Mondkapjes worden uitgedeeld door studenten in Rotterdam
NOS Nieuws

Besmettingen onder jongeren nemen toe, alternatieven voor introductieweken

Het Amsterdamse studentencorps A.S.C.A.V.S.V stopte met de ontgroeningstijd van nieuwe leden, nadat vier van hen positief getest zijn op het coronavirus. Ook in Rotterdam nemen de zorgen om de nieuwe besmettingen bij twintigers toe. Volgens de GGD's in beide steden vormen de aankomende introductieweken een besmettingsrisico.

"We zien een verdubbeling van het aantal meldingen positief geteste personen. Die toename zien we heel erg bij jongvolwassen", zei ook Susan van den Hof van het RIVM vanmiddag. In de afgelopen week was een kwart van alle positief geteste personen in ons land tussen de 20 en 29 jaar oud. De cijfers laten volgens Van den Hof "zien dat jonge mensen toch ook het virus overdragen aan oudere mensen. Dat is waar ik bezorgd over ben. Dat het virus nu overslaat naar de oudere leeftijdsgroepen."

In heel Nederland buigen studentenverenigingen zich daarom over de vraag of de introductieweken wel door kunnen gaan en vooral, hoe?

Introductieweken zijn volgens voorzitter Merel van Lunen, voorzitter van de Rotterdams Kamer van Verenigingen, een overkoepelende organisatie van studentenverenigingen in Rotterdam, een onmisbare start voor nieuwe studenten. "Er komt een hele groep studenten naar Rotterdam, die vaak een hele zomer thuis heeft gezeten. Ze hebben geen diploma-uitreiking of examenfeest gehad. Wij hadden een leuke start van onze studententijd en dat gunnen we nieuwe studenten ook."

Het percentage positieve testen onder jongeren is relatief hoog, zegt Van den Hof:

RIVM: 'Toename coronabesmettingen onder jongeren het grootst'

Van Lunen is een van de initiatiefnemers van een actie die de coronamaatregelen extra onder de aandacht van studenten moet brengen. Onder de slogan, 'Niet lullen, maar testen', delen leden van de studentenvereniging op verschillende plekken in Rotterdam mondkapjes uit. Na een gesprek met de veiligheidsregio, GGD en burgemeester Aboutaleb, is Van Lunen zich meer bewust geworden van de risico's en dat ook jonge mensen flink ziek kunnen worden van het virus.

Aboutaleb zegt zich grote zorgen te maken over de besmettingen onder studenten in Rotterdam. "Ook omdat studenten hun netwerk niet prijsgeven." Daardoor wordt bron- en contactonderzoek door de GGD vrijwel onmogelijk. "Dus we kunnen de mensen met wie ze te maken hebben gehad niet bellen. Als we wel bellen, merken we dat ze hun verhaal op elkaar hebben afgestemd."

Aangepaste introducties

De introductieweken waarin grote groepen nieuwe studenten de stad leren kennen en samen op ontgroeningskamp gaan, moeten daarom nu anders worden ingericht. Zo kunnen grotere uitbraken hopelijk kunnen worden voorkomen, maar het verschilt nogal per studentenstad welke maatregelen er gelden.

Rotterdamse studenten zijn een campagne begonnen om medestudenten op te roepen zich te laten testen op corona bij klachten:

Studenten tegen studenten: het moet duidelijk zijn, laat je gewoon testen

Studentenvereniging Carolus Magnus, uit Nijmegen, laat weten dat de introductie wordt uitgesteld naar februari. In Groningen wordt de Kei-week zoveel mogelijk online gehouden. In Wageningen is er wel een introductieweek, maar wel in kleinere groepen.

Corona of niet, dat (aspirant)studenten behoefte hebben aan sociaal contact blijkt uit het aantal voorinschrijvingen bij studentenverenigingen. En volgens Dominique van Rijsbergen, voorzitter van Aller Heiligen Convent, een overkoepelende organisatie van studentenverenigingen in Nederland, is dat een gevolg van dat de colleges aankomend schooljaar voornamelijk online zullen zijn. "Daarom willen nieuwe studenten nu alvast de kans grijpen om wat mensen te leren kennen."

Studenten zelf verantwoordelijk

Ondanks dat verenigingen, universiteiten en gemeenten hun best doen om nieuwe studenten te motiveren afstand te houden, zich te laten testen en hun contacten te beperken, valt er nog winst te halen. Martin Homminga, woordvoerder van de GGD Amsterdam: "We kunnen niet spreken van 'de student' omdat het helemaal afhankelijk is van of ze zelf die verantwoordelijkheid voelen om zich aan de maatregelen te houden, ook tijdens introductietijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl