelijkertijd wordt het aantal aanwezigen flink beperkt om zo voldoende ruimte tussen de gasten te hebben. Normaal gesproken zitten er 1000 mensen in de Ridderzaal, in de kerk zullen dat er ongeveer 250 zijn.

Zo blijft het hele Corps Diplomatique, de ambassadeurs in ons land, weg. Ook de partners van Kamerleden zijn niet welkom. Van de Raad van State komt alleen vicepresident Thom de Graaff.

Het kabinet heeft besloten de staatssecretarissen thuis te laten. De geste zet overigens niet heel veel zoden aan de dijk: het gaat om 9 personen. De 16 ministers van Rutte III zitten wel in de Grote Kerk.

Schiphol: graag overal een mondkapje dragen

Schiphol vraagt reizigers vanaf vandaag op alle plekken op de luchthaven een mondkapje te dragen. Gezichtsbedekking is tot nu toe alleen verplicht bij de incheckbalies, de beveiliging, de paspoortcontrole en op de pieren, maar de luchthaven wil dat iedereen vanaf de aankomst tot het vertrek de mond bedekt, zoals bij de winkeltjes en rond het treinstation.

Het is een "zeer dringend verzoek", maar geen verplichting. Dat zou de overheid moeten bepalen. "We hebben het kabinet gevraagd de algehele plicht in te voeren", laat een woordvoerder weten.

Heerlense basisschool dicht vanwege besmette leraren

Een basisschool in Heerlen heeft alle kinderen naar huis gestuurd omdat een aantal leraren besmet is met het coronavirus. In een brief aan de ouders staat dat de school De Wegwijzer sluit vanwege een te klein aantal medewerkers dat op school mag komen werken. Daardoor kunnen de lessen niet doorgaan.

De basisschool liet de leraren testen. Een aantal werd positief getest. "Uit het contactonderzoek van de GGD is gebleken dat enkele leerlingen nauw contact hebben gehad met de besmette juf of meester", schrijft de directrice van De Wegwijzer. "Denk hierbij aan het vasthouden van een hand of een gesprekje binnen 1,5 meter." De ouders van die kinderen zijn geïnformeerd over het contact.

De school heeft zo'n 200 leerlingen en 15 leerkrachten en blijft tot en met zeker vrijdag dicht.

Casablanca opnieuw op slot vanwege corona

Casablanca gaat weer in lockdown. De ruim 4 miljoen inwoners van de Marokkaanse stad moeten zich twee weken aan een avondklok houden. Ook verder wordt hun bewegingsvrijheid ingeperkt. Alle routes naar andere grote steden zijn maandag sinds het middaguur afgesloten. Reizen is alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan. De scholen, die vandaag weer open zouden gaan, blijven dicht.

Casablanca kent de meeste besmettingen van het land. Gisteren werden er in heel Marokko 2234 geregistreerd. "Niet eerder kwam het aantal besmettingen per dag boven de 2000", zegt correspondent Samira Jadir. "Bijna de helft hiervan is in de stad Casablanca."

Ondertussen maakte de Marokkaanse overheid gisteren bekend dat niet-Marokkanen het land weer in mogen.

Brusselse studenten krijgen diploma in de openlucht

4700 studenten van de Brusselse universiteiten VUB en ULB krijgen hun diploma dit jaar op de Grote Markt in de Belgische hoofdstad. Burgemeester Philippe Close heeft de historische locatie ter beschikking gesteld.

De diploma-uitreikingen zullen worden gehouden in de week van 28 september. Telkens krijgt een groep van maximaal 200 studenten hun diploma in de open lucht. Op die manier kan volgens de autoriteiten de veiligheid gegarandeerd worden. Alle aanwezigen moeten verplicht een mondkapje dragen.

De rectoren van de Vrije Universiteit Brussel en de Université Libre de Bruxelles zijn blij met de uitnodiging. Het is de eerste keer dat de Brusselse universiteiten de uitreiking buiten hun gebouwen houden.

Sinterklaasintochten in 't Gooi afgelast vanwege corona

De sinterklaasintochten in de Gooi en Vechtstreek gaan komende november niet door. Dat heeft de veiligheidsregio besloten, meldt NH Nieuws. Volgens de burgemeesters van de gemeenten in de regio zijn grote sinterklaasintochten niet mogelijk vanwege de maatregelen tegen het coronavirus. Het betekent dat onder meer Hilversum, Weesp, Huizen en Wijdemeren geen intocht krijgen.

Een woordvoerder zegt dat anderhalve meter afstand van elkaar houden bij de intochten niet te doen is en ook niet te handhaven is. "Daar komt nog eens bij dat luidkeels zingen niet mag en dat hoort nou eenmaal bij een sinterklaasintocht", zegt de woordvoerder.

