NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'Introweken studenten worden geschrapt' • Italië dreigt Ryanair met verbod

 • Het aantal IC-opnames stijgt de komende weken verder, verwacht het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 • Curaçao sluit de grens met Aruba na toename in besmettingen
 • In Rotterdam zijn dertig betogers beboet omdat ze geen mondkapje droegen.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Aantal besmettingen op Aruba loopt snel op

  Het aantal coronabesmettingen op Aruba stijgt hard. Vandaag zijn er 46 nieuwe gevallen bijgekomen, op een bevolking van iets meer dan 100.000 inwoners. Eerder vandaag werd er nog over dertig gevallen gesproken. Alle besmettingen worden gelinkt aan twee uitgaansgelegenheden en een sportschool. Bezoekers van de drie besmettingshaarden wordt gevraagd in quarantaine te gaan.

  Curaçao sluit vannacht de grens voor reizigersverkeer met Aruba. De Curaçaose overheid roept mensen op zich te melden als ze recent in een van drie Arubaanse brandhaarden zijn geweest.

 • Marktlieden Albert Cuyp zien omzet halveren: 'Weg met mondkapjesplicht'

  Marktkooplieden op de Albert Cuypmarkt in Amsterdam zeggen fors minder omzet te draaien als gevolg van de mondkapjesplicht. "De ondernemers draaiden nog niet de helft van de normale omzet in coronatijd, en die is al een stuk lager dan normaal", schrijft belangenvereniging CVAH. De marktverkopers roepen de gemeente Amsterdam op de mondkapjesplicht voor de markt op te heffen.

  Volgens de koepelvereniging is het niet druk op de markt, ontbreekt de juridische grondslag voor de verordening en ligt de markt in een buitengebied. De kooplieden schrijven dat er "over de rug van kleine ondernemers" wordt geëxperimenteerd met een mondkapjesplicht, terwijl supermarkten "met spek op de botten" geen verplichting kennen. De CVAH wil graag om tafel met de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam.

 • Kabinet wil introductieweken voor studenten schrappen

  Het kabinet wil dat alle introductieweken voor nieuwe studenten op hogescholen en universiteiten worden geschrapt. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Handhaving van de coronamaatregelen zou bij de introductieactiviteiten te ingewikkeld zijn. Studenten worden door het kabinet gezien als een risicogroep in de verspreiding. Volgens RTL Nieuws valt morgen het officiële besluit en maken premier Rutte en minister De Jonge het 's avonds in de persconferentie bekend.

  Ook zou het kabinet plannen presenteren voor een teststraat voor coronabesmettingen op Schiphol, bestemd voor reizigers uit risicogebieden.

 • Italië dreigt Ryanair met verbod

  Prijsvechter Ryanair dreigt in Italië verboden te worden. De Italiaanse luchtvaartautoriteit ENAC stelt dat het Ierse luchtvaartbedrijf zich bij herhaling niet aan de coronaregels houdt. Zo zou de afstand tussen passagiers onvoldoende zijn gewaarborgd. Ryanair weerspreekt de Italiaanse klacht en zegt de maatregelen nauwgezet op te volgen.

  Als de ENAC het dreigement doorzet, verliest Ryanair zijn landingsrechten in Italië. Het Zuid-Europese land is een van de belangrijkste bestemmingen voor de budgetmaatschappij. Er wordt op bijna dertig vliegvelden gevlogen.

 • Overgewicht verergert coronaklachten, 'neem het serieus als ziekte'

  Ruim driekwart van de mensen die in de eerste golf van de coronapandemie op de intensive care terechtkwamen, kampte met overgewicht of obesitas. Dat zegt Liesbeth van Rossum, internist bij het Erasmus MC en hoogleraar obesitas, tegen Nieuwsuur. Zij vindt dat de overheid voluit moet inzetten op het tegengaan van overgewicht en obesitas serieus moet nemen als ziekte. Van Rossum wijst erop dat ernstig overgewicht verschillende processen in de hersenen verstoort en dat het bijna onmogelijk is om zelf af te vallen.

  Pim Touber kwam met covid-19 op de intensive care terecht. Net als veel andere coronapatiënten had hij overgewicht. Het verergerde zijn ziekteverloop:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Als ik om me heen keek op de IC zag ik alleen maar te zware mensen'
 • Duitsland raadt reizen naar Antwerpen af

  Duitsland raadt alle niet-noodzakelijke reizen naar de provincie Antwerpen af. Het Robert Koch Instituut beschouwt de Belgische regio als risicogebied. Dat houdt in dat iedereen die de afgelopen 14 dagen in Antwerpen is geweest en naar Duitsland reist mogelijk in quarantaine moet, afhankelijk van de regels van de betreffende deelstaat.

 • Besmettingen lopen op in Spanje en Frankrijk

  In Frankrijk zijn de afgelopen 24 uur 1695 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste dagcijfer sinds 30 mei. Ook in Spanje stijgt het aantal infecties de afgelopen weken. Daar zijn vandaag 1772 nieuwe gevallen gemeld. Met name Madrid en de provincie Aragon, in het noordoosten, zijn brandhaarden binnen Spanje.

  In Italië, eerder zwaar getroffen door het virus, blijven de coronacijfers juist relatief laag. De afgelopen 24 uur zijn er 384 nieuwe besmettingen gemeld. Ter vergelijking: in Nederland werden vandaag 426 nieuwe gevallen gemeld.

 • Engelse burgemeester treedt af na feestje

  De burgemeester van de Engelse stad Luton, ten noorden van Londen, treedt af omdat hij de coronamaatregelen heeft geschonden. De Labourpoliticus Tahir Malik bezocht een feestje en droeg daarbij zijn mondkapje onder zijn kin, terwijl hij onvoldoende afstand hield tot andere bezoekers. Malik heeft zijn excuses aangeboden en noemt de overtreding "beneden zijn niveau".

 • Canarische Eilanden verzekeren alle toeristen

  Alle toeristen die naar de Canarische Eilanden komen worden door de regionale autoriteiten verzekerd tegen bijkomende kosten voor het geval dat ze besmet raken met het coronavirus. De regionale minister van Toerisme heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met een Franse verzekeraar. Volgens haar is de eilandengroep de eerste Spaanse regio die deze dekking aanbiedt.

  Als een vakantieganger besmet raakt, worden een vervroegde terugvlucht en medische kosten gedekt. De regeling geldt niet voor toeristen die al voor vertrek wisten dat ze besmet waren.

 • Amsterdam sluit parken bij drukte

  In Amsterdam worden een aantal parken afgesloten als het de komende warme dagen te druk wordt. Bij de groenstroken Somerlust en Bogortuin en het park Schinkeleilanden worden hekken geplaatst, die door beveiligers gesloten kunnen worden als het te druk wordt. Bij het Vondelpark worden zij-ingangen gesloten om de drukte te beperken.

 • VS bestelt 100 miljoen vaccins met 'Leids' tintje

  De Verenigde Staten hebben 100 miljoen doses besteld van een mogelijk vaccin tegen het coronavirus van de Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson. Voor de transactie betaalt het land meer dan 1 miljard dollar (ruim 840 miljoen euro), meldt de producent.

  Het bedrijf levert de vaccins pas als de entstof definitief in de VS wordt goedgekeurd als bescherming tegen corona. De Amerikaanse regering heeft verder een optie om nog eens 200 miljoen doses van het vaccin af te nemen bij Johnson & Johnson. "We waarderen het vertrouwen van de Amerikaanse regering", laat de farmaceut weten.

  De testfase van het vaccin wordt deels gedaan door het in Leiden gevestigde Janssen Vaccins. Die begon eind juli met het testen van een potentieel vaccin op mensen.

 • 'Ventilatiesysteem verspreidde virus in verpleeghuis'

  Bij een corona-uitbraak in een verpleeghuis in Maassluis speelde het moderne ventilatiesysteem waarschijnlijk een rol. Dat staat in een vertrouwelijk RIVM-rapport, waar de Volkskrant en EenVandaag over schrijven. Het is voor het eerst dat zo nadrukkelijk luchtcirculatie als verspreider van het virus wordt gezien.

  Eind juni raakte 17 van de 21 bewoners van verpleeghuis De Tweemaster besmet met het coronavirus. Zes van hen overleden aan de gevolgen ervan. Er gold op dat moment een streng bezoekbeleid en het personeel droeg chirurgische mondkapjes. De GGD Rotterdam heeft daarop het ventilatiesysteem onderzocht en ontdekte daarin deeltjes van het coronavirus.

  Het RIVM heeft de richtlijn voor ventilatie inmiddels herzien, meldt de Volkskrant. "Uit voorzorg wordt geadviseerd om recirculatie binnen één ruimte waar meerdere personen gedurende langere tijd bij elkaar zijn zo veel mogelijk te vermijden en de lucht voldoende te verversen", schrijft het instituut.

 • Dertig anti-mondkapjesdemonstranten beboet, Aboutaleb bezorgd

  De Rotterdamse politie heeft dertig demonstranten beboet voor het herhaaldelijk negeren van de lokale mondkapjesplicht. Zo'n zestig mensen demonstreerden vanmiddag tegen het verplicht dragen van een mondkapje op drukke plekken in Rotterdam. De politie vroeg de groep meermaals een mondkapje te dragen, maar daar werd door de helft van de groep geen gehoor aan gegeven. Daarop werden zij beboet. Volgens de politie is de demonstratie desondanks rustig verlopen.

  Burgemeester Aboutaleb kijkt tevreden terug op de eerste mondkapjesdag:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Aboutaleb tevreden op eerste dag monkapjesplicht

  Verscherping maatregelen

  Aboutaleb hoopt dat het kabinet een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen terugdraait. De burgemeester maakt zich zorgen over de stijging van ruim honderd besmettingen per dag in zijn stad. Welke maatregelen volgens hem moeten worden genomen, vertelde hij niet. Morgen organiseren premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid een persconferentie over het coronavirus. Daar worden geen grote ingrepen verwacht.

 • Curaçao sluit grens met Aruba na 'drastische toename'

  Curaçao sluit komende nacht de grens voor alle reizigers vanuit Aruba. Eerder vandaag werd al een negatief reisadvies uitgegeven, omdat het aantal besmettingen op Aruba snel oploopt. Eergisteren en gisteren werden op beide dagen vijf nieuwe besmettingen gemeld, vandaag kwamen er maar liefst dertig gevallen bij. Twee uitgaansgelegenheden en een sportschool zouden de brandhaarden van de nieuwe infecties zijn.

  Het gaat om relatief hoge getallen, afgezet tegen het aantal inwoners van het eiland (iets meer dan 100.000). Het gaat besmettingen tussen bewoners onderling. "Dat hebben we nog niet eerder gezien. Voorheen waren het allemaal geïmporteerde gevallen", zegt NOS-correspondent Dick Drayer. "Het lijkt op een tweede golf."

  Aruba opende op 10 juli de grenzen voor Amerikaanse toeristen. Sindsdien zijn er tien besmettingen vastgesteld op de luchthaven. De betrokkenen zijn in quarantaine geplaatst.

 • Vier nieuwe coronapatiënten op de IC, verdere stijging verwacht

  Op dit moment liggen dertig covid-patiënten op de intensive care, vier meer dan gisteren. Daarnaast zijn er vijf nieuwe ziekenhuisopnames van coronapatiënten buiten de IC, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Het aantal IC-opnames is nu hoger dan in juli, zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "Op basis van het aantal nieuwe besmettingen verwachten we een verdere stijging in de komende twee weken."

  Ruim de helft van de coronapatiënten is opgenomen in de regio's Amsterdam en Rotterdam. Dat komt overeen met de regionale verschillen in het aantal nieuwe besmettingen, zegt Kuipers.

  Tussen dinsdagochtend 10.00 uur en vanochtend 10.00 uur zijn 426 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is iets minder dan gisteren, maar wel de zevende dag op rij met meer dan 300 nieuwe besmettingen. De meeste nieuwe besmettingen komen uit de regio's Amsterdam-Amstelland (149) en Rotterdam-Rijnmond (142). Buiten de Randstad ligt het aantal nieuwe besmettingen relatief laag. In Friesland is de voorbije 24 uur geen enkele nieuwe infectie gemeld.

  Er zijn drie nieuwe sterfgevallen als gevolg van het coronavirus gemeld.