NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Frankrijk ziet bezetting op IC's toenemen • Amsterdams corps stopt met ontgroening

 • Er komt deze week geen coronadebat in de Tweede Kamer.
 • Op scholen in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen is een mondkapjesplicht ingevoerd.
 • In de Australische staat Victoria gaan bijna alle winkels op slot.
 • De Kamer reageert bezorgd op slachterij die werknemers onder druk zet.
 • Cijfers over de ontwikkeling van het virus vind je op deze site van de Rijksoverheid en informatie over maatregelen in verschillende landen staat bij de ANWB.
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten het liveblog voor vandaag af. Morgen starten we een nieuw liveblog met het belangrijkste coronanieuws.

 • Medewerker wielerploeg Sunweb heeft corona

  Een medewerker van wielerploeg Sunweb heeft positief getest op het coronavirus. Het staflid zou later deze week meegaan naar de driedaagse koers Ronde van de Ain in Frankrijk.

  "We benadrukken dat hij de afgelopen maanden geen contact heeft gehad met andere teamleden", zegt Team Sunweb in een verklaring.

 • Op een na hoogste cijfers VK sinds juni

  In Groot-Brittannië zijn 938 nieuwe coronabesmettingen gemeld door het ministerie van Volksgezondheid. Dat is het op een na hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds juni. Het vorige record sinds juni was 29 juli, toen werden 995 nieuwe besmettingen gemeld.

  In het land zijn nu ruim 46.000 coronadoden gemeld. Het aantal besmettingen staat op 307.000.

 • Stijging IC-patiënten Frankrijk

  In Frankrijk zijn in het laatste etmaal 29 nieuwe coronapatiënten op de intensive care beland. Er gingen ook weer mensen van de IC af, waardoor het aantal patiënten per saldo met 13 steeg. Dat is de grootste stijging in zeer lange tijd. Vorige week steeg de IC-bezetting voor het eerst weer met 1 patiënt, wat een keerpunt was.

  De afgelopen weken was de bezetting van de IC's juist continu aan het dalen. Het aantal besmettingen met corona in het hele land blijft toenemen, nu met gemiddeld ongeveer 1100 gevallen per dag.

  Het Franse ministerie van Volksgezondheid roept de Fransen expliciet op om niet met vrienden of familie in groepen bijeen te komen, en al helemaal niet binnen.

  Steeds meer gemeenten stellen ook het mondkapje buiten verplicht: meestal in drukke straten en wijken, en soms in de hele stad. Volgens tellingen in de Franse pers geldt zo'n plicht inmiddels in meer dan 200 steden en dorpen, van de grens met België tot aan de Middellandse Zee.

 • Amsterdams corps stopt met ontgroeningen vanwege corona

  Het Amsterdamse studentencorps A.S.C./A.V.S.V. stopt met de ontgroeningsperiode vanwege vier coronabesmettingen bij leden en aspirant-leden. Het bestuur van de studentenvereniging roept alle leden en aspirant-leden op twee weken in quarantaine te gaan.

  Volgens A.S.C./A.V.S.V. zijn de besmettingen niet gebeurd tijdens een activiteit van de vereniging. Het besluit om te stoppen met de ontgroeningen is in samenspraak met het RIVM en de GGD genomen, zegt het corps. Er zijn zo'n 2700 mensen actief lid van de vereniging.

 • Meer positief getesten bij Schiphol en Eindhoven Airport

  Sinds 1 juni tot en met 30 juli zijn er 76 reizigers na aankomst op Schiphol positief getest op het coronavirus. Dat melden Het Parool en ANP op basis van de GGD Kennemerland. De besmette personen zaten maximaal twee dagen voor de test in het vliegtuig. Het vorige aantal dat door de GGD Kennemerland werd gemeld was 38 op 17 juli.

  Na de positieve test zijn ze in quarantaine geplaatst. Ook zijn de mensen die in de buurt van hen zaten benaderd door de GGD. De besmette mensen hadden volgens een woordvoerder niet per se al het virus toen ze in het vliegtuig zaten. Ze zouden het ook vlak daarna opgelopen kunnen hebben.

  Ook bij Eindhoven Airport is het aantal besmette passagiers flink gestegen volgens ANP. Sinds begin juni zijn er 26 passagiers positief getest. Twee weken geleden waren dat nog 7 besmette passagiers.

 • Bolsonaro's stafchef besmet

  Braga Netto, de stafchef van de Braziliaanse president Bolsonaro, is besmet met het coronavirus. Daarmee is hij de zevende Braziliaanse minister die geïnfecteerd is met de ziekte. De stafchef heeft geen symptomen, zegt de Braziliaanse overheid in een verklaring. Hij zal voorlopig in isolatie blijven.

  Eerder raakte president Bolsonaro zelf ook al besmet met het virus. Inmiddels heeft hij het virus niet meer. Zijn vrouw raakte vorige week ook besmet, maar verkeerde in goede gezondheid.

  Brazilië is een van de landen die het zwaarst geraakt zijn door het coronavirus. Er zijn nu officieel 2,7 miljoen besmettingen in het land en ruim 94.000 coronadoden.

 • Experts die brandbrief aan kabinet stuurden in gesprek met VWS

  De wetenschappers die op 22 juli een brandbrief stuurden naar minister De Jonge en premier Rutte zijn in gesprek met het ministerie van VWS. Dat zegt Wim Schellekens, oud-hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en een van de vier auteurs van de brief.

  In de brief riepen Schellekens en zijn collega's het kabinet op om binnen drie dagen nieuwe maatregelen te nemen tegen de verspreiding van het virus. Ze pleitten onder meer voor heldere communicatie vanuit het kabinet die duidelijk maakt waarom mensen zich aan de maatregelen moeten houden. Ook willen ze een mondkapjesplicht in alle situaties waarin anderhalve meter afstand houden onmogelijk is en verplichte quarantaine voor reizigers uit risicogebieden.

  "De bal ligt nu bij het kabinet", zegt Schellekens. "Het kabinet moet nu in een Kamerdebat laten zien dat het de urgentie van de situatie inziet. Wij hopen ook dat er duidelijkheid komt over welke regionale en landelijke draaiboeken met maatregelen er op welk moment worden ingezet."

  Tot er een Kamerdebat is geweest willen Schellekens en zijn medeauteurs niet in de media reageren op de actuele situatie rondom het coronavirus en de maatregelen die er nu worden getroffen. Eerder vandaag werd bekend dat er deze week geen coronadebat in de Tweede Kamer komt.

 • Meer besmettingen verjaardagsfeest Utrecht

  Bij een verjaardagsfeest in de Utrechtse horecazaak Beers & Barrels zijn meer mensen besmet geraakt dan eerder gedacht. Voor het weekend bleken acht mensen besmet, nu blijken nog eens acht het virus te hebben. Dat meldt RTV Utrecht.

  Het verjaardagsfeest was op 24 juli. De jarige was besmet met het virus zonder dat hij het wist. Inmiddels zijn ook mensen besmet die niet op het feest waren, zegt de GGD Utrecht tegen de regionale omroep.

  Het restaurant schrijft in een reactie dat het personeel getest is op het virus maar niet is besmet. Afgelopen donderdag kreeg de zaak nog een boete aan de broek omdat er te veel mensen aanwezig waren en de afstandsregels niet werden nageleefd. Beers & Barrels zelf zegt altijd de regels gevolgd te hebben en de besmettingen te betreuren.

 • Binnen anderhalf uur uitslag van een test

  In Groot-Brittannië is het vanaf volgende week mogelijk om binnen anderhalf uur de uitslag van een coronatest te krijgen. De overheid verdeelt een half miljoen 'snelle' testkits onder verzorgingshuizen en laboratoria.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Testen binnen 90 minuten
 • Aantal coronatests neemt voor eerste keer af

  Het aantal coronatests dat afgelopen week door de GGD'en is afgenomen is voor de eerste keer sinds begin juli afgenomen. Tussen 27 juli en 2 augustus werden 101.905 tests afgenomen, bijna tienduizend minder dan de week ervoor. De afgelopen weken nam het aantal coronatests nog elke week toe.

  "We weten niet wat deze daling veroorzaakt, maar we zien een aantal mogelijke verklaringen", zegt Sjaak de Gouw, landelijk portefeuillehouder infectieziektebestrijding bij GGD GHOR Nederland.

  "Wellicht zijn mensen geschrokken door berichten in de media over oplopende wachttijden, maar het is ook mogelijk dat er door het mooie weer nu minder mensen met luchtwegklachten zijn. Of misschien zijn er nu minder mensen die zich nog snel willen laten testen voordat ze op vakantie gaan."

  Inmiddels zijn de problemen met wachttijden volgens De Gouw overigens verholpen. "Op dit moment kan 95 procent van de mensen die bellen de volgende dag terecht voor een test." Ook benadrukt hij dat het aantal tests op dit moment nog steeds hoger ligt dan half juli.

  Medewerker GGD Rotterdam met coronatests ANP
 • Zuid-Afrikaanse president waarschuwt voor coronacorruptie

  De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft een waarschuwing afgegeven voor mensen die willen profiteren van de coronacrisis. "Corruptie tijdens een nationale noodtoestand is een afschuwelijke misdaad", schrijft hij in een verklaring. Hij heeft maatregelen aangekondigd om de corruptie te bestrijden.

  De president ziet "diefstal door individuen en bedrijven zonder geweten" in het land. Hij wijst bijvoorbeeld op het kunstmatig verhogen van prijzen van mondkapjes. "Ze zijn als hyena's die rond een gewonde prooi cirkelen."

  Volgens de president gaat het niet alleen om kleine bedrijven, maar ook om grote beursgenoteerde bedrijven die willen profiteren van de crisis.

 • WHO: er bestaat geen wondermiddel tegen crisis

  De baas van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft vandaag gewaarschuwd dat er geen wondermiddel tegen de coronacrisis is en dat dit er wellicht ook nooit zal komen.

  Tedros Adhanam Ghebreyesus, de directeur-generaal van de WHO, zei dat er geen "zilveren kogel" is voor de wereldwijde crisis. Hij doelt daarmee op de zilveren kogel waarmee een weerwolf of vampier in één keer gedood kan worden, een metafoor voor een simpele oplossing voor een moeilijk probleem.

  Hoewel er grote hoop is dat een vaccin de coronacrisis zal oplossen, waarschuwde de WHO-topman dat er een lange weg te gaan is naar een normale wereld. Hij benadrukte dat alle mogelijke gezondheidsmaatregelen genomen moeten worden: mondkapjes, afstand houden, handen wassen en veelvuldig testen. "De boodschap aan iedereen is duidelijk: doe alles."

 • Noodtoestand in Australische deelstaat Victoria

  Met vele honderden nieuwe corona-besmettingen in de Australische deelstaat Victoria neemt de bezorgdheid bij de regering toe. Om die trend te keren, heeft deelstaatpremier Daniel Andrews de noodtoestand uitgeroepen.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Noodtoestand in Australische deelstaat Victoria
 • Aantal coronapatiënten op IC stijgt met 6

  Het aantal coronapatiënten op de Nederlandse intensive cares is sinds gisteren met 6 gestegen naar 27. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  "Het aantal opgenomen covidpatiënten stijgt, maar is in totaliteit nog niet buiten de bandbreedte van de afgelopen weken", zegt Ernst Kuipers, de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. "We verwachten op basis van het huidig aantal positief geteste personen in de komende periode een matige verdere stijging van het aantal ziekenhuisopnames."

  In de afgelopen 24 uur zijn 372 nieuwe coronabesmettingen gemeld. In de afgelopen zeven dagen was het gemiddelde 331 nieuwe besmettingen per dag.