Premier Castex tijdens zijn speech AFP
Tour de France

Premier Castex zat zaterdag twee uur op de achterbank van een auto met Tour-directeur Christian Prudhomme. Die laatste bleek vandaag positief te zijn getest op corona. Castex zei dat hij zich onmiddellijk ook zou laten testen. "Maar ik voel me prima, dus ik ga gewoon door met mijn werk als premier", zei hij tijdens een publieke bijeenkomst in een zaaltje met mensen.

Dat laatste is opmerkelijk. Want in de officiële regels van de Franse overheid staan andere adviezen. Wie in Frankrijk in contact is geweest met een besmet persoon moet zichzelf "isoleren en niet aan het werk gaan", staat in de voorschriften van het Ministerie van Volksgezondheid.

Als je niet onder één dak woont met de besmette persoon moet je zeven dagen thuis blijven. "Ga alleen naar buiten als het echt nodig is." Pas na zeven dagen moet je je laten testen. "Eerder testen heeft geen zin, want dan kan je een negatieve uitslag krijgen terwijl je toch besmet bent."

Premier Castex isoleert zich niet thuis, maar gaat door met zijn werk. En dat maakte hij bekend in een zaaltje vol mensen. En hij laat zich metéén testen in plaats van na zeven dagen, zoals zijn eigen regering adviseert. Hij was nog nauwelijks uitgesproken of zijn entourage trapte al op de rem. Goed ingelichte bronnen meldden dat de premier nu 'geïsoleerd gaat werken' vanaf zijn ministerie.

Zijn agenda is aangepast: fysieke afspraken zijn afgezegd en Castex vergadert alleen nog per videoverbinding. Hij zal niet aanwezig zijn bij een ministersbijeenkomst morgen. Zaterdag precies zeven dagen na zijn autorit met Prudhomme zal Castex zich nogmaals laten testen.

De premier werd overduidelijk teruggefloten na zijn 'niks-aan-de-hand'-speech in het zaaltje. Zelfs president Macron riep zijn premier publiekelijk tot de orde. "Voor ons zelf gelden dezelfde regels als voor andere Fransen", zei hij tijdens een werkbezoek.

Binnen de Franse regering hebben de 'Tour-besmettingen' inmiddels tot onrust geleid. Ook een staatssecretaris zat eerder al in de auto met Prudhomme tijdens een Touretappe. Hij zal zich ook laten testen. En de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin lunchte vandaag nog met Castex.

"Als de premier positief wordt getest, laat ik me ook testen'', aldus de minister.

STER reclame