Minister De Jonge deze maand in de teststraat op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

De Jonge: komende weken veel meer (Duitse) testcapaciteit

De komende tijd kunnen er dagelijks duizenden coronatests meer worden gedaan dan nu, omdat er laboratoriumcapaciteit wordt ingekocht in Duitsland. Op dit moment is de capaciteit volgens het ministerie van Volksgezondheid 30.000 per dag. Deze week meldden zich dagelijks zo'n 25.000 mensen bij de GGD voor een test. De week ervoor waren dat er 20.000.

"In sommige regio's was de groei groter dan verwacht", schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer. Volgens hem is dat onder meer te wijten aan de ontwikkeling van het virus en bewustwording van mensen over het belang van testen. "Daarnaast lijkt de terugkeer van mensen uit vakantielanden te hebben geleid tot extra vraag."

Monsters

Bij het Duitse bedrijf worden de komende weken steeds meer monsters uit Nederland getest. Volgende week gaat het om 5000 stuks, de week erna 10.000, uiteindelijk oplopend tot 44.000 per dag.

De Jonge schrijft dat het RIVM heeft berekend dat in het ergste geval volgende maand elke dag 37.500 tests nodig zijn, in november 55.000, een maand later 70.000 en in februari 85.000. Dit gaat om schattingen gebaseerd op het aantal mensen dat luchtwegklachten heeft.

Tegelijkertijd, schrijft De Jonge, is er een groeiende vraag naar testen terwijl je geen klachten hebt. Het gaat bijvoorbeeld mensen die uit een risicogebied komen, sporters, mensen die zijn gevonden via bron- en contactonderzoek of de corona-app en zorgmedewerkers.

Om dat voor elkaar te krijgen, verwacht het ministerie dit najaar een of of meerdere goedkopere, snellere testmethoden beschikbaar te hebben. Dergelijke tests, die onbetrouwbaarder zijn dan de huidige PCR-tests, kunnen gebruikt worden voor mensen zonder klachten. Zij krijgen dan bij een positieve uitslag alsnog een 'echte' PCR-test.

Nieuwsuur ging op bezoek bij U-Diagnostics in Baarn, dat samenwerkt met een Duits lab. Directeur Maarten Cuppen vertelt over de verschillen in testen tussen Duitsland en Nederland.

Laboratorium U-Diagnostics over testen in Nederland en Duitsland

Bus of container

De Jonge wil ook de afnamecapaciteit uitbreiden, schrijft hij. Maar pas als de labcapaciteit op orde is, kan bijvoorbeeld worden gekeken naar verruiming van openingstijden van de teststraat op Schiphol. De Kamer had gevraagd om ruimere openingstijden nu voor steeds meer vakantiegebieden code oranje geldt.

De GGD's zijn bezig met het opzetten van winterbestendige testlocaties en mobiele testlocaties, bijvoorbeeld in een bus of container. Ook wordt de mogelijkheid onderzocht van een haal- en brengservice voor kwetsbare mensen.

Verder werkt De Jonge aan het terugbrengen van de doorlooptijd van het testen. Het streven is dat er 48 uur zit tussen het maken van de afspraak en de testuitslag. Dat is nu gemiddeld 51,3 uur.

Volgens de minister lukt het vaak niet om mensen te bereiken om de uitslag door te geven. Ook geven sommige laboratoria niet snel genoeg hun uitslagen door.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl