liveblog
NOS NieuwsAangepast

'Bied jongeren vertier in winter' • India meldt kwartaalkrimp van 23 procent

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten.

'Wordt uitdaging om jongeren gemotiveerd te houden in winter'

De burgemeesters van de veiligheidsregio's werken aan plannen om jongeren te motiveren zich ook in de winter aan de coronamaatregelen te houden. Ze verwachten dat er dan minder draagvlak is voor de regels, onder meer door verveling. Waaraan de burgemeesters denken, is nog niet duidelijk. Maar het zou gaan om "iets leuks".

Er wordt volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, nog over gesproken. "Het wordt een uitdaging, zeker om bij jongeren in het binnenseizoen de moed erin te houden", zei hij.

Bruls ging ook in op de situatie rond minister Grapperhaus (Justitie), die onder vuur ligt omdat gasten op zijn bruiloft te weinig afstand van elkaar hielden. "Iedereen kan weleens een foutje maken", zei de burgemeester van Nijmegen daarover. Bovendien is er volgens Bruls al langere tijd geen boete meer uitgedeeld aan mensen die te weinig afstand hielden.

Grapperhaus zelf gaf na de bijeenkomst aan dat hij zowel de politie- als de boabonden heeft uitgenodigd voor een gesprek. Hij wil zich aan hen verantwoorden over zijn bruiloft. Eerder bood hij al publiekelijk excuses aan.

Slob: geen voorrang voor leerkrachten bij testen

Het kabinet is niet van plan docenten voorrang te geven bij een coronatest. Minister Slob van Onderwijs zei in Nieuwsuur dat hij en zijn collega's inzetten op het verruimen van de testcapaciteit voor iedereen in Nederland. Ook docenten profiteren daar volgens hem van.

Veel schoolleiders en docenten dringen aan op voorrang, om te voorkomen dat leraren met klachten uitvallen en leerlingen noodgedwongen thuis moeten blijven. Slob zei dat hij met coronaminister De Jonge heeft overlegd over de situatie in het onderwijs, en dat de conclusie was dat een voorrangsregeling niet mogelijk is.

Vandaag gingen ook de laatste scholen weer open na de vakantie. Slob wil het uiterste doen om ervoor te zorgen dat ze ook open blijven.

Versoepelingen in Argentinië, ondanks oplopend aantal besmettingen

'Overheid kan de stijging niet eeuwig blijven remmen'

Inmiddels elf besmettingen in Silvolde, voetbalclub gesloten

Het aantal besmettingen in verband met de uitbraak bij een voetbalclub in Silvolde is opgelopen tot elf. De burgemeester van het dorp heeft besloten het gebouw van Sportclub Silvolde te sluiten tot en met 7 september, schrijft Omroep Gelderland. Als gevolg zijn er geen trainingen of wedstrijden meer.

De club liet dit weekend weten dat zeker negen spelers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het is onduidelijk of de twee nieuwe gevallen ook voetballers zijn. De GGD verwacht dat de komende dagen meer mensen positief worden getest.

Twee lokale horecazaken houden uit voorzorg hun deuren gesloten. Een van de besmette voetballers heeft vorige week nog gewerkt in een van de twee horeca-ondernemingen.

Maximaal 13.000 supporters in De Kuip

Feyenoord mag zo'n 13.000 supporters welkom heten bij de eerste drie thuiswedstrijden van het komende seizoen. De Kuip kan ruim 51.000 bezoekers aan, maar dat is vanwege de coronapandemie voorlopig niet mogelijk.

Lees verder:

Spanje: 23.000 bevestigde besmettingen sinds vrijdag

In Spanje is het aantal bevestigde coronabesmettingen sinds vrijdag opgelopen met ruim 23.000. De afgelopen 24 uur zijn er ruim 2400 nieuwe gevallen gemeld. Daarmee is het totaal opgelopen tot 462.858 besmettingen sinds het begin van de coronapandemie.

Per honderdduizend inwoners telt Spanje momenteel het hoogste aantal besmette personen van Europa. De afgelopen twee weken zijn er door intensief testen bijna 100.000 gevallen aan het licht gekomen.

Volgens minister van Volksgezondheid Simon staat de Spaanse zorg er wel veel beter voor dan enkele maanden geleden. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen de ziekenhuizen vol en dreigde het zorgstelsel overbelast te raken. Momenteel zijn gemiddeld 6 procent van alle ziekenhuisbedden bezet.

Klap voor Indiase economie: krimp van 23,9 procent

De Indiase economie is tussen april en juni met 23,9 procent gekrompen, heeft de regering bekendgemaakt. Het is de grootste economische klap voor het land in 24 jaar tijd.

In het begin van het jaar leek India het in vergelijking met andere landen aardig te doen. De economie groeide in die periode nog met 3,1 procent, terwijl veel landen toen al in problemen waren. Het tweede kwartaal werd ook de Indiase economie hard getroffen, blijkt uit de nieuwe cijfers.

Hoewel het aantal besmettingen in rap tempo oploopt, blijft de overheid de maatregelen versoepelen. Volgens NOS-correspondent Aletta André heeft het land geen andere optie. "Ik geloof niet dat mensen zich weer veilig voelen, maar ze hebben geen keuze. Alleen de allerarmsten krijgen gratis eten, maar daar houdt het mee op."

In de hoop de economische schade zo veel mogelijk te beperken, kondigde de Indiase regering in mei een stimuleringspakket aan ter waarde van bijna 240 miljard euro.

Boa's houden boetes op zak vanwege coronamisstap Grapperhaus

Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) schrijven momenteel minder coronaboetes uit vanwege de commotie over de bruiloft van minister Grapperhaus. Dat zegt voorzitter Gerrits van de vakbond BOA ACP.

"Het is ingewikkeld om uit te leggen waarom mensen een coronaboete kunnen krijgen als de verantwoordelijke minister zich zelf niet aan de regels houdt." Boa's zelf zijn ook boos over de situatie, zegt de vakbondsvoorzitter. "Dit doet natuurlijk afbreuk aan onze geloofwaardigheid."

Studentenverenigingen erg populair: 'Anders zit je alleen maar op je kamer'

Studentenverenigingen hebben een recordaantal inschrijvingen. Vorig jaar waren dat er landelijk zo'n 10.000, dit jaar staat de teller al op ruim 15.200. Ook student Renske sloot zich aan bij een vereniging in Eindhoven:

'Je bent nu veel online, probeer dan maar eens goede vrienden te maken'

BBC: zeker zestien vliegtuigpassagiers besmet

Inmiddels zijn zeker zestien passagiers van een TUI-vlucht van Griekenland naar Wales positief getest op covid-19, meldt de BBC. Als gevolg worden alle 193 passagiers met klem gevraagd om in zelfisolatie te gaan.

Het vliegtuig is op 25 augustus van Zakynthos naar Cardiff gevlogen. Zeven personen van in totaal drie verschillende groepen waren tijdens de vlucht mogelijk besmettelijk, zeggen functionarissen.

Het toestel zat volgens een passagier vol met "covid-idioten" en een totaal onbekwame bemanning. "Deze vlucht was een debacle. Talloze mensen hadden hun mondkapje afgedaan en liepen naar elkaar toe voor een praatje", zegt Stephanie Whitfield.

Ook een andere ooggetuige zegt dat de coronamaatregelen amper werden nageleefd aan boord. Reisorganisatie TUI zegt tegen de Britse omroep dat de situatie wordt onderzocht.

Oud-president India, positief getest op covid-19, overleden

De voormalige president van India Pranab Mukherjee is overleden op 84-jarige leeftijd. Hij was eerder deze maand positief getest op covid-19, maar leed ook aan andere aandoeningen.

Mukherjee onderging op 10 augustus een spoedoperatie vanwege een bloedprop in zijn hersenen. Na die operatie werd bij hem het coronavirus vastgesteld. Hij lag sindsdien in een coma. Maandag verslechterde zijn toestand vanwege een longinfectie, meldt het ziekenhuis.

Mukherjee was van 2012 tot 2017 president van India.

Nederlanders melden zich in groten getale voor vaccinonderzoek

Vele honderden Nederlanders hebben zich gemeld om het kandidaat-coronavaccin van Janssen Vaccines te testen. Deelnemers krijgen als vergoeding 4700 euro.

Bij zowel het UMC Utrecht als PRA Health Sciences in Groningen hebben zich honderden proefpersonen gemeld. Bij het LUMC waren er voor het weekend al meer dan honderd aanmeldingen, laat een woordvoerder van het farmaceutische bedrijf in Leiden weten.

Het is voor het eerst dat een groep Nederlanders het vaccin krijgt toegediend. Het gaat om een groep van in totaal 135 proefpersonen, 45 in ieder centrum. Zij doen mee aan een zogeheten fase 2a-onderzoek. Dat onderzoek moet uitwijzen welke dosering de beste immuunreactie oplevert. Ook wordt gekeken naar de veiligheid van het kandidaat-vaccin.

De veiligheid wordt nu ook al onderzocht in fase 1-onderzoek in België en de Verenigde Staten. Als de uitkomsten daarvan positief zijn, komt er ook een fase 3-onderzoek met vele duizenden vrijwilligers in een gebied waar het virus volop rondgaat. Dat onderzoek moet uitwijzen of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen een infectie met het coronavirus.

Of er nu genoeg Nederlandse vrijwilligers zijn voor het fase 2a-onderzoek is onduidelijk. "Het vaccin wordt in twee groepen getest, bij mensen tussen de 18 en 55 en bij mensen boven de 65", zegt de woordvoerder. "Bij het onderzoek in België zagen we dat de eerste groep snel vol zat, maar dat het langer duurde voordat we genoeg oudere vrijwilligers hadden. Of zich op alle locaties genoeg mensen voor beide groepen hebben gemeld, weten we nog niet. Alle aanmeldingen worden nu beoordeeld."

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Scholen nu al bezorgd over winter: 'Klas naar huis sturen onvermijdelijk'

Schooldirecteuren maken zich zorgen over het tekort aan personeel nu in het hele land het schooljaar van start is gegaan. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldt op basis van een peiling onder 600 directeuren dat 83 procent van hen daarover bezorgd is.

De schoolleiders, overwegend directeuren in het basisonderwijs, wijzen erop dat het al langer bestaande lerarentekort wordt verergerd door de coronacrisis. Zo zijn docenten uit de risicogroep afwezig en blijven ook mensen met milde klachten uit voorzorg thuis.

Lees verder:

Ministerie: app meet anderhalvemeter afstand in driekwart gevallen correct

De corona-app meet in 73 procent van de gevallen dat mensen binnen 1,5 meter van elkaar waren. Dat zegt topambtenaar Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezondheid in de Tweede Kamer in een technische briefing over de zogenoemde CoronaMelder.

Een aantal Kamerleden is kritisch over de accuraatheid van de app. Want het betekent dat de app het in een kwart van de gevallen niet registreert wanneer mensen te dicht bij elkaar in de buurt zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als beide personen de telefoon in hun achterzak hebben, want lichamen kunnen het signaal verstoren.

"In negentig procent van de gevallen registreert de app ontmoetingen binnen drie meter", zegt Roozendaal. Dat betekent dat mensen soms een melding kunnen krijgen terwijl ze voldoende afstand houden. Ondanks dat de metingen niet honderd procent accuraat zijn, levert het wel een belangrijke bijdrage aan het bron- en contactonderzoek, benadrukt Roozendaal.

