liveblog

Veel meer besmettingen door technische storing • Rijbewijzen langer geldig

liveblog gesloten

Meer dan 7000 nieuwe vastgestelde besmettingen in Frankrijk

In de afgelopen 24 uur hebben de Franse autoriteiten 7017 nieuwe besmettingen vastgesteld. Een etmaal eerder waren dat er nog 4982. Het is de derde keer sinds het begin van de coronacrisis dat het aantal boven de 7000 besmettingen uitkomt. In totaal is nu bij 293.024 mensen corona vastgesteld.

Voor de vijfde dag op rij is het aantal ziekenhuisopnamen gestegen. 4632 patiënten liggen nu in het ziekenhuis. Dat is nog wel een stuk minder dan op het hoogtepunt, op 14 april lagen er 32.292 covidpatiënten in de Franse ziekenhuizen. Het aantal mensen dat is overleden aan het virus is met 25 gestegen tot een totaal van 30.686.

Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi besmet

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is besmet met het coronavirus, meldt een van zijn woordvoerders. De 83-jarige Berlusconi blijft in quarantaine in zijn woning in de buurt van Milaan. De mediatycoon en voorman van de politieke partij Forza Italia blijft wel gewoon doorwerken. Hij zal onder meer partijgenoten steunen bij de campagne voor regionale verkiezingen later deze maand.

Cel- en taakstraffen voor demonstranten die politie belaagden

De rechtbank in Den Haag heeft tijdens een snelrechtzitting cel- en taakstraffen opgelegd aan mannen die de politie belaagden tijdens een demonstratie tegen de coronamaatregelen op 20 augustus. Volgens de politie werd ingegrepen toen agenten werden belaagd en "meerdere demonstranten zich provocerend en agressief richting agenten gedroegen".

Een 42-jarige man uit Den Haag kreeg de hoogste straf. Hij moet twee maanden de gevangenis in. De rechter neemt het de man kwalijk dat hij een leidende rol had en dat hij medeverantwoordelijk was voor de grimmige sfeer. De politierechter noemde zijn gedrag onacceptabel.

Een 33-jarige man uit Sint-Willebrord kreeg een taakstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van een maand. Hij werd verdacht van het slaan en bespugen van een agent. De rechter vond dat "vies en kwetsend". Een eveneens 33-jarige man uit Etten-Leur werd veroordeeld tot een taalstraf van 150 uur en een maand voorwaardelijke celstraf. Hij bekende in de rechtbank dat hij "uit emotie" tegen een politiebus schopte. Hij kreeg ook een boete van 3000 euro.

Een 48-jarige man uit Den Haag had geen vertrouwen in een eerlijk proces omdat de rechter hem al voor een eerder vergrijp had veroordeeld. Daarom diende hij een wrakingsverzoek in. Vanwege dat verzoek blijft de verdachte voorlopig vastzitten. De wrakingskamer moet nog besluiten of hij een andere rechter krijgt toegewezen.

70 procent Nederlanders bereid om te laten vaccineren

Een flink deel van de Nederlanders wil zich niet laten inenten als er een goed werkend vaccin tegen corona beschikbaar komt, of twijfelt daar nog over. Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van Nieuwsuur.

13 procent wil zich niet laten inenten en 16 procent weet het nog niet. De meeste Nederlanders, zeven op de tien, zijn dus wél bereid zich te laten vaccineren.

WHO verandert behandelrichtlijn voor coronapatiënten

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verandert het behandeladvies voor coronapatiënten. De verwachting is dat dit sterfte voorkomt. De organisatie raadt nu behandeling met zogeheten corticosteroïden aan voor patiënten met ernstige of levensbedreigende covid-19. In de behandelrichtlijn van 27 mei raadde de WHO routinematig gebruik van die groep ontstekingsremmers nog af voor mensen met covid-19.

