Pim lag 'op het randje' toen hij met corona én overgewicht op de IC kwam

Pim Touber kwam op het hoogtepunt van de pandemie op de intensive care terecht. Net als heel veel andere coronapatiënten had hij overgewicht. Het verergerde zijn ziekteverloop. "Ik heb op het randje gelegen." Na weken van beademing moest hij opnieuw leren lopen. Deskundigen waarschuwen: corona laat wederom zien dat overgewicht een gigantisch risico oplevert voor de volksgezondheid.

"Als we kijken naar de mensen die in de eerste golf van de coronapandemie op de intensive care terecht kwamen, dan gaat het in ruim driekwart van de gevallen om mensen met overgewicht of, erger zelfs, obesitas", zegt Liesbeth van Rossum die als internist werkt bij het Erasmus MC en hoogleraar obesitas is.

Pim voelt zich vooral schuldig tegenover zijn vrouw en kinderen, omdat hij hen "hiermee heeft opgezadeld" doordat hij te zwaar was:

'Als ik om me heen keek op de IC zag ik alleen maar te zware mensen'

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft momenteel overgewicht, 15 procent heeft zelfs obesitas. Hoe hoger het gewicht, hoe groter het risico op een ernstiger ziekteverloop, legt Van Rossum uit. "Als je veel buikvet hebt, heb je chronisch wat ontsteking in je lichaam en doet je immuunsysteem het minder goed." Als er dan een virus of bacterie bij komt, is dat zwaar voor het lichaam.

"Het was echt heel close", zegt Pim Touber. "Een arts zei tegen me: het is dat je nooit gerookt hebt, anders was de kans heel groot geweest dat je het niet gehaald had. Ik keek ook af en toe om me heen op de intensive care en daar lagen heel veel te zware mensen. Ik was geen uitzondering."

Bijwerkingen

Intensivist Mart Groot van het Erasmus MC zag hetzelfde gebeuren op de intensive care. Bij een reguliere longontsteking heeft ongeveer de helft van de patiënten last van overgewicht, bij corona 80 procent.

Hoe hoger het gewicht, des te zwaarder het beademingsproces. "En dat geeft een groter risico op bijwerkingen of longschade", zegt Groot.

Volgens de deskundigen is er een stigma rondom overgewicht en zijn er negatieve vooroordelen over mensen met overgewicht. Maar de deskundigen pleiten er juist voor om het serieus te nemen als een ziekte. Van Rossum wijst erop dat ernstig overgewicht verschillende processen in de hersenen verstoort en dat het bijna onmogelijk is om zelf af te vallen.

De overheid moet dan ook vol inzetten op het tegengaan van overgewicht via preventie en behandeling, vindt Van Rossum. Volgens de hoogleraar moet er gedacht worden aan aanpassing van de leefstijl, het gebruik van medicijnen en ingrepen als een maagverkleining.

Pim Touber is nu van plan zijn 'nieuwe' levensstijl aan te houden, om nog zo'n 10 kilo af te vallen. "Mogelijk komt er een tweede golf aan, dus ik zou zeggen: zorg dat je gezond gaat leven en blijf sporten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl