liveblog
NOS NieuwsAangepast

Groepen vanaf zeven mensen verboden in VK • 51 besmettingen bij Nijmeegse kroeg

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog wordt gesloten. Woensdag starten we een nieuw blog.

Groepen vanaf zeven mensen verboden in VK

In het Verenigd Koninkrijk worden bijeenkomsten van meer dan zes mensen, zowel binnen als buiten, verboden. Voor scholen, werk en bruiloften, begrafenissen en teamsporten die coronaproof worden georganiseerd, gelden uitzonderingen, schrijft omroep BBC.

Het verbod gaat maandag in. Mensen die zich er niet aan houden, kunnen een boete krijgen. Het geldt niet voor huishoudens van meer dan zes personen.

Middelbare school Nijmegen rest van de week dicht

De Stedelijke Scholengemeenschap Nijmegen blijft de rest van de week gesloten. Maandagavond werd duidelijk dat een leerling het coronavirus heeft.

Ook een aantal medeleerlingen en de mentor van de klas hebben klachten en lieten zich vandaag testen. Op aanraden van de GGD is de klas en een deel van de docenten in quarantaine gegaan. De directie van de school zegt in een brief aan ouders en leerlingen uit voorzorg de school de rest van de week dicht te houden. Donderdag en vrijdag wordt wel online lesgegeven.

Op de middelbare school voor vmbo, havo en vwo zitten zo'n 1350 leerlingen.

Laagste aantal positieve coronatests in Zweden sinds voorjaar

Het aantal mensen bij wie het coronavirus is vastgesteld in Zweden was vorige week het laagst sinds het begin van de crisis dit voorjaar. Het land nam een recordaantal testen af, waarvan slechts 1,2 procent positief was, zeggen Zweedse gezondheidsautoriteiten.

Zweden baarde opzien door geen strenge lockdown in te stellen. Vooral toen het aantal doden piekte klonk er kritiek, maar wereldgezondheidsorganisatie WHO noemde de Zweedse aanpak duurzaam terwijl andere landen steeds naar nieuwe maatregelen moesten grijpen.

Meer dan 5800 Zweden overleden aan corona. Gemiddeld ligt het sterftecijfer hoger dan in andere Europese landen, maar lager dan in Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Rechtbank Amsterdam houdt avondzittingen

De rechtbank Amsterdam houdt de komende tijd politierechterzittingen op donderdagavond. Met extra zittingen in de avonduren wil de rechtbank de achterstand inhalen die in maart en april is ontstaan. Toen werden alle zaken uitgesteld die niet schriftelijk of online behandeld konden worden.

Behalve met avondzittingen gaat de rechtbank ook proberen met extra zalen de achterstand in te lopen. Er worden vier zalen in het Amsterdamse World Trade Center gehuurd om zittingen te houden.

De rechtbank Rotterdam, de rechtbank Midden-Nederland en de rechtbank Oost-Nederland houden al langer zittingen in de avond.

Franse premier houdt zich niet aan coronaregels

De Franse premier Castex verkondigde vanmiddag in een zaaltje met mensen dat hij gewoon door zou gaan met werken, ook al was hij in contact geweest met een besmet persoon. De premier zat zaterdag twee uur lang in de auto met Tour de France-directeur Christian Prudhomme, die vandaag positief bleek.

Daarmee overtrad hij de Franse regels - voor eventjes dan. Na zijn speech werd Castex teruggefloten. Bronnen melden dat hij nu 'geïsoleerd gaat werken' vanaf zijn ministerie. Castex is al negatief getest, maar laat zich over zeven dagen nog eens testen.

51 vastgestelde besmettingen bij Nijmeegs café

Er zijn zeker 51 coronabesmettingen te linken aan het Nijmeegse Café van Rijn, meldt de GGD Gelderland-Zuid. De studentenkroeg werd vorige week maandag gesloten door burgemeester Bruls nadat tien mensen besmet bleken. Uit het contactonderzoek komt nu naar voren dat veel meer mensen het virus hebben opgelopen.

Vanwege de uitbraak zitten al 230 mensen in thuisisolatie, onder wie 170 studenten van de Radboud Universiteit. De eigenaar van het café zegt tegen De Gelderlander dat de besmettingen vooral tijdens de introductieweek hebben plaatsgevonden. "Daarmee zeg ik niet dat dat de besmetting niet bij ons is ontstaan, maar ze zijn overal in de stad geweest."

'Voor kinderen en jongeren moet dagelijks leven doorgaan'

Het dagelijks leven van kinderen en jongeren moet zoveel mogelijk door blijven gaan, ondanks aanwezigheid van het coronavirus. Dat schrijven jeugdexperts in een brief aan het kabinet, het OMT en de veiligheidsregio's.

De experts schrijven dat de coronamaatregelen in de eerste maanden grote invloed hadden op kinderen en jongeren. "Vaak was het contact met belangrijke volwassenen en leeftijdsgenoten verboden. Onderwijs, kinderopvang, zorg, sport en vrije tijd stonden onder druk. Voor hun ontwikkeling hebben kinderen en jongeren juist contact nodig met anderen die hen stimuleren, uitdagen en begeleiden."

De deskundigen, onder wie kinderartsen en psychologen, willen niet terug naar die situatie. Docenten en andere professionals die met kinderen werken zouden daarom voorrang moeten krijgen bij coronatests. Een ander punt van zorg is het gebrek aan perspectief voor met name jongeren, die geconfronteerd worden met jeugdwerkloosheid en een gebrek aan stageplaatsen.

'Jonge mensen hebben minder last van dit soort virussen'

Volgens Aura Timen van het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het coronavirus milder wordt. Het lage aantal ziekenhuisopnames komt doordat het virus nu vooral circuleert onder jongeren.

Jongeren koplopers onder nieuwe besmettingen, maar: 'Zij hebben minder klachten'

Meer regio's Frankrijk krijgen oranje reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor vijf gebieden in Frankrijk aangescherpt van geel naar oranje (alleen noodzakelijke reizen). Volgens het ministerie neemt het aantal besmettingen daar "ernstig toe".

Het gaat om de departementen Côte-d'Or, Seine-Maritime, Nord, Corse-du-Sud en la Haute Corse. In die gebieden liggen populaire steden en vakantiebestemmingen, zoals Dijon, Lille en het eiland Corsica. In totaal staan nu 23 Franse departementen en de stad Parijs op oranje.

Belgische informateur besmet

De Belgische informateur Egbert Lachaert gaat veertien dagen in isolatie omdat hij het coronavirus heeft opgelopen. Hij gaat in principe verder met zijn poging om een nieuwe regering te vormen, maar dan via een videoverbinding. Iedereen die betrokken was bij de onderhandelingen laat zich testen, onder wie de Belgische koning Filip.

Lachaert is voorzitter van de liberale partij Open Vld en begon vorige week aan de preformatie, zoals dat in België heet. Hij doet dat samen met Conner Rousseau, zijn sociaaldemocratische collega. Rousseau testte al negatief, maar zal zich voor de zekerheid over twee dagen nog een keer laten testen.

België heeft al sinds december 2018 een demissionaire regering.

Europees Parlement niet naar Straatsburg

Het Europees Parlement vergadert volgende week niet in Straatsburg. De coronagevaren zijn volgens het parlement te groot. Het was de bedoeling dat de Europese politici deze maand hun vergaderingen in Straatsburg weer zouden hervatten.

Met de autoriteiten in Straatsburg waren al vergaande afspraken gemaakt om het zo veilig mogelijk te doen. Zo zou het restaurant voor de parlementariërs gesloten blijven, moest eten buiten in foodtrucks worden gehaald en mochten de politici maar één medewerker meenemen. Verder mochten ze alleen in speciale hotels verblijven en alleen ontbijten op hun kamer.

Maar nu ook in Straatsburg het aantal besmettingen weer oploopt vinden de verschillende fracties het een te groot risico om naar Straatsburg te verhuizen. Volgens het Europese verdrag moet het Europees Parlement twaalf keer per jaar in de Franse stad vergaderen. Verschillende politici hadden de afgelopen dagen al laten weten het te gevaarlijk te vinden om naar Straatsburg af te reizen.

Gevolg is dat volgende week de opening van het parlementaire jaar, met de traditionele speech van de voorzitter van de Europese Commissie, the State of the Union, in Brussel zal plaatsvinden. Tijdens die speech zal de Europese Commissie onder meer nieuwe klimaatdoelen voor de komende periode lanceren.

Zeldzaam statement farmaceuten over veiligheid vaccins

Topbestuurders van negen farmaceutische bedrijven die aan de ontwikkeling van een coronavaccin werken, schrijven in een open brief dat ze hun vaccins pas op de markt brengen als ze veilig en effectief blijken in grote klinische onderzoeken.

Het gaat om grote Europese en Amerikaanse bedrijven zoals AstraZeneca, Pfizer en Johnson & Johnson. Het is zeldzaam dat de concurrerende ondernemingen met een gezamenlijk statement komen.

De brief is bedoeld om de perceptie tegen te gaan dat er gezondheidsrisico's worden genomen om maar zo snel mogelijk met een coronavaccin te komen. Het vertrouwen van het grote publiek is noodzakelijk omdat een groot deel van de mensen het middel zal moeten gebruiken om het effectief te maken.

De Amerikaanse president Donald Trump beschuldigde vorige maand ambtenaren van de voedsel- en medicijnenwaakhond FDA ervan testen van coronavaccins te vertragen. Zijn opmerking kwam nadat een topfunctionaris van de FDA had gezegd dat hij zijn ontslag indient als de regering een vaccin goedkeurt voordat is bewezen dat het effectief is. Zelf beweert Trump dat er al een vaccin klaar kan zijn vóór de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november.

Timen vorige week nog positief, toename nu 'zorgelijk'

Aura Timen, hoofd Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding bij het RIVM en lid van het OMT, vindt de toename van het aantal positieve coronatests zorgelijk. Er zijn afgelopen week 5427 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld, vorige week waren dat er nog 3597.

De stijging is volgens Timen te verklaren doordat er meer mensen zijn getest in de teststraten en het percentage positieve tests toeneemt. "Vorige week was ik heel optimistisch, maar de situatie van toen is dus van tijdelijke aard geweest."

Het aantal besmettingen is vooral hoog onder jongeren, met name in de leeftijdscategorie van 20 tot 24 jaar. Het zou volgens Timen kunnen dat er relatief weinig ziekenhuisopnames zijn omdat deze jongeren weinig contact hebben met ouderen. "Maar het kan ook zo zijn dat ouderen maatregelen nemen om te voorkomen dat ze in drukke situaties belanden, en dat ze minder vaak naar buiten gaan."

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff niet bij Troonrede, SP maar met twee leden

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff komt niet luisteren naar de Troonrede van koning Willem-Alexander op Prinsjesdag. Hij gaat volgende week dinsdag de opening van het parlementaire jaar in zijn kantoor volgen, zo heeft een VVD-woordvoerder bevestigd. Van oppositiepartij SP gaan niet meer dan twee Kamerleden naar de Grote Kerk, onder wie fractievoorzitter Lilian Marijnissen. "De politiek moet het goede voorbeeld geven, zeker als het gaat om corona", zegt een woordvoerder van de SP. "Om te voorkomen dat het te druk wordt".

Vorige week werd al bekend dat een groep van tussen de 10 en 15 VVD-Kamerleden de uitnodiging voor Prinsjesdag heeft afgeslagen. De VVD'ers denken dat anders de anderhalve meter afstand niet goed gehandhaafd kan worden.

Vanwege het coronavirus is de Troonrede al verplaatst van de Ridderzaal naar de Grote Kerk en het aantal genodigden is teruggebracht van meer dan duizend naar 250 gasten, zodat er voldoende afstand tussen de stoelen kan zijn.

Veel besmettingen in Ouder-Amstel en Delft

De meeste besmettingen per 10.000 inwoners waren afgelopen week in Ouder-Amstel, Delft en Amsterdam. Dat blijkt uit cijfers van het RIVM. Daarbij moet worden aangetekend dat Ouder-Amstel relatief weinig inwoners heeft, en een uitbraak daardoor sneller opvalt. Het gaat daarbij om 12,8 positieve tests per 10.000 inwoners. Zowel in Delft als in Amsterdam gaat het om circa 11 positieve tests per 10.000 inwoners.

Amsterdam is in absolute aantallen nog steeds de onbetwiste coronahoofdstad, met 963 positieve tests. Vorige week waren dat er nog 558. De hoofdstad wordt gevolgd door Rotterdam en Den Haag, met 575 en 574 positieve tests. Dat waren er vorige week nog respectievelijk 374 en 331.

Meer tests

Het aantal afgenomen tests steeg vorige week wederom flink, van 164.00 naar 180.000. Een week eerder waren dat nog 140.000 tests.

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat op 21 augustus augustus het R-getal (het getal dat aangeeft hoeveel mensen gemiddeld besmet worden door een patiënt) waarschijnlijk 1,17 was. Dat betekent dat de verspreiding van het virus toeneemt. Een week eerder lag het getal mogelijk onder de 1, waardoor de verspreiding van het virus afnam. Dat is niet zeker, omdat er een onzekerheidsmarge is.

Veel positieve tests maandag

Gisteren werd een nieuw record van het aantal positieve tests gebroken: dat lag op 964. Zondag werd ook al een record gebroken: toen kwam het aantal positieve tests voor het eerst boven de 900, namelijk op 925.

Meer positieve tests, maar minder opnames en doden

Er zijn 5427 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld de afgelopen week. Vorige week waren dat er nog 3597.

Het aantal positieve tests steeg relatief harder dan het totale aantal tests dat werd afgenomen. De afgelopen week was daardoor 2,8 procent van alle tests positief. Een week eerder was dat 2,2 procent.

Het aantal doden en ziekenhuisopnames nam tegelijkertijd juist af. De GGD's hebben afgelopen week 43 nieuwe ziekenhuisopnames en 17 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om 57 nieuwe ziekenhuisopnames en 24 doden.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. Sommige opnames en overlijdens waren dan ook niet afgelopen week, maar zijn afgelopen week pas gemeld bij het RIVM.

De openstelling van de scholen speelde volgens het RIVM geen significante rol bij de stijging van het aantal besmettingen. Als er mensen werden besmet op scholen, waren dat vooral volwassenen die elkaar besmetten, aldus de instantie. De meeste besmettingen vonden thuis plaats.

Kwart mensen moet langer dan 48 uur op test-afspraak wachten

Een kwart van de mensen die een testafspraak maakt, moet langer dan 48 uur wachten. Bijna de helft van de mensen krijgt binnen 48 uur de uitslag en een kwart binnen 24 uur. De cijfers komen van de landelijke GGD GHOR.

"Mensen wachten nu gemiddeld 36 uur op hun uitslag. Dat is een gemiddelde, dat wil niet zeggen dat er geen uitschieters naar boven zijn", zegt een woordvoerder.

Vorige week meldde de GGD dat een afspraak bij de meerderheid van de teststraten langer dan 48 uur op zich liet wachten. De cijfers van vorige week zijn moeilijk te vergelijken met de cijfers van vandaag omdat er op een andere manier is gerekend.

Maar nog steeds geldt dat niet iedereen binnen de beloofde 48 uur een afspraak kan krijgen. Dat komt niet door capaciteitsproblemen bij de GGD, maar door materiaaltekorten bij de laboratoria, zegt het ministerie van VWS. Minister de Jonge heeft de hulp ingeroepen van commerciële labs. Die capaciteit wordt langzaam opgevoerd, dus de wachttijden voor een test zullen de komende weken een probleem blijven.

170 studenten in thuisquarantaine na corona-uitbraak bij Nijmeegs café

170 studenten van de Radboud Universiteit in Nijmegen zijn op verzoek van de GGD uit voorzorg in thuisisolatie gegaan, meldt De Gelderlander. Ze zijn mogelijk besmet geraakt met het coronavirus in een studentenkroeg of door contact met bezoekers die daar geweest zijn.

Het café werd vorige week maandag door burgemeester Bruls gesloten nadat tien mensen die het café hadden bezocht of daar werken besmet bleken met het coronavirus. De GGD stelde daarna een contactonderzoek in, dat moeizaam verliep omdat de eigenaar van het café nauwelijks een lijst had bijgehouden van de bezoekers.

Het Radboud UMC heeft een brief gestuurd naar medische studenten die in het ziekenhuis actief zijn waarin gewaarschuwd wordt voor de corona-uitbraak. "Ben jij fysiek in contact of in de omgeving van deze studenten (die positief getest zijn na een bezoek aan café Van Rijn, red.) geweest? Wees dan op je hoede, voordat je bij het Radboudumc aan het werk gaat."

Tour kan verder: geen positieve tests renners, wel vier stafleden besmet

Tijdens de testronde op de rustdag in de Tour de France is geen enkele renner die nog in koers is positief getest op het coronavirus. Zodoende kunnen alle ploegen gewoon van start gaan in de tiende etappe van Île d'Oleron naar Île de Ré.

Wel zijn er vier stafleden van vier verschillende ploegen positief getest. Dat heeft echter geen gevolgen voor de koers omdat de regel is dat een ploeg pas bij twee besmettingen uit de Tour wordt gehaald.

Volgens het vooraf opgestelde protocol ondergingen alle renners en stafleden van de 22 ploegen in koers zondag na de etappe of maandag een coronatest. De regel is dat bij twee besmettingen binnen een ploeg het hele team naar huis moet.

Buma Stemra begint investeringsfonds

Nederlandse componisten, tekstschrijvers en muziekuitgevers kunnen vanaf volgende maand een beroep doen op het Investeringsfonds Muziek. Het fonds is opgericht op initiatief van Buma/Stemra, de belangenbehartiger op het gebied van auteursrecht. De muziekindustrie is zwaar getroffen door het virus nu concerten niet of alleen op kleine schaal kunnen doorgaan.

Kort na het uitbreken van de coronacrisis legde Buma/Stemra al 2,27 miljoen euro apart voor een noodfonds. Daarnaast kwam het ministerie van OCW ook over de brug met bijna 2,5 miljoen. "We hopen met het investeringsfonds een positieve impuls te geven aan de muziekindustrie in Nederland door ervoor te zorgen dat er muziek gemaakt wordt die anders niet gemaakt zou worden", zegt bestuursvoorzitter Bernard Kobes. "Het is belangrijk dat de continuïteit hiervan bewaakt blijft en dat er geen talent verloren gaat in deze voor de muziek ongekende crisis."

Hoteleigenaar over oranje reisadvies Griekse eilanden: 'Belachelijk en paniekzaaierij'

"Ik krijg de ene na de andere afmelding", zegt de Nederlandse hoteleigenaar Oona Giesen nu voor Griekse eilanden het reisadvies oranje wordt. Ze heeft een hotel op Paros. "Iedereen is hier afhankelijk van toerisme. Ik organiseer yoga-vakanties en normaal is september een goede maand. Ik vind het belachelijk en paniekzaaierij", zegt ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Gisteren werd bekend dat het reisadvies wordt aangepast van geel naar oranje voor alle Griekse eilanden. Dat vinden veel hoteleigenaars raar, want de verschillen per eiland zijn groot. Correspondent Conny Keessen beaamt dat. "Niet overal nemen de besmettingen toe. Op plekken waar veel jongeren komen, zoals Chersonissos, gaat het inderdaad niet goed. Maar dat geldt zeker niet voor alle eilanden." In totaal zijn zo'n 220 Griekse eilanden bewoond.

ANVR spant rechtszaak aan tegen Royal Air Maroc

De Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) spant een rechtszaak aan tegen Royal Air Maroc omdat die vliegmaatschappij weigert vanwege corona gecancelde vluchten terug te betalen.

Passagiers met losse vliegtickets of pakketreizen via de ANVR hebben recht op terugbetaling van niet-uitgevoerde vluchten door luchtvaartmaatschappijen. Volgens de ANVR gebruiken diverse vliegmaatschappijen oneigenlijke excuses om niets terug te betalen of wachten daar veel te lang mee. "Voor ANVR-bedrijven is de maat vol en ligt via de rechtbank een eerste vordering klaar voor Royal Air Maroc", laat de reisorganisatie weten in persbericht.

"Royal Air Maroc heeft van ons nog enkele dagen respijt gekregen om de dagvaarding te voorkomen, maar dat leverde niet het noodzakelijke resultaat en dus gaat de dagvaarding uit", aldus Walter Schut, adjunct-directeur van de ANVR.

Volgens de ANVR gaat het om honderden tickets en loopt het uitstaande bedrag in de tonnen. Royal Air Maroc was niet bereikbaar voor commentaar.

Ook Aeroflot, El Al, Air Transat en een aantal andere airlines kunnen volgens Schut binnenkort een dagvaarding verwachten.

'Olympische Spelen Tokio moeten koste wat het kost doorgaan'

De Olympische Spelen in Tokio moeten in 2021 "koste wat het kost" doorgaan, zegt de Japanse minister van Sport. Volgens minister Hashimoto werkt de Japanse regering samen met het stadsbestuur van Tokio en het Nationaal Olympisch Comité aan maatregelen om de toeschouwers en deelnemers te beschermen tegen het coronavirus. "Dat is van het grootste belang voor de sporters, die nu alweer grote inspanningen leveren om zich voor te bereiden."

Eerder verkondigde John Coates, de vicevoorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, dezelfde boodschap. "De Spelen gaan door, met of zonder corona. Ze zullen op 23 juli volgend jaar starten", liet de Australiër deze week weten.

Zoveel ontslagen vallen er (nu al) bij evenementenlocaties

In weinig sectoren laat de coronacrisis zulke duidelijke sporen na als in de evenementenbranche. Concerten, beurzen, tentoonstellingen: sinds corona is bijna niets meer mogelijk. Organisatoren, toeleveranciers en locaties melden een gemiddelde omzetdaling van 81 procent. En dat heeft gevolgen voor het personeel.

Uit een rondgang van Nieuwsuur blijkt dat bijna alle grote evenementenlocaties aan het reorganiseren zijn of dat binnenkort gaan doen. Bekijk in het artikel hieronder hoeveel werknemers er per locatie in Nederland moeten verdwijnen en lees meer over de gevolgen voor congrescentrum MECC in Maastricht:

'Oxford-vaccin eind van het jaar in Spanje beschikbaar'

Volgens de Spaanse premier Sánchez is er nog voor het eind van het jaar een coronavaccin beschikbaar in Spanje. Het gaat om 3 miljoen doses die deel uitmaken van de miljoenen doses waarop de EU een optie heeft genomen.

Het vaccin wordt door de universiteit van Oxford en het farmaceutische bedrijf AstraZeneca ontwikkeld. Het wordt inmiddels getest op 10.000 mensen. Mensen die in de risicogroep vallen om corona te krijgen en zorgpersoneel wordt als eerste ingeënt, zegt Sánchez.

Spaanse virologen waarschuwen voor een te groot optimisme over de komst van het vaccin, twittert correspondent Rop Zoutberg. Er is nog weinig bekend over de langetermijneffecten en eventuele bijwerkingen bij massale inentingen.

'Meer agressie in ziekenhuizen door corona'

Ziekenhuispersoneel krijgt steeds vaker te maken met agressie en met bezoekers die zich niet meer aan de coronamaatregelen willen houden. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging NU'91 en een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.

Het gaat dan om mensen die weigeren mondkapjes te dragen of anderhalve meter afstand te houden. Ook komen regelmatig hele families naar het bezoekuur terwijl dat niet is toegestaan. Een kwart van het zorgpersoneel heeft de afgelopen maanden ook te maken gehad met fysiek geweld, zoals slaan, schoppen en in het gezicht spugen.

Rabobank verwacht in 2021 en 2022 dip in woningmarkt

De Rabobank voorziet voor de komende twee jaar een dip in de woningmarkt. Door de coronacrisis zal de werkloosheid oplopen en daardoor neemt de vraag naar huizen af, schrijft de bank in zijn Kwartaalbericht Woningmarkt.

Volgens de berekeningen liggen de huizenprijzen in 2021 gemiddeld 0,8 procent lager dan dit jaar. In 2022 komt daar nog eens een daling van 2,6 procent bovenop. In de loop van dat jaar zullen de huizenprijzen wel weer gaan stijgen, denkt de Rabobank.

'Meerderheid Nederlanders ervaart psychische klachten door corona'

60 procent van de Nederlanders zegt door de coronacrisis in toenemende mate last te hebben of te hebben gehad van psychische klachten. Die variëren van lichte effecten als piekeren en prikkelbaar zijn, tot serieuze verschijnselen als depressiviteit en paniekaanvallen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 25.000 leden van het eigen opiniepanel.

Vooral jongeren tot 35 jaar lijden mentaal onder de crisis: maar liefst driekwart (74 procent) zegt tot nu toe last te hebben gehad van klachten. Daarmee zijn de geestelijke problemen van jongeren vele malen groter dan die van oudere leeftijdsgroepen. De meest voorkomende klachten onder jongeren zijn stress (40 procent), eenzaamheid (38 procent) en aanhoudende vermoeidheid (36 procent).

Opvallend genoeg hebben de 65-plussers, de leeftijdsgroep met de meeste gezondheidsrisico's, de minste mentale klachten, stelt EenVandaag. 48 procent zegt één of meerdere mentale klachten te hebben (ervaren).

Aantal reizigers in ov neemt iets toe, maar nog verre van normaal

Het wordt langzaamaan weer drukker in het openbaar vervoer. Uit cijfers van Translink, het bedrijf dat het inchecken met de ov-chipkaart registreert, blijkt dat er al een paar weken sprake is van een groei. Eind juni lag het aantal reizigers nog 60 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Nu de zomervakantie voorbij is, ligt dat aantal op ongeveer de helft. Op sommige dagen zijn er uitschieters naar twee derde van de aantallen die vorig jaar normaal waren.

Reizigers lijken zich nu beter te spreiden over de dag dan voor de coronacrisis. Toen waren er in de ochtend- en avondspits nog grote pieken in het aantal reizigers. Inmiddels is het verschil tussen de spitsen en de rest van de dag veel kleiner. Dat komt deels door afspraken die de ov-bedrijven hebben gemaakt met onderwijsinstellingen. Die laten leerlingen nu meer gespreid over de dag reizen.

Bij de Nederlandse Spoorwegen is men blij met de terugkeer van een deel van de reizigers, maar de verwachtingen blijven somber: "Het is nog steeds vooral vrijetijdsverkeer. Reizigers die om een zakelijke reden de trein pakken, zien we veel minder in de trein." Volgens de NS heeft de groei van het aantal reizigers nog niet geleid tot te drukke treinen.

De spoorvervoerder verwacht nog lang last te houden van de lagere reizigersaantallen: "Dat betekent wel wat voor onze inkomsten. En dat blijft nog wel even zo."

Reisadvies Griekse eilanden aangescherpt naar oranje

Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor de Griekse eilanden aangescherpt van geel naar oranje. Het advies geldt vanaf vanochtend.

Volgens het ministerie is het aantal mensen dat besmet is geraakt met het virus tijdens hun vakantie op een van de Griekse eilanden flink gestegen. "Bent u van plan om naar een Grieks eiland te reizen of bent u daar? Houd er rekening mee dat het advies voor dat eiland oranje is geworden. Dat betekent dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden", zegt het ministerie.

Mensen die terugkeren uit een oranje gebied, moeten tien dagen in thuisquarantaine.

Welkom in het liveblog

Goedemorgen, dit is het corona-liveblog van maandag 7 september. Welkom! Het blog van gisteren staat hier.