Het kantelpunt ontstond half juni toen Britse onderzoekers meldden dat het middel dexamethason de sterfte van coronapatiënten aan de beademing met ongeveer een derde verminderde. "Op dat moment liepen er allerlei onderzoeken naar dexamethason en vergelijkbare ontstekingsremmers", zegt Lennie Derde, intensivist en onderzoeker bij het UMC Utrecht. "Toen we de hoopgevende Engelse resultaten zagen, vonden we het niet meer verantwoord patiënten vergelijkbare middelen te onthouden tijdens onderzoeken."

"De WHO heeft toen het initiatief genomen om alle gedegen onderzoeken in samenhang te analyseren", zegt Derde, die de Europese tak van een internationaal onderzoek coördineerde naar het op dexamethason lijkende middel hydrocortison. "Het nieuwe WHO-advies is gebaseerd op die analyse."

De behandeling van coronapatiënten zal in Nederland niet drastisch veranderen door het nieuwe advies. Dexamethason behoort al tot de drie middelen die veel worden gebruikt bij coronapatiënten. "Wel weten we nu echt zeker dat corticosteroïden werken en dat het effect breder is dan allen bij dexamethason", zegt Derde. "Alle onderzoeken wijzen in dezelfde richting, dat is lang niet altijd zo."

Door technische storing vandaag veel meer besmettingen gemeld

Het aantal besmettingen dat vandaag door het RIVM is gemeld (734) is veel hoger dan het gemiddelde aantal meldingen de afgelopen weken. Volgens het RIVM komt dat door "een kortdurende technische storing" gisteren.

Hierdoor is een deel van de positieve testen die gisteren hadden moeten worden gemeld, vandaag gemeld. Het totaal aantal besmettingen van vandaag valt vandaag daardoor hoger uit.

Rijbewijzen negen maanden langer geldig

Bestuurders van wie het Nederlandse rijbewijs tussen 1 februari en 30 november verloopt of is verlopen, mogen negen maanden langer doorrijden binnen de EU. Dat geldt ook voor beroepsmatige chauffeurs die de verplichte code 95 op hun rijbewijs vermeld moeten hebben. Ook de geldigheid van nascholingscursussen wordt verlengd.

De Europese Commissie heeft het verzoek van Nederland voor de verlenging geaccepteerd, zegt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Volgens het CBR kunnen sommige mensen vanwege de coronamaatregelen niet voldoen aan de eisen van het verlengen van het rijbewijs.

Deze Europese regeling geldt voor alle Nederlandse rijbewijzen, schrijft het CBR in een persbericht. Dus ook voor rijbewijzen die bijvoorbeeld vanwege een medische aandoening maar drie of één jaar geldig zijn. Wel wordt aan deze mensen gevraagd om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijgeschiktheid heeft plaatsgevonden.

Debat Grapperhaus live te volgen

Het debat met minister Grapperhaus over de gang van zaken op zijn huwelijk, waarbij meerdere coronaregels werden overtreden, is live te volgen via NPO 1, NOS.nl, de NOS-app, de sociale media van de NOS en NPO Start.

Daarnaast houden we een liveblog bij.

'Rule Britannia' mag toch gezongen worden tijdens Last Night Of The Proms

Het bekende Britse patriottische lied Rule Britannia mag van de BBC toch gezongen worden tijdens de afsluiting van het concertseizoen, Last Night Of The Proms, in de Royal Albert Hall. Eerder werd al besloten, onder meer op verzoek van de Finse dirigent, om het lied alleen instrumentaal op te voeren.

De zender zei toen dat het koor niet mocht zingen vanwege de coronamaatregelen. Maar volgens tegenstanders werd het zingen geschrapt omdat de BBC de patriottistische teksten niet meer vond passen in de huidige tijd met Black Lives Matter. Onder meer de zin "Heers Brittannië, Brittannië heerst over de zeeën, Britten zullen nooit slaven zijn" zou niet meer passen. De omroep kreeg veel kritiek op het besluit.

De omroep is nu van dat besluit teruggekomen. Vanwege de coronamaatregelen wordt het lied uit 1740 niet door een koor gezongen, maar "door een kleine groep geselecteerde BBC-zangers".

Debat minister Grapperhaus begint rond vijf uur: 'Positie penibel'

Het debat waarin minister Grapperhaus uitleg aan de Kamer moet geven over de gang van zaken op zijn huwelijk, waarbij gasten tegen de coronaregels in te dicht bij elkaar stonden, begint rond vijf uur.

Het debat dat nu gaande is loopt uit. Oppositiepartijen zijn fel nadat nieuwe foto's verschenen van het trouwfeest. Daarop is te zien is dat de minister van Justitie - die mensen die geen afstand houden eerder 'aso's' noemde - zelf geen afstand houdt.

Grapperhaus maakte vorige week excuses voor "de momenten waarop het fout ging" maar zei ook dat de regels zo veel mogelijk waren nageleefd. Na het zien van de foto's die gisteravond verschenen vragen Kamerleden zich af of dat wel klopt en of de minister wel de waarheid sprak.

Premier Rutte zei een uur geleden op de vraag of de positie van Grapperhaus nog houdbaar is kort "ja" maar wilde er verder niet op ingaan. "Dat is niet netjes, het is nu eerst aan de Kamer", aldus de premier.

Politiek verslaggever Albert Bos zegt achter de schermen te horen dat de minister "strijdbaar" is. "Dat duidt erop dat hij het debat wil afmaken. Hij zal flink aan de bak moeten, en een diepe buiging moeten maken naar de Kamer. Zijn positie is nog steeds erg penibel."

Kamer staat achter de wet voor de corona-app

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de wet die de 'corona-app' regelt. In een Kamerdebat werden nog wel veel kritische vragen gesteld, maar het is duidelijk dat minister De Jonge steun krijgt van een meerderheid.

Opzet van de corona-app is dat mensen een bericht krijgen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coronavirus. Dat moet verdere verspreiding van het virus voorkomen.

Drie Zweedse kinderen maanden opgesloten uit angst voor corona

Drie Zweedse kinderen zijn ongeveer vier maanden lang thuis opgesloten geweest. Ze moesten van hun ouders binnenblijven uit angst voor corona. Volgens de rechtbank van de gemeente Jönköping in het zuiden van Zweden was de deur van de woning dichtgetimmerd. De rechter heeft de kinderen uit huis geplaatst.

De kinderen (10, 15 en 17 jaar) mochten tussen maart en begin juli het appartement niet verlaten, zegt hun advocaat Mikael Svegfors tegen de Zweedse krant Aftonbladet. Ze konden elkaar niet zien en moesten eten in hun kamer, stelde de rechtbank vast. "In de zestien jaar dat ik dit werk doe, heb ik dit nog nooit gezien", aldus de kinderadvocaat.

De ouders ontkennen dat ze hun kinderen tegen hun zin hebben opgesloten en gaan in beroep tegen de uithuisplaatsing, zegt hun advocaat in een radio-interview. Volgens de raadsman komt het gezin uit "een ander deel van de wereld en spreken ze geen vloeiend Zweeds". "Ze bleven het nieuws via internet volgen vanuit hun oude land", waar veel strengere beperkingen golden. Om welk land het gaat, is niet duidelijk.

Rutte: positie Grapperhaus houdbaar

Ook na de foto's die vandaag verschenen zijn van het huwelijksfeest van minister Grapperhaus, vindt premier Rutte diens positie houdbaar. Premier Rutte zei dat desgevraagd na afloop van een overleg op het Catshuis over de aanpak van racisme, toen hem naar de fotorel werd gevraagd,

De foto's, waarop Grapperhaus onder meer een hand lijkt te geven en zijn schoonmoeder omarmt, leiden bij oppositiepartijen tot felle reacties.

Vanmiddag moet Grapperhaus in de Tweede Kamer verantwoording afleggen. Premier Rutte wilde verder nu niet op de kwestie ingaan, hij zei alleen "ja" op de vraag of de positie van Grapperhaus nog houdbaar was. "Ik vind het ook netjes, zo vlak voor een Kamerdebat, dat het nu eerst aan de Kamer is", aldus de premier.

734 nieuwe besmettingen, meer dan afgelopen week

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 734 nieuwe positieve testen bij het RIVM gemeld. Een dag eerder waren dat er 462. Vorige week werden er gemiddeld 514 besmettingen per dag gemeld.

De meeste besmettingen zijn opnieuw in Amsterdam (118), Rotterdam (108) en Den Haag (65). In Rotterdam, waar het aantal besmettingen de afgelopen dagen juist afnam, is dat beduidend meer dan het gemiddelde de afgelopen tijd.

Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Montfoort (6,5 per 10.000 inwoners), Eemnes (4,3) en Amsterdam (3,4). Het gaat in de eerste twee gemeenten slechts om enkele besmettingen, maar vanwege het geringe aantal inwoners staan ze bovenaan.

De GGD's hebben vandaag 6 nieuwe ziekenhuisopnames en 5 doden gemeld aan het RIVM. Vorige week ging het om gemiddeld 8 nieuwe ziekenhuisopnames en 3 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en sterfgevallen waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Belgische viroloog noemt Grapperhaus ongeloofwaardig

"Ministers die zich zelf niet aan de coronavoorschriften houden, zijn ongeloofwaardig en brengen teweeg dat ook burgers de regels loslaten", zegt de Belgische viroloog Steven Van Gucht tegen persbureau ANP. "En het toenemende scepticisme is juist het grote probleem voor de komende periode."

Hij constateert dat meer en meer burgers de waarschuwingen van de overheid niet langer geloven en zich tegen de coronamaatregelen keren. "Ik ben wel bevreesd daarvoor."

Volgens Van Gucht moeten leiders het goede voorbeeld geven. Dat zegt hij op de dag dat de Nederlandse minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid verder in verlegenheid is gebracht door foto's waarop hij al handenschuddend en omhelzend te zien is op zijn recente bruiloft.

"Als Grapperhaus' Belgische collega Pieter De Crem een soortgelijk loopje zou nemen met de regels, zou dat een groot probleem zijn, zeker en vast", stelt Van Gucht. "Maar De Crem is een heel consciëntieus man. Hij weet wel dat hij zijn geloofwaardigheid zou verspelen als hij dat zou doen."

Áls de clubs over een tijd weer open gaan, gebeurt dat op deze manier

Geen mondkapje en geen 1,5 meter, maar wel goede ventilatie en minder aanwezigen: zo moeten de nachtclubs en discotheken naar eigen zeggen weer open kunnen. "Als het kabinet dit echt wil, als het kabinet clubs echt belangrijk vindt, dan kan dit protocol binnen twee weken worden uitgewerkt en kunnen we dan open", zegt Jorn Lukaszczyk, van belangenvereniging Nachtbelang.

Test met tbc-vaccin in Nederlandse ziekenhuizen in strijd tegen corona

In 22 Nederlandse ziekenhuizen start deze week een onderzoek naar een tuberculosevaccin: het zogeheten BCG-vaccin. Wetenschappers willen weten of het beschermt tegen andere luchtweginfecties, zoals corona.

Aanleiding voor het onderzoek is een studie die maandag in vakblad Cell verscheen. Daarvoor zijn 198 Griekse ouderen onderzocht, die een paar jaar terug dit vaccin of een placebo hadden gekregen toen ze uit het ziekenhuis werden ontslagen. Een jaar later hadden de ouderen die het vaccin kregen 40 procent minder infecties en 80 procent minder luchtweginfecties doorgemaakt dan ouderen die een placebo hadden ontvangen.

Het onderzoek dat nu van start gaat is niet de eerste studie in Nederland naar de werking van het tuberculosevaccin tegen covid-19. In maart startte een onderzoek bij zo'n 1500 zorgmedewerkers en in april een onderzoek bij 1600 gezonde ouderen. Internationaal zijn er zo'n vijftien studies.

Corona vastgesteld in migrantenkamp Moria op Lesbos

In het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is het eerste coronageval geconstateerd. Het gaat om een 40-jarige Somalische man, die buiten het officiële kampgedeelte verbleef. Omdat hij zich niet goed voelde, werd hij gisteren met een ambulance naar het ziekenhuis in de hoofdstad Mytilini gebracht. Daar testte hij positief.

Medische teams zijn begonnen met contactonderzoek. De man heeft de ziekte vermoedelijk in Athene opgelopen. Hij was daar op 17 juli naartoe gereisd, nadat hij een asielstatus had gekregen. Omdat hij geen werk kon vinden, keerde hij terug. Het kamp is in volledige isolatie geplaatst voor de komende veertien dagen. Er golden al strenge beperkingen in en rond het kamp sinds maart, toen de pandemie begon.

Kamp Moria is overbevolkt, op dit moment verblijven er tegen de 13.000 mensen in het officiële gedeelte en in tenten er omheen. Moria beschikt sinds bijna twee weken over een gezondheidscentrum dat met Nederlands geld is gebouwd. Vier bedden zijn geschikt voor de behandeling van coronapatiënten. Het is niet duidelijk of de kliniek al in gebruik is.

Het is niet de eerste keer dat in een opvangkamp op Griekse eilanden een coronageval is geconstateerd. In het kamp Vial op Chios zijn vorige maand vijf mensen positief getest. Kamp Vial zit sinds die tijd in volledige lockdown. Mensen waarmee de patiënten in contact zijn geweest, zijn in quarantaine geplaatst.

De Jonge gaat niet in op vragen over positie Grapperhaus

Minister De Jonge ontweek bij begin van het coronadebat in de Kamer vragen van de pers over de positie van zijn CDA-collega Grapperhaus. Die kwam opnieuw onder vuur te liggen door de publicatie van nieuwe foto's van zijn bruiloft.

Tot vandaag waren de coalitiepartijen en de linkse oppositie "niet uit op het politieke hoofd van de minister", zei verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. "In tegenstelling tot zijn voorgangers heeft hij niet heel veel problemen op zijn ministerie veroorzaakt. Maar het wordt nu moeilijker om hem op zijn plek te houden."

CDA-minister Hugo de Jonge zwijgt over nieuwe foto's Grapperhaus

Lego profiteert van lockdown

Lego is een van de bedrijven die baat hebben gehad bij de lockdownmaatregelen overal ter wereld. In het eerste half jaar steeg de verkoop van de plastic blokjes met 14 procent. De omzet steeg met 7 procent minder hard, omdat de fabrieken in Mexico en China stil kwamen te liggen. Winkeliers teerden daardoor in op hun voorraad.

Lego investeerde vorig jaar in de online-verkoop. Daardoor bleven de gevolgen van de tijdelijke sluiting van de 600 eigen Lego-winkels beperkt. Dit jaar opent het bedrijf 80 nieuwe winkels in China.

Voetballers FC Utrecht positief, oefenduel afgelast

Twee voetballers van FC Utrecht zijn positief getest op corona. Ze hadden geen klachten en zijn direct in quarantaine geplaatst.

De club schrijft op Twitter dat er uitgebreid contactonderzoek is gedaan. Daaruit kwam naar voren dat andere spelers en leden van de staf niet in quarantaine hoeven. Ze worden op korte termijn opnieuw getest.

Het oefenduel van vandaag tegen de Duitse club KFC Uerdingen 05 is afgelast.

Pelosi in het nauw door bezoek aan kapper

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, is in verlegenheid gebracht door een bezoek aan de kapper in San Francisco. In Californië is een bezoek aan de kapper toegestaan, als de behandeling in de buitenlucht plaatsvindt.

Een woordvoerder van Pelosi zei tegen persbureau AP dat de kapper tegen haar had gezegd dat knippen in een kapsalon is toegestaan als er geen andere klanten zijn.

De Republikeinen grijpen de gebeurtenis aan om Pelosi aan te vallen. Ze verwijten haar hypocriet te zijn. Op de video die door Fox News is gepubliceerd, is te zien dat ze geen mondkapje draagt. De staat Californië wil dat mensen dat wel doen. Pelosi heeft vaak kritiek op president Trump omdat hij bijna nooit een mondkapje draagt.