Gooi en Vechtstreek is de eerste veiligheidsregio die de sinterklaasintochten afgelast. Wel hebben eerder andere gemeenten besloten om de intocht niet door te laten gaan, zoals Woerden en Gorinchem.

Aantal positieve testen daalt iets, maar blijft hoog

Tot 10.00 uur vanochtend zijn 797 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Dat zijn er minder dan gisteren, toen het er 925 waren: het hoogste aantal sinds april. Maar het aantal is nog altijd duidelijk hoger dan vorige week, toen er gemiddeld 514 besmettingen per dag werden geregistreerd.

Mogelijk heeft de toename te maken met een stijging van het aantal testen. Het RIVM is dat aan het bekijken en komt morgen met een analyse in zijn wekelijkse rapportage.

De meeste positieve testen worden nog altijd gemeld in de grote steden. In Amsterdam zijn het vandaag 135 gevallen, in Rotterdam 77 en in Den Haag 44. Voor die laatste stad is dat minder dan de helft van de 115 van gisteren.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Ouder-Amstel (5 per 10.000 inwoners), Amsterdam (4,3) en Weesp (4,1).

Doden en ziekenhuisopnames

De GGD's hebben vandaag 11 nieuwe ziekenhuisopnames en geen doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en overlijdens waren dan ook niet in de afgelopen 24 uur, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM.

Er liggen 140 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 31 op de IC. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

Twee Nigerianen vast voor mondkapjesoplichting Noordrijn-Westfalen

In Nigeria zijn twee mensen opgepakt voor betrokkenheid bij de mondkapjesfraude waarvan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen het slachtoffer is geworden. In deze zaak zijn in Nederland twee mannen veroordeeld tot twee jaar cel.

De deelstaat dacht in maart 11 miljoen mondkapjes te kopen van een bedrijf uit Wezep, maar de bedrijfswebsite bleek te zijn vervalst. Een aanbetaling van bijna 900.000 euro werd doorgesluisd naar meerdere rekeningen, waaronder rekeningen van de twee Nederlanders.

De twee werden in juni veroordeeld voor witwassen, maar de rechter achtte niet bewezen dat ze actief betrokken waren geweest bij de oplichting. Wel was duidelijk dat het spoor leidde naar Nigeria.

Daar zijn nu twee Nigerianen van 50 en 41 jaar aangehouden. Zij worden ervan verdacht de website van het bedrijf uit Wezep te hebben 'gekloond'. Volgens de Nigeriaanse politie hebben zij een bedrag van 498.000 euro overgemaakt gekregen van de twee Nederlanders.

Dickens Festijn in Deventer afgelast

De dertigste editie van het Dickens Festijn in Deventer gaat niet door. Het is niet haalbaar om de gezondheid en veiligheid van de bezoekers te garanderen, zegt de organisatie tegen RTV Oost.

Bij het evenement lopen jaarlijks honderden vrijwilligers verkleed als 19de-eeuwse personages uit de romans van Charles Dickens door het Bergkwartier. Doorgaans komen er meer dan 100.000 bezoekers. Dit jaar zou het Dickens Festijn worden gehouden op 19 en 20 december.

Al die duizenden mensen zullen in het Bergkwartier met zijn smalle straatjes geen anderhalve meter afstand kunnen houden, licht de organisatie de afgelasting toe. Wel zullen de straten begin december worden versierd met kerstbomen en guirlandes in Dickens-stijl.

Een figurant bij een vorige editie van het Dickens Festijn

Nog steeds steun voor coronamaatregelen, maar naleving kan veel beter

De coronavoorschriften worden in de praktijk maar matig nageleefd, terwijl de meerderheid van de Nederlanders van 16 jaar en ouder er wel achter staat. Dat is op te maken uit de resultaten van het jongste onderzoek van de Gedragsunit van het RIVM onder ruim 60.000 Nederlanders.

Zo gaan mensen met corona-achtige klachten even veel naar buiten als mensen zonder klachten: 90 procent heeft minstens één keer boodschappen gedaan, 43 procent is naar het werk gegaan, 41 procent naar de horeca. Van de mensen die nauw contact hebben gehad met een positief getest persoon is bijna de helft (45 procent) niet in quarantaine gegaan. En van de mensen met klachten heeft eveneens bijna de helft zich de afgelopen zes weken niet laten testen, blijkt uit het onderzoek.

Tegelijk krijgen maatregelen als handen wassen, anderhalve meter afstand houden en drukte vermijden ruime steun.