Uitzondering op beleid

Het is nog niet bekend of gebruikers zich steeds opnieuw kunnen laten testen als ze een melding krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. Op dit moment is dat wel zo, ook al is het officiële advies: laat je alleen testen bij klachten. De app is daar dus een uitzondering op.

Kamerleden vonden dat verwarrend, omdat minister De Jonge onlangs nog benadrukte dat mensen zich alleen moeten laten testen met klachten. Bij de landelijke invoering van de app zal het programma "de richtlijnen voor bron- en contactonderzoek volgen", zegt Roozendaal. Daarbij geldt een melding van de app als een 'nauw contact' met een coronapatiënt.

Op dit moment is daarbij het beleid om mensen te vragen om in quarantaine te gaan, maar niet om ze te laten testen. Het is onbekend of dat beleid wordt aangepast.

777 miljoen extra voor gemeenten en provincies

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen een tweede steunpakket van 777 miljoen euro voor het mislopen van inkomsten en de extra kosten die zij maken door de coronacrisis. Dat hebben minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën laten weten.

Hiermee komt de totale verleende steun op ruim 1,5 miljard voor 2020. In het persbericht op de Rijksoverheid-website staat een overzicht van de verdeling van het hulpbudget.

Ollongren geeft aan dat er tijdens de coronacrisis veel wordt gevraagd van lokale overheden. "Het is belangrijk dat iedereen kan blijven rekenen op goede dienstverlening, van zorg tot OV, van begeleiding naar werk en toezicht en handhaving, tot het in stand houden van sport en culturele voorzieningen."

Morgen 19.00 uur geeft kabinet nieuwe coronapersconferentie

Premier Rutte en minister De Jonge houden morgenavond weer een persconferentie over de corona-ontwikkelingen. Het is dan 1 september, ongeveer zes maanden na de eerste uitbraak van het virus.

Het kabinet vindt het een logisch moment om toe te lichten waar we nu staan, ook in vergelijking tot de ons omringende landen, zeggen ingewijden.

Klaver: koop beademingsapparatuur die VS niet meer wil

GroenLinksfractieleider Klaver vindt dat het kabinet de door Philips voor de VS gemaakte beademingsapparaten moet aanschaffen. Vandaag maakten de Verenigde Staten bekend dat ze de versneld geproduceerde apparatuur niet meer willen afnemen. Bij 1 op 1 op NPO Radio 1 legde Klaver uit dat hij verbaasd is over dit besluit, maar dat het ook kansen biedt.

"Koop die IC-apparaten nu van Philips op. Dat is ook nog een Nederlands bedrijf. En als je overcapaciteit hebt in ons land, dan kan je altijd de boel nog doorverkopen. Maar nu handelen, is dan ook mijn advies aan het kabinet."

In april tekenden de Amerikanen een contract voor de levering van 43.000 beademingsapparaten van Philips. Voornamelijk bedoeld om coronapatiënten op de intensive care te beademen. De reden dat de VS afhaakt, is niet bekend.

Rusland: eind dit jaar massavaccinatie van kwetsbaren

Vanaf november of december gaat Rusland op grote schaal mensen die behoren tot risicogroepen vaccineren tegen het coronavirus. Minister van Volksgezondheid Murashko heeft dat bekendgemaakt, melden Russische media.

Het in Rusland geproduceerde coronavaccin werd deze maand goedgekeurd door het Kremlin. President Poetin zei dat het middel werkt, veilig is en dat een van zijn dochters al is gevaccineerd zonder bijwerkingen. Deskundigen zetten vraagtekens bij die claim en vrezen dat het te vroeg is om het vaccin veilig te verklaren.

Piek besmettingen Rotterdam lijkt voorbij

Tot 10.00 uur vanochtend zijn er 527 nieuwe positieve tests bij het RIVM gemeld. Gisteren waren dat er 508. Vorige week werden er gemiddeld 510 besmettingen per dag gemeld, blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM.

De meeste besmettingen (107) zijn in Amsterdam, op grote afstand gevolgd door gevolgd door Den Haag (59) en Rotterdam (31), waar sinds 25 juli niet meer zo weinig positieve tests zijn gemeld. Omgerekend naar het aantal inwoners waren de afgelopen drie dagen de meeste besmettingen in Montfoort (6,5 per 10.000 inwoners), Mill en Sint Hubert (3,7) en Oude IJsselstreek (3,3).

Opnieuw geen coronadoden gemeld

De GGD's hebben vandaag 11 nieuwe ziekenhuisopnames en geen doden gemeld aan het RIVM. Ook gisteren waren er geen nieuwe slachtoffers. Vorige week ging het om gemiddeld 12 nieuwe opnames en 5 doden per dag.

Door achterstanden bij de GGD worden doden en ziekenhuisopnames niet altijd direct doorgegeven. De meeste opnames en sterfgevallen waren dan ook niet vandaag, maar zijn nu pas gemeld bij het RIVM. Het daadwerkelijke aantal kan dus hoger liggen.

Er liggen 132 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 38 op de IC. Dat zijn er 5 meer dan gisteren. Begin april, op het hoogtepunt van de crisis, lagen er zo'n 4000 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 1400 op de intensive care.

India heeft nu hoogste aantal coronabesmettingen per dag

Het aantal bevestigde coronabesmettingen per dag is nu hoger in India dan in de Verenigde Staten. Maar in plaats van extra maatregelen te nemen, versoepelt de Indiase regering de coronamaatregelen.

Toen het virus in India uitbrak, werd een strenge lockdown ingesteld. Toch sloeg het virus hard toe in de grote steden Mumbai en New Delhi. Inmiddels verspreidt het zich verder over het platteland, waar de gezondheidsvoorzieningen veel te wensen overlaten. Gisteren kwamen er binnen 24 uur bijna 79.000 nieuwe besmettingen bij.

India telt bijna 1,4 miljard inwoners, de VS 331 miljoen.

Opnieuw fors meer coronatests afgenomen

Uit cijfers van de GGD blijkt dat in de week van 24 tot en met 30 augustus 163.572 coronatests zijn afgenomen. Dat zijn er bijna 23.000 meer dan de week ervoor, meldt GGD GHOR. In deze cijfers zijn de tests die door huisartsen en ziekenhuizen worden afgenomen niet meegeteld.

Vorige week meldde GGD GHOR dat de wachttijd voor een test op de helft van de locaties was opgelopen tot meer dan twee dagen. Er was niet genoeg capaciteit in de laboratoria om op te schalen.

Vrijdag maakte minister De Jonge bekend dat er dagelijks duizenden coronatest meer kunnen worden gedaan, omdat Duitsland laboratoriumcapaciteit beschikbaar heeft gesteld.

EU draagt 400 miljoen euro bij aan wereldwijd initiatief coronavaccin

Het internationale initiatief van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO om vaccins en medicijnen tegen covid-19 sneller te ontwikkelen, krijgt steun van de Europese Unie. De EU stelt via garanties 400 miljoen euro beschikbaar aan het samenwerkingsverband Covax. Dat maakte commissievoorzitter Von der Leyen bekend in Brussel.

Het is de bedoeling dat iedereen op de wereld een vaccin kan krijgen. De Europese bijdrage is vooral bedoeld om landen met een laag of gemiddeld inkomen te helpen bij de aankoop van vaccins.

De EU heeft zelf al contracten gesloten met een aantal leveranciers en onderhandelt nog met andere farmaceuten.

Opnieuw nertsenfokkerij getroffen door coronavirus

Opnieuw is een Brabantse nertsenfokkerij besmet met het coronavirus. Het gaat om een bedrijf in Venhorst in de gemeente Boekel, meldt Omroep Brabant. De ongeveer 9000 nertsen worden geruimd.

Het is de 43ste nertsenfokkerij waarop het coronavirus is vastgesteld. Al deze bedrijven zijn geruimd.

Vorige week besloot het kabinet dat als gevolg van de vele uitbraken alle nertsenfokkerijen in maart volgend jaar moeten stoppen. Als alle nertsen in de 'pelsperiode' zijn gedood, mogen fokkers geen nieuwe dieren meer nemen. De fokkers worden uitgekocht.

Na Hoekstra ook Vijlbrief thuis vanwege verkoudheid

Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën werkt voorlopig vanuit huis. Hij heeft milde verkoudheidsklachten, schrijft hij op Twitter. Vijlbrief voelt zich verder goed.

Vorige week werkte ook minister Hoekstra van hetzelfde departement een aantal dagen thuis. Vrijdag liet hij zich in het wekelijkse kabinetsberaad vervangen door Vijlbrief. Gisteren bleek dat Hoekstra niet besmet is met het coronavirus.

Corona-app toch niet morgen landelijk ingevoerd

De CoronaMelder wordt morgen niet landelijk geïntroduceerd. Dat was wel de bedoeling, maar de app kan pas van start als de spoedwet van kracht is en die moet eerst nog door de Eerste en Tweede Kamer worden goedgekeurd.

Minister de Jonge heeft de Tweede Kamer in een brief op de hoogte gesteld. De app, die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van een besmet persoon, wordt al een tijdje getest in vijf regio's, waaronder Twente en IJsselland. Hij is bedoeld als aanvulling op het bron- en contactonderzoek.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat er een wettelijke basis moet zijn voor het gebruik van de app. In die wet moet vastgelegd worden dat persoonsgegevens alleen worden gebruikt voor bron- en contactopsporing.

De Jonge schrijft ook dat in de wet komt te staan dat het gebruik van de app vrijwillig is. Daar had de Kamer ook op aangedrongen. Restaurants bijvoorbeeld mogen mensen niet weigeren omdat ze de app niet gebruiken.

Zo werkt de corona-app en dit gebeurt er met je gegevens

Spaanse minister: economie groeit in derde kwartaal

De Spaanse economie bloeit weer op. In het derde kwartaal is de groei tot nu toe meer dan tien procent. Het vorige kwartaal liet een historische daling zien als gevolg van de coronapandemie, zegt de minister van Economie Nadia Calvino. Ook de arbeidsmarkt trekt volgens haar weer aan.

Krimp Turkse economie minder groot dan verwacht

Turkse economen hadden erop gerekend dat de economie in het tweede kwartaal hard zou krimpen. Het bruto binnenlands product daalde met 9,9 procent op jaarbasis. Dat was de grootste krimp in tien jaar, maar het was minder dan de verwachte 10,7 procent. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Dat is mede te danken aan een stimuleringspakket van de regering van president Erdogan. Turkije verwacht voor het hele jaar een lichte krimp of zelfs een kleine groei. Het IMF verwacht een daling van vijf procent.

Besmette passagiers op vlucht van Grieks eiland naar Wales

Zeven passagiers op een vlucht van het Griekse eiland Zakynthos naar Wales op 25 augustus blijken besmet met het coronavirus. Dat is vandaag duidelijk geworden. Het gaat om leden van drie verschillende gezelschappen.

De gezondheidsautoriteiten in Cardiff benaderen nu alle 193 inzittenden en roepen hen op in quarantaine te gaan. Ze kunnen besmettelijk zijn, ook al hebben ze zelf misschien geen symptomen, zeggen de autoriteiten in Wales.

Passagiers aan boord zijn niet verbaasd over de besmettingen, zeggen ze tegen de BBC. "De vlucht was een ramp. De man naast mij had zijn mondkapje rond zijn nek hangen en het personeel deed er niets aan. In tegendeel, ze gaven hem een gratis drankje toen hij zei dat hij een van de bemanningsleden kende."

