NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Bied jongeren vertier in winter' • India meldt kwartaalkrimp van 23 procent

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten.

 • 'Wordt uitdaging om jongeren gemotiveerd te houden in winter'

  De burgemeesters van de veiligheidsregio's werken aan plannen om jongeren te motiveren zich ook in de winter aan de coronamaatregelen te houden. Ze verwachten dat er dan minder draagvlak is voor de regels, onder meer door verveling. Waaraan de burgemeesters denken, is nog niet duidelijk. Maar het zou gaan om "iets leuks".

  Er wordt volgens Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad, nog over gesproken. "Het wordt een uitdaging, zeker om bij jongeren in het binnenseizoen de moed erin te houden", zei hij.

  Bruls ging ook in op de situatie rond minister Grapperhaus (Justitie), die onder vuur ligt omdat gasten op zijn bruiloft te weinig afstand van elkaar hielden. "Iedereen kan weleens een foutje maken", zei de burgemeester van Nijmegen daarover. Bovendien is er volgens Bruls al langere tijd geen boete meer uitgedeeld aan mensen die te weinig afstand hielden.

  Grapperhaus zelf gaf na de bijeenkomst aan dat hij zowel de politie- als de boabonden heeft uitgenodigd voor een gesprek. Hij wil zich aan hen verantwoorden over zijn bruiloft. Eerder bood hij al publiekelijk excuses aan.

 • Slob: geen voorrang voor leerkrachten bij testen

  Het kabinet is niet van plan docenten voorrang te geven bij een coronatest. Minister Slob van Onderwijs zei in Nieuwsuur dat hij en zijn collega's inzetten op het verruimen van de testcapaciteit voor iedereen in Nederland. Ook docenten profiteren daar volgens hem van.

  Veel schoolleiders en docenten dringen aan op voorrang, om te voorkomen dat leraren met klachten uitvallen en leerlingen noodgedwongen thuis moeten blijven. Slob zei dat hij met coronaminister De Jonge heeft overlegd over de situatie in het onderwijs, en dat de conclusie was dat een voorrangsregeling niet mogelijk is.

  Vandaag gingen ook de laatste scholen weer open na de vakantie. Slob wil het uiterste doen om ervoor te zorgen dat ze ook open blijven.

 • Versoepelingen in Argentinië, ondanks oplopend aantal besmettingen

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Overheid kan de stijging niet eeuwig blijven remmen'
 • Inmiddels elf besmettingen in Silvolde, voetbalclub gesloten

  Het aantal besmettingen in verband met de uitbraak bij een voetbalclub in Silvolde is opgelopen tot elf. De burgemeester van het dorp heeft besloten het gebouw van Sportclub Silvolde te sluiten tot en met 7 september, schrijft Omroep Gelderland. Als gevolg zijn er geen trainingen of wedstrijden meer.

  De club liet dit weekend weten dat zeker negen spelers besmet zijn geraakt met het coronavirus. Het is onduidelijk of de twee nieuwe gevallen ook voetballers zijn. De GGD verwacht dat de komende dagen meer mensen positief worden getest.

  Twee lokale horecazaken houden uit voorzorg hun deuren gesloten. Een van de besmette voetballers heeft vorige week nog gewerkt in een van de twee horeca-ondernemingen.

 • Maximaal 13.000 supporters in De Kuip

  Feyenoord mag zo'n 13.000 supporters welkom heten bij de eerste drie thuiswedstrijden van het komende seizoen. De Kuip kan ruim 51.000 bezoekers aan, maar dat is vanwege de coronapandemie voorlopig niet mogelijk.

  Lees verder:

 • Spanje: 23.000 bevestigde besmettingen sinds vrijdag

  In Spanje is het aantal bevestigde coronabesmettingen sinds vrijdag opgelopen met ruim 23.000. De afgelopen 24 uur zijn er ruim 2400 nieuwe gevallen gemeld. Daarmee is het totaal opgelopen tot 462.858 besmettingen sinds het begin van de coronapandemie.

  Per honderdduizend inwoners telt Spanje momenteel het hoogste aantal besmette personen van Europa. De afgelopen twee weken zijn er door intensief testen bijna 100.000 gevallen aan het licht gekomen.

  Volgens minister van Volksgezondheid Simon staat de Spaanse zorg er wel veel beter voor dan enkele maanden geleden. Op het hoogtepunt van de coronacrisis lagen de ziekenhuizen vol en dreigde het zorgstelsel overbelast te raken. Momenteel zijn gemiddeld 6 procent van alle ziekenhuisbedden bezet.

 • Klap voor Indiase economie: krimp van 23,9 procent

  De Indiase economie is tussen april en juni met 23,9 procent gekrompen, heeft de regering bekendgemaakt. Het is de grootste economische klap voor het land in 24 jaar tijd.

  In het begin van het jaar leek India het in vergelijking met andere landen aardig te doen. De economie groeide in die periode nog met 3,1 procent, terwijl veel landen toen al in problemen waren. Het tweede kwartaal werd ook de Indiase economie hard getroffen, blijkt uit de nieuwe cijfers.

  Hoewel het aantal besmettingen in rap tempo oploopt, blijft de overheid de maatregelen versoepelen. Volgens NOS-correspondent Aletta André heeft het land geen andere optie. "Ik geloof niet dat mensen zich weer veilig voelen, maar ze hebben geen keuze. Alleen de allerarmsten krijgen gratis eten, maar daar houdt het mee op."

  In de hoop de economische schade zo veel mogelijk te beperken, kondigde de Indiase regering in mei een stimuleringspakket aan ter waarde van bijna 240 miljard euro.

 • Boa's houden boetes op zak vanwege coronamisstap Grapperhaus

  Buitengewone opsporingsambtenaren (boa's) schrijven momenteel minder coronaboetes uit vanwege de commotie over de bruiloft van minister Grapperhaus. Dat zegt voorzitter Gerrits van de vakbond BOA ACP.

  "Het is ingewikkeld om uit te leggen waarom mensen een coronaboete kunnen krijgen als de verantwoordelijke minister zich zelf niet aan de regels houdt." Boa's zelf zijn ook boos over de situatie, zegt de vakbondsvoorzitter. "Dit doet natuurlijk afbreuk aan onze geloofwaardigheid."

 • Studentenverenigingen erg populair: 'Anders zit je alleen maar op je kamer'

  Studentenverenigingen hebben een recordaantal inschrijvingen. Vorig jaar waren dat er landelijk zo'n 10.000, dit jaar staat de teller al op ruim 15.200. Ook student Renske sloot zich aan bij een vereniging in Eindhoven:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Je bent nu veel online, probeer dan maar eens goede vrienden te maken'
 • BBC: zeker zestien vliegtuigpassagiers besmet

  Inmiddels zijn zeker zestien passagiers van een TUI-vlucht van Griekenland naar Wales positief getest op covid-19, meldt de BBC. Als gevolg worden alle 193 passagiers met klem gevraagd om in zelfisolatie te gaan.

  Het vliegtuig is op 25 augustus van Zakynthos naar Cardiff gevlogen. Zeven personen van in totaal drie verschillende groepen waren tijdens de vlucht mogelijk besmettelijk, zeggen functionarissen.

  Het toestel zat volgens een passagier vol met "covid-idioten" en een totaal onbekwame bemanning. "Deze vlucht was een debacle. Talloze mensen hadden hun mondkapje afgedaan en liepen naar elkaar toe voor een praatje", zegt Stephanie Whitfield.

  Ook een andere ooggetuige zegt dat de coronamaatregelen amper werden nageleefd aan boord. Reisorganisatie TUI zegt tegen de Britse omroep dat de situatie wordt onderzocht.

 • Oud-president India, positief getest op covid-19, overleden

  De voormalige president van India Pranab Mukherjee is overleden op 84-jarige leeftijd. Hij was eerder deze maand positief getest op covid-19, maar leed ook aan andere aandoeningen.

  Mukherjee onderging op 10 augustus een spoedoperatie vanwege een bloedprop in zijn hersenen. Na die operatie werd bij hem het coronavirus vastgesteld. Hij lag sindsdien in een coma. Maandag verslechterde zijn toestand vanwege een longinfectie, meldt het ziekenhuis.

  Mukherjee was van 2012 tot 2017 president van India.

 • Nederlanders melden zich in groten getale voor vaccinonderzoek

  Vele honderden Nederlanders hebben zich gemeld om het kandidaat-coronavaccin van Janssen Vaccines te testen. Deelnemers krijgen als vergoeding 4700 euro.