Rutte staat open voor aanpassingen coronawet

Premier Rutte zegt dat het kabinet openstaat voor suggesties van andere partijen met ideeën voor aanpassingen van de coronawet. Dat zegt hij in een reactie op GroenLinks-leider Klaver. Die zei gisteren de wet niet te zullen steunen omdat die volgens hem de Tweede Kamer buitenspel zet en de ministers Grapperhaus en De Jonge te veel macht geeft.

De wet is nu juist bedoeld om de democratische controle voldoende te borgen, zegt Rutte. "Maar ik sta helemaal open voor suggesties, ik zou tegen GroenLinks willen zeggen: laat zien waar de zorg zit bij jullie en laten we kijken of we gezamenlijk tot inzicht kunnen komen."

Kabinet en Kamer zijn volgens Rutte 'co-wetgevers': het kabinet dient een plan in en de Kamer kan met aanpassingen en amendementen komen. "Ik weet niet of GroenLinks heeft gezegd dat ze het helemaal afwijzen, maar ze hebben zorgen. Laten we daar het gesprek over aangaan."

Ook de fracties van het CDA en de VVD staan open voor aanpassingen. VVD-fractieleider Dijkhoff noemt de kwestie "ironisch", omdat de wet volgens hem juist bedoeld is om meer inspraak te geven. "Maar je moet niet hebben dat het beeld tegenovergesteld is van wat de wet bedoelt."

132 coronatests kwijt in Purmerend

In Purmerend zijn 132 coronatests zoekgeraakt. Het gaat om tests die donderdagochtend werden afgenomen bij de teststraat aan de Gorslaan.

De tests zijn nog altijd niet boven water. "Het is een heel vervelend incident", zegt een woordvoerder van de GGD Zaanstreek-Waterland tegen NH Nieuws. De GGD gaat "tot op de bodem" uitzoeken hoe het kan dat de tests zijn verdwenen. Op de testbuisjes staan geen persoonsgegevens.

De GGD heeft gedupeerde mensen telefonisch excuses aangeboden voor de fout. Ook is hun verzocht om zich opnieuw te laten testen. Vanwege de grotere toeloop die daardoor wordt verwacht, zet de GGD extra personeel in.

Vijftigste nertsenfokkerij besmet

Opnieuw is op twee nertsenfokkerijen het coronavirus vastgesteld. Daarmee komt het totale aantal besmette nertsenbedrijven volgens het ministerie van Landbouw op vijftig.

Het gaat om bedrijven in de Noord-Brabantse plaatsen Deurne en Wilbertoord. Beide ondernemingen hebben ongeveer 3000 moederdieren. De fokkerijen worden zo snel mogelijk geruimd, om verspreiding van het virus te voorkomen.

Het kabinet besloot eind vorige maand om versneld een eind te maken aan de nertsenfokkerijen. Die moeten volgend jaar al stoppen in plaats van in 2024. Het kabinet wil zo voorkomen dat het coronavirus op nertsenbedrijven blijft rondwaren.

CPB: banken hebben voorlopig voldoende buffers

De Nederlandse banken hebben de komende zes maanden nog genoeg buffers om kredietverliezen op bedrijfsleningen op te vangen. Dat concludeert het Centraal Planbureau uit een analyse (.pdf) van de situatie van bedrijven en banken.

Het CPB verwacht dat de komende tijd vooral de horeca en de bedrijfstak cultuur, sport en recreatie worden getroffen door faillissementen. Banken krijgen dan te maken met leningen die niet worden terugbetaald, maar ze kunnen dat volgens het CPB voorlopig dus aan. Dat komt mede door het steunbeleid van het kabinet.

Ook als de verliezen een jaar lang aanhouden, kunnen de banken overleven. Het CPB tekent aan dat ze dan wel fors interen op de buffers.

De conclusie van het CPB komt overeen met die van een stresstest die De Nederlandsche Bank eerder in de coronacrisis deed. Zelfs bij een extreem negatief scenario, met een lange lockdown en strikte maatregelen, zijn banken in staat de klappen op te vangen zonder noemenswaardige gevolgen voor de kredietverlening, zei DNB toen.

India wereldwijd op plaats 2

Op de Verenigde Staten na is India nu het land met de meeste coronabesmettingen ter wereld. Volgens de Johns Hopkins University, die de cijfers bijhoudt, staat India op ruim 4,2 miljoen besmettingen, waarmee het Brazilië heeft ingehaald. De VS telt ruim 6,2 miljoen ziektegevallen.

Wat betreft het aantal doden lopen de cijfers in India nog wel ver achter bij Brazilië: 71.642 ten opzichte van 126.650.

Het land, met 1,3 miljard inwoners, heeft al weken het grootste aantal dagelijkse besmettingen ter wereld. Het virus bereikt nu ook kleinere steden en dorpen die voorheen gevrijwaard bleven.

In grote steden als Mumbai en New Delhi lijkt de situatie meer onder controle en versoepelen de autoriteiten de maatregelen enigszins. Vandaag wordt het openbaar vervoer in New Delhi en omgeving na vijf maanden weer deels opgestart.

'Helft Nederlanders verwacht financiële problemen'

De helft van de Nederlanders verwacht dat de coronacrisis zal leiden tot financiële problemen voor hun eigen huishouden. Dat meldt Rabobank op basis van een enquête, die volgens de bank representatief is. Ruim 2700 Nederlanders werden in juni en juli ondervraagd.

26 procent van de ondervraagden verwacht "een beetje" financiële problemen en een ongeveer even groot deel vreest voor grotere moeilijkheden. De mensen die problemen verwachten, nemen vaker voorzorgsmaatregelen dan anderen. Zo maken ze een overzicht van hun financiën, bespreken ze hun financiële situatie met anderen of zijn ze meer gaan sparen.

Boswachters slaan alarm over drukte

Veel boswachters en groene boa's vinden dat er problemen ontstaan door het groeiende aantal recreanten in natuurgebieden. Het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV) meldt dat op basis van een rondvraag onder 158 boa's en boswachters. Driekwart vindt dat de in coronatijd toegenomen recreatiedrukte nadelige effecten heeft op de natuur en bijna de helft vindt dat "het toerisme in de natuur de spuigaten uitloopt".

"Als ik de afgelopen maand niets had opgeruimd, was de Veluwe gewoon een bende of een zwijnenstal geworden", zegt Lennard Jasper, boswachter op de Noord-Veluwe, tegen het programma. Hij zag dat met name groepen die in de natuurgebieden samenkwamen veel rotzooi lieten slingeren. "Maar ook langs wandel- en fietspaden werd structureel meer afval achtergelaten."

Advocaten: bijstand moet gratis zijn bij straf van OM

Elke verdachte die in deze coronatijd een straf krijgt opgelegd zonder tussenkomst van de rechter moet kosteloos een advocaat om advies kunnen vragen. Daarvoor pleit de Nederlandse Vereniging voor Jonge Strafrechtadvocaten (NVJSA).

De laatste maanden doet het Openbaar Ministerie meer strafzaken zelf af en komt er geen rechter meer aan te pas. Doel is om de achterstanden die zijn opgelopen door de coronacrisis sneller weg te werken. Het gaat dan om veelvoorkomende delicten als vandalisme en bedreiging.

Al eerder uitten advocaten hun zorgen over deze werkwijze, omdat de rechtsbescherming in het gevaar zou zijn. In gesprekken met het OM en het ministerie van Justitie en Veiligheid is die bezorgdheid niet weggenomen, stelt de NVJSA in een persbericht. "Tijdens deze gesprekken is duidelijk geworden dat het ministerie niet bereid is om in deze tijdelijke werkwijze extra waarborgen voor verdachten te garanderen in de vorm van het actief faciliteren van rechtsbijstand."

Het ministerie, dat volgens de NVJSA voor de kosten van een advocaatadvies zou moeten opdraaien, vindt dat de huidige regeling voldoet. Het wijst er in Trouw op dat iedereen die wordt uitgenodigd om naar een zitting van het OM te komen een beroep kan doen op gefinancierde rechtsbijstand. Die mensen moeten dan wel een eigen bijdrage betalen, afhankelijk van het inkomen.

De Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) sluit zich in het dagblad aan bij de zorgen van de collega-vakbeweging. Een standaardconsult is wat de NOvA betreft een mogelijke oplossing om de rechtsbescherming te waarborgen.

Nederlandse export met 9 procent gekrompen

De Nederlandse export is door de coronacrisis fors gekrompen. In de eerste helft van dit jaar exporteerde Nederland voor 23 miljard euro minder aan goederen naar het buitenland. Dat is een daling van 9 procent ten opzichte van de eerste helft van 2019.

Britse minister verontrust door aantal nieuwe besmettingen

Gisteren zijn er 2988 nieuwecoronabesmettingen geregistreerd in Groot-Brittannië. Dat is de grootste stijging sinds mei.

"De stijging is verontrustend", zegt minister van Gezondheid Matt Hancock. "Het gaat vooral om jongeren, maar we zien in andere landen dat dit soort stijgingen onder jongeren vaak ook leidt tot een stijging onder de rest van de bevolking." De minister hamert op het belang van het houden van afstand om verspreiding van het virus tegen te gaan.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, dit is het corona-liveblog van maandag 7 september. Welkom! Het blog van gisteren staat hier.