Felle reacties oppositie op nieuwe foto's Grapperhaus

De oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben fel gereageerd op de publicatie van nieuwe foto's van de bruiloft van minister Grapperhaus. SP-leider Marijnissen vindt dat Grapperhaus zich uitgebreid moet verantwoorden. "Want hij brengt hiermee boa's en agenten in een heel lastig parket en ondermijnt het draagvlak voor zijn eigen beleid." PvdA-leider Asscher vindt "dat er een probleem is met het gezag en de geloofwaardigheid van het kabinet." Hij is benieuwd hoe het kabinet dit gaat herstellen.

Forum voor Democratie-leider Baudet vindt dat Grapperhaus alle strafzaken tegen corona-overtreders moet schrappen, omdat hij de coronaregels zelf ook overtreedt. PVV-leider Wilders twitterde dat Grapperhaus met de minuut ongeloofwaardiger wordt. De Kamer gaat vanmiddag in debat met Grapperhaus.

Op de foto's die gisteren in het SBS-programma Shownieuws werden getoond, is te zien dat bezoekers van de bruiloft de anderhalvemetermaatregel niet in acht namen. Grapperhaus sloeg zijn arm om de schouder van een vrouw en zou ook handen hebben geschud. Vorige week toonde Shownieuws ook al foto's. Grapperhaus erkende toen dat er "helaas momenten zijn geweest waar de anderhalve meter niet in acht is genomen" en maakte excuses.

Negatieve coronatest verplicht voor reizen naar Bonaire

Reizigers uit Europa die op Bonaire nog welkom zijn, moeten vanaf maandag laten zien dat ze negatief op corona zijn getest. Het bewijs mag niet ouder zijn dan 72 uur. Wie zo'n bewijs niet heeft, wordt veertien dagen op eigen kosten in quarantaine geplaatst. Op dit moment zijn alleen reizigers uit Nederland, Duitsland, België en Frankrijk welkom op Bonaire,

Daarnaast is iedereen die naar Bonaire wil, verplicht om binnen 48 uur voor vertrek een gezondheidsverklaring in te vullen.

De bubbel met Curaçao wordt per direct tijdelijk opgeschort. Terugkerende reizigers uit Curaçao moeten twee weken in thuisquarantaine. De gezaghebber van Bonaire kan voor inwoners van Bonaire, medisch personeel en andere essentiële beroepen een uitzondering maken.

Wilders: Grapperhaus met de minuut ongeloofwaardiger

De eerste reacties op de nieuwe foto's van de bruiloft van minister Grapperhaus komen binnen. Grapperhaus wordt met de minuut ongeloofwaardiger, twittert PVV-leider Geert Wilders.

Grapperhaus-fotograaf heeft meer belastende foto's

Fotograaf Ferry de Kok heeft nog veel meer foto's van Grapperhaus die gepubliceerd gaan worden, vertelde hij vanochtend in de ochtendshow van Radio 538. "Ik heb nog honderden foto's liggen, er komen nog wel een paar naar buiten." Op die foto's zijn ook dingen te zien die nog niet naar buiten zijn gekomen, vertelt hij. "Wel allemaal een beetje in dezelfde trant als de vorige foto's."

De Kok ging bijna twee weken geleden naar de bruiloft in Bloemendaal om foto's van Grapperhaus en zijn vrouw te maken. "Toen zag ik opeens de hele groep naar buiten komen. Ik zag aanwezigen op schouders slaan, handjes geven: dat moest ik vastleggen. Ze stonden de hele tijd bij elkaar, het was niet maar één momentje. Ook op het terras bij het afgehuurde restaurant stonden ze de hele tijd bij elkaar. Als je de foto's ziet, denk je niet dat het coronatijd is."

De Kok publiceert bewust niet alle foto's in één keer. "Als ik dat doe, verdien ik maar één keer wat."

3,5 miljoen tv-kijkers voor persconferentie van Rutte en De Jonge

De persconferentie van premier Rutte en minister De Jonge over de ontwikkelingen rond het coronavirus is gisteravond door ruim 3,5 miljoen mensen op tv bekeken, blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek (SKO). Dat zijn er minder dan twee weken geleden, toen keken zo'n 4 miljoen mensen.

