NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Marseille gaat mondkapjes uitdelen • Amsterdammers moeten grote feesten melden

Liveblog gesloten
 • Marseille gaat mondkapjes uitdelen

  De gemeente Marseille gaat vanaf volgende week gratis mondkapjes uitdelen. Eerst komen "de meest kwetsbare personen" aan de beurt, daarna de andere inwoners. Dat zei de locoburgemeester tegen de zender BFM. Het dragen van mondkapjes is in de hele stad verplicht voor mensen vanaf elf jaar.

 • Waarom lijkt de coronabestrijding in Spanje relatief slecht te gaan?

  De coronamaatregelen in Spanje zijn streng, toch loopt het aantal besmettingen er op en hebben meerdere provincies gisteren de maatregelen weer aangescherpt. Lees in dit artikel hoe het kan dat de bestrijding van corona in het land relatief slecht lijkt te gaan.

 • 531 besmettingen op campus Alabama, week na start semester

  Op de universiteit van Alabama zijn 531 coronabesmettingen geconstateerd, een week nadat het semester was gestart. Zo'n 30.000 studenten zijn getest.

  De afgelopen week was er een piek in het aantal studenten die nogmaals wilden worden getest omdat ze symptomen hadden of contact hadden gehad met iemand die het virus had opgelopen, zegt een decaan.

  Studenten mogen alleen nog maar samenkomen in lokalen op de campus. Gemeenschappelijke ruimtes in studentenhuizen worden gesloten en bezoekers zijn er niet welkom. Gisteren liet de burgemeester van Tuscaloosa, waar de universiteit staat, bars voor twee weken sluiten.

 • 19.000 banen op de tocht bij American Airlines

  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij American Airlines schrapt 19.000 banen als het bedrijf niet nogmaals miljarden dollars aan overheidssteun krijgt waarmee het een halfjaar aan arbeidskosten kan betalen.

  Het bedrijf verwacht in het vierde kwartaal minder dan de helft van zijn gebruikelijke vluchten uit te voeren en een kwart van de lucratieve intercontinentale vluchten. De maatschappij zegt dat 23.500 werknemers akkoord zijn gegaan met een vertrekregeling, vroeger met pensioen zijn gegaan of langdurig verlof opnemen.

  Aan het begin van het jaar werkten er 140.000 mensen voor het bedrijf. Verwacht wordt dat er daar in oktober minder dan 100.000 van over zijn.

  In maart ontvingen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen 25 miljard dollar van de overheid, American kreeg daarvan 5,8 miljard.

 • Onderzoekers: 20.000 coronabesmettingen gelinkt aan conferentie Boston

  Aan een conferentie van biotechbedrijf Biogen in Boston eind februari kunnen 20.000 coronabesmettingen worden gelinkt. Dat blijkt uit een onderzoek door een vijftigtal wetenschappers dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld. Eerder werd er uitgegaan van 99 besmettingen.

  "De omstandigheden van deze bijeenkomst - het feit dat het zo vroeg in de epidemie gebeurde en wat het publieke bewustzijn over covid was - betekende dat het een disproportioneel effect had", zegt onderzoeker Bronwyn MacInnis tegen de krant Boston Globe.

  "In die tijd werd er nog weinig van corona begrepen", zegt ook Biogen. Het bedrijf "zou nooit iemand bewust in gevaar hebben gebracht".

 • Video bron- en contactonderzoek: "Zit u nu rustig?"

  Medewerkers van de ANWB-alarmcentrale doen bron- en contactonderzoek voor de GGD.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Naast 'wat is er aan de hand?' nu ook 'met wie had u contact?' bij de ANWB
 • Evenementenbranche voert actie voor meer steun

  Mensen die in de evenementenbranche werken hebben op het Malieveld actie gevoerd voor meer overheidssteun. In het rood gekleed vormde de groep het woord 'help'. Als 'levende dominostenen' lieten ze zich op de grond zakken. "Het zou heel fijn zijn als we een beetje steun krijgen zodat we uiteindelijk, als we weer wat mogen doen, we er ook nog zijn", zegt een deelnemer.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Evenementenbranche aan de grond op het Malieveld: 'HELP'
 • Student op strand Valencia: 'Het is hier rustiger dan in Amsterdam'

  "Iedereen draagt hier een mondkapje dus er was eigenlijk niet heel veel paniek", zegt Julie Schoemaker die met vriendinnen op vakantie is in Spanje en op een strand in Valencia ligt.

  "Wij studeren allemaal, we doen alles online, dus voor ons maakt het niet zoveel uit, ook die dagen quarantaine niet."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Code oranje in Spanje: 'Het is hier rustiger dan in Amsterdam, dus we maken ons niet druk'
 • Amsterdammers moeten feest met meer dan 100 bezoekers melden

  In de regio Amsterdam-Amstelland moeten feesten waar meer dan 100 gasten naartoe komen, worden gemeld bij de gemeente. Het gaat om feesten op locaties als zalen, boten en musea, meldt de gemeente Amsterdam.

  "Uit analyses van de GGD kunnen we afleiden dat besmettingen in de regio voor een aanzienlijk deel terug te leiden zijn naar feesten en partijen. Door de meldplicht wordt het toezicht op deze bijeenkomsten makkelijker en worden organisatoren zich bewust van de verantwoordelijkheden die zij hebben."

  Eigenaren, organisatoren en beheerders moeten het feest minimaal 48 uur van tevoren melden via de website van Amsterdam. Wordt er geen melding gedaan, dan kan de locatie per direct gesloten worden of een dwangsom worden gegeven.

  De meldplicht geldt niet voor feesten bij mensen thuis. Daarvoor geldt het (landelijke) dringende advies om niet meer dan zes mensen te ontvangen.

 • Wetenschappers maken zich nog niet druk om herbesmettingen

  In dit artikel lees je antwoorden op zes vragen over de eerste herbesmettingen met het coronavirus:

 • Onderzoek Sanquin: Mensen schatten slecht in of ze corona hebben

  Bijna de helft van een groep mensen die covid-19 hebben gehad, merkt dat zelf niet of nauwelijks op. Het gaat om deelnemers aan een onderzoek van bloedbank Sanquin, dat nog niet door vakgenoten is beoordeeld. Sanquin vond antistoffen tegen het coronavirus in het bloed van mensen die denken dat ze geen covid-19 hebben gehad.

  Sanquin stuurde vrijwilligers die begin mei plasma doneerden een vragenlijst toe. Van de 3767 respondenten bezaten er 239 antistoffen tegen het virus. 48 procent van hen dacht echter géén covid-19 te hebben gehad. Een aantal mensen had helemaal geen klachten ervaren, anderen hadden wel klachten, maar dachten dat ze bijvoorbeeld hooikoorts of griep hadden.

  Van de mensen die dachten dat ze wél een besmetting hadden doorgemaakt, bezat slechts 20 procent antistoffen tegen het virus. Sanquin concludeert dat mensen slecht kunnen inschatten of ze besmet zijn met het coronavirus en raadt mensen aan om zich ook bij milde klachten te laten testen.

 • Spaanse militairen gaan besmettingen opsporen

  Spanje zet het leger in om nieuwe besmettingen op te sporen. Premier Sánchez zei dat 2000 militairen die zijn getraind in contactonderzoek aan de slag kunnen. Na de eerste golf bleek de opsporing een van de zwakke punten geweest te zijn.

  Ook is Sánchez van plan regionale noodbevelen toe te staan als de verspreiding van het coronavirus doorzet. Daarmee zouden regionale bestuurders vrijheden van burgers kunnen inperken. In Spanje neemt het aantal besmettingen toe. Er zijn in totaal 405.436 besmettingen geconstateerd en 28.872 mensen overleden er aan de gevolgen van het virus.

 • Meer reizigers uit buitenland besmet

  Het aantal mensen dat positief testte na een bezoek in het buitenland is opnieuw gestegen. Afgelopen week bleken 867 mensen die in het buitenland waren geweest, besmet te zijn. Een kwart van alle besmettingen was daarmee afkomstig uit het buitenland. Vorige week ging het om 738 mensen.

  Vooral reizigers uit Spanje (278) en Frankrijk (161) testten positief. Voor Spanje en delen van Frankrijk geldt inmiddels code oranje. Reizigers daarvandaan worden geacht om in thuisquarantaine te gaan en reizen naar oranje gebieden wordt afgeraden als het niet noodzakelijk is.

 • Aura Timen: Hygiënerichtlijnen blijven volgen

  "Het gaat iets beter, maar nog niet helemaal goed. Het aantal besmettingen is iets gedaald, maar we zijn er nog niet", zegt Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding van het RIVM, over de nieuwe weekcijfers.

  Ze hoopt dat mensen de hygiënerichtlijnen blijven volgen. "Dit gedrag moeten we doorzetten willen we met elkaar een significante afname bereiken. Want we hebben het nog steeds over meer dan 3500 gevallen erbij." Ook wat betreft de R, het reproductiegetal dat 1,01 is, zegt Timen dat "we er nog niet zijn". " We willen graag dat de R onder de 1 komt, zodat het aantal besmette mensen drastisch naar beneden gaat."

  Overigens is het reproductiecijfer van de afgelopen week nog niet bekend. De R van 1,01 slaat op de eerste week van augustus, toen het aantal besmettingen hoger was dan nu.

  De nieuwe besmettingen vonden vooral plaats op familiebijeenkomsten en feestjes en daarnaast op het werk. "Er is niet een bepaalde branche of plek. Daarom blijft het advies: als het kan, werk dan thuis."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  RIVM: afname is goed nieuws, maar we zijn er nog lang niet
 • Reisadvies Cyprus vanaf 28 augustus op oranje, geen quarantaine

  Het ministerie van Buitenlandse Zaken verandert het reisadvies voor Cyprus op 28 augustus van code geel naar code oranje. Dat besluit is genomen omdat Nederlanders die na die datum naar het eiland reizen een negatieve test moeten overleggen en daar twee weken in quarantaine moeten.

  Er is geen verhoogd risico op besmettingen op het eiland. Daarom hoeven reizigers bij terugkomst in Nederland niet in quarantaine te gaan.