Ook andere passagiers droegen hun masker niet en liepen heen en weer door het vliegtuig. "Mijn man en ik hebben ook wat symptomen, maar ik hoop dat het gewoon een koutje is. Ik ben vooral boos."

VS stopt met afname beademingsapparatuur Philips, streep door contact

Het contract van Philips met de Amerikaanse overheid over de levering van beademingsapparatuur is naar de prullenbak verwezen. In een nadere toelichting zegt Philips dat er geen formele reden is bekendgemaakt voor het stopzetten van de levering.

De Amerikanen tekenden in april een contract met het Nederlandse technologiebedrijf voor de levering van 43.000 beademingsapparaten. Die waren vooral bedoeld voor de behandeling van coronapatiënten op de intensive care. Na de levering die voor augustus staat gepland, stopt het contract. Er zijn dan 12.300 van de geplande apparaten geleverd.

Philips is verrast en teleurgesteld over het Amerikaanse besluit.

Grote werkgevers willen minder blijven vliegen

Zestig grote werkgevers willen ook na de coronacrisis minder blijven vliegen, om de CO2-uitstoot te beperken. Samen met Natuur & Milieu presenteren zij vandaag een stappenplan: de Vliegwijzer. De werkgevers hebben zich verenigd in de Coalitie Anders Reizen.

Ze zetten in op de trein voor kortere afstanden, directe vluchten en meer digitaal vergaderen. De Vliegwijzer is de uitwerking van afspraken die de coalitie in november maakte. De coronacrisis dwong tot internationaal zakendoen zonder vliegen. "Dit is het moment om met alle nieuwe inzichten en ervaringen het reisbeleid voor de toekomst te bepalen, zegt Hugo Houppermans, directeur van Anders Reizen.

Bij Arcadis Nederland vlogen de ruim 2000 medewerkers in 2019 zo'n 150 keer om de wereld. "Door niet te vliegen is de afgelopen vier maanden een derde van de jaarlijkse CO2-uitstoot vermeden, zo'n 300 ton CO2. Dat is genoeg voor een jaar lang energie in huis en vervoer van 40 huishoudens", zegt manager duurzaamheid Yoeri Schenau.

Natuur & Milieu ziet dat werknemers veel positiever zijn over virtueel samenwerken dan voor de coronacrisis. "De Vliegwijzer laat zien hoeveel mogelijkheden bedrijven hebben om zakelijk reizen te verduurzamen", zegt directeur Marjolein Demmers.

Doel van de Coalitie Anders Reizen is om in 2030 de CO2-uitstoot van zakelijk reizen met 50 procent te hebben teruggebracht ten opzichte van 2016.

Aantal coronagevallen VS bijna kwart van wereldwijde totaal

Het aantal mensen in de Verenigde Staten van wie is vastgesteld dat ze zijn besmet met het coronavirus is nu bijna 6 miljoen. Dat is bijna een kwart van het wereldwijde aantal, dat op 25,2 miljoen staat. Dat is te zien op de website van Johns Hopkins University of Medicine, waar de aantallen worden bijgehouden. Brazilië (3,8 miljoen) en India (3,6 miljoen) volgen op de tweede en derde plaats.

Ook wat betreft het aantal bevestigde coronasterfgevallen spant de VS de kroon met ruim 183.000. In Brazilië zijn het er bijna 121.000 en in India 64.500.

'Ongekende omzetdaling' horeca, vooral hotels hard getroffen

De omzet van de horeca is in de maanden april, mei en juni met iets meer dan de helft afgenomen ten opzichte van het eerste kwartaal, meldt het CBS. En ook toen was er al een omzetdaling van bijna 14 procent.

Vooral hotels zijn getroffen, met 75 procent minder omzet. In eet- en drinkgelegenheden was het bijna de helft minder, in cafés zo'n 60 procent.

Slob: geen landelijke gevolgen na corona-uitbraak op een school

Als er op een school een corona-uitbraak komt, dan zal dat geen gevolgen hebben voor het hele onderwijs, zegt onderwijsminister Slob. "Als er op plekken extra maatregelen nodig zijn, dan moet dat op schoolniveau, lokaal of regionaal gebeuren", zegt hij in een interview met het AD. "De GGD en de veiligheidsregio kunnen dan ingrijpen en een school of meerdere scholen in een plaats, gemeente of regio sluiten. Dus niet dat als er in Amsterdam iets speelt, ook scholen in Groningen dicht moeten."

Vandaag zijn de schoolvakanties in alle regio's voorbij. "Het is meer dan vijf maanden geleden dat alle scholen volledig open waren", zegt Slob. "Heel fijn dat het weer kan, al moeten we natuurlijk alert zijn en blijven er zorgen."

Over scholen die hun leerlingen verplichten om een mondkapje te dragen, zegt de minister: "Ze hebben de ruimte om dat te doen. Een landelijke plicht komt er niet. We hebben adviezen gekregen en daaruit blijkt dat mondkapjes niet echt toegevoegde waarde hebben. Dat is dus niet nodig. Wij baseren onze keuzes op het OMT."

Voor 1 oktober verwacht Slob duidelijkheid te hebben over de luchtkwaliteit op scholen en hoe die coronabesmettingen door slechte ventilatie moeten voorkomen.

Anderhalf keer zoveel aanmeldingen bij studentenverenigingen

Tot nu toe hebben 15.200 studenten zich aangemeld bij een studentenvereniging. Vorige studiejaren waren dat er nog 10.000, blijkt uit cijfers van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV).

Vanwege de coronacrisis vreesden veel verenigingen voor minder animo. Maar er is dus juist meer interesse, zegt Yorick van der Heiden van koepel LKvV. "Nu er maar weinig fysieke colleges zijn, kom je bijna geen mensen van buiten je studie tegen. Aankomende studenten hunkeren naar een netwerk opbouwen, nieuwe mensen leren kennen."

Sommige studentenverenigingen voeren zelfs voor het eerst een ledenstop in.

1,4 miljoen leerlingen in Wuhan terug naar school

Ruim een halfjaar na de corona-uitbraak in de Chinese stad Wuhan zijn zo'n 1,4 miljoen scholieren en studenten klaar om hun opleiding te hervatten. Dat meldt de staatskrant Global Times op Twitter.

Veel studenten hebben het afgelopen halfjaar thuis gezeten bij hun familie elders in de regio. Scholieren hebben vooral digitaal thuisonderwijs gehad en kijken ernaar uit om weer naar school te gaan. "Ik ben zo blij dat ik weer naar school kan, want dan kan ik mijn leraar weer zien", zegt een meisje van 7 tegen de krant.

Morgen openen 2842 plaatselijke middelbare scholen, basisscholen en kinderdagverblijven in de stad weer hun deuren.

Wuhan, met ruim 11 miljoen inwoners, was de eerste stad waar het covid-19-virus zich openbaarde en waar een lockdown werd ingesteld, die uiteindelijk 76 dagen duurde.

Weer minder nieuwe coronabesmettingen in Duitsland

In Duitsland zijn sinds gisteren 610 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Gisteren meldden de gezondheidsautoriteiten nog 785 besmettingen en dat was een stuk lager dan de 1479 van zaterdag. In het weekend worden vaak minder besmettingen doorgegeven.

In totaal zijn ruim 242.000 Duitsers geïnfecteerd met covid-19. Het aantal doden door het virus is sinds gisteren met drie gestegen naar bijna 9300.

Liveblog geopend

Welkom op het liveblog met het belangrijkste coronanieuws van maandag 31 augustus. Het liveblog van gisteren is hier terug te lezen.