Begin augustus lag het aantal ook op 3,5 miljoen. In het begin van de coronacrisis, in maart en april, keken ongeveer 7 miljoen mensen naar de persconferenties over het coronavirus.

Volgens de SKO keken er 2,4 miljoen mensen naar de extra uitzending van de NOS op NPO 1 en 1,1 miljoen naar de extra uitzending op RTL 4.

Testen door GGD's duurt te lang, scholen overwegen zelf te gaan inkopen

Scholen willen zelf coronatesten gaan inkopen als leraren geen voorrang krijgen bij het testen door de overheid. In het noorden en in Flevoland zijn in de 2,5 week dat de scholen weer open zijn al veel klassen naar huis gestuurd en zelfs scholen gesloten, omdat de leraren die zich laten testen heel lang moeten wachten op de uitslag, zei Rinda den Besten van de PO-raad in het NOS Radio 1 Journaal.

"Sommigen moeten een paar dagen wachten voor een test of een heel eind ervoor reizen. Mensen uit Amsterdam krijgen te horen dat ze naar Zwolle moeten en dan duurt het soms drie dagen voordat de uitslag er is", zei Den Besten. "Dit betekent dat een klas van 27 leerlingen drie dagen niet naar school kan komen. Want door het lerarentekort zijn er al jaren geen vervangers meer. Dat is voor de ouders en de kwaliteit van het onderwijs een drama."

Den Besten maakt zich grote zorgen, omdat scholen in Midden-Nederland pas deze week weer begonnen zijn. Minister De Jonge wil leerkrachten (nog) geen voorrang geven in de teststraten, maar Den Besten hoopt dat de Tweede Kamer hem vandaag op andere gedachten brengt. Anders willen de scholen testen kopen die ook in bijvoorbeeld de sport worden gebruikt.

Het kabinet heeft de vraag uitstaan bij de adviseurs van het OMT welke groepen voorrang zouden moeten krijgen als de krapte blijft. Het zou dan bijvoorbeeld kunnen dat zorgmedewerkers en leraren prioriteit krijgen.

Ook Australië ontkomt niet aan recessie

De economie van Australië is voor het eerst in 28 jaar in een recessie beland. Daarvan is sprake als een economie twee kwartalen achtereen krimpt. De economie van Australië kromp het tweede kwartaal met 7 procent in vergelijking met het kwartaal daarvoor. Toen bedroeg de krimp 0,3 procent.

De krimp in het eerste kwartaal is niet alleen aan de corona-uitbraak te wijten. Ook de natuurbranden droegen eraan bij. 12 miljoen hectare ging in vlammen op, duizenden bedrijven werden direct getroffen en toeristen bleven weg.

In 2008 was Australië de enige grote economische macht die aan de wereldwijde recessie ontkwam. Dat kwam door de grote vraag vanuit China naar Australische grondstoffen als kolen en ijzererts.

Shownieuws toont nieuwe foto's van Grapperhaus die coronaregels overtreedt

Het tv-programma Shownieuws van SBS heeft opnieuw foto's gepubliceerd van de bruiloft van minister Grapperhaus. Daarop is te zien dat hij meer coronaregels overtrad dan enkel de anderhalvemetermaatregel. Op een van de foto's heeft hij een arm om de schouder van een vrouw. Volgens Shownieuws is dat zijn schoonmoeder.

Vorige week donderdag raakte Grapperhaus in opspraak door beelden die opdoken van de bruiloft. Daarop was te zien dat hijzelf en ook zijn gasten zich niet hielden aan de anderhalvemeterregel op de trappen van het stadhuis in Bloemendaal. Shownieuws vroeg Grapperhaus een reactie op de nieuwe publicatie. Via een woordvoerder liet hij weten dat hij "niks heeft toe te voegen" aan zijn eerdere verklaring.

De foto's van de bruiloft van Grapperhaus leidden tot verontwaardiging, omdat hij als justitieminister het gezicht is van de handhaving van de coronamaatregelen. Zo besloten boa's de afgelopen dagen minder boetes uit te delen. Vandaag wil de Tweede Kamer de minister ondervragen over zijn bruiloft.

Verpleeghuisvereniging betwijfelt of GGD wekelijks testen wel aankan

In Nieuwsuur uit Conny Helder van zorgkoepel Actiz haar zorgen over de testcapaciteit van de GGD's. Minister De Jonge van Volksgezondheid maakte vandaag bekend dat verpleeghuizen waarin een coronabesmetting is vastgesteld, wekelijks al hun bewoners en werknemers gaan testen. Ook als ze geen klachten hebben. "Wij willen het wel voor elkaar krijgen, maar daar hebben we ook anderen voor nodig", zegt Helder. "Het is echt zaak dat de GGD in staat wordt gesteld dat goed te doen."

"We testen nu alleen bij klachten, maar onderzoek geeft aan dat het ook preventief moet. Maar we maken ons zorgen of de GGD dat voor elkaar kan krijgen. Er moeten voldoende tests zijn, en ze moeten snel genoeg worden ingezet en de uitslag moet snel genoeg binnen zijn."

Het is voor verpleeghuizen een optie om los van de GGD tests in te kopen, zegt Helder:

Strikte lockdown voor Havana om corona uit te bannen op Cuba

Cuba komt met een strenge lockdown voor Havana. De komende vijftien dagen geldt tussen 19.00 uur 's avonds en 05.00 uur 's ochtends een avondklok in de hoofdstad. Benzinepompen mogen vanaf morgen geen klanten met privévoertuigen meer helpen en winkeliers mogen niets verkopen aan mensen die niet in de buurt van hun winkel wonen. Zo moeten mensen ontmoedigd worden om te reizen.

Op alle wegen die Havana uit leiden, staat politie. Reizigers die geen speciale vergunning hebben om de stad te verlaten, moeten worden tegengehouden door de agenten. Verder is het begin van het nieuwe schooljaar in Havana voorlopig uitgesteld.

Op de rest van het eiland zijn de maatregelen veel minder streng. Cuba heeft maar weinig coronabesmetingen vastgesteld. In reactie op de wereldwijde uitbraak sloot Cuba al snel het luchtruim en buiten de hoofdstad werden nog weinig besmettingen gemeld. Daar nam het aantal besmettingen de laatste weken snel toe, wat de autoriteiten noopte tot het nemen van de strikte maatregelen in Havana.

Nachtclubs: schandalig voor ondernemers en jongeren

"Een aanfluiting van een persconferentie", zo reageert de belangenvereniging voor de clubsector, Nachtbelang, op de bekendmaking van premier Rutte en minister De Jonge dat nachtclubs en discotheken voorlopig niet open gaan. "Het is schandalig voor ondernemers en voor jongeren", zegt Jorn Lukaszcyzk, mede-eigenaar van de Utrechtse club Basis en initiatiefnemer van Nachtbelang. Hij vindt dat het kabinet erg luchtig doet over zijn sector en over de gevolgen van de maatregelen voor de jeugd.

Pas gisteren sprak de belangenvereniging voor het eerst met het kabinet over de wens om weer open te gaan. "We zitten nu aan tafel, een stapje dichterbij", zegt Lukaszcyzk. Hij had zich al voorbereid op slecht nieuws en was dan ook niet verrast door het besluit van de kabinet.

Dat het kabinet naar het buitenland zegt te kijken bij het bepalen van het beleid over nachtclubs kan hij zich niet voorstellen. "Steeds meer landen openen weer de clubs." Lukaszcyzk ziet zelf dat het in het buitenland juist beter gaat in de sector.

Nachtbelang heeft een protocol gestuurd naar het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over de aanpak van de coronacrisis. Daarin staat onder meer dat de sector denkt dat kleine aanpassingen aan de kaartverkoop het registreren van namen en telefoonnummers makkelijk maakt. Dat zou helpen bij het bron- en contactonderzoek. Wat er ook in staat, is dat afstand houden in discotheken geen optie is, wat de beoogde aanpak van de clubs diametraal tegenover die van het kabinet plaatst.