  Bij zowel het UMC Utrecht als PRA Health Sciences in Groningen hebben zich honderden proefpersonen gemeld. Bij het LUMC waren er voor het weekend al meer dan honderd aanmeldingen, laat een woordvoerder van het farmaceutische bedrijf in Leiden weten.

  Het is voor het eerst dat een groep Nederlanders het vaccin krijgt toegediend. Het gaat om een groep van in totaal 135 proefpersonen, 45 in ieder centrum. Zij doen mee aan een zogeheten fase 2a-onderzoek. Dat onderzoek moet uitwijzen welke dosering de beste immuunreactie oplevert. Ook wordt gekeken naar de veiligheid van het kandidaat-vaccin.

  De veiligheid wordt nu ook al onderzocht in fase 1-onderzoek in België en de Verenigde Staten. Als de uitkomsten daarvan positief zijn, komt er ook een fase 3-onderzoek met vele duizenden vrijwilligers in een gebied waar het virus volop rondgaat. Dat onderzoek moet uitwijzen of het vaccin daadwerkelijk beschermt tegen een infectie met het coronavirus.

  Of er nu genoeg Nederlandse vrijwilligers zijn voor het fase 2a-onderzoek is onduidelijk. "Het vaccin wordt in twee groepen getest, bij mensen tussen de 18 en 55 en bij mensen boven de 65", zegt de woordvoerder. "Bij het onderzoek in België zagen we dat de eerste groep snel vol zat, maar dat het langer duurde voordat we genoeg oudere vrijwilligers hadden. Of zich op alle locaties genoeg mensen voor beide groepen hebben gemeld, weten we nog niet. Alle aanmeldingen worden nu beoordeeld."

  1/6 NOS
  2/6 NOS
  3/6 NOS
  4/6 NOS
  5/6 NOS
  6/6 NOS
 • Scholen nu al bezorgd over winter: 'Klas naar huis sturen onvermijdelijk'

  Schooldirecteuren maken zich zorgen over het tekort aan personeel nu in het hele land het schooljaar van start is gegaan. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) meldt op basis van een peiling onder 600 directeuren dat 83 procent van hen daarover bezorgd is.

  De schoolleiders, overwegend directeuren in het basisonderwijs, wijzen erop dat het al langer bestaande lerarentekort wordt verergerd door de coronacrisis. Zo zijn docenten uit de risicogroep afwezig en blijven ook mensen met milde klachten uit voorzorg thuis.

  Lees verder:

 • Ministerie: app meet anderhalvemeter afstand in driekwart gevallen correct

  De corona-app meet in 73 procent van de gevallen dat mensen binnen 1,5 meter van elkaar waren. Dat zegt topambtenaar Ron Roozendaal van het ministerie van Volksgezondheid in de Tweede Kamer in een technische briefing over de zogenoemde CoronaMelder.

  Een aantal Kamerleden is kritisch over de accuraatheid van de app. Want het betekent dat de app het in een kwart van de gevallen niet registreert wanneer mensen te dicht bij elkaar in de buurt zijn. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als beide personen de telefoon in hun achterzak hebben, want lichamen kunnen het signaal verstoren.

  "In negentig procent van de gevallen registreert de app ontmoetingen binnen drie meter", zegt Roozendaal. Dat betekent dat mensen soms een melding kunnen krijgen terwijl ze voldoende afstand houden. Ondanks dat de metingen niet honderd procent accuraat zijn, levert het wel een belangrijke bijdrage aan het bron- en contactonderzoek, benadrukt Roozendaal.

  Uitzondering op beleid

  Het is nog niet bekend of gebruikers zich steeds opnieuw kunnen laten testen als ze een melding krijgen dat ze in de buurt zijn geweest van iemand met het coronavirus. Op dit moment is dat wel zo, ook al is het officiële advies: laat je alleen testen bij klachten. De app is daar dus een uitzondering op.

  Kamerleden vonden dat verwarrend, omdat minister De Jonge onlangs nog benadrukte dat mensen zich alleen moeten laten testen met klachten. Bij de landelijke invoering van de app zal het programma "de richtlijnen voor bron- en contactonderzoek volgen", zegt Roozendaal. Daarbij geldt een melding van de app als een 'nauw contact' met een coronapatiënt.

  Op dit moment is daarbij het beleid om mensen te vragen om in quarantaine te gaan, maar niet om ze te laten testen. Het is onbekend of dat beleid wordt